Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   879 / 4024
(#) fantom45 hozzászólása Máj 21, 2010 /

Hali. Az erősítő torzíthat azért mert kicsi a hűtőborda és meleg lesz?
(#) tda7294 hozzászólása Máj 21, 2010 /

Sziasztok olyan kérdésem lenne, hogy hangszórót álandó mágnes nélkül lehetne e hajtani, úgy hogy van pl két 8 omos tekercsem párhuzamosan kötve(4). Az egyik 8 omos tek. lenne az állorész, és a másik 8 omos teki. pedig benne lengedezne szóval tekercs a tekercsben címszóval. Ez csak ugy felmerült bennem huleségból....Lehet hogy csinyánék egyet mindenféle várt paraméterek nélkül. A válaszotokat elöre is köszönöm
(#) tda7294 hozzászólása Máj 21, 2010 /

hops bocsi elrontottam inkább két 2 omos vagy 2*4 omos de sorbakötve és ugy hogy ellentétesen "mozogjanak"
(#) puli122 hozzászólása Máj 21, 2010 /

Sziasztok.
Ezek a biztosítékok hogyan működnek ? Egyszer kioldanak aztán forraszthatom ki, vagy "visszakapcsol" ?
Köszi
(#) roland0327 válasza puli122 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Szia. Eldobható Ha egyszer kiolvadt akkor ki kell cserélni.

Üdv. roland0327
(#) puli122 válasza roland0327 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Köszi

Ha van egy trafó aminek a paraméterei a következők: 1x12V 4VA 230V. Akkor hogyan számolom ki hogy hány Amperrel terhelhető ?
(#) Sir-Nyeteg válasza puli122 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

A lényeg: 12V-os a trafó és 4VA-t tud leadni. VA=W, ha ideális esetet nézünk. Tehát 4Wattos. De a VA-ből is látszik, hogy simán meg kell szorozni a feszültséget az árammal...
P=U*I, I=P/U=4/12=0,333A
Tehát 300mA-ral terhelhető.
(#) puli122 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Értem, köszi!
(#) danci1995 válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Hello!

Kipróbáltam. Így is ugyanaz de ez nekem nagyon király lenne. Viszont megfigyeltem hogy nem csak a tranyó meleg hanem a 33 ohmos ellenállások tűz forrók.
Talán az izzót nem bírja?

Üdv.
(#) puli122 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Szerintem tegyél be nagyobb teljesítményű ellenállást és az bírni fogja.
(#) proli007 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Hello!
De miért is nem lehet benne nagyobb feszültségű izzó, hogy ne az ellenálláson fűtsed el a teljesítményt?
üdv! proli007
(#) mhatalyak hozzászólása Máj 21, 2010 /

Üdv, mekkora ellenállást kell berakni az ŰIRFZ30 FET elé, hogy kinyisson az 555IC 3 as lábáról? azIC 9V ról megy. Jelenleg 68Ohm ellenállás van rajta,ha 9V ra érintem működik. Az IC is jó. 3as lábra tettem ledet jó az időzítés, de a FET et már nemhúzza be. Mennyire csökkentsem a 68Ohm ellenállást??
(#) mhatalyak válasza mhatalyak hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Megvan, működik!
(#) proli007 válasza mhatalyak hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Hello!
Oké, de azt is oda írhattad volna, hogy nem ez volt a gond.. :yes:
üdv! proli007

Sziasztok!
EZ a Reed cső funkcionál úgy hogy ha mágnessel közelítek felé akkor behúz ? Létezik ebből kisebb ? Nekem csak egy LED-et kéne kapcsolni mágneses térrel.
(#) proli007 válasza puli122 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Hello!
Pontosan úgy működik. A legkisebbek hossza, akkora, mint egy DIP14-es tok.
üdv! proli007
(#) qvasz2 válasza mhatalyak hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Dobj egy rajzot föl, hogyan is gondolod, mert a fetnek mindegy, milyen ellenállást teszel, az megy, ha kap elég feszültséget.
(#) fantom45 hozzászólása Máj 21, 2010 /

Hali. Az lenne most a kérdésem hogy ehhez az erősítőhöz én egy ilyen trafót gondoltam nem lesz ez nagy neki esetleg?
(#) fantom45 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Oké köszönöm.
(#) mhatalyak válasza proli007 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Fogalmam sincs mi volt a gond! Kicseréltem a FET et ugyanilyenre és működik, pedig az előzőnek sem volt semmibaja. fura..
(#) Rakloo hozzászólása Máj 22, 2010 /

Sziasztok!
Valakinek van ötlete,hogy hogyan tudnék 1,5V-ból 5V-ot csinálni legegyszerűbben?
(#) m.joco hozzászólása Máj 22, 2010 /

Hello
PIC-es áramkörökhöz lehet szerintetek használni mobil töltőt tápegység gyanánt? Bírják ezek a folyamatos üzemet? Úgy nézem, egyre több töltő már kapcsolóüzemű táp, megfelelne ilyen állandó tápként?
Üdv.
(#) Sir-Nyeteg válasza m.joco hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Bírná, de elég zajosak ezek, plusz szűrést kell alkalmazni benne.
(#) Sir-Nyeteg válasza Rakloo hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Step-up áramkörrel. Pl: MC34063
(#) Krisz03 válasza Rakloo hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

(#) c27 hozzászólása Máj 22, 2010 /

Sziasztok.
Egy vezeték nélküli csengőt szeretnék működtetni adapterről, de mivel nincs megfelelő adapter ami tud 3V és 9V-ot így egy csengőtrafót használnék. Már egyenirányítva és pufferelve van így van egy 8.6V és egy 6V-ot kimenet. A 8.6V jó 9V helyett, de a 6V-ból hogy érdemes egyszerűen 3V-ot csinálni? Gondolkoztam zener diódán, de nem tudom mennyi áram kell a csengőnek ill. nem tudom a zenernél van e jobb megoldás. A lehető legegyszerűbb kell a kis helyigény miatt. Van valakinek valami jó ötlete? (Nem veszek 2 adaptert, mert ez a csengőtrafó is alig fér el és olyan adapterrel még nem találkoztam ami párhuzamosan tud 2 féle feszt. szolgáltatni.)
(#) nagy_david1 válasza c27 hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Most hirtelen két megoldás jut eszembe. Ha már zener akkor mérd le a csengő áramfelvételét pl 2 ceruzaelemről üzemeltetve vagy szedd szét az adaptert és ott találsz egy sok leágazásos szekunder tekercset, és ott megkeresed a számodra megfelelő feszültségeket.
(#) zsoltee0001 válasza c27 hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

(#) Sir-Nyeteg válasza c27 hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Következő: »»   879 / 4024
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem