Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ Idézet: „Egy Atmega 8-as procit csak nagyon titkán és nehezen, vagy egyáltalán nem tudok felprogramozni. Programers Notepad-ot használok, a kontrollerre felölti, vissza is olvassa de valamit mindig hibázik, és végeredményben nem működik a dolog. A programozó egy maszek' stk-200-as, hagyományos nyomtató portos. Mi lehet a gond ? (lábak jól van bekötve) Kösz” Mar meg ne haragudj, de mi koze van a PN-nek az AVR felprogramozasahoz? Amugy kapcsolasi rajzot illene kuldeni mikor kerdezel -- pl. en nem tudom ebbol, hogy milyen a tapellatas, hogyan oldottad meg az EMI vedelmet stb. Ugyanis abbol, hogy bizonytalan en ezekre a dologokra gondolnek elso korben: 1. Valami hideg forrasztasod van 2. A tapod nem adja le a megfelelo feszultseg szintet az adott terheles alatt 3. A tapod nem stabil 4. Nincs meg a kello hidegites az AVR tap vezetekein 5. A programozo kabeled szedi ossze a zavarokat (hosszu, vagy nem megfelelo vezetekek, vagy csatlakozok rossz minoseguek igy erintkezesi zavarokat okoz) 6. A kulso aramkori elemek szornak ra es azok szurese nem megoldott Kapcsi rajzbol 2 dolog kapasbol kiderulne jol van-e, a tobbi nyilvan kiserletezgetes, mericskeles kerdese...
A PN-nek csak annyi köze van az AVR felprogramozásához, hogy onnan is fel tölteni. Persze nagyon butított az egész PN, kezdőknek való. (például nekem)
A panelben 7805-ös stabIC van, előtte és utána is szűrőkondival. Nem hinném, hogy terhelés alatti feszültség esésről lenne szó, pár led, gombocska meg egy 7 szegmenses van a panelen. Én is inkább zavarokra, apró'pici oxidációkra, stb. stb tippelek.
Szia!
Köss a tápodra egy 20-50R/5W-os ellenállást párhuzamosan és mérd meg az ellenálláson a feszt. Ha a fesz le fog esni olyan 2-3V-ra akkor rossz a tápod, ha nem esik le akkor a táp jó és keresheted a hibát a kapcsolásban. Esetleg a tápod kapcsolási rajzát felrakhatnád mert abból kiderül hogy jól e csináltad. Idézet: „A panelben 7805-ös stabIC van, előtte és utána is szűrőkondival. Nem hinném, hogy terhelés alatti feszültség esésről lenne szó, pár led, gombocska meg egy 7 szegmenses van a panelen” Hiszed, vagy tudod? ![]() Idézet: „Én is inkább zavarokra, apró'pici oxidációkra, stb. stb tippelek” Ha jo minosegu a csatlakozod akkor erre kicsi az esely. Nagyon sok csatlakozo ugy van tervezve, hogy az erintkezok csusznak egymason mikozben csatlakoztatod, ami tulajdonkepp kicsit csiszolja az erintkezoket. Ezzel csokkentik az oxidans reteg kialakulasanak veszelyet. De ha csk nyomas erintkezod van, pl pogo pin, akkor konyen lehet ilyen hiba is (ld. meg Ericsson telefonok csatlakozojat). Amugy van az AVR labaihoz nagyon kozel a Vdd es Vss kozt egy 100nF keramia kondi?
Igen, van olyan is, amilyen közel csak tudtam.
Most kicsit tesztelgetek, hibajavítok ami szóba jöhet.
Üdv!
AVR-ekkel eddig nem foglalkoztam, most viszont akku töltővel kapcsolatba jött. Ezt találtam, és az lenne a kérdésem, hogy a cikkben szereplő avr helyett használhatom, a lomexes 89-13-24 ATTINY45-20SU (ATM) RoHS 8-BIT AVR MICROCONT 4Kb FLASH 20MHz 2.7-5.5V SO-8. Esetleg ekkor szükséges valamilyen program, vagy kapcsolás módosítása? Kisütésre is képes lenne? (program hely van-e még neki?)
Sziasztok!
Két ATMega644 között szeretnék létrehozni aszinkron USART-ot, de a baud rate kiszámolásánál elakadtam. Az UBRn=Fosc/(16*BAUD)-1 képletbe kellene behelyettesíteni, de nem vagyok biztos az Fosc frekvenciájában, erre lennék kíváncsi. A proci a saját belső oszcillátorával megy.
Szia!
Ha nem nyúltál a fuse bitekhez, akkor a proci a belső 8 MHz-es oszcillátoráról megy, de be van kapcsolva egy 8-as osztó is, tehát 1 MHz, azaz 1.000.000 Hz-et kell behelyettesítened az Fosc helyére.
Sziasztok! Van egy kis gondom az ATmel honlapon találtam egy projectet és a hozzá tartozó forráskódot nem tudom lefordítani tudna valaki segíteni benne? Az alábbi linken található a forráskód és a mellékletben meg a project leírása AVR440
Ja és ha lehet AVR studio4-el legyen kezelhető ha nem nagy kérés, mert az a legnagyobb bajom hogy nem fordítja le. Előre is köszönöm a segítséget.
Nem csoda, hogy nem fordítja le. Mivel IAR -re készült a forrás kód. Így a WinAVR nem tud vele mit kezdeni. Vagy felrakod a gépedre az IAR demó vagy kód méret limitált változatát Bővebben: Link vagy át kell írni a kódot WinAVR-hez. De ez utóbbit nem hiszem, hogy bárki is megcsinálja helyetted.
Sziasztok!
Arra gondoltam, hogy a kapcsolásaimra a 7805-ös feszstab. IC mellé kellene raknom egy diódát is, az esetlegesen forditva rákötött 9V-os tápfesz által okozott kellemetlenségeket elkerülendő. A neten kutakodva a mellékelt ábrán látható 3 megoldást találtam. Tudom, hogy mind a 3 kapcsolás megfelel a célnak, de kiváncsi lennék hogy mi az egyes változatok közötti különbség, mennyivel jobb az egyik a másiknál. Mi az előnye/hátránya az egyes változatoknak. Üdv.: Gábor
Szia!
a: Tök korrekt, ezt ajánlom. Annyi a hátránya, hogy a feszstab 0.7V-al kevesebbet kap, tehát Ufeszstab+4.7V a minimális bemenő feszültsége. b: Fordított polaritás esetén nem tudom pontosan, lehet hogy át se megy a stabilizátoron, de ha átmegy iszonyatosan elkezd fűteni. Ez inkább a negatív tüskék kiszűrésére jó, tápfesz simítására. b: Ez már valamivel korrektebb a b-nél, itt csak a dióda fűt fordított polaritás esetén, azonban ha 1A-nál nagyobb áramot adsz rá, a dióda elcsattan és mindennek vége. Én az a-t ajánlom, én is azt használom.
a: 7805-nek elég a bemenetén 3V-tal nagyobb feszültség a kimenetéhez képest. AVR és kis fogyasztású kellékek esetén akár 2.5V is elegendő lehet, de ez tipus függő. Így a dióda nem okoz nagy gondot.
b,c: Gondolom, hogy a 7805 1.5A-es kivitel és ezáltal gondolom hogy a tápod is bírja ezt. Ekkor füst és effektek kiséretében fogsz rájönni, hogy fordítva dugtad rá a tápfeszt, de nem sokat védi az áramkört. Ha elemről hajtod az áramkört, akkor rövidrezárod vele az elemet, és elpusztul. Lehet hogy észre sem veszed. A legjobb megoldás az "a".
Én nem ugyan ezt írtam le?
![]()
Én mást látok, ill. nem látok: se a tápról se rövidzárról nem ejtettél szót, se a "b,c" megoldások áramkört nem védő mivoltáról, és az "a" lehetőséget is kizártad azzal, hogy minimum 4V-ot adnál a stabilizátorra pluszban.
Ezeket olvasva kicsit besegítettem, de nem kötekedésképpen. ![]()
Köszi a válaszokat, sokat segitettetek!
Amúgy 9V-os elem szolgáltatja a tápfeszt, ezért az 5V+3.7V pont belefér (legfeljebb majd gyakran töltöm az elemeket).
Kizártam? Én ugyan nem. A tapasztalat azt mutatja, hogy a 7805 már 6V-ról elmegy, mások meg azt, hogy 4V effektív feszültség kell, ezért írtam, hogy a. Azt is írtam, hogy a dióda fűteni fog. Kétlem, hogy 1A-ról füstölni fog és szétdurran, hiába annyi a max árama. Általában egy picit túl szokták méretezni.
Idézet: „...Ufeszstab+4.7V a minimális bemenő feszültsége...” Két lehetőség áll fenn: Táp (elem) nem bírja leadni az 1A-t. Ekkor nem durran, de maga az elem is használhatatlan lesz egy idő után (pár perc?). Táp le bírja adni, és akkor a dióda már pukk. Egyik eset sem jó. Emiatt a soros dióda a legjobb. És nem is lesz pukk, ha nem lépi túl az 1A-t. Amit üzemszerűen nehéz AVR-rel elérni ![]()
Azért meg ne öljétek egymást egy dióda miatt!
Nagyon a szivemre venném.
Egy szónak száz a vége: a.
Egyébként a táppal párhuzamos diódáknál a dióda a fogyasztó áramánál jóval túl van méretezve, és egy biztosíték van előtte, így fordított polaritásnál a biztosítékot vágja ki.
Hello,
ATtiny13-at programozok, Bascomal írom a progit. Adatlap szerint 64byte SRAM-ja van, na most én deklarálok egy változót mint integer ami 2 oktet vagyis 16 byte. Igen kitaláltatok EROR22 : line 3 out of SRAM space. Na de miert? kösz.
Következő kérdés:
Adott egy USB-s Bluetooth modul (PC oldal):Bővebben: Link és adott egy TTL-Bluetooth modul (mikrovezérlő oldal): Bővebben: Link (Mielőtt valaki szóvá tenné, nem akarok km-ekről kommunikálni ezen 2 eszközzel, elég csak kb 5-10 méter.) Addig megy a dolog, hogy PC-be megy az USB-s modul, a TTL-BT modult meg rákötöm az ATmega8 RX, TX lábaira. Az AVR oldali soros kommunikációt egy kis utánaolvasással meg tudom tanulni/csinálni. A fő problémám a PC felöli oldallal van. Fogalmam sincs hogy hogyan kell azt megoldani hogy a 2 BT-s eszköz lássa egymást és kommunikálni is tudjon egymással (és csakis ez a 2 eszköz). Hogyan kell pl. Windows XP alatt olyan alkalmazást irni, ami kezeli a BT-t és azon keresztül sorosan kommunikál az AVR-rel (pl milyen programnyelven érdemes irni, milyen protokolokat kell használni stb..) Végülis az AVR-re kötött érzékelők jeleinek a beolvasását és a kimenetek távvezérlését akarom megoldani. Valaki fel tudná vázolni, hogy hogyan történik a PC <-> BT <-> AVR kommunikáció, és hogy minek nézzek utána? Köszi: Gábor
Egyszerűbb lenne kettő RFM12B adó-vevő modullal elintézni az egészet. Miért ragaszkodsz a Bluetooth-hoz? Az AVR pedig soros porton lökné ki a PC felé az adatokat, Te pedig Hyper Terminal-al figyelnéd, esetleg egy excel szerű táblázatot kapnál. Ezt elég egyszerű megcsinálni, ráadásul az RFM12B használatához számtalan mintaprogram van a neten, a hatótávolsága pedig elég nagy, én csak 120m-re sétáltam el, tovább nem próbáltam, minden csomag átment 120m-en, de egy ismerősömnek 300m-ig is működött.
Csak ez van itthon.
A viccet félretéve, az az igazság, hogy néztem a Magyarokamarson versenyfeladatot, és elgondolkodtam rajta. Oda kell egy olyan PC-robot kommunikáció, ami eléggé zavarérzékeny. A rádiós nem tudom hogy mennyire működne, ha sok csapat azzal kommunikál egyszerre (verseny/tesztelés). Személyesen nem indulok (esetleg néhány év múlva), pedig az lenne a szép, ha postán elküldeném a robotom Magyarországra, és 13.500 km-ről, a neten keresztül vezérelném. Rengeteg dologról ezzel kapcsolatban még fogalmam sincs, ezért akarom megtanulni a BT-n alapuló kommunkiációt, Windows alatti alapszintű programfejlesztést stb... Utána a WiFi jönne és a neten keresztüli vezérlés, képfeldolgozás stb...
2500Ft-ból tudsz venni kettő ilyen modult. Én úgy írtam meg a kezelőszoftveremet, hogy 386 egymástól teljesen független csatorna van benne.
Én nem szórakoznék a BT-vel.
Hello!
Az integer az 2 byte. Első bit az előjelbit a többi az egész szám. Igy lehet: -32768-tól +32767-ig tárolni. Programot felraknád? Rálesnék, hátha ...
Üdv mindenkinek!
AVR studio helpjében találtam ezt a programot (kép). Maga a program azt csinálja, hogy a PORTC értékét folyamatosan növeli, viszont időzítés nincs benne. Ebben szeretnék segítséget kérni , ha valaki megszánna engem egy olyan forráskóddal amiben van valami időzítés pl.1 másodperc. Maga a program elindult de olyan gyorsan működik hogy nem tudom ellenőrizni. Előre is kösz ![]()
Az AVR studió szimulátorával akár lépésenként is kielemezheted ezt az egyszerű programot. Ez a legegyszerübb és leggyorsabb mód a működés megértésére.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |