Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Szia!
A Pic minkét táp és mindkét föld lábát kösd be... Szia
Az R17 ellenálás nem volt rendesen beforrasztva !
beforrasztom és tesztelem majd irok hogy van változás
100nF kondi is van a táplábaknál?
Milyen hosszú az ICSP kábel és miből van? Vagy direktben van rádugva? Nem látok szűrőkondit. Egy 10µF-ot próbálj meg rátenni a Vdd-re, ahol az ICSP-n bejön. Egy képet feltehetnél!
Vpp teszt közben légy szíves, mérd meg a Q5 és Q6 mindhárom lábán a feszültséget! L1 értéke mennyi? L1 nem melegszik Vpp teszt közben?
Szia!
Mérd meg a pic 2., 7. és 23. lábán a feszültséget ebben az állapotban. (A mérésnél nem volt bekapcsolva a Vpp teszt..) Mekkora az L1 induklivitása? Milyen dióda van a D1 helyén? Szia
Van 100nF. Egy kicsit értek az elektronikához csak PIC-el nem foglalkoztam. De annó EPROMot égettem sokat.
Csatolt képen közvetlen 16f877. Igy belemegy a progi. A 16f877 20 megás. A progi + a kvarc csak 4MHz. Az nem lehet a hiba?
Szerintem hosszú az ICSP vezeték. Próbáld meg levágni a felére!
Mi van a szűréssel? Van elkó a tápon? Ha igen, mekkora? Mindkét táplábakon van 100n?
Ha ilyen dugdosós panelon építkezel, érdemes kicsit "erőteljesebben" figyelni a tápfeszültség hidegítésére. Az alábbi helyen vannak konstrukciós tippek breadboardos kivitelezésre: Bővebben: Link. Igaz, hogy ez teljesen más téma (FM rádióvevő építése breadbordon), de a problémák hasonlóak, egy pár MHz-es digitális áramkör már jóformán rádiófrekvenciás készülék.
Az ICSP kábelt, ha tudod, vedd rövidebbre, mert az is okozhat bizonytalanságot. Én azt szoktam csinálni, hogy a breadboard valamelyik sarkába alakítom ki az ICSP csatlakozást derékszögű tüskesorral, és a PK2-t közvetlnül erre dugom. Bővebben: Link Ja igen, ahogy watt is írta, meg lehet próbálni egy 4-10µF elkót (lehetőleg Tantált) a breadboardra tenni oda, ahol a tápfeszültséget megkapja.
L1 = 680 uH D1 = BAT 85
mérésnél be volt kapcs a VPP test!
A tápon van elkó 83ezer mikro a 7805-ös elött utána 63ezer mikro. A CB-m tápját használom amit magam csináltam és CB rádióval jól működik pedig ott sokat számít a jó szűrés. A dugdosósról már levettem a kondikat, de rögtön összerakom mégegyszer. Megpróbálom rövidre venni az ICSP-t.
Ha a PK2-vel akarod égetni és közben rajta van a 63000µF-os kondi a tápodban a Vdd-n, akkor ne csodálkozz, hogy nem működik! Még jó, hogy nem ment tönkre a Vdd-t kikapcsoló FET(ekkora kondi rövidzárat jelent egy jó ideig)! Ha égeted a próbapanelt, akkor csak a PK2 legyen rajta a tápod ne! Arról ki is tudod próbálni, nem kell más táp!
HA ragaszkodsz, hogy külső tápról próbáld, akkor viszont kapcsold be a tápot és úgy kezdeményezd az égetést. Ekkor a program majd jelzi, hogy power van a PIC-en, ezt elfogadod és égetsz.
A cikkben írottak szerint a Vdd-t nem kötöttem be amikor külső tápról próbáltam. Igy nem jött össze. Utána lekötöttem mindent ami a külső táppal kapcsolatos és bekötöttem a Vdd-t. Igy hol felismerte hol nem. Ami a PIC-be volt progi azt törölni tudtam, de írni nem csak akkor ha kivettem az áramkörből. Ja és még régi AT-s táppal is próbáltam a Vdd nélkül. A program viszont nem jelzett semmit a külső tápoknál.
Köszönöm a segítséget! Működik
![]() Idézet: „A program viszont nem jelzett semmit a külső tápoknál.” Akkor vagy nem jól kötöttél be valamit, vagy nem jó a PK2. Az ICSP-ben a Vdd-t mindig be kell kötni, ha PK2-t használsz. Tehát kösd be mind az 5 vezetéket, 100n-kat köss a táplábakhoz, rövidítsd le az ICSP vezetéket, és csak a PK2-t csatlakoztasd, más tápot és nagy kondikat ne! Ha így nem megy, akkor kösd be a nagykondis tápodat, kapcsold be és úgy égess. Természetesen a Vdd-t kösd be az ICSP-n! Ha ekkor a program nem jelzi, hogy külső táp van a PIC-en, akkor baj van a PK2-vel!
Közben(miközben írtam) látom megoldódott!
Azért érdemes lenne kipróbálnod a külső tápos égetést, hogy lásd, így is lehet használni, ha nagy kondi van a tápszűrésben. A PK2 és az USB nem képes túl nagy puffert elegendő időn belül feltölteni. Ezt lehet áthidalni külső Vdd bekapcsolásával.
Csak a Pk2, vagyis az USB-ről megy. Kölső (PC AT táp)-ról nem megy és nem ír ki semmit a progi ha rá van dugva a Vdd. Az MPLAB-al viszont sehogy nem megy.A v. 8.43. Felismeri a PIC-et beolvassa a progit ami benne van de nem írja. Mindig valami 0027-es hibát ír.
Üdv!
A klónodban az 1%-os tűrésű ellenállások helyett használható 5% ?. Mert hiába az előbbit rendeltem, az utóbbit küldték. Köszi!
Mérd le az ellenállásokat és oszd el az értéküket. Ha 1%-on belüli eltéréssel ugyanazt a számot kapod, amit a névleges értékük osztása adna, akkor jók.
A PK2 ha külső Vdd-t érez, akkor ezt jelzi(neked nem jelzi? Égnie kell a Vdd LED-nek is, ahogy bekapcsolod a külső tápot!), és nem kapcsolja rá a belső Vdd-t. Ha ez nem működik, akkor valami szakadás van az ICSP csati Vdd pontja, tovább gondolva a külső Vdd(5V) és a PK2 PIC Vdd-t érzékelő ellenállása, illetve az A/D bemenete között. Mérd meg, hogy rendben van-e a kapcsolat a céláramköröd PIC Vdd lába és a PK2 R6(4k7, ami a AN1-re(pin3)megy) ellenállása között! Az ellenállást is mérd meg, hogy kapcsolódik-e az AN1-re és valóban 4k7-e!
Csatoltam egy képet a PK2 jelzéséről és a rajzról, ahol látható a R6 és a kapcsolata az ICSP Vdd-vel.
Az ellenállás volt a bűnös. A színkód ami rá van festve 4k7 az értéke viszont 470k, gondolom gyári hiba lehet. Most már minden jónak tűnik, így hát tanulhatum tovább a PIC témát. Köszönöm mindenkinek a segítséget !
Több mint 30 éve építek, de ilyesmivel még soha nem találkoztam...
![]()
Énse, bár én csak 3-4 éve építgetek "komolyabban"
![]()
Szia!
Bocsánat, eddig más programom volt.... Ha a tesztnél be volt kapcsolva a Vpp, akkor az R5 -ön folyni kellett volna áramnak (nem lehetne rajta 1.2mV). Ha nem folyik rajta áram, akkor Q4 nem tud kinyitni. Még egyszer mérd meg, a PicKit2 Tools/Troubleshoot menüben, Vpp teszt alatt a Q4 és Q5 mindhárom kivezetésének feszültségét. Vedd ki a pic-et és mérd meg R2-t és R3-at (ne csak leolvasd, hanem tényleg mérd meg, amennyire poontosan csak tudod). Szia
A múltkor olvasgattam valahol ellenállások vagy kondenzátorok csíkos jelöléséről, és meglepődve olvastam, hogy 5 sávosnál van olyan eset, hogy az 5. sáv hiányzik és ez valamilyen tűrési osztályt jelöl. Na mondom, az ilyen jól keresztbe tehet az embernek, gratulálok a kitalálójának... Nem lehet, hogy itt is csak "csíkértelmezési" gond van?
Én csak 15 éve foglalkozom elektronikával, de már láttam különbet is.... Itt van pár kép. Remélem jók lettek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |