Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Silver Star 1 (és egyéb fémkeresők)
 
Témaindító: Sanyi87, idő: Okt 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 8
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Az orosz Phazitronra gondolsz? Tudod, az én orosztanárom ukrán volt. Szerinted mennyire tudok oroszul?

Igen, én is el szoktam fordulni. A 1265 eredetileg nem a fázisszöget változtatja diszkriminációhoz, azonban ezt nagyon egyszerűen meg lehet oldani benne, meg is csináltam, igy a hangjelzéshez a műszer, mely szintén a disc csatornában van, egy látványos +/- kitérést is mutat. És itt jön az érdekes rész, mert pl a 100Ft-ost néha mágnesezhetőnek, néha nem mágnesezhetőnek jelzi, de leggyakrabban ide oda csapkod párat. Aztán van még csibészség, mert pl be tudom állítani, hogy a vas negatív, az alu pozitív, mig az arany, réz semleges műszerkitérést produkáljon hangjelzés mellett, azonban egy távoli elrohadt kis vastárgy is tud ilyet produkálni, tehát ez még mindig rosszabb, mint kiszedni a kupakokat meg az aludobzfüleket. Vízben pl egyszerűen kihagyom azt a parti sávot, ahova ezekt el lehet dobni.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Okt 19, 2009 /
 
Da, arra gondoltam.
kár, hogy nyet gavarís pa russzki.
Én valamicskét, nem perfekt, de ki tudom bogarászni a lényeget.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 19, 2009 /
 
Esetleg meg tudnád lényegileg fogalmaznia főbb adatokkal?
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Okt 20, 2009 /
 
Ha lesz időm, igen.
Fémkeresőknél a legnagyobb rákfene a hőfokfüggés.
Ma már ezt elektronikai oldalról ki lehet küszöbölni, de még mindig marad a fej, amely Ferenc mester szerint ( és bizonyára igaza van ) nagyságrendekkel meghaladja az elektronika hőfokfüggését.
No igen, de egy fej hőfokfüggése hogyan jelentkezik, mi az a paraméter ami változik és milyen mértékben.
Ha ezt tudom, akkor a probléma orvosolható.
És ha jól emlékszem azon az oldalon ez is le van dokumentálva.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 20, 2009 /
 
ismerősi körben használjuk páran a 1265-öt, soha semmiféle hőfokproblémával nem találkoztunk, pl akkor sem, ha 30fokból bemegyünk 18fokos vízbe. Ez egy olyan lassú és kismértékű hatás, hogy nincs igazán jelentősége szerintem, BFO az más tészta, ahhoz nem értek, nem is nagyon akarok. Én rengeteg vizsgálatot csináltam a földesládámmal, szkóppal, ennek az egész témakörnek a lényege, hogy egy változóan mágnesezhető elegyből kell kiválasztani tárgyakat, a föld természete sokkal nagyobb hatást fejt ki, mint pl a hőmérséklet. Tizen valahány éve kukkantottam bele először egy whites gépbe, ki is rajzoltam, azóta láttam párat, de ilyen próbléma gyakorlatban nem jelentkezett. Olyan elektronikával nem érdemes foglalkozni, ami ilyen problémákkal kűzd. A valóságban semmiféle hatást nem lehet érzékelni (csak mérni) egy normális gépnél ha kissé elhangolódik a rezgőkör és nem pont rezonancián van, hanem néhányszo 10Hz-el arrébb. Az igaz, hogy olyat nem ismerek személyesen, aki nem gyári fejjel dolgozik.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Okt 20, 2009 /
 
minden gépnél jelentkezik ez a probléma.
Legfeljebb nem veszed észre.
Mert mindenféle trükkökkel igyekeznek eliminálni a fej+elektronika hőfokfüggését.
Én a mostani fejlesztésemnél másképp közelítem meg a problémakört.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 20, 2009 /
 
Mindenféle elektronikai szerkezetnél egy csomó probléma jelentkezik, azonban a működésre nem mindig van hatással, vagy az elektronika kompenzálni tudja. Aminek nics hatása a működésre, azt nem kell okvetlenül kijavítani, mert számtalan más hibaforrást teremt az ember. Egy végletekig leegyszerűstett gépnél, mint pl a silver, lehetnek ilyen gondok, nem tudom, ilyet sosem próbáltam még építeni. Bár lehet, hogy kíváncsiságból csinálok egyet. Tizen pár év alatt kipróbáltam pár kapcsolást, és nem látom az analóg oldali fejlesztési teret. Analógban már kb 20 éve meg van a csúcs. Az egyszerűbb verzió a mai napig forgalomban. Amiket páran kitalálnak és valami korszakalkotó eredményeket fűznek hozzá, az vagy a gyakorlatban nem megy rendesen vagy van valami komoly hiányossága. Kedvencem a levegőben kezdetű mondat. Én sok helyen keresgéltem már, de levegőben soha
A fejek terén van lehetőség szerintem és a kiértékelésben is. Bár a szigorú értelemben vett IB-VLF készülékek esetében nem tudom, milyen eredményt lehetne még célkitűzésként kijelölni, ez a technológia túl sok újdonságot nem igazán tud már és főleg a dollár árfolyamnak köszönhetően jóval 200 alá kerültek a csúcs gépek, ami szintén egy szempont. Kinek jut pl eszébe egy videómagnót építeni, pedig milyen érdekes feladat lenne, csak az alkatrészek ára lényegesen meghaladja bolti árat Néztem az oldalad, kíváncsian várom a fejlesztéseket.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Okt 21, 2009 /
 
Részben igazad van. Videómagnót télleg nem érdemes csinálni. Azt írod 20 éve már az analóg technika elérte a csúcsát. Értem mire gondolsz, azonban az analóg áramkörök még ma sem érték el a csúcsot, de már sokkal jobbak, mint 20 éve és napról napra jönnek ki high tech IC-k "olcsón"
És persze a lényeg nálam is az, hogy a fémmilyenség meghatározása legalább ásónyom mélységben 90 %-os legyen.
Nem biztos, hogy az agyonfunkciózott drága keresők használati értéke nagyobb, mint mondjuk egy advantage-é. Lásd Pl. a versenyeredményeket.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Pontosan erre gondoltam. Bár engem is gondolkodóba ejtenek az új IC-k. De nem egyszerű, mert ezzel a ferikvel meg méréstechnikával nem igazán foglalkoznak. Pl a frekiszintézer lenne egy csoda jó megoldás a kvarc stabil változtatható oszcillátorra, azonban a szintézer IC-k leginkább a számítástechnikára vannak kihegyezve és ilyen alacsony frekin nem igazán mennek. Azonban most hasonlítgattam az én pll oszillátoromat az eredeti kavicsossal, de a gép használhatóságában nem igazán látni különbséget. pl a jó elektronika árnyékollás többet számít.
Amin én gondolkozom, hogy az én gépemnél, ami mindig diszkriminál, egyszerűen összeadódik a földcsatorna és a diszkriminációs csatorna jele, azonban a diszkriminációs információ hajszálnyival előbb van mint a hangjelzés. Itt nincs egyébként hangmagasság, kattanástól a egy határozott jelzésig változik ill ezek erőssége. Én azt gondolom, hogy abban az időtartamban van egy információtartam, amivel a diszk csatorna jele siet ill amilyen gyorsan változik, ezzel lehetne a diszkriminációt tovább javítani. Azt hiszem, ez már, főleg így összegezve valami digitális, PIC es megoldással lenne legegyszerűbb.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Szerintem digitális osztással egyszerűbb, mint PLL-es frekiszintézerrel és jobb is. nem kell sok frekvencia ha már több frekvenciás gépben gondolkodsz.
Például a 4060-as IC-vel előállítható 8Khz, felezővel 4Khz.
Szerintem a két csatorna jelének összegzése ront a tulajdonságain. Ez a fajta megoldás az egyszerűbb kezelés miatt terjedt el. Ebből a szempontból a silver jobb, mert lehetőség van a két csatorna függetlenítésére.
Ha már PIC-es feldolgozás, akkor máshol kell belenyúlni. Akarom mondani más koncepció szerint kell kiértékelni.
(#) vandorbot hozzászólása Okt 22, 2009 /
 
A honlapom bővült a vevőszakasz taglalásával.
(és némi zenével)
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Nem és nem

A szintézer nem a multifrekvenciához kell, hanem a széles skálán hangolható kvarcpontos oszillátorhoz, mert így sokkal egyszerűbb hangolni a tekercset. Az alap freki 40-70KHz közé érdemes tenni és ezt osztani, így jobban leválasztódik a tekercs és kevésbé dolgozik vissza.

A csatorna keverés elterjedt ugyan, de rendszerint nagyon gyatra a megvalósítás, én eddig ezt az egy használható módot láttam egyidejűleg földhatást kizárni és diszkriminálni. Bár pont ezért sokat nem is foglalkoztam az elkülönítéssel, ez egy db kapcsoló kérdése, volt egycsatornás próbám és nem igazán tapasztaltam nagyobb érzékenységet. Miért lehet ez? Pont ezt írtam korábban, nem az a lényeg, hogy érzékeljünk valamit, hanem hogy egy mágneses közegben érzékeljünk. Terepen például sok kis apró tárgyat jobban érzékel a gépem, mintha othon a láda föld alá teszem, ugyanis úgy nem keletkezik az a hatás a mezőben, mint amikor a tárgy valóságban a földben van.
Disc+Geb:
Igazából a szemetes területen nem is nagyon lehet máshogy, az ugye nem megoldás, hogy félmééterenként kapcsolgatsz a geb meg a disc mód között, és közben szenvedsz, ha göröngyös a talaj. Én látom a diskcsatornában dolgozó analóg műszeren, hogy a föld mekkora jeleket produkál. A problémát az okozza, hogy ezt korrektül kijelezni nem is olyan egyszerű, ezért van, hogy az ilyen megoldású egyszerűbb gépek nem igazán jók, a 1265, 66 régi agyonhasznált példányait meg még mindig 100 felett árulják. Bár nagyon szeretnék egy 1270-es rajzot látni, sajnos ezt kipróbálni sem volt még alkalmam.

Én nem is igazán foglalkoznék olyan megoldással, amit nekem kapcsolgatni meg állítgatni kell és nem csak akkor hallok bármit is, amikor találat van. Ez egy fő szempont használhatósági oldalról. Hogy a találatkor hány féle jelzést kapok, az más tészta, én szeretem a vizuális és hangjelzés kombinációját, van aki csak látni van aki csak hallani szeret. Tulajdonképpen nekem nagyon bejön a saját megoldás, mert az esetek nagyrészénél csak hallás alapján is el lehet dönteni és ez pl vízben, ahol elnézelődik az ember, mert a lába elé úgysem lát, igen kényelmes. De a mezőkön is sok szépet láttam, mert nem kell meredten nézni a mutatót vagy a kijelzőt.

No majd migtekintem a vevőszakaszt, aztán megint okoskodom egy kicsit....4 fázishelyzet :yes: okvetlen
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Nagyon jó elgondolások, ezt a mikrofon erősítő IC-t okvetlen kipróbálom, a sávszűrőn gondolkoztam már én is, igazából egy lyukszűrő lenne tökéletes.

Digitalizálni már igen olcsón lehet, érdemes is, talán a nagy kérdés, hogy pontosan hol....meg hogy mi lesz aztán, ha márvan digitális jel.


Engem most az foglalkoztat nagyon, hogy lehetne vízhatlanítani a gépet. A zacskó, meg a nagy ételtartó doboz valahogy nekem nem jön be

Két megoldáson töprengek, ill ezek vegyítésén.

Fisher 1280
Whites surfmaster

A 1280 at érdemes megnézni, ez sem egy fiatal darab, de jól bírja. A Potik előtt van egy szimeringelt előlap és kész. Ebben az a gáz, hogy nem nagyon lehet hosszú szárú potihoz jutni.

A surf meg egyszerűen betette a detectort meg az elemeket egy jobbfajta kicsi ételtartóba, amit rápattint a nyélre. A Surfot ha egyszer belövöd, ahhoz aztán tényleg soha nem kell nyúlni, tekergetni.

Én arra gondoltam, hogy egy jobbminőségű vízzáró dobozt keresek, aminek a tetje átlátszó, és vízben, egyszerűen rákapcsolható az alá kerülne az előlap. Állítgatni ugyan vízben nem lehet, de igazán az enyémet sem kell. Probléma az akkuelhelyezés, de azt akár belehet építeni és csak egy lezárható töltöcsatlakozóval ellátni.

Sajnos még normális minőségű dobozt sem találtam
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Ez a frekvenciaváltozatásos tekercshangolás nekem homályos. Hogy mit is meg, hogyan.
Vízben nem keresek, egyenlőre.
Lyukszűrő ? sávszűrő. A gond a fázis instabilitás.
Lineárfázisú, hófokfüggetlen sávszűrő kellene.
Létezik ilyen, de még csak KF frekikre gyártottat láttam.
Most rendeltem egy 8 lábú 16 bites AD-t, hogy legyen a tesztekhez. 860 mintát vesz másodpercenként, bőven elég. Persze nem biztos, hogy digi gépfejlesztéssel kezdem.
Jelenleg azon morfondírozok, hogy gyors statikus keresőt kellene összehozni. A silver jó. Két hátránya van. Lassan kell mozgatni a fejet, időnként nyomkodni kell a gombot. Dinamikus keresőknél többszörös differenciálást csinálnak, hogy a driftet megszűntessék. Ez számos hátránnyal is jár szerintem.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
A házi tekercsekkel az a gond (meg a gyárival is) hogy elég nehézkes jól beállítani, mint Te írtad 1nF onként rakosgattad a kondikat, melyeknek egy kedves tulajdonsága, hogy 10db 1nF a legritkább esetben egyenlő 1db 10nF főként egy rezgőkörben, tekintettel a nagy tűrésre és az induktív összetevőre. Tehát lényegesen egyszerűbb az áramkőrt hangolni, annál is inkább, miután az ember sokmindent ki akar próbálni, az áramkörök meg viszonylag széles frekvencia határok között működnek.

Igen a lyukszűrő az pont a fordítottja azt hiszem, csak nem találtam a megfelelő kifejezést egy olyan sávszűrőre, mely sávszélesége 1-2Khz.

Ezeknek a fázisstabilitását valóban nem ismerem viszont nem is hiszem, hogy problémát okozna, hiszen ha megnézzük a silvert a whites-oknál is megszokott, széleskörben alkalmazott rc fázistoló tagokkal alakítja ki a kapuzó jel fázishelyzetét, a legtöbb gépben van valami hasonló, az enyémben pl a földhatást kellene egy hasonlóval a vevőoldalon finomraállítani (gyárilag). Ha ezeknél nem okoz gondot a hőmérséklet, akkor legalábbis egy próbát megér valami egyszerű áramkör.

Különben én dolgoztam olyan áruvédelmi kapukkal, ahol nem kvarcoszcilátor volt. Voltak is gondok eleinte a behangolással, aztán kikisérleteztem egy saját metodikát, hajszárító meg hidegítőspray segítségével. nemrég jártam egy üzletben ahol én telepítettem kb 7éve, azóta ott áll a cucc és tökéletes. Ezek a hatások inkább akkor jelentenek nagy problémát ha hirtelen lépnek fel.

Én viszont ezt a statikus meg dinamikus dolgot nem értem (olyan, hogy lassan kell mozgatni?), meg a többszörös diferenciálást. Ez alatt a kikapuzott jel dferenciálását érted? A silvernél használt kettős difereniló kapcsolást használja a legtöbb gép. Ennek a hatásfokán lehet, hogy javítani lehetne. Sőt, lehet, hogy el is lehetne felejteni ezt és csúcsértéket és fézisszöget mérni külön, azonban ezeknek a feldolgozására már lehet hogy valóban inkább egy PIC alkalmas. Hiszen itt fel kkell állítani valami bonyolult összefüggést, hogy melyik csatorna milyen eltérései mit is jelentenek.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Értem.
Dinamikusoknál azért nem érzékeled a hőmérsékletváltozás hatását, mert a egyenfeszültségváltozást a csatornákban nem viszik át. A kapuzott, egyenirányított jelről kapacokkal leválasztják. A csatornákban kétszer-háromszor.
A silvernél pont nincs differenciálás. A kapuzott egyenirányított jelet, egyenfeszt értékeli ki. Legjobb esetben is néhány percenként meg kell nyomni a reset gombot. (Van benne egy kondenzátoros hangolóautomata). Ha túl gyorsan mozgatod a fejet, Az egyenirányító szűrőjének RC időállandójától függően a kisebb tárgyak által okozott rövid impulzusokat nem, vagy gyengébben jelzi.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Na már én is értem, igen, a nagyon öreg első whites volt ilyen, ez eléggé megkeseríti az életet, ezen azért túlléptünk már 30 éve és egy külön statikus csatornát szokás alkalmazni a pinpoint módra vagyis ezen felül, ami gyakorlatilag egy pinpoint csatornának felel meg. Értem már az összes gondot akkor.

Nincs viszont egyenirányítás, ilyet nem is használnak sehol, vagy még én nem találkoztam vele. Az én silverrajzomon a 4066 2,3 as lábán R42,44; C13,15; R43,45; C14,16 kettős diferenciáló tagok állítják elő az egyenszinteket, teljesen szabályosan és megszokott módon 47k/100n tökéletesen ki van számolva.
(#) Yowie válasza Yowie hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Be is csatolok ide egy whitesot, lehet, hogy már korábban beraktam. Ez egy igen egyszerű gép, vannak közös vonásai, ezért csendben megjegyzem, ez régebbi. Szóval ez egy olyan alap gép, amiben azért megtalálható a szükséges....
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Bocsánat, valóban nem egyenirányítás.
Integráló RC tag nagy időállandóval.
Angol szakirodalomban low-pass filter.
Egyenfesz középértéket gyárt.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Igen, én kérek elnézést, integráló tag. Mint mondottam, jóideje nem foglalkozom ezzel és pár dolog összekeveredett

Szóval azért ez kissé bonyolultabb, bár a legtöbb gép elintézi két kondival meg ellenállásal. A kimeneti jel nem csak a frekvenciától, hanem a bemeneti jelalaktól is függ, ezért nagyban javítja a gép hatásfokát, ha a bemenő jel inverzét is megkapja.

Egyébként érdekes, hogy még az első ráditechnika cikben volt egy gép, ami aktív szűrőt használt, igaz a többirésze meg elég egyszerű volt. Ez is megérne egy próbát, én még nem láttam gyári gépben.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Ez a kapcsolás klasszikusnak tűnik. Nem mondom, hogy rossz, csak hagyományos. Azért van benne 1-2 pont, amit furcsázok.
Nem akarok túlzásba esni, de a zűrkorszakban már retro-nak számít. Fordítom az orosz forrásanyagot, a nagyjával készen vagyok.
Vannak benne érdekes megoldások.
Hazai szakirodalomban még nem találkoztam ilyen leírásokkal.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Igen, ez egy régi szerkezet, nem is azért tettem fel, hanem mert nagyon jól szemlélteti, milyen egy alap fémkereső. Ezt lehet tuningolni, fejleszteni nyugodtan, nem szembesülsz olyan problémával, hogy hiányzik egy csatorna Egyébként nem 100%, hogy nincs benne hiba.

Ha kész lesz az orosz anyag, felteszed a honlapodra? Nagyon kíváncsi vagyok, a ruszkik nagy jók, csak igazából nem árulják el a jó dolgokat, mert inkáb csinálnak gépet és eladják.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Kapcsolási rajz, panelterv, Hex file, minden megvan az oldalukon, akár meg is építhető, csak én irtózom az AVR-ek től. PIC-hez van felszereltségem.
Elsősorban az elvüket szeretném kibogozni és felhasználni. Nem gyáros vagyok, hanem fejlesztő.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Nov 2, 2009 /
 
Én azt látom, kitteket akarnak eladni, de nekem nem jelenik meg minden, meg a tüzfalam is bejelez. Ezeknél ez egy komoly bolt, fórumokon már a 1270 es rajzokat sem mutatják meg, de addig mindent. Az a határ, onnantól venni lehet csak. Aztán lehet, az orosztudás segít, de ahogy néha belekotorok a ruszki fórumokba, ott az anyanyelviek sem kapnak ennél több infót.

Én most a vizhatlanító projektet dobozhiány miatt jegeltem, meg amúgy is hidegek a vizek és azon morfondírozok, hogy lehet a megkülönböztetést javítani. Továbbra is az a gondom, hogy nem levegőben keresek, mert hogy ott nagyon jókat lehet csinálni, ztán a terepen meg mindig valami meglepetés van. Ma pl alufólia darabkákkal vacakoltam a dunaparton és meg kellett állapítanom, sokféle jezést produkál, attól függően, hogy van összenyomkerászva és mekkora. Nagyon kíváncsi lennék, az anyagösszetételt jező gépek hogy csinálják ezt (és mennyire megbízhatóan)
(#) Ninoo válasza Yowie hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
hy!
Újra nekilátok a Silvernek, remélem most be is tudom fejezni.Akkoriban nem maradt rá időm.Igazából mechanikai doksi kellene, hogy okosodjak az új tekercs legyártása elött(koncentrikus tekercs). Viszont van néhány elektronikai kérdésem is. A tápom 12V-os aksi.Ott ahol 8.7V+-0.3V-nak kéne lennie, nekem 7,5V van.Ez baj-e?Talán már a tápom is rossz.Másik: Összeraktam leírás szerint a panelt, az adótekerccsel párhuzamosan beraktam a 100nF-os kondit.Mértem a kapocsfeszt,és itt elvileg 15V cs-cs kéne lennie, nekem 10V sincs.Megmértem a tekercs induktivitását, ahoz nem jó a 100nF, ki is cseréltem(most nem emlékszem mekkorára, de jóval kisebbre),hogy a tekercs 2.1mH legyen.Így szkóppal mérve a tekercs feszt.20-22V cs-cs lett.Ez ok, de nem hogy nincs szinusz, valami brutális jel áll elő.Persze ha pakolom a kondikat párhuzamosan, akkor szinuszosodik, de lecsökken az amplitúdója 10V alá.Szóval hova nyúljak? Ja még egy fontos említeni való van.Mégpedig, hogy sehol nem olvastam, míg el nem készült a keresőfej, hogy a két tekercset egymáshoz képest be kell állítani.És addig nem kéne kiönteni.Ez lehet a fentebb említettek hibaforrása?Csináltam egy másik vevő tekercset, és a kiöntött adó és vevőre tettem.Persze a régi vevő le lett kötve. Így próbáltam beállítani, hogy a vevőben ne legyen jel.Az omega formájú adótekercs kerülete metszi a vevő középpontját. Szerintem nem kellene így "elcsúszva" lennie.De az adó fesz. és jelalakja változatlan maradt(szinte).
hegusp
(#) Rumcájsz válasza Ninoo hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
A gyüjtemények, doksikban megtalálod a DD fej leirását amelyet többen elkészítettünk. Remekül működik. A párhuzamos kapacitás kb 330nF körül alakul.
Minél kisebb a jeled annál érzéketlenebb lesz a készülék, de azért túlhajtani sem szabad.
Próbáld meg kicserélni a maghajtó tranyót, R26 értéket 3k3 csökkentsd R49 és az R28 értékeivel tudsz játszani.
Ha a leírás szerint megtartod a méreteket, menetszámot, rendes feszültséget fogsz mérni és jó lesz!
Addig mig a két tekercs pozicióját nem állitottad be megfelelően, felesleges kiönteni. Ha beállitottad, de kiöntéskor megváltozik azt a későbbiek folyamán még lehet korrigálni!
Sok sikert!
(#) Ninoo válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
hy!
Rájöttem, hogy azért is csináltam Omega fejet, mert ahoz 0.3-as vezeték kell, nekem pedig az van. A DD fejhez pedig 0.4-es kell.Valaki át tudná méretezni 0.3-asra?
hegusp
(#) Ninoo hozzászólása Jan 28, 2010 /
 
hy!
Valaki segítene? DD fej 0.4-es huzal,nekem meg 0.3-as van.Át lehet alakítani egyikből másikba(ami fent van az oldalon)?
hegusp
(#) Rumcájsz válasza Ninoo hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Nyugodtan megtekereted vékonyabból is! Működni fog!
0.2 -es huzallal is elkészítettem és működött.
A végén úgy is rezonanciára kell hozni...
Az adótekercsnek illik azért a .5-ös vevő lehet vékonyabb!
(#) Ninoo válasza Rumcájsz hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
ok, kipróbálom..
hegusp
Következő: »»   4 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem