Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   200 / 841
(#) sucuka válasza labu01wx hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Elnézést, hogy bele vau-vau, de PIC-eknél ez benne van az adatlapokban, az AVR-nél nincs ilyesmi benne?
Csak egy tipp volt.
(#) labu01wx válasza sucuka hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Én kérek elnézést, tényleg benne van az adatlapban.
Ezt írja: 0.4-20MHz & 12-22pF
Ha 20MH-zes kristályt használok, akkor 22 vagy 12 pF-os kondenzátor kell? Ilyen típusú kondi megfelelő?
(#) puli122 válasza labu01wx hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Megfelel. A 22 teljesen jó.
(#) frankopeter hozzászólása Márc 24, 2010 /

idézet:

"
teljesen jó!
annyira jó a segítség.
igazi magyar útbaigazitás!

"csak a fuse biteknél kell beállítani, hogy külső oszcillátorról járjon"

ezt hogy érem el hogy elfogadja?
vagy:

Segéd órajel generátor: az mindig megy ha tápot kap és ez "ráerölteti" a saját órajelét az attyxx ic re? és csak simán a kimenetét rábiggyesztem az XTAL1 nevü lábra? fuses fülön (megnéztem a videót, kb 5* egymás után)
external xtal 3-8ig ??? és melyik?? 258? 16k?

köszi: peti "

ha valaki segit: köszi:peti
(#) Kerberosz1 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Köszi. Nem mér semmit=(. Ezek szerint zárlatos. De hogy? Pedig annyira vigyáztam, szivacsra tettem nehogy az asztalom vezzese az áramot, már egyszer megtréfált ezzel, a szivacsot is megnéztem h az se vezesse az áramot.

És most mit tudok csinálni? Tönkre ment az Atmega8 ?
(#) magitor válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Van egy rossz hírem, ha nem zárlatos, akkor rosszul programoztad fel a mega8 ast, nekem is dettó ez a problémám volt mert stk200 as használta ispprog nevű szoftverrel és a fuse bitekek rosszúl állítottam be, DE kell neki a driver is 7 alá! Jumperek élesztésnél NE legyenek benne!
(#) Békabácsi hozzászólása Márc 25, 2010 /

Sziasztok!

Olvastam puli122 írását az AVR-s tesztpanelről.

Csak gratulálni tudok hozzá, mivel a cikk/ismertető nagyon részletes, "szájbarágós" volt; ez kell nekem!

Ugyan nem szeretném az AVR-PIC "vitát" újrakezdeni, de jól gondolom-e, hogy ez a fajta logika alkalmas nemcsak AVR-ekre (hanem akár PIC-re is)?

Az ilyen fajta inteligens "drótpanelen" igen gyorsan, igen sokféle alternatívát ki lehet próbálni a gyakorlatban (ilyen módon a jobb alsó sarokban elhelyezett üres IC-foglalat is telitalálat)...

BB
(#) trudnai válasza frankopeter hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Van valami kulonos oka, hogy ismet felrakod ugyanazt a kerdest?
(#) (Felhasználó 4577) válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Mi az hogy nem mér semmit? 0-t mutat vagy semmit?
Ha 0-t akkor nézd át a tápvonalon, ha semmit akkor nézd át mindenhol.
Illetve újból programozd fel az ATmega8-at.
(#) Kerberosz1 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Nemén programoztam, kitből vettem, a multiméter pedig egyet mutat. Mint ahogy mindig ha nem érintkezik a 2 drót. De most tulajdonképpen mi ment tönkre?
(#) ixel válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Már csak azt nem értem, hogy milyen hibát követhettem el, hogy letiltottam a RESET-et, mert ugyanúgy csináltam mindent ezzel a chippel több mint egy hónapon keresztül...
(#) puli122 válasza Békabácsi hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Köszi örülök hogy tetszett.

Amúgy igen, PIC-nél teljesen ugyanez a logika. Kényelmesebb ez szerintem mint egy "dugdosós" próbapanel, bár álltalában mellé teszek egy olyat is, hogyha valami öszetettebb feladatok akarok megvalósítani.

Ha valami érdekel kérdezz bátran
(#) kiborg válasza puli122 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Hali!

Átolvastam a cikket és tetszik.
Már várom a 40 lábú cikket,mert én Mega16-ot használok.
Nekem viszont olyan koncepcióm van, hogy megcsinálok egy alappanelt ahol működik maga a vezérlő (reset,táp,kvarc,szűrés,stb) és a portok lábait kivezetem.
Ezek után már csak rá kell dugnom egy másik panelt,amin a vezérelt ák van és kész, csudajó dolog a tüskesor.
Ha már dugdosni kell, akkor amikor nem használok valamit, ne zavarjon ott feleslegesen.

Üdv Kiborg

Üdv.

Szóval ha zárlatos, mi mehetett tönkre? és javítható?
(#) tibibalogh520 válasza ixel hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Sajnos elég lehet ehhez, egy véletlen "mellényúlás".
Szerencsére Én még ilyen módon nem zártam ki magam csipből (külső órajelre már volt szükségem), de ami késik, nem múlik, ezért szeretnék Én is egy HV programozót.
(#) (Felhasználó 4577) válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Semmi nem ment bele tönkre. Az előre rendesen elkészített NyÁk-ba nem forrasztottál rendesen és valahol összeér a két tápvonal.
Egyébként sehol sem írtad, hogy mit mutatott a műszer.
Csak az alaplap csipogásából gondolok arra, hogy zárlatos lehet az USB.

Üdv. Bocsi, A multiméter mikor hozzáérintettem az usb - és + lábához 1-est mutatott. Igazából addig 1-est mutat míg nem érintem össze a két végét, szóval nem mért semmit. Elnézést ha technikailag nemjól fogalmazok remélem érted mire gondolok.

Amúgy nem az alaplap csipog hanem a windows7 csipogása, nem tudom jobban elmondani, mint mikor csatlakozik egy usb-s eszköz olyan csak más

Átnéztem a nyákot, reflektorral és nagyítóval. Nem találtam semmit. De ha haza érek mégegyszer átnézem még alaposabban. És leis fényképezem hátha segít.
(#) puli122 válasza kiborg hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Hello!
Az sem rossz, de itt direkt az volt a koncepció hogy egy alap perifériákat tartalmazó "univerzális" panel készüljön.
(#) frankopeter válasza trudnai hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Üdv.

igen.

nemkaptam választ.
(#) (Felhasználó 4577) válasza frankopeter hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Hát, ha rendesen megfogalmazod, tagoltan leírod, nagybetűvel kezdve a mondatokat, vesszőket nem kihagyva, nem 2 nem 10 hanem 1 mondatvégi írásjellel, akkor hamarabb válaszolnak a kérdésedre. Szerintem senki se fogja szívesen kibogarászni egy tagolatlan össze-vissza hozzászólásból, hogy mi is a problémád.
Tehát írd le rendesen és mi (azt hiszem most nem csak a saját nevemben válaszolhatok) válaszolunk.
(#) frankopeter válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Rendben.
Előveszem a magyar helyesírási kéziszótárat, és egy műszakis Web-oldalon szépirodalmi stílusban kérdezek. Legyen.

Az AVR Studio-ban elkezdtem játszani, és a led villogós C nyelven írodott programot egyszerüen bemásoltam, videó szerint -amit kb 5* megnéztem- végig csináltan amit a videó javasolt. Sikerrel jártam.
Ezek után gondoltam kattingatok, mert nagy baj nem lehet, és miután jött a hibaüzenet jópárszor, akkor vettem észre, hogy az "STK500 with STK501..." elnevezésü ablakban a "Fuses" fülön a "SUT_CKSEL" sornál "Ext. Crystal OSC. 8.0- Mhz...."-ot állítottam be.
A problémám a következö: a hiba üzenet megmaradt. és nem tudok változtatni az ic-be rakott programon.
Szeretném tudni, hogy a a "sut_CKSEL" sorban egyszerüen megint az "Int RC Osc. 8Mhz...." tételt kiválasztom, az AVR Studio ráerölteti-e az ic-re?

Leegyszerüsítem. Pontosan hogy is tudok visszahozni olyan attinyxx ic-t aminél a "SUT_CKSEL" el lett állítva?
Csak ez lehet a hiba?
A "Reset" lábat hogy lehet letiltani?

Idézet:
„Rendben. Előveszem a magyar helyesírási kéziszótárat, és egy műszakis Web-oldalon szépirodalmi stílusban kérdezek. Legyen.”

Idézet:
„Pontosan hogy is tudok visszahozni olyan attinyxx ic-t aminél a "SUT_CKSEL" el lett állítva?”

Tenned kell rá egy külső kvarcot, ami 8MHz-es, a külső kvarcnak az XTAL1 és XTAL2 lábhoz kell csatlakoznia és a köt láb és a test közt 1-1 22pF-os kondenzátornak kell lennie, így fogod tudni programozni.

Idézet:
„Csak ez lehet a hiba?”

Nagy valószínűséggel csak ez a hiba.

Idézet:
„A "Reset" lábat hogy lehet letiltani?”

A Reset Disable Fuse bitet kell 1-be állítani. De! A Reset láb letiltása mellett nem tudod ISP-vel programozni, úgyhogy csak óvatosan!

Köszi.
4 Mhz-es kvarc jó?

A "SPIEN" sornál nem jelenik meg pipa. Ez gond?

Semmi se fog megjelenni, mert nem tudod programozni.
Nem jó, de próbáld meg, lehet hogy működni fog.

Nem lesz gond, hogy az a láb ami a programozásnál kell,
kimenetnek van beállítva? ugyanis a ledek erről mennek.
(MISO, 6.láb, MOSI, 5.láb)

Nem, nem gond. De nem árt, ha egy jobb bufferelt/védődiódázott égetőd van.

ilyenem van

Van amit nemértek:
m_delay_10ms(500);
Hol nézzek utána?
Ez egy előre deklarált parancs? Ami olyan mint az "fprintf"?

Ez ok. De ez csak akkor számít, ha rajta van az égető a program futásakor is.
(#) Fizikus válasza frankopeter hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Azt próbáld megérteni, hogy az AVR programozásához kell egy stabil órajel. Gyári beállitásokkal használva az AVR a belső oszcillátorától kapja az órajelet.
Mivel te a biztositékbiteknél átállitottad, hogy külső 8MHz-es kvarcot használjon, ezért attól fogva az XTAL1 lábon keresi az AVR az órajelet, a belső oszcillátort nem használja, ezért az AVR Stúdióban már nem tudod újra visszaállitani a belső oszcillátorra, nem tudod addig programozni, amig az XTAL1 labra külső órajelet nem adsz. Ezért kell egy kristályt és két 22pF-os kondenzátort kötni az XTAL1, XTAL2 és GND-re. De használhatsz külső órajelgenerátort is.
Tudom meglepőnek tűnhet, de a _delay_ms(10); parancs a delay.h fájlban van deklarálva, ami az időzítő és késleltető rutinokat tartalmazza.
(#) frankopeter válasza Fizikus hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Kedves Fizikus AZT PRÓBÁLD MEGÉRTEMI, hogy értem én hogy kizátam magam!
AZT PRÓBÁLD MEGÉRTETNI, hogy ha külső órajel generátort használok, akkor az lehet nem pont 8Mhz-es? Hanem mondjuk 4Mhz-es, mert a saját frekvenciáját "erölteti" az ic-re?
TUDOM MEGLEPŐNEK TŰNHET: de még nem néztem bele a delay.h fájlba.
...
Meglepett a "delay.h" fájl.
Fizikus? Elmagyaráznád a delay.h fájlt?
Következő: »»   200 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem