Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Oké, nézd már meg az utolsó rajzom amin berajzoltam a 47µF-os kondenzátort, jó helyre rajzoltam? Akkor ennek helyére mehet 1000µF/50V?
Az jó helyen van, de nem ennek a helyére kell. A végcsövek katódellenállásával párhuzamosan kell amit írtam. Csak nézd meg az elektroncsős rajzot, ott is van mindkét katódellenállással párhuzamosan egy-egy kondi, igaz ott csak 100µF van, de van.
Ja, persze értem be is rajzoltam. Még valami?
Amúgy köszi szépen a segítséget.
Így már okés a rajz. Elvileg vonalszintű bemenetről már így elég is lenne, ha lenne egy rácslehúzó és csatolókondi a bemeneten és nem kellene az előfok hozzá.
![]()
Igen, holnap a végét így ki is próbálom, aztán megcsinálom az előfok rajzát, mert ott is teljes a káosz. Amúgy szerinted mekkora teljesítmény várható el tőle?
Volt egy fölös tekercsem a kimenőn, bekötöttem negatív visszacsatolásnak (eredetileg is az volt, csak hagyományosan).
![]()
a 220V AC trafó... Az milyen?
![]() CRC szűrés még nem tudom mi, bár sejtem ![]()
Muszáj oda trafó, mert galvanikusan leválaszt, különben "ráz" a készülék sasszija. Nem csak ráz, agyon is vághat.
A CRC szűrés az pedig egy kondenzátor-ellenállás-kondenzátor szűrőtag. Másnéven pí szűrő. Az első kondenzátor feltöltődik csúcsfeszültségre, és egy ellenálláson keresztül össze van kötve egy másik kondenzátor pozitív pólusával. A kondenzátor váltóáramú elenállása tart a 0-hoz, és az ellenállással egy feszültségosztót képez váltakozó áramú szempontból (meg persze egyenáramú szempontból is). A brumm az ellenálláson marad, a kondenzátorra jórészt az egyenfeszültség lesz. A rendszer hatásfoka egyrészt romlik, ha növelem az ellenállást, másrészt javul a szűrés. A kettő között meg kell találni az összhangot, az arany középutat. Jobb készülékekben CLC szűrök vannak. A tekercs elméleti ellenállása 0 ohm ( a valóságban pár ohm - ezen is esik egyenfeszültség, ami veszteség), de váltakozó áramú impedanciája nagy, induktivitás függő. Általában henry nagyságrendű értéket alkalnaznak.
köszönöm a pontos választ
![]() 220-220 ez nem valami speciális trafó? ![]() ![]()
Értem. Így már világos.
Közben kinyomoztam a foglalatot, 6A6, és 813-as csövek foglalata.
Nem feltétlen kell PP közös katódellenállására hidegítés, elvileg a katódok anélkül is mozdulatlanok, ha a csövek egyformák. A második cső rácsára (az első cső anódjáról biztos ott van 1 M elllenállás (az első trióda rácsáról lenne inkább logikus a testre ekkora értékű ellenállás, ott sima összekötés, vagy kisértékű ellenállás lenne inkább..) ?
![]()
Sziasztok Srácok!
Tervezek egy Parallel SE erősítőt 6N13SZ csővel. Arra gondoltam, hogy szívesen kipróbálnám a QUAD kapcsolástechnikát. Megrajzoltam, hogy körülbelül mire gondoltam. A katódba kötött tekercs csökkenti a torzítást, linearizálja a frekimenetet, és NVCS-ként is funkcionál. Kíváncsi volnék a véleményetekre, hogy ez megvalósítható-e, és abban tudnátok-e segíteni, hogy a kimenőtrafót ebben a QUAD kapcsolásban hogyan kell megméretezni? Gondolom hasonlóan kell méretezni, mint egy hagyományos kimenőt, de a katódköri tekercset nem tudom hogy érdemes megválasztani. Ebben szeretném kérni a véleményeteket.
Jóval 10 W fölött várható a telejesítmény. Az egyik oldalon a pluszba bekötött soros kondi lehet, hogy szándékos volt, mert az előző tulajnak esetleg úgy tetszett a gitár hangja (zenehellgatásnál biztos nem kell).
![]() Idézet: „A katódba kötött tekercs csökkenti a torzítást, linearizálja a frekimenetet, és NVCS-ként is funkcionál.” Mert negatív visszacsatolásként viselkedik (arra van kitalálva), ezért csökenti a torzítást, ezért linearizálja a frekimenetet. A kapott hang jellege eltér másfajta negatív visszacsatolástól, meg kell próbálni. nemigen használnak ilyet rövid karakterisztikájú triódáknál, enélkül is éppen elég gond felmerülhet a vazérlésükkel. Az értékét (menetszámot) leginkább csak kisérletezéssel lehet kitalálni. ![]()
Szia!
Köszi a választ! Hát ez nem túl jó dolog amit leírsz. Tudnál esetleg egy jobb megoldást javasolni? Nagyon sokat segítenél vele, egy kicsit tanácstalan vagyok ezen a téren. Milyen módon tér el a hangja a másfajta NVCS-től? Jobb vagy rosszabb? Milyen gondok lehetnek ennek a triódának a vezérlésével?
Vagy az is eszembe jutott még, hogy mi lenne, ha az egész kimenőt a katódba tenném?
QUAD kapcsoláshoz kimenőt csak úgy érdemes tekerni , hogy a visszacsatoló tekercseket szintén megfelelő osztással a primerek közé tervezzük .
Ahogyan RT-ban látható néhány kapcsolásban , egy tekercs csak , (legfelsőnek beillesztve) , úgy nem sok értelme van . Az igy visszacsatolt jel kivonódik a meghajtás feszültségéből , tehát lényegesen komolyabb meghajtást igényel , ezzel is számolni kell ..
Szia Zoli!
Köszi szépen a segítséget! Azt szeretném kérdezni, hogy tudnál-e esetleg segíteni nekem megtervezni egy ilyen QUAD kimenőt? Találtam egy olyan meghajtást amiből 200V-ot ki lehet hozni 100kOhmon. Én is csak ennyit ismertem, ahogy az RT-ben van írva, hogy 1db tekercs van a katód számára. A katódtekercset is ugyanannyi részre kell osztani mint a primert? Milyen arányú a visszacsatoló tekercs a primerhez képest?
Igen, meg lehet próbálni, de ilyen nagy rácselőfeszű csőnél nem hinném, hogy túl sok változást lehet tőle várni, dehát ezt csak meghallgatva lehetne eldönteni.
![]() Idézet: „Milyen módon tér el a hangja a másfajta NVCS-től? Jobb vagy rosszabb?” A kérdés ilyen felvetése értelmetlen, legalábbis én nem tudok rá válaszolni csak azt, hogy másmilyen, ha kíváncsi vagy rá kisérletezni kell. ![]()
A 6N13 PSE két csőféllel 6 Watt.
QUAD kapcsolás: Valóban szintén megfelelő osztással kell a primerek közé rakni. Ezt oldotta meg az ARC frappánsan: a szekunder a "QUAD" visszacsatoló tekercse..
Egy-két oldallal ezelőtt be lett linkelve egy jó cikk, abban vannak 6N13C-el szerintem jó kapcsolások, fojtótekercsesen is és SRPP-sen is, azok meghajtása jó.
![]()
Tudnál linkelni quad-os kapcsolást (triódásat), hasznos lenne.
![]()
Nem tudnék, mert nincs értelme.
Főként sugártetródánál, pentódánál használják.
A QUAD kimenőnél milyen arányban szoktak visszacsatolni? Ha mondjuk 2000 menet a primer akkor például 500 menet jó lenne a katódkörbe? Ugyanannyi részre kell osztani a visszacsatoló tekercset mint a primert?
Mindeki másra esküszik, csodák nincsenek. De az 500 menet szerintem sok, nagyon nagy lesz a meghajtófeszültség igény.
Kb azonos az RT évkönyvekben lévő QUAD visszacsatolás kapcsolás menetszáma és egy gyári kimenőtrafó szekunderének menetszáma. A második kérdésre nem tudok válaszolni, mert nem értem miért kell KÜLÖN visszacsatoló tekercs. Ellenütemnél: Ja és akkor 4 és 16 Ohm a kimeneti impedancia, 8 ohm-hoz külön leágazás kell, és nem földelt az egyik kimeneti pólus sem, csak a szekunder közepe, de ez gyakorlatilag nem okoz gondot |
Bejelentkezés
Hirdetés |