Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Üdvözletem az Uraknak!
Megépítettem én is a Szilva-féle pickit2 klónt, sikerült is tegnap beüzemelnem, és kipróbálnom egy 18F2550-est felprogramoztam vele mplabbal, azonban a második próbálkozásra már nem sikerült, főleg a törléssel lehetett gond szvsz, mert megnéztem pickit2ben nem volt üres a memória törlés után. Próbálkoztam még párszor és egyre többet panaszkodott, hogy nem találja a picet, aztán meg hogy Vdd nem megfelelő, de ha kihúztam és visszadugtam akkor megint ment egy darabig. Akárhogy próbálkoztam nem sikerült még egyszer felprogramoznom hogy csináljon is valamit. Mostanra már oda jutott a dolog hogy ha bedugom az usb-be csak a piros led villog és Q1 azonnal felforrósodik. Mplab felismeri. Ma tiszta fejjel tűnt fel, hogy nem volt teljesen a helyén a foglalatban az égetőchip, visszanyomkodtam de nem történt változás. Kérem aki tud segítsen megfejteni, hogy mi lehet a baja!
Szia!
Valószínűleg a Q1 nyitva van, a drain körében levő L1-en nagy áram folyik... Q1 már tönkre is mehetett - ha van másik cseréld ki a mérések után (nehogy ez is így járjon)... Ha a pic 14 lába felőli vége nem ért a foglalatba, az okozhatja ezt a hibát. (a fet-eknél a gate és a souce elektróda közé egy (100k) nagy ellenállás az ilyen esetekben lezárta volna a fet-et). Keress forrasztási hibát (nem jó forrasztás, zárlat) a pic 10, 11, 12 kivezetései körül... Vedd ki a pic-et, csatlakoztasd az USB-re, feszültség mérővel mérd meg: - pic 12. lába, - Q1 gate, - Q1 drain.. Szia
Szia!
Köszönöm hogy válaszoltál! Kivettem a picet, megmértem, a Q1 gate és a foglalat 12. lábán is 3,6 V-t mértem. A drain meg 4,7 V. De ha a gate-et lekötöm gnd-re akkor nem melegszik. Meg persze ha benn volt a pic akkor se melegedett, amíg működött rendesen. CSak azóta mióta a piros led villog. Teszek fel képeket hátha nem vettem észre valamit.
Lehet, hogy lassan kéne készítened egy FAQ-t, mert az még sem mehet, hogy ugyanazokra a kérdésekre, ugyanazokat a válaszokat adjuk 2-3 oldalanként!
![]() Vagy ezeket bekopizod? ![]() ![]()
A csatolt képen bejelöltem két vélt hibát.
Szia!
Az a baj ezzel a klónnal, hogy egy kis statikus töltés a Q1 gate-ján képes a FET-et tönkretenni, ha kontroller nélkül mérik vagy valahol egy kis szakadás, egy forrasztási hiba van a nyákon. (Hasonló a helyzet a Q6-nál, de szerencsére a 75 ohm korlátozza az áramot. Valamint a Q4 -nél is, de itt is a 75 ohm a megmentő.) A Q1 (és Q4, Q6) gate - source közé egy (-egy) 100k ellenállás beépítését (SMD kivitel elfér a lábaknál)... - sok BS170 maradna működőképes. Érdemes lenne javítani a rajzot és a nyáktervet... A furatszerelt változatban beépítettem ezeket és még egy jumpert az L1 -el sorban, velük párhuzamosan pedig egy 100k ellenállást. Kontroller nélkül, a jumpert nyitva végig lehet mérni a kapcsolást. Ha minden jó, lehet zárni a jumpert... Sziasztok
Megnéztem, mindkét helyen csak a láb takart, de nem érnek össze. Q1-et délután kicserélem ha lesz egy kis időm.
Szia!
Mielőtt kicseréled, mérj .... Lehet, hogy az új is tönkremegy egyből... Szia
Kicseréltem gyorsan, most nem melegszik! És a led sem villog! De mplabban még mindig Vpp errort ír.
Értem, akkor az lesz, amit Hp41C írt a FET-ről!
Igen, ebben(is) igazad van, nem a világ egy ellenállás! Talán még kisebb is jó lenne, mint 100k, mondjuk 10k. Alig számottevő az áram növekedése, a PIC lábának meg se kottyan, és nagyobb a védelem is.
Szia!
Már több furatszerelet készült 100k-val, nem volt semmi probléma a bemérésnél. Az elhelyezésnél ügyelni kell, hogy minél közelebb kerüljön a Q1 -hez. Így lecsökkenthető annak a lehetősége, hogy egy esetleges szakadás miatt ne tudja lezárni a FET-et. Szia
Sziasztok!
Szeretném kérni segítségeteket az alábbi problémához: Megépítettem a Szilva-féle pickit2-t, de amikor rádugom az USB-re mind 3 led világít egyszerre. Az első rádugás után szerintem egy kisebb füstöt is láthattam, ami lehet azért volt, mert nem tettem bele a PIC-et, csak enélkül használtam? ![]() Lehet, hogy elszállt az egyik MOSFET vagy mi lehet a probléma. Rövidzárakat ellenőriztem és nincsenek. Köszönöm segítségeteket előre is!
Tiszta szerencse, hogy az utóbbi egy vagy talán már második héten mást se olvasok ebben a témában, mint amit te is kérdezel, ennek ellenére meg se próbáltál kicsit utánaolvasni...
Aranyszabály 1: Cikket figyelmesen elolvasni!
Aranyszabály 2: A cikkben leírt élesztést elvégezni! Nem dugunk be semmit, amíg nem mértük végig! ![]() Nem tudjuk mi lehet a baja a te nyákodnak, mivel semmi infónk nincs róla, mert nem adtál. A füstjelek kevének bizonyulnak jelen esetben!
Szia!
Vpp 11,9V program szerint, 12,13V amit mértem; 7. láb 8mV 23. láb 4,97V Q5 gate:3,4mV Q5 source: 12,13V MCLR On: 4,28V MCLR Off: 4,87V
Az asztali gépem usb tápja 5,12V, a gyorsaság kedvéért áttelepültem laptopra, itt kerek 5V, és a teszt:
Vdd: 4,8V programban, 4,83 mérve; Vpp: 11,9V programban, 11,88 mérve; MCLR On: 4,18V;- ennek nem 0-nak kellene lennie? MCLR Off: 4,76V
Szia!
A Mclr On állapotban 0V körülinek kellene lennie a Vpp kivezetés feszültségének. Ellenőrzendő a pic 7. lábán, Q6 gate -jén,, Q6 source -ján, Q6 drain-jén a feszültség, R4 értéke, forrasztásai. A MCLR Off esetén nagy impedanciát kellene mérni (ha nincs felhúzó a Vdd-re). Egy ellenállással (1k.. 4k7) a Vdd-re húzva magas, a Vss (Gnd)-re húzva alacsony feszültséget kellene mérni. A többi feszültség jó... Szia
Megnéztem Q6 végzi a dolgát ahogy kell így már csak Q4 maradt, kicseréltem és láss csodát működik! Egyből két bs170! Természetesen megfogadom a jótanácsot és beteszem a 100k ellenálásokat! Köszönet és hála a sok segítségért!
![]()
Én úgy tudom, hogy ma már nem gyártanak ESD védelem nélküli MOS alkatrészeket, a BS170-eket nem is fóliacsíkban árulják, hanem simán, ömlesztve, mint a bipoláris tranzisztorokat. Ennek ellenére én még csak úgy tudtam tönkretenni BS170-et, ha én voltam a hülye, a fogdosástól, normál szereléstől nem lett soha baja. Olyat már tapasztaltam, hogy a hosszú ideig, forró pákával melegítést nem szeretik, de ez minden félvezetőre igaz. Én azt tippelem, hogy a legtöbb FET-halál leginkább ebből adódik a klónnal kapcsolatban.
Abban igazad van, hogy PIC, vezérlés nélkül veszélyes próbálgatni, főleg a tekercset meghajtó Q1-et, de ezt sem az ESD miatt, hanem a Q1 nyitott állapotában kialakuló túláram miatt. A többi FET nincs ilyen veszélyben, de a Q1 G-S közé beépített akármekkora SMD ellenállás ezt a veszélyt valóban kivédi. Olyat én soha nem ajánlottam, hogy felprogramozott PIC nélkül méricskéljünk, viszont azt már párszor leírtam, hogy az első beüzemelés előtt ditimulti csipogós szakadásvizsgálóval érdemes kicsengetni az összeköttetéseket. Ez biztosan nem árt semelyik alkatrésznek, de kiderülhetnek olyan hibák, amik hatására bekapcsolás után alkatrészek sérülhetnek.
Tudom hogy ez nem teljesen idevágó téma, de lehet olyan csatlakozót kapni, ami USB-b -ből csinál USB-a-t? Simán, direktbe, vezeték nélkül..? Egyre idegesítőbb a PICkit2-m bizonytalan működése (randomba nem ismeri fel a PIC-et, azt hazudja nem üres törlés után..stb) és hátha a kábel rossz.
Én még nem láttam ilyet, de rövid vezetékkel te is tudsz egyet készíteni, akár a meglévő kábeled elvágásával...
De nem valószínű, hogy a kábel a hibás. Próbát megér...
Szia!
Én nem az ESD-re gondoltam... Csak olyan mérést kértem pic nélkül, amikor nem volt az USB-re csatlakoztatva... A "Kicsengetés" jó módszer a nyák és forrasztási hibák felderítésére, de problémás is lehet: A fet bemenete igen nagy impedanciás, a mérésnél töltés vihető fel a gate -re, ami nagyon sokáig ott is maradhat, bekapcsolva tarthatja azt. Már a kicsengetés alatt a drain és a source között rövidzárt lehet tapasztalni. Q2-nél a rajzon szerepel a g-s ellenállás, talán a Q1 (esetleg Q4 és Q6) is kaphatna... A másik probléma, ami kiderült: A fet gyakran megy úgy tönkre, hogy a g és s kerül zárlatba. Az eredeti terven minden fet-nél (U5 n felét kivéve) van egy kis értékű gate ellenállás (Q3 -nál itt is van), ami a kontroller kimenetét védi a nagy áramtól (és a gate áram méréset is megkönnyíti)... Szia
Bocsánatot kérek, hogy ismételtem a topicban már előfordultakat. Utólag kiderült, hogy nem lapoztam kellően eleget vissza a topic végéből...
![]() Figyelni fogok erre máskor. A helyzet most pedig az, hogy lemostam a folyatószer maradványait a NYÁKról (nem mintha sok lett volna rajta) és átnyomkodtam antisztatikus zacskóval a lábakat. Ezek után már csak a zöld led világított -jelenleg is- és nem tapasztalok melegedést, viszont a gép nem ismeri fel, amikor rádugom USBre. Nyilván ezután a PicKit2 programmer toolra is hiába várok, ott is "Not connected"-et kapok válasznak. Visszamenőleg, a topicban leírtak alapján azt a következtetést vontam le, hogy mosfet csere lesz (elsőnek Q1)+kimérem a feszültségeket a többi feten. Azt kérdezném már csak, hogy számítanom kell-e arra, hogy megsérült a programozó PIC ettől a manővertől?
Szia!
A helyzet nem ilyen egyszerű: Ha nem ismeri fel a PC a PicKit2-t, akkor a következőket kell ellenőrizni: Csatlakoztatás nélkül: - az USB D+ és D- vezetékeknél szakadás, rözidzár keresése, - a kábel kipróbálása (ellenállásmérővel vagy más USB eszközzel). Csatlakoztatva: - a pic 20. lábán az USB tápfeszültséget kell mérni, - a pic 8. és 19. lábát a 20.-hoz képest mérni, meggyőződni, hogy az USB csatlakozó földjére vannak kötve, - a pic 14. lábán kb. 3.3v-ot, - ellenőrizni kell a pic oszcilátorának működését - a 10. lábon kb. fél tápfeszültség. Szia.
Persze, igazad van egy csomó mindenben, de amikor ezt a klónt megterveztem, a lehető legkevesebb alkatrészre hajtottam. Egyébként érdekes módon nálam hiba nélkül működik még ma is a mintadarab, pedig kísérleteztem, méregettem rajta már jópárszor.
Én a saját magam által összerakott klónokat mindig a csipogós módszerrel ellenőriztem, ez soha nem tett kárt semmiben (nem is szabad neki). Az összerakott klónban méricskélve nem fog semelyik G-n akkora töltés felhalmozódni, hogy a FET nyitva maradjon, az a környező alkatrészek miatt nem alakulhat ki. Én sosem javasoltam, és magam sem csináltam olyan méréseket, amiknél a PIC nincs a helyén. Pontosan azon ok miatt, amit már írtál is, hogy vezérlés nélkül, lezárás híján a Q1 könnyen kinyithat, és a kialakuló áram tönkreteheti azt, valamint az induktivitás is megsérülhet (de akár a gépben lévő USB vezérlő is). Ezért ha valaki ilyen jellegű méréseket javasol, akkor legyen szíves a méréshez szükséges környezetet (pl. lezáró ellenállás Q1 G-S közé) is felvázolni. A többi FET amúgy nem gond, ha véletlenül kinyit, az normál üzemi állapot is lehetne. Egyébként az USB kommunikációhoz olyan kevés dolog kell, hogy azt tényleg egy csipogós műszerrel és egy voltmérővel ellenőrizni lehet. Ha meg az USB kommunikáció működik, akkor a troubleshoot-tal elég jól fel lehet deríteni minden problémát.
Kérdésem lenne a Szilva féle pk2 klónról. Azthiszem sikeresen kinyírtam és nem tudok rájönni a hibára. A hiba: a pk2 progi tesztjével minden fesz jó, kivéve a PGD és PGC -n nem mérek semmit, még a 30khz sincs meg. Mi lehet a gond? Valaki tudna segíteni a probléma megoldásában? Egy 16f84a próbálgatok progizni és a teszteknél mindig lehúzgáltam a pk2-t. Lehet, hogy nem kellet volna?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |