Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia, egy tipust írj mindenképp, úgy könnyebb.
Ha nem lenne esetleg kapcsi róla, de csöves, akkor készíthetnél róla képet a belsőről, szerintem biztosan javítható, ha csöves akkor pláne, mivel nem lehet túl bonyolult, a hibalehetőség se túl alattomos. Üdv. D.
Hello!
A tipus: HFK 12-58, de ez látszik a második képen. Ha lesz időm szétszedni akkor majd visszafejtem a kapcsolást, csak gondoltam gyorsabb ha kapnék készen egyet.....
Az is jó lehet, de legtöbbször a csapágy boltokban is árulnak O gyűrűt.
Legtöbbször ott is is árulnak elég sokfélét, de az "O" gyűrű boltban MINDENFÉLE méretet tartanak.
Sajnos nem találtam róla semmit.
Csöves egyébként? Ha igen milyen csövek vannak benne? Üdv. Idézet: „de az "O" gyűrű boltban MINDENFÉLE méretet tartanak.” Nem kétlem, csak azért írtam a csapágy boltot, mert az több helyen van. A hozzánk közeliben méretre is készítenek.
A méretre készített O gyűrűt NE tedd be magnóba ékszíjnak!
Sziasztok!
Bőségben, szeretetben, és elektroncsőben gazdag boldog új évet kivánok mindenkinek! A minap találkoztam egy érdekes jelenséggel (lehet, hogy csak számomra az) egy rádióban EL84 a kimenő cső, na és ő viselkedik furcsán. Bekapcsoláskor a belsejében felizzik egy szál majd egy 10-15 másodperc elteltével belilul maga a cső, mintha egy lila lámpa lenne. Ez mitől van? Normális, hogy ezt csinálja? Köszönöm válaszotokat! üdv:petya
Lehet, hogy feltaláltad az UV lámpát?
Ha másik csövet teszel bele, azzal is ezt csinálja? (..szerintem nem...)
Nem néztem másikkal, sajnos most olyan nagyon sok időm nem jut erre, de a hétvégén megnézem.
De mitől csinálhatja, megpurcanhatott a cső?
Szerintem gázos a cső, akkor szokott ilyet csinálni.
Vagy gázos,vagy a tápod "lódult" meg,méregess feszültséget az anódon,mert lehet,hogy valami zárlatos kondi miatt túlfeszt kap. Elő szokott fordulni,valamint a fűtőkört is vizsgáld felül. Esetleg fűtés katód zárlat,de akkor búgna,mint a vadbarom
)Üdv
Köszönm a válaszotokat!
Hétvégén bele kukkantok jobban. Egyébként igy szebb a cső na meg hangulat világitás
Sziasztok! Egy orion Mátrával AT 2061-el szenvedek. Táp része nem indul ezért külső tápról inditom,igy van hang,de a sor nem megy,nincs nagyfesz,a képcső nem füt.. zárlatra utaló füst,melegedés,túlzott áramfelvételnek jele nincs.. egy csomó alkatrészt ellenőriztem 10V ZDP,BA 157-159-esek,ellenállások ,kondik,képcsőpanelen lévő alkatrészek,sor-modulon lévő alkatrészek... lövésem sincs mostmár..
Soroszcillátor, sormeghajtó, sorvégtranzisztor, sorkimenő, malomkerék, szelén. Soroljam még, mi lehet? Ha így sem megy, akkor nem (csak) táphibás....
Szia Imi! a soroszcillátort még nem néztem. A többi szinte mind csere,és majdnem biztos hogy jó,csak azért majdnem ,mert ugye olyan hogy 100%-osan tuti olyan ebben a szakmában nincs
Szia Imi! Áttértem a csöves vidire,ezzel az lenne a gond hogy hiába kétnormás mégsincs hang ill az Mtv1-2 ill TV2-nek nagyon csekélyke.. arra gondoltam hogy hátha meglehetne oldani anélkül hogy egy modulosnak a hangpaneljét kelljen belfabrikálni,talán ha párszor 10P-val emelném a hangrészben,vagy a cső melletti kondik értékét.. megoldható ez valahogyan?
Azt nem mondtad el, hogy ennek a hangja (hang-KF-je) csöves-é. Mert ha full csöves, akkor csak 6,5M-ra van hangolva a KF, de van - valószínűleg egy EF80-assal - egy 1MHz-es oszcillátor is ott, lehet, hogy az nem rezeg. Ekkor valóban nincs kétnormás vétel.
Ebben egy PCL 86 és mellette egy PCF 80-as cső van.. PCL 84 videoerősitő PCL85 képeltéritő PCF200-201 KF erősitő ill. dobváltóban PCC189 nagyfrek. erősitő és PCF82 EF80 a régebbi orionjainban,meg a Kékesben (ott vagy 5 is tán,fejből nem tudom
Akkor ez már nem az a kapcsolástechnika. Szerintem a PCF pentódája a KF, a trióda meg emlékeim szerint a bekapcsolási brummelnyomást "csinálja". Ezek biztos, hogy kétnormásak voltak? Mert akkor az aránydetektorig mindent duplikálni kéne.....
Na itt vagyok csak fater kicsit lenyúlta a gépet
Hát igen József is azt mondta... meg még egy páran hogy kétnormás Már az Orion Viktória is az pedig az egy évvel fiatalabb mint ez... Szóval mi is az a duplikálás?? Nem valami bizalomgerjesztően hangzik
Várj, utánanézek.
Csak akkor lehet kétnormás a csöves, ha van 1M-s oszcillátor. Ha nincs, akkor csak 6,5M-s.
Ez egy Videoton Fortuna 2-es (AT- 4106)
Egy kis rúdon van egy tekercs a PCF 80-as alatt,és a PCL 86 mellett egy "aluminium serleg" alatt szintén van egy rudacska rajta egy tekercs és egy poti,amit tekergetve árnyalatnyit változik a hang.. most jut eszembe hogy találtam egy roncs panelon egy kis panelt 4 kivezetéses és van rajta egy T 7810-es IC és az egész panel a PCL 86 mellett foglal helyet..
Itt van egy kis doksi:
Na, ezt vettem a legutóbbi börzén. Valaki tett bele egy diódahdat, és egy kivételével az összes eredeti ellenállást kiszedte belőle. (Lehetett benne vagy 3 db
)Tudja valaki a nevét ennek a műszernek? Esetleg doksi? (Nem mint ha nem lehetne kiszámítani a hiányzó ellenlábasokat, de mégis...) Hát nem gyönyörű?
Köszi majd átbogarászgatom,most lépek mert fater már megint csinálni akar valamit
Köszi a segitséget és jóccakát kivánik
Szia Imi! Megtaláltam hogy miért nem indult a Mátra hálózatról... egy szarvashiba miatt... a 10V-os ZDP-t forditva kötöttem be,elnéztem ,mert lustaságból a panel fonákára " taknyoltam" forditva. Kicseréltem és igy már indul,viszont a csere sorkimenővel is csak 12V van a 24 helyett,és miután levettem a malomkereket ez 18,7V-re nőtt.. és elég furcsa dolgot produkál... mégpedig hogy valami lassan elkezdi lehúzni a feszt.. elkezd lehalkulni,majd kihúzom... ha visszadugom újra 18,7V ... mi okozhat ilyesfajta hibát?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

De mitől csinálhatja, megpurcanhatott a cső?
na meg hangulat világitás

Köszi a segitséget és jóccakát kivánik