Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hali. Az erősítő torzíthat azért mert kicsi a hűtőborda és meleg lesz?
Sziasztok olyan kérdésem lenne, hogy hangszórót álandó mágnes nélkül lehetne e hajtani, úgy hogy van pl két 8 omos tekercsem párhuzamosan kötve(4). Az egyik 8 omos tek. lenne az állorész, és a másik 8 omos teki. pedig benne lengedezne
szóval tekercs a tekercsben címszóval. Ez csak ugy felmerült bennem huleségból....Lehet hogy csinyánék egyet
hops bocsi elrontottam inkább két 2 omos vagy 2*4 omos de sorbakötve és ugy hogy ellentétesen "mozogjanak"
Sziasztok.
Ezek a biztosítékok hogyan működnek ? Egyszer kioldanak aztán forraszthatom ki, vagy "visszakapcsol" ? Köszi
Szia. Eldobható
Ha egyszer kiolvadt akkor ki kell cserélni.Üdv. roland0327
Köszi
Ha van egy trafó aminek a paraméterei a következők: 1x12V 4VA 230V. Akkor hogyan számolom ki hogy hány Amperrel terhelhető ?
A lényeg: 12V-os a trafó és 4VA-t tud leadni. VA=W, ha ideális esetet nézünk. Tehát 4Wattos. De a VA-ből is látszik, hogy simán meg kell szorozni a feszültséget az árammal...
P=U*I, I=P/U=4/12=0,333A Tehát 300mA-ral terhelhető.
Értem, köszi!
Hello!
Kipróbáltam. Így is ugyanaz de ez nekem nagyon király lenne. Viszont megfigyeltem hogy nem csak a tranyó meleg hanem a 33 ohmos ellenállások tűz forrók. Talán az izzót nem bírja? Üdv.
Szerintem tegyél be nagyobb teljesítményű ellenállást és az bírni fogja.
Hello!
De miért is nem lehet benne nagyobb feszültségű izzó, hogy ne az ellenálláson fűtsed el a teljesítményt? üdv! proli007
Üdv, mekkora ellenállást kell berakni az ŰIRFZ30 FET elé, hogy kinyisson az 555IC 3 as lábáról? azIC 9V ról megy. Jelenleg 68Ohm ellenállás van rajta,ha 9V ra érintem működik. Az IC is jó. 3as lábra tettem ledet jó az időzítés, de a FET et már nemhúzza be. Mennyire csökkentsem a 68Ohm ellenállást??
Hello!
Oké, de azt is oda írhattad volna, hogy nem ez volt a gond.. :yes: üdv! proli007
Sziasztok!
EZ a Reed cső funkcionál úgy hogy ha mágnessel közelítek felé akkor behúz ? Létezik ebből kisebb ? Nekem csak egy LED-et kéne kapcsolni mágneses térrel.
Hello!
Pontosan úgy működik. A legkisebbek hossza, akkora, mint egy DIP14-es tok. üdv! proli007
Dobj egy rajzot föl, hogyan is gondolod, mert a fetnek mindegy, milyen ellenállást teszel, az megy, ha kap elég feszültséget.
Fogalmam sincs mi volt a gond! Kicseréltem a FET et ugyanilyenre és működik, pedig az előzőnek sem volt semmibaja. fura..
Sziasztok!
Valakinek van ötlete,hogy hogyan tudnék 1,5V-ból 5V-ot csinálni legegyszerűbben?
Hello
PIC-es áramkörökhöz lehet szerintetek használni mobil töltőt tápegység gyanánt? Bírják ezek a folyamatos üzemet? Úgy nézem, egyre több töltő már kapcsolóüzemű táp, megfelelne ilyen állandó tápként? Üdv.
Bírná, de elég zajosak ezek, plusz szűrést kell alkalmazni benne.
Step-up áramkörrel. Pl: MC34063
Ezzel: Bővebben: Link
Sziasztok.
Egy vezeték nélküli csengőt szeretnék működtetni adapterről, de mivel nincs megfelelő adapter ami tud 3V és 9V-ot így egy csengőtrafót használnék. Már egyenirányítva és pufferelve van így van egy 8.6V és egy 6V-ot kimenet. A 8.6V jó 9V helyett, de a 6V-ból hogy érdemes egyszerűen 3V-ot csinálni? Gondolkoztam zener diódán, de nem tudom mennyi áram kell a csengőnek ill. nem tudom a zenernél van e jobb megoldás. A lehető legegyszerűbb kell a kis helyigény miatt. Van valakinek valami jó ötlete? (Nem veszek 2 adaptert, mert ez a csengőtrafó is alig fér el és olyan adapterrel még nem találkoztam ami párhuzamosan tud 2 féle feszt. szolgáltatni.)
Most hirtelen két megoldás jut eszembe. Ha már zener akkor mérd le a csengő áramfelvételét pl 2 ceruzaelemről üzemeltetve vagy szedd szét az adaptert és ott találsz egy sok leágazásos szekunder tekercset, és ott megkeresed a számodra megfelelő feszültségeket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

szóval tekercs a tekercsben címszóval. Ez csak ugy felmerült bennem huleségból....Lehet hogy csinyánék egyet
Ha egyszer kiolvadt akkor ki kell cserélni.