Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CCS PIC Compiler
32 bites, mint a float, az lehet helyette.
Gyanítom hogy float, de ha a help azt írja hogy "not a supported data type" akkor miért erőlködsz vele?
Nem szerencsés a compiler jóindulatában bízni.
Egy netről kukázott kódban volt, de amíg nem tudtam, hogy mi akar lenni, nem tudtam helyettesíteni. Futni fut ezzel is, de szerintem túlcsordulnak a dolgok, meg nem tudom mennyire szereti a pwm modul, ha nem egész szám a kitöltési tényező...
Kitöltési tényezőnek mindenképpen egész számot fog kapni a PWM modul, mivel az egy áramkör, aminek van 10 bemeneti bitje, ami vagy 1 vagy 0. A fordító konvertálja a float tipust egészre, amikor írsz a PWM modulba. Persze ez elég gány munka, jó eséllyel az egész számítást lehetne végig egész számokkal végezni. Hol található ez a kód?
Esetleg megosztod velünk hogy mit értesz "tulcsordulnak a dolgok" alatt? Mi a jelenség amit tulcsordulásnak vélsz?
A PWM ahogy Potyo is írta 10 bites, ha 16 bites értéket adsz neki majdnem biztos hogy a felső 6 bitet fogja levágni, azaz ha 1025-öt állítasz be PWM-nek akkor az csak 1 lesz. Ostoba kontrollerek! 1025 = 1
EZ az eredeti. Az üres funkciói persze ki vannak dobva. Amiben használom, a bemenő jel egy kb 15 és 25 közti szám, amit igyekszünk kb 20-on tartani (alapjel=20, amit kiszámol, az pedig megy pwm kitöltési tényezőnek)
Ha sorosporton kiírom gépre a bemenő jelet és a kitöltési tényezőt, jól látni hogy szabályoz, csak hajlamos negatív számot kiírni kitöltési tényezőnek...
Sziasztok Urak!
A segítségeteket szeretném kérni... A szitu a következő: Jelenleg egy USB-CAN adapteren dolgozom gőzerővel és elakadtam. Kb. fél éve hozzájutottam a Neten egy hevenyészett és - mint később kiderült - sok hibával "ellátott" leírásnak. No, mindegy, a tervezésben segítségemre volt, kész a működő, tesztelt áramkör, megírtam az eredetileg C++ -ban írt, PC oldali programot segítségül véve a sajátomat C#-ban (ne tudjátok meg, több szálú, párhuzamos programfutások, stb.) és most ott tartok, hogy az eredeti PIC bootloader beégetve, a PC szépen át is küldi a végrehajtó program HEX-ből megfelelően betöltéshez átalakított, címmel ellátott sorait és mindjárt az első sornál FLASH írási problémát jelez. Azt leteszteltem, hogy odáig minden rendben van, a programok mindkét oldalon jól működnek, a FLASH manipuációnál akad el a dolog, a hibát is (a javítások után most már) korrekt módon visszajelzi a PC-nek. Azért akadtam el, mert a FLASH rész assemly-ben van írva én pedig ahhoz láma vagyok, nem értek. Az eredeti progit PIC18F258-ra írták, én az áramkörben PIC18F2580-at használok, összehasonlítottam az adatlapokban a progi szerint fontos címeket, ezeket azonosnak találtam, de lehet, hogy tévedek. Csatolom az eredeti CCS C-ben írt bootloadert, kérlek benneteket, nézzétek át az assembly részt, meg a címeket, hogy vajon miért nem tudja írni a FLASH-t... Én már ott tartok több hét szenvedés után, (biztosan Ti is voltatok így) hogy csak nézem a listát, de már nem is látom... És persze az a legbosszantóbb az egészben, hogy ha ez a hiba eltűnik, akkor szépen már működni fog az egész ketyere. Előre is köszönöm a segítséget, a megmentő a következő találkozón komoly sörökre számíthat tőlem.
Ja, igen, elfeledtem leírni: a csatolt programban csak annyit írtam át, hogy kijavítottam a PIC típusát, és kikommenteztem az ICD2-re vonatkozó 3 sort, mert én PICKIT-tel dolgozom.
Az adatlapban is benne van:
Idézet: „PIC18F2580: 7.5.1 FLASH PROGRAM MEMORY WRITE SEQUENCE ... 6. Write the 32 bytes into the holding registers with auto-increment. ... 13. Repeat the question three more times.” A programodban és a PIC18F258 adatlapjának ajánlása ugyanezt a 64 bájtot 8x8 bájtra bontva írja - ez a fő különbség! Idézet: „PIC18F258: 6. Write the first 8 bytes into the holding registers... ... 14. Repeat steps 6-14 seven times to write64 bytes.” * Megjegyzés: ez a "three more times" netán sajtóhiba az adatlapban (copy-paste effect)?
Az előzőek értelmében az "assembly részben" a ciklushatárokat kellene átírni:
i = 2; while (i--) { j = 32; while (j--) { Ráadásul ez C nyelven van!
Nagyon köszönöm, hogy energiát és időt áldozol rám és segítesz. Beírtam a változtatást a programba, de sajna ugyanaz az eredmény.
Kiexportáltam az MPLab-ból a memóriák tartalmát úgy, hogy először kitöröltettem az összes memóriát, aztán betöltöttem a bootloadert, aztán export, majd elindítottam a PC programról a feltöltést, (BAD_FLASH_WRITE hibával befejezte az első sor után), aztán megint kiexportáltam a memóriák tartalmát. Összehasonlíttattam a két file-t és byte-ról byte-ra megegyezett a kettő, tehát már az írás sem sikerült neki, nem csak az ellenőrző visszaolvasáskor észlelt hibát. Azt már tegnap kiteszteltem, hogy a flash_a_block metódusban a második 'return'-nál adja ki a hibát, tehát a címellenőrzésen még átmegy, az írás utáni ellenőrzésnél talál hibát, ami nem is csoda, hiszen nem ír semmit. Csatolom a memória file-t. Az jutott az eszembe, hogy vajon nem lehetne ezt az egész metódust a CCS C WRITE_PROGRAM_MEMORY / READ_PROGRAM_MEMORY parancsával lecserélni, hiszen azt pont a PIC18-ra találták ki? (lehet, hogy tévedek, még soha nem próbáltam) Mi a véleményed? Idézet: „Az jutott az eszembe, hogy vajon nem lehetne ezt az egész metódust a CCS C WRITE_PROGRAM_MEMORY / READ_PROGRAM_MEMORY parancsával lecserélni, hiszen azt pont a PIC18-ra találták ki?” Nem tudok hozzászólni sem a CCS C-hez, sem a programmemória íráshoz. Csak "gyári" bootloadereket használok. De mégegy különbséget látok az adatlap ajánlása és az általad belinkelt program között: az alábbi szekvenciák előtt kellene egy BCF INTCON, GIE interrupt tiltás, utána meg egy BSF INTCON, GIE interrupt újraengedélyezés is.
Igen, bár a Main-ban GLOBAL interrupt letiltás van, gondolom, ezt ezért hagyták ki. Ami érdekes viszont, hogy a "még háromszori" ismétlésre való hivatkozás nem nyomdahiba, hanem egy 4-es hurok, amely az adatlapon levő assembly listában is megtalálható, ott, ahol a 258-nál a 8-as hurok "PROGRAM_LOOP" van.
Ez így elég logikátlannak tűnik. Az Erase blokk mérete ugyanis általában 64 bájt, a Write buffer mérete pedig 8/16/32/64 bájt (típusa válogatja, a pic18f2580 típusnál 32 bájt). Mivel törölni mindig legalább 64 bájtot kell, írni pedig egyszerre annyit lehet, amennyi write buffer mérete, így annyi egységet kell írni, hogy a végösszeg 64 bájt legyen. Jobb adatlapokban pl. így írják:
Bocs, közben el kellett szaladnom ügyeket intézni...
Igen, szóval nem értem a dolgot. Az adatlapok memória írási szekvencia-leírásai is egyformák, az adatbyte számok kivételével (8 helyett 32) a két adatlap-programlistát letéve egymás mellé, a ciklusszámok kivételével ugyancsak egyformák... de mégsem működik a program, sem 2x32, sem 4x32 ciklussal.
Hát, ez nem akar sikerülni...
Már mindent próbáltam, 2x32, 4x32, 4x16 ciklusokat, leellenőriztem az adatlap alapján az assembly részt, kiegészítettem a megszakítások letiltásával, egyébként a listához képest jónak is tűnik. Csak éppen nem működik, az első sor átvitele után Flash írási hibával jön vissza. Belenézve a program memóriába, ott pedig semmit sem csinált, egy byte-ot sem írt be sehova. Már azon gondolkodom, hogy nem-e a program címképzésével van gond és valami olyan címet számol ki, amely nincs is... Szóval kissé nagyon tanácstalan vagyok.
Valami egyszerű próbaprogramban próbálnám ki a flash írását. Természetesen ellenőrizném a címet is, mert ennek így mennie kellene.
Csak egy ötlet. Nem kell a config biteknél engedélyezni az önprogramozást és/vagy az alacsony feszültségű programozást?
Bocs, a választ 'Jossz'-nak szántam.
Szerintem nem, mert az önprogramozás alapból engedélyezve van, az LVP pedig a külső programozásra vonatkozik, s lefoglalja a PGM lábat.
Ahogy icserny mondja, úgy igaz. Szerintem valamelyik cím, ill. programozási határérték (cím) van elszúrva. Most azt csinálom, hogy találtam a CCS C példái között egy általános bootloader programot (Ex_bootloader.c) ebből fogok kiindulni, először kipróbálom úgy, hogy egy hex sort beleírok a programba, mintha úgy kapta volna a buszon (ugyanis a kommunikációs részt kiteszteltem a hibás progiban és az korrekt módon működik), és ha úgy működik, akkor szépen ebbe az új programba rakosgatom át a többi kommunikációs és dekódoló metódust a hibás programból. Előbb-utóbb ki fog derülni, hogy milyen hibát is raktak bele az eredeti programba...
Nekem az jutott eszembe, hogy amikor én a soros portos bootloaderemet írtam, akkor figyelni kellett arra, hogy a az írás elindítása után van egy idő, amíg a kontroller teljesen kuka. Azaz semmiféle utasításvégrehajtás nem működik olyankor, és erre figyelni kellett a kommunikációban, mert ha túl gyorsan borítottam rá az adatokat, akkor a következő blokk eleje elveszett. Elég rég foglalkoztam vele, ezért csak halványan dereng, de lehet, hogy érdemes lenne ennek is utánanézni.
Ezt írja az adatlap is, hogy írási egységenként (8/16/32 bájt) ~2 ms-ig nincs utasításvégrehajtás.
Lenne valakinek ötlete, hogy hol lehet megtalálni a #fuses direktívák leírását? Ugyanis nagy a gyanúm, hogy a problémámban a WRT beállítások játszanak szerepet. A gondom az, hogy 4 féle WRT is van, az eredeti programban a WRT, WRTB használatos, csakhogy a 2580-as MCU-nál lehet, hogy mást kell használni. Szóval jó lenne tudni, hogy mi mit is jelent pontosan...
Idézet: „hol lehet megtalálni a #fuses direktívák leírását?” Az adatlapban (konfigurációs bitek), de az MCC18 fordító is szívesen felsorolja: mcc18 --help-config -p18f2580 > pic18f2580.txt mcc18 --help-config -p18f258 > pic18f258.txt A belső írást/olvasást szerintem csak az EBTR kezdetű konfigurácós bitek befolyásolják (táblaolvasás). Én úgy tudom, hogy a kódvédelem (CPx) és az írásvédelem (WRTx) csak a PGC/PGD lábakon át végzett programozáskor hatásos.
Hali
Hat szerintem az eszkoz header file tartalmazza a fuse bitek leirasat. (ha jol ertem a kerdest). Udv Vili
Szia!
A CCS C-ben az eszköz header file-ok csak a fuse direktívák felsorolását tartalmazza, tehát, hogy az illető MCU-nál milyen direktívák használhatók. Icserny jól mondta, az Microchip C-ben az ottani eszköz definíciók szövegesen is tartalmazzák a direktívák leírását.
Hello!
Van egy dsPIC30F2010-em ezt szeretném motorvezérlésre használni, de ehhez először be kellene állítani a a pwm modult és ezzel van problémám. A reference manualban van ehhez kapcsolódó leírás: MOTOR CONTROL PWM // Sets up the motor PWM module setup_motor_pwm(1,MPWM_FREE_RUN | MPWM_SYNC_OVERRIDES, timebase); // Sets the PWM1, Unit A duty cycle value to 0x55 setup_motor_pmw_duty(1,0,0x55); //Set the motor PWM event set_motor_pmw_event(pwm,time); set_power_pwm0_duty(duty_cycle)); // Sets the duty cycle of the PWM 0,1 in //Complementary mode Több kérdésem is lenne: timebase helyére mit kell írni? a PWM-hez a Timer 2 vagy Timer 3 kell de ezt hogyan kell beletenni ebbe a példába? És kell még valamit beírni hozzá hogy ez működjön? Bocsi ha nagyon amatőr a kérdésem de nem jutottam semmire vele.
Na, végül sikerült elindítani a ketyerét
Átírtam a program assembly részét, kidobtam az egészet és a CCS C write_program_memory parancsot használtam, ezzel beindult és teljesen korrekt módon megírta a flash-t. Mejegyzem lapszélre, a PIC18F2580-hoz kétféle adatlapot is találtam, az egyik 2004-es, abban még 8x8-as ciklust ír, a másik 2007-es (ezt nézted Te is), abban meg ott az a hiba, hogy 4x32-es ciklust írt. A PIC18F4680-as esetében (megnéztem, mert egyébként a CAN moduljaimban azt használom) már 1x64-es ciklust ír, ami már hihetőbb. Szóval azért van kis kavarc és persze ez mindig akkor viszi el az erdőbe, amikor legjobban kellene a jó megoldás... Az erase / write / read_program_memory parancsoknak éppen ez az előnye (most már látom), hogy függetleníti a programozót az alkalmazott MCU paramétereitől, mert a compiler lerendezi a dolgot. Persze abban csak reménykedni lehet, hogy a compiler nem hibázik
Örülök,hogy végül sikerült működésre bírni a programot!
Idézet: Elvileg abból az adatbázisból dolgozik, amit a Chipedit.exe programmal meg lehet nézni (talán javítani is lehet?).„Persze abban csak reménykedni lehet, hogy a compiler nem hibázik” Hibák mindenhol lehetnek, az MPLAB eszközleíró állományaiban is találtam már elírást... |
Bejelentkezés
Hirdetés |

És persze az a legbosszantóbb az egészben, hogy ha ez a hiba eltűnik, akkor szépen már működni fog az egész ketyere.
Kiexportáltam az MPLab-ból a memóriák tartalmát úgy, hogy először kitöröltettem az összes memóriát, aztán betöltöttem a bootloadert, aztán export, majd elindítottam a PC programról a feltöltést, (BAD_FLASH_WRITE hibával befejezte az első sor után), aztán megint kiexportáltam a memóriák tartalmát. Összehasonlíttattam a két file-t és byte-ról byte-ra megegyezett a kettő, tehát már az írás sem sikerült neki, nem csak az ellenőrző visszaolvasáskor észlelt hibát. Azt már tegnap kiteszteltem, hogy a flash_a_block metódusban a második 'return'-nál adja ki a hibát, tehát a címellenőrzésen még átmegy, az írás utáni ellenőrzésnél talál hibát, ami nem is csoda, hiszen nem ír semmit.
Már mindent próbáltam, 2x32, 4x32, 4x16 ciklusokat, leellenőriztem az adatlap alapján az assembly részt, kiegészítettem a megszakítások letiltásával, egyébként a listához képest jónak is tűnik. Csak éppen nem működik, az első sor átvitele után Flash írási hibával jön vissza. Belenézve a program memóriába, ott pedig semmit sem csinált, egy byte-ot sem írt be sehova. Már azon gondolkodom, hogy nem-e a program címképzésével van gond és valami olyan címet számol ki, amely nincs is... Szóval kissé nagyon tanácstalan vagyok.