Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   878 / 4025
(#) storm válasza Wiver hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

GND, föld, test vagy ahogy tetszik Ha asszimetrikus táplálásod vagy az az csak egy + meg egy - (pl autóakksi) akkor a GND-t a negatív tápágba kell kötni az összeset(!)vagyis a rajzon az összes pontot amiket bekarikáztál. a szimmetrikus tápnál más a helyzet de abba ne menjünk bele így már világosabb?
(#) kadarist válasza Wiver hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Szia!
Az, hogy a GND hová van kötve, azt a táplálás fajtája dönti el. Szimmetrikus táplálásnál ehhez képest alakul ki a + és - tápfeszültség. Aszimmetrikus táplálásnál, ahol csak két vezeték jön a tápegység felől a negatív ág szokott a GND lenni. És igen, a GND-ket össze kell kötni.
(#) pucuka válasza Wiver hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

A kapcsolási rajzokon nem szokták a tápvezetékeket megrajzolni, spórolás, és az átláthatóság miatt. Nem minden esetben a GND a negatív tápcsatlakozás, viszont munden esetben jelölve van. Ezeket a jelöléseket mindenütt láthatod nyilak, és a hozzájuk rendelelt felirat formájában. A GND az áramkörök leghidegebb pontja, ezért ennek speciális rajzjelei is vannak. (keverik is rendesen) Ezt az alap pontot szokták föld pontnak hívni, ha ténylegesen össze van kötve a környezet 0 potenciáljával, szokták test pontnak (nem keverendő a teszt ponttal, angolul az is test) mivel az áramkörök közös pontja, pl. nyákon a másik oldal telefóliája, aztán ezt ténylegesen földponthoz kötöd vagy nem, az derül ki az alkalmazott rajzjelből.
Egyszóval, minden feszültséget ehhez a ponthoz mérünk, ehhez képest lehet pozitív, és negatív tápfeszültség is, akár többféle.
(#) Wiver hozzászólása Máj 19, 2010 /

Kezdem kapizsgálni, ezekszerint a betáplálás hatátozza meg. Most már van minek utánna néznem. Tanulmányoznom kell mi a különbség a szimmetrikus és az aszimmetrikus páp között.
(#) storm válasza Wiver hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

[OFF]nem ide tartozik deha valakinek van szabályozható szimmetrikus tápegység kapcsolása közzé tehetné a 'szabályozható asszimetrikus tápegység' topikba köszii
(#) proli007 válasza KTobi hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Hello!
Van 74154 is, ami 4/16 vonalas.
De a PIC port bitjeinek bővítésére egyéb számtalan lehetőség van. Attól függ mi a célod vele. Mert egy dekódernek, egy időben csak egy kimenete lehet aktív. Viszont vannak tárolós kimenetűek is. Pld. a 4099-es, melynek 8db. tárolt kimenete van és szintén bővíthető.
A 4051-el is oda-vissza (kimenet-bemenet) sok lehetőség van. A 74138 is bővíthető, mert vannak hozzá tartozó engedélyező lábak is, ami szerepelhet úgy is mint 4. bit.
De a 4094 shift regiszterrel is bővíthető a port, és ez kaszkádozható (felfűzhető) is.
üdv! proli007
(#) storm válasza proli007 hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Én valami egyszerű de nagyszerűre gondoltam
(#) gg630504 válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Nem tudok róla. Akkor kell keresni valamilyen NPN-t, ami a külső eszköz áramát bírja. Az, hogy mi a külső eszköz, neked kell tudni. Például [url]http://www.hestore.hu/kat_76.html?parA[]=5[/url]
(#) vaszil29 válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szia!
Köszi a választ, szerintem a Tip122 lessz a megfelelő, de még utána nézek,
KÖszi a segítséget
üdv szabi
(#) vaszil29 hozzászólása Máj 20, 2010 /

Sziasztok!
Azt szeretném tudni, hogy mi a külömbség a 1N4003 és a 1N4004 közt?
(#) saca84 hozzászólása Máj 20, 2010 /

Üdv!

Szeretnék segítséget kérni áramkörtervezésből.
Suliban kell tervezni szinkron sorrendi hálózatot Tinában J-K flip-flop-okkal 3bitest.
6állapotból áll + 2hiányzó állapotot kapcsolókkal kell tudni beírni ha onnan akarom indítani.A kérdésem az lenne hogy a kapcsolók hiányzó állapotba állitása után miért nem forog be rendesen és folytatja a sort a program?Nemtudom mennyire volt ez így érthető,a mellékelt dokumentumban leirtam részletesen a tervezést.Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Blade666 hozzászólása Máj 20, 2010 /

Sziasztok! Épp a Bode-ábrázolást tanulom, az egyik feladatnál a képen látható dolog jött ki, ami a nevezőben van azt értem, ha értékekkel kiszámolom akkor két valós gyök szorzata lesz, de a számlálóba, hogy így négyzetes tag van azzal mit kell csinálni, vagy azt hogy kéne ábrázolni, esetleg +40dB/D-os vonallal?

img055.jpg

(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Vagy csak az oldal felső fejlécében található menüjében is rámehetne ha már a datasheet-eket nem is ismeri
(#) qvasz2 válasza kormoran hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Amennyire látom, -bár alig látok valamit a képeidből,- te összekötöttél mindent mindennel. Nem az elvi rajz szerint csináltad a NYÁKodat ! Az elvi rajzon, az egymást keresztező vonalak NINCSENEK összekötve ! Kötés csak ott van, ahol pötty is van a keresztező vonalakon! Nálad a NYÁKodon összeér minden, ezért nem működik.
(#) k0munista hozzászólása Máj 20, 2010 /

Üdv mindenkinek, épp nemrég sikerült beszereznem egy olcsó taya lemezlejátszót amiben egy akai pc-100 hangszedő van ,tű sajnos nincs hozzá . A kérdésem a következő : vegyek hozzá egy új tűt (3900 ft) , vagy vegyek egy olcsóbb új hangszedőt tűvel ? Eddig ezt a kettőt szemeltem ki : Bővebben: Link és Bővebben: Link vajon melyik lehet a jobb? , a tapasztalaitokra is kivancsi lenék. Előre is köszönöm a válaszaitokat, és elnézést kérek ha esetleg rossz topicba írtam.
Üdv
(#) Action2K válasza k0munista hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Azt ugye tudod, hogy az AKAI minőségibb mint az a másik kettő. Amúgy, ha jól tudom már ez a picup sem az eredetije.
(#) k0munista válasza Action2K hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Igen, nem az eredeti pickup-ja a tayanak, arról viszont halvány lila gőzöm sincs hogy melyik szól jobban és hogy melyik a minőségibb mert egyiket sem halottam még szólni.Sok pénzt nem szeretnek ebbe aldozni a plafon az a 4000 ft...
(#) pb hozzászólása Máj 20, 2010 /

helló
lenne egy kérdésem felétek adott egy feladat és annak a kapcsolási rajzát kéne megoldani.
tehát van egy 3emeletes épület és én a földszintről szeretnék külön-külön csengetni valamLYeik emeletre, majd az adott emeletről ameLYikhez csöngettem az visszatudjon nekem csengetni és egyben az elektromos ajtót is nyissa a visszacsengetéssel. és ez működjön mind a három emelet esetén.
válaszotokat rajzotokat előre is köszönöm.

Elromlott a billentyűzeted, mert nem tudsz LY-t írni, és a nagybetű-váltó sem működik? Vagy csak ennyire lusta vagy?!
Frankye
(#) nagy_david1 válasza pb hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szia!
Én legegyszerűbb, konyhai megoldásnak azt találom, hogy minden emeletre tőled megy 3 szál, egyik a test, masikot te kapcsolgatod lentről a haramdikot meg más kapcsolja és pl. egy aktiv buzzer csengőnek. Nyitásnál meg a te csengődre (buzzeredre) még kerülne egy relé és az felelne a nyitásért, persze azt nem mondtad az ajtó, hogyan kéne nyíljon, mert ha valaki fenn megnyomja 1s-re akkor lehet azalatt az ajtót valaki nem nyitja ki, és akkor kellhet egy monostabil áramkör is ami pl. gombnyomás után is x ideig a relét meghúzva tartja.
(#) BZoli94 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szia! Nah megküzdöttem a kapcsolással és jól működik, de hibás volt a rajz, amit adtam. A 10-es és a 11-es lábra kötött cuccokat cseréld meg, ja és a bázisellenállásnak 10K-sat tettem, mert az volt itthon. A többivel nincs gond. Én is először úgy kötöttem be, ahogy lerajzoltam, de villogott, csak gyanús volt, hogy a trimmer tekerésével nem változik semmi. Kicsit nézd át, mert ha kijavítod a hibát, amit most írtam, akkor jónak kell lennie, ha mindent úgy kötöttél, ahogy... A táblázatot ne felejtsd! Üdv:Zoli! Ha gondolod tehetek videót is, de arra várnod kell egy keveset. Pár nap. BOCS!
(#) pb válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

helló
valamieLYen rajzot tudnál esetleg adni?
az ajtónyitó mindegy meddig megy nekem csak egy kapcsolási rajz kellene erről a kapcsolásról(iskolába kellene)
(#) HowlingWolf hozzászólása Máj 20, 2010 /

Sziasztok!

Dugasztápot hogyan lehet szétszedni? A nyakánál eltört a vezeték, bent kellene újraforrasztanom. Össze van ragasztva, mit szoktatok ilyenkor csinálni?
(#) kormoran válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Igazad van, közben ma találkoztam egy ismerőssel aki jobban ért hozzá és ő is ugyanezt mondta. Köszönöm a segítségeteket!
Annyit szeretnék még megkérdezni, hogy a BC182-es tranzisztornak ez a bekötési rajza helyes?
http://www.stalkerfan.ucoz.com/images/bc182.jpg

Csak mert egy oldalon láttam olyan rajzot ahol az emitter és a kollektor fordítva volt, tehát a bal oldalon volt a kollektor és jobb oldalon az emitter feliratozva és elbizonytalanodtam.

Időnként előfordulnak olyan gyártók-gyártmányok, ahol cserélgetik. Ha bizonytalan vagy, meg kell nézni az adott gyártó katalógusát.
(#) vilmosd válasza HowlingWolf hozzászólására (») Máj 20, 2010 / 1

Berakni a melyhutobe 2-3 orara majd utana a ragasztasnal ovatosan korbeverni kalapaccsal. A megfagyott ragaszto eltorik, es utana konnyen szetjon.
(#) kormoran hozzászólása Máj 20, 2010 /

Oké, valahogy utána nézek. De általában a képen látható lábkiosztás szokot lenni ezeknél a tranzisztoroknál?

Ha az egeret a bc182 felirat fölé teszed, láthatod, hogy link. Rákattintasz és ott ezt találod:
BC182
Ott pedig látsz egy katalógus kinket:
BC182-184.pdf
Ott meg tudod nézni a szokásos kiosztást
(#) danci1995 válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szia!

Holnap megcsinálom amit irtál, viszont nem tudom hogy az normális-e, hogy kb 1 perc után a tranzisztorok nagyon nagyon melegek. Nem is nagy a tápfesz. mert 9 voltot adok neki. Az se gond ha hűtést, ventillátort kell neki építeni. Nem tudom hogy azóta mióta megépítettem, vagy csak most kezdett el. Működik is rendesen csak melegek a tranyók.

Előre is kösz!
(#) BZoli94 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szia! Nem szabad, hogy melegedjen! Szerintem a tranyókkal lehet a baj, nézd át, és írj! A bázisellenállást cseréld ki 10K-s ra! A BC639-nek el kell bírnia 1A-t és 80V-ot, de elvileg te csak 200mA-t adsz neki kb. Üdv!
(#) HowlingWolf válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Köszi, pont valami ilyen "okosságra" gondoltam. Hétvégén nekiesek, aztán vagy a táp, vagy én ...
Következő: »»   878 / 4025
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem