Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   45 / 188
(#) proli007 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Én már csak egy kávét kérek két cukorral!
(#) llaci56 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
A diódában igazad van, de a kávéban nem! Az cukorral borzalmas.
(#) havee válasza proli007 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Ha kijössz Szentendrére, megkapod
Köszi mindenkinek
(#) llaci56 válasza havee hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Te ott laksz Szentendrén?
(#) havee válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Szeptember óta igen
(#) sprofan hozzászólása Feb 1, 2010 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám, először leírom hogy oldottam meg eddig: Szükségem lenne egy két lépcsős időzítőre amelyet 2db 555-el oldottam meg amik monostabil módban működnek. Az első 555 egy 100nf-os kondival kapja az indító jelet amivel tápfesz megjelenése esetén szinte azonnal meghúz egy relét amire rá van kötve a fogyasztóm. Amint letelik a beállított 5-25perc a relé elenged. A második 555 az előbb említett relé alap állapotban zárt kontaktusáról kapja a tápfeszültséget, ez bizonyult a legegyszerűbb megoldásnak a következő lépcső indítására. A második időzítőt is kondival indítom majd amikor letelik az ő időzítése is, elengedi a 2. relét. Ezután nem sokkal megszűnik az egész holmi tápfeszültsége is. A probléma ott kezdődik, hogy amik az 1. időzítő el nem indul (tehát amíg meg nem húz az 1. relé) addik tápfeszültség alatt van a 2. időzítő, és ha csak egy tized másodpercre is, de meghúz a 2. relé is ami nekem nem túl jó. Erre keresnék megoldást hogy ha az első időzítés lejár, induljon a következő. Kivettem az összesen 1db 100uf kondit a 2. időzítő tápágból hogy ne tudjon meghúzni a relé, de nem értem el vele semmit..
A kapcsolás már kész, ezt leszámítva nagyon bevált, ezért kellene valami kiegészítő megoldás. Esetleg a tápágat ne az 1. relével hanem egy PNP tranyóval kapcsoljam, aminek a bázisát lehúznám földre egy ellenállással, és amint lejár az első időzítő, kapcsolna. (az 555 kimenetén tápfeszültség van az időzítés ideje alatt)
(#) mex válasza sprofan hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
A második időzitő reset lábát egy 10k keresztül kösd fel a pozitiv tápra. Ezenkivül kell egy 1-10µF értékű kondi is, a pozitiv lába szintén a reset kivezetésre, a negativ a testre csatlakozzon.
Amikor az időzitő megkapja a tápfeszt, akkor nem tud indulni, mert a kondi még töltetlen, és rövid ideig lehúzza a reset lábat a test potenciál közelébe.
Ha elmegy a tápfesz, akkor kisül az ellenálláson keresztül. Gyorsabb kisütéshez kell még egy dióda, katód a pozitiv tápon, anód a 4-es resetlábon.
(#) sprofan válasza mex hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Ez eszembe sem jutott, köszönöm
Végül is nem szükséges a gyors kisütés, naponta egyszer lesz csak bekapcsolva, az egészet egy mechanikus időkapcsoló kapcsolja be 1 órára, fontos szempont volt az alap állapotban minél kisebb fogyasztás is, ezt a mechanikus órát pedig a villanyóra nem is méri
(#) mex válasza sprofan hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Ha a leirtak ellenére hatástalan, bátran növeld a kondi értékét.
Volt amikor csak 100µF volt megfelelő.
(#) sprofan válasza mex hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Ha már kaptam egy vonalat amin elindulhatok, akkor meg lesz a megoldás is. De így belegondolva akkor egyszerűbb lett volna nem a tápfeszültséget hanem a reset lábat kapcsolni földre, amit le tudok venni az 1. időzítő kapcsoló tranzisztoráról. De most már így marad, majd a következő darabot úgy építem.
(#) mex válasza sprofan hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Biztosan? Azt irtad, addig van gond amig nem indul el az első időzités, következésképp a tranyó sem kapcsol még, vagyis nem tudná testre húzni a második 555 reset lábát.
Ha jól értelmeztem
Egyébként, nem kötném olyan helyre, ahol induktiv tüske is lehet (relé).
(#) sprofan válasza mex hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Hm.. Valóban így van. Akkor viszont marad a kondi+ellenállás a reset lábra.
(#) bognard válasza proli007 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Üdv.!
Megépítettem az általad küldött kapcsolást, az első nekifutásra tökéletesen működik, pont úgy, amire nekem szükségem van. Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a segítségedet!
Üdv:bognard
(#) zombee hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
Sziasztok!

Szerintem tök fölösleges 555 IC-vel megépíteni az egy-(két-) LEDES villogót.
Aki meg SMD-be veszi meg az 555-öt, az meg is érdemli!

Egy villogóhoz nincs szükség az 555-ös IC-re, elég két tranzisztor, 4 ellenállás, 2 kondi és mehet a móka!

Tranzisztorból szinte bármelyik bipoláris típus megfelel, készülékbontók előnyben!
(#) sprofan válasza zombee hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Viszont egy 555 nem csak ledes villogóra jó. Ha meg valaki azzal építi meg hát egészségére, nem tudom mi problémád az smd 555-el, már én is használtam sokszor, néhány alkalommal egyszerű villogóhoz is.
(#) llaci56 válasza zombee hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Nem tudom, mi a problémád az SMD 555 -tel. Ha ledes villogót kéne építenem, biztosan nem állnék neki idézlek:
"két tranzisztor, 4 ellenállás, 2 kondi " -t összekötni, amikor ennek a kétharmada már benne van a 20 forintos IC-ben. És hogy miért SMD? Mert lusta vagyok fúrkálni. Ezért minden saját gyártmányt kizárólag SMD -vel tervezek és építek.
(#) _JANI_ válasza zombee hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Szia zombee! A téma címe 555-ös IC-s kapcsolások!
Ha valakit a két-LED-es villogó érdekel az úgy is megtalálja a neki megfelelő témát a keresőben.
PL:Fórum intelligens keresés: Két LED-es villogó
S amikor a rendelkezésre álló hely kötött, ( Vagy kényelmi okok miatt . ) előfordulhat, hogy csak az SMD alkatrésszel megépített szerkezet lesz a megoldás. Gondos, precíz munkával az SMD-s áramkörrel sincs semmi gond. Igaz! Némi forrasztási rutinnal már rendelkezni kell, ha valaki az SMD-s áramkör építésre szánja el magát. De ez már egy másik téma...
SMD forrasztás.
(#) Mallar hozzászólása Feb 4, 2010 /
 
Sziasztok. Ma próbáltam ki elspnek az 555öst és szépen sikerült minden csináltam villogó ledet természetesen, aztán egyből előkotortam egy régi autó-gyújtótrafót, meg egy tranyót aztán felvittem a frekit 400Hzre és az astabil multivibrátor négyszögjelével elkezdtem a trafóra kapcsolgatni az áramot. 3-4 mmes szikrát vetett és rázott is rendesen. Ez amúgy egy villanypásztor projekt lesz. Node egyszer hibátlanul működik a cucc, másszor meg meghal az ic és rakhatom be a következőt (kettő ment szét és mind2 forró volt) Nemtudom mi volt a baj, mert amúyg nem is melegszik. Gyanítom, hogy valahol összeért két kábel és behalt ettől, mert elég kuszán vannak még a próbapanelon. ha a kimeneti jelet meg mondjuk a pozitív oldalt rövdrezárom az okozhat ic halált? mert sajna elég közel vannak egymáshoz a levegőben. Node ha nyákra teszem úgyis jobb lesz majd, csak megkérdezem, hogyan lehet ilyen tünettek hazavágni ezt az ic-t és mire figyeljek oda. Kb maxmekkora frekit lehet kihozni astabil multivibrátorként egy ilyen 555-ösből?
Előre is köszi: Dave
(#) sprofan válasza Mallar hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Ha mutatnál egy rajzot hogy mit és hogyan kötöttél be akkor többet tudnánk segíteni. Gyanítom 12V-ról hajtod, nem tudom mi történik ha hosszútávon rövidre zárod, de az egy pillanatnyit túléli.
(#) wtc válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szia!
Megépítettem a kapcsolást, és majdnem működik, az időzítő része jó, tehát a time rpotival beállítok egy időt, zárom a nyomógombot, utánna nyitom, és meghúz a relé és a bizonyos idő után kienged. Viszont az a gond, hogy az izzó helyén mindig megvan a feszültség, tehát mindig ég az izzó. Mi lehet a gond? Én csináltam rosszul, vagy a kapcsolásba van valami?
köszi!
(#) _JANI_ válasza wtc hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szia! ( Egy feltöltött képet nem kell még egyszer feltölteni!
Később elég csak hivatkozni ( LINKELNI ) rá... Kösz. )

Alaposan le kellene ellenőrizni az áramkörödet.
Ha jól van bekötve ( és megépítve ), akkor az időzítő lekapcsolja magát, s így az izzó semmilyen formában nem kaphat feszültséget. Amennyiben megosztod velünk a nyáktervet, szívesen leellenőrizzük. ( Ellenőrizd a relé bekötését is... )
(#) mex válasza Mallar hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Idézet:
„Gyanítom, hogy valahol összeért két kábel és behalt ettől, mert elég kuszán vannak még a próbapanelon. ha a kimeneti jelet meg mondjuk a pozitív oldalt rövdrezárom az okozhat ic halált? mert sajna elég közel vannak egymáshoz a levegőben.”

Igen ettől tönkremehet.
Ezenkivül a szikra keletkezésekor induktiv feszültségtüske is keletkezik,és ettől is tönkremehet, ha a tápfeszültség nincs kellően szűrve, sőt a tranyó felől is visszarúghat. Rajz nélkül többet nem lehet mondani.
(#) Mallar válasza sprofan hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Itt a kapcsi. Eléggé melegszik a cucc, tegyek a tranyó bázisa elé ellenállást? vagy diódákkal lássam el?
(#) kadarist válasza Mallar hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szia!
Igen, érdemes korlátozni a bázisáramot egy pár tíz ohm-os ellenállással. Gondolom az 555 melegszik
(#) Mallar válasza kadarist hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
igen, az ic melegszik teszek oda néhány ohmos ellenállást és megnézem javul e
(#) kadarist válasza Mallar hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Kezdd 10 ohm-al, ha még mindig meleg, akkor menj feljebb az ellenállással.
(#) Mallar hozzászólása Feb 5, 2010 /
 
hibátlanul működik, ezer köszönet
(#) kadarist válasza Mallar hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szívesen!
(#) wtc válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia!
A nyákot papíron terveztem, tehát nemsokat tudnátok kivenni belőlle, viszont mivel az időzítő működik, csak a relével meg diódákkal lehet gond. Az baj hogy 1n4009 helyett 1n4007-et tettem? Tehát a relé az rendesen meghúz meg kienged amikor kell csak az izzóra folyamatosan fesz megy.
Akkor szerintetek hol lehet a gond?
Köszi!
(#) poros válasza wtc hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Lehet nem jó helyre forrasztottad a relére a vezetékeket. Ha a relé ki és bekapcsol akkor csak ott lehet a gond. Vedd ki relét és úgy adj neki tápfeszültséget. Műszeren szakadás vizsgálóval azonnal megtudod állapítani az érintkezők mikor vannak zárva illetve nyitva. Az még előfordulhat, hogy nem megfelelő a relé az általad kapcsoltatni kívánt áram erősségre olyankor képesek összeragadni az érintkezői .
Következő: »»   45 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem