Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
GND, föld, test vagy ahogy tetszik
![]() ![]() ![]()
Szia!
Az, hogy a GND hová van kötve, azt a táplálás fajtája dönti el. Szimmetrikus táplálásnál ehhez képest alakul ki a + és - tápfeszültség. Aszimmetrikus táplálásnál, ahol csak két vezeték jön a tápegység felől a negatív ág szokott a GND lenni. És igen, a GND-ket össze kell kötni.
A kapcsolási rajzokon nem szokták a tápvezetékeket megrajzolni, spórolás, és az átláthatóság miatt. Nem minden esetben a GND a negatív tápcsatlakozás, viszont munden esetben jelölve van. Ezeket a jelöléseket mindenütt láthatod nyilak, és a hozzájuk rendelelt felirat formájában. A GND az áramkörök leghidegebb pontja, ezért ennek speciális rajzjelei is vannak. (keverik is rendesen) Ezt az alap pontot szokták föld pontnak hívni, ha ténylegesen össze van kötve a környezet 0 potenciáljával, szokták test pontnak (nem keverendő a teszt ponttal, angolul az is test) mivel az áramkörök közös pontja, pl. nyákon a másik oldal telefóliája, aztán ezt ténylegesen földponthoz kötöd vagy nem, az derül ki az alkalmazott rajzjelből.
Egyszóval, minden feszültséget ehhez a ponthoz mérünk, ehhez képest lehet pozitív, és negatív tápfeszültség is, akár többféle.
Kezdem kapizsgálni, ezekszerint a betáplálás hatátozza meg. Most már van minek utánna néznem. Tanulmányoznom kell mi a különbség a szimmetrikus és az aszimmetrikus páp között.
![]()
[OFF]nem ide tartozik deha valakinek van szabályozható szimmetrikus tápegység kapcsolása közzé tehetné a 'szabályozható asszimetrikus tápegység' topikba köszii
![]() ![]()
Hello!
Van 74154 is, ami 4/16 vonalas. De a PIC port bitjeinek bővítésére egyéb számtalan lehetőség van. Attól függ mi a célod vele. Mert egy dekódernek, egy időben csak egy kimenete lehet aktív. Viszont vannak tárolós kimenetűek is. Pld. a 4099-es, melynek 8db. tárolt kimenete van és szintén bővíthető. A 4051-el is oda-vissza (kimenet-bemenet) sok lehetőség van. A 74138 is bővíthető, mert vannak hozzá tartozó engedélyező lábak is, ami szerepelhet úgy is mint 4. bit. De a 4094 shift regiszterrel is bővíthető a port, és ez kaszkádozható (felfűzhető) is. üdv! proli007
Én valami egyszerű de nagyszerűre gondoltam
![]()
Nem tudok róla. Akkor kell keresni valamilyen NPN-t, ami a külső eszköz áramát bírja. Az, hogy mi a külső eszköz, neked kell tudni. Például
Szia!
Köszi a választ, szerintem a Tip122 lessz a megfelelő, de még utána nézek, KÖszi a segítséget ![]() üdv szabi
Üdv!
Szeretnék segítséget kérni áramkörtervezésből. Suliban kell tervezni szinkron sorrendi hálózatot Tinában J-K flip-flop-okkal 3bitest. 6állapotból áll + 2hiányzó állapotot kapcsolókkal kell tudni beírni ha onnan akarom indítani.A kérdésem az lenne hogy a kapcsolók hiányzó állapotba állitása után miért nem forog be rendesen és folytatja a sort a program?Nemtudom mennyire volt ez így érthető,a mellékelt dokumentumban leirtam részletesen a tervezést.Segítségeteket előre is köszönöm!
Sziasztok! Épp a Bode-ábrázolást tanulom, az egyik feladatnál a képen látható dolog jött ki, ami a nevezőben van azt értem, ha értékekkel kiszámolom akkor két valós gyök szorzata lesz, de a számlálóba, hogy így négyzetes tag van azzal mit kell csinálni, vagy azt hogy kéne ábrázolni, esetleg +40dB/D-os vonallal?
Vagy csak az oldal felső fejlécében található menüjében is rámehetne ha már a datasheet-eket nem is ismeri
![]()
Amennyire látom, -bár alig látok valamit a képeidből,- te összekötöttél mindent mindennel. Nem az elvi rajz szerint csináltad a NYÁKodat ! Az elvi rajzon, az egymást keresztező vonalak NINCSENEK összekötve ! Kötés csak ott van, ahol pötty is van a keresztező vonalakon! Nálad a NYÁKodon összeér minden, ezért nem működik.
Üdv mindenkinek, épp nemrég sikerült beszereznem egy olcsó taya lemezlejátszót amiben egy akai pc-100 hangszedő van ,tű sajnos nincs hozzá
![]() ![]() Üdv ![]()
Azt ugye tudod, hogy az AKAI minőségibb mint az a másik kettő. Amúgy, ha jól tudom már ez a picup sem az eredetije.
Igen, nem az eredeti pickup-ja a tayanak, arról viszont halvány lila gőzöm sincs hogy melyik szól jobban és hogy melyik a minőségibb mert egyiket sem halottam még szólni.Sok pénzt nem szeretnek ebbe aldozni a plafon az a 4000 ft...
helló
lenne egy kérdésem felétek adott egy feladat és annak a kapcsolási rajzát kéne megoldani. tehát van egy 3emeletes épület és én a földszintről szeretnék külön-külön csengetni valamLYeik emeletre, majd az adott emeletről ameLYikhez csöngettem az visszatudjon nekem csengetni és egyben az elektromos ajtót is nyissa a visszacsengetéssel. és ez működjön mind a három emelet esetén. válaszotokat rajzotokat előre is köszönöm. Elromlott a billentyűzeted, mert nem tudsz LY-t írni, és a nagybetű-váltó sem működik? Vagy csak ennyire lusta vagy?! Frankye
Szia!
Én legegyszerűbb, konyhai megoldásnak azt találom, hogy minden emeletre tőled megy 3 szál, egyik a test, masikot te kapcsolgatod lentről a haramdikot meg más kapcsolja és pl. egy aktiv buzzer csengőnek. Nyitásnál meg a te csengődre (buzzeredre) még kerülne egy relé és az felelne a nyitásért, persze azt nem mondtad az ajtó, hogyan kéne nyíljon, mert ha valaki fenn megnyomja 1s-re akkor lehet azalatt az ajtót valaki nem nyitja ki, és akkor kellhet egy monostabil áramkör is ami pl. gombnyomás után is x ideig a relét meghúzva tartja.
Szia! Nah megküzdöttem a kapcsolással és jól működik, de hibás volt a rajz, amit adtam.
![]() ![]() ![]()
helló
valamieLYen rajzot tudnál esetleg adni? az ajtónyitó mindegy meddig megy nekem csak egy kapcsolási rajz kellene erről a kapcsolásról(iskolába kellene)
Sziasztok!
Dugasztápot hogyan lehet szétszedni? A nyakánál eltört a vezeték, bent kellene újraforrasztanom. Össze van ragasztva, mit szoktatok ilyenkor csinálni?
Igazad van, közben ma találkoztam egy ismerőssel aki jobban ért hozzá és ő is ugyanezt mondta. Köszönöm a segítségeteket!
Annyit szeretnék még megkérdezni, hogy a BC182-es tranzisztornak ez a bekötési rajza helyes? http://www.stalkerfan.ucoz.com/images/bc182.jpg Csak mert egy oldalon láttam olyan rajzot ahol az emitter és a kollektor fordítva volt, tehát a bal oldalon volt a kollektor és jobb oldalon az emitter feliratozva és elbizonytalanodtam.
Időnként előfordulnak olyan gyártók-gyártmányok, ahol cserélgetik. Ha bizonytalan vagy, meg kell nézni az adott gyártó katalógusát.
Berakni a melyhutobe 2-3 orara majd utana a ragasztasnal ovatosan korbeverni kalapaccsal. A megfagyott ragaszto eltorik, es utana konnyen szetjon.
Oké, valahogy utána nézek. De általában a képen látható lábkiosztás szokot lenni ezeknél a tranzisztoroknál?
Szia!
Holnap megcsinálom amit irtál, viszont nem tudom hogy az normális-e, hogy kb 1 perc után a tranzisztorok nagyon nagyon melegek. Nem is nagy a tápfesz. mert 9 voltot adok neki. Az se gond ha hűtést, ventillátort kell neki építeni. Nem tudom hogy azóta mióta megépítettem, vagy csak most kezdett el. Működik is rendesen csak melegek a tranyók. Előre is kösz!
Szia! Nem szabad, hogy melegedjen! Szerintem a tranyókkal lehet a baj, nézd át, és írj! A bázisellenállást cseréld ki 10K-s ra! A BC639-nek el kell bírnia 1A-t és 80V-ot, de elvileg te csak 200mA-t adsz neki kb. Üdv!
Köszi, pont valami ilyen "okosságra" gondoltam. Hétvégén nekiesek, aztán vagy a táp, vagy én ...
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |