Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyszerű robot építése
 
Témaindító: Micsel, idő: Dec 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 8
(#) gringos hozzászólása Nov 21, 2009 /
 
Valami ilyesmi kéne persze egyszerübb változat.Szal mechanikai érintés is jó nem kell mindenáron fotodióda megy ilyesmi.Kezdetnek.Anyám örüljön!Bővebben: Link
(#) Mekis hozzászólása Jan 18, 2010 /
 
Szisztok.
Segítséget szeretnék kérni mert újvagyok és(hogyismondjam) egy kicsit kezdő vagyok. Egy olyasmi robotot szeretnék összehozni aminek 4 nagyobb méretű kereke van és nincsenek nagyobb elvárásaim csak az alapok+ egy pár extra.:
Pl:
-tudjon rendesen kanyarodni tolatni.
- Ledek legyenek az alején.
- és nemtudom hogy melglehet -e oldani szerintetek hogy egy tápról (aksiról) mennyen a 4 kerék, vagy esetleg 6(de ebben az esetben lánctalpat alkalmaznék.)vagy esetleg hogy az első és a hátsó kerekek is egyszerre kanyarodjanak.

később tennék rá kisebb méretű kamerát a teszt kedvéért de ez az én problémám.
- fontos lenne hogy ne magától menjen a nagyvilágba és kerüljön ki dolgokat hanem hogy rádiótávirányítással tudjam irányítani.

Tehát nemtudom hogy vélekedtek de szerintem nem nagy elvárások, nem kellene hogy beszéljen meghogy kikerüljön dolgokat, nem kell hogy lásson max a hangrögzitést oldanám meg később.

Tehát a lényeg hogy tudna-e valaki segíteni hogy miből mit vegyek(led,szervó,stb......)
Vagy valakinek lenne-e egy ilyen vagy hasonló TERVRAJZA mint amit leírtam a válaszokat előre is köszönöm.
(#) Mekis hozzászólása Jan 18, 2010 /
 
Ui.:vajon melyik a jobb ahoz amit előbb leírtam?
-az áttételes modellmotor vgay az eggyenáramú kismotor?
(#) baloghzoli1 válasza Mekis hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Szia,ez amit itt leirtál ez egy távirányitós autó a Te..o-ban kb 2000 forint ettöl olcsobban nem fogod megcsinálni.Az áttételes modell motor a jobb ezekben az autókban is ez van
(#) Mekis válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Igen ez egyfajta táv. autó lenne de egy "fejlesztett" változat ha pedig 6 kereke lenne lánctalpal akkkor félig tank félig autó...de igazad van. és valamiféle tervrajzod nincsen?


válaszodat köszönöm
(#) baloghzoli1 válasza Mekis hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Tessék Bővebben: Link
(#) baloghzoli1 válasza Mekis hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
De ez sem rossz Bővebben: Link
(#) Mekis válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Köszönöm szépen sajnos csak az utobbit tudtam megnézni, de én nem wifiset szeretnék és én 6 kerékkel gondoltam... Itt van egy wifis ami körölbelül olyan mint amiylet elképzeltem Bővebben: itt.

és nekem többnyire tanácsok kellenének nem példa, de ezt is köszönöm...

de ha lehet akkor inkább hogy mit lenne célszerű használni és ha valahol lenne-e elmondásomhoz hasonló tervrajz, feénykép.... de a videók is jöhetnek
(#) baloghzoli1 válasza Mekis hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
A 609530-ban a link egy pdf-re mutat ehhez az Acrobat Reader kell abban van leirás,de elkesziteni nem fogja senki helyetted.Igazából hogy 4-6-8 kerekü a szerkezet az csak a kivitelezésen múlik vezérlésnek majnem mindegy.De itt van egy aminek a vezérlöje használható lehet akkor azzal nem kell játszogatni Bővebben: Link
(#) Mekis hozzászólása Jan 20, 2010 /
 
köszönöm a választ, de nme is várom hogy megcsinálják helyettem...
(#) hadnagyakos hozzászólása Márc 19, 2010 /
 
Linux alól hogyan lehetne párhuzamos porton vezérelni egy ilyen távirányítós készüléket? Windows alól rendesen megy Pascal programból, de linux alól nem igazán megy. Sajnos a programozási nyelvek közül csak a Pascalt ismerem, na meg php, html stb. Ezekkel szerintem nem sokat lehet kezdeni.
(#) loopilla hozzászólása Ápr 14, 2010 /
 
Nos egy robot megépítésén töröm a fejem. Ez egy autonóm robot lenne, wifi-s kapcsolat, egy webkamera melynek a képét láthatom az interneten. A robotot előszőr hexapod-nak gondoltam, de ez kicsit költséges a sok szervo miatt. Szóval valami kerekeken guruló mechanika lenne, amihez gondoltam felhasználok egy pick-up modell-t. Max egy szervo ami a kamerát forgatja, de lehet ehhez elég egy encoder-es léptetőmotor is.
Már rendelkezem elég MC tapasztalattal, egy pic32 usb kit II dev. boarddal, egy I/O exp. boardal és egy Wifi kártyával is. Ezeket programozni is tudom, egy uCOS RT-t már applikáltam is bele, de ugye kellene I/O egységek is, hogy a ledek villogtatását különböző task-okból többet lássak.

Előszőr is a modellekben, ahogy néztem brushless motorok vannak, ehhez pedig kellene valamilyen vezérlőelektronika. Plusz egy szervó a kormányzáshoz.

Ismer e valaki olyan, akár itthon is megvásárolható elektronikát, amivel a hajtást megoldhatnám és általában kompatibilis a modellezésben használt dolgokkal. Nem akarok nagyon faragni.. Nem vagyok egy elektronikai zseni, nagyjából megértem a kapcs. rajzokat, de csinálni képtelen vagyok.

Szóval a vezérléshez kellene ötlet, motortípustól a vezérő elektronikáig.

Elsőre ennyi.
(#) borvendeg válasza loopilla hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Hello!
Én építettem egy távirányítós autót. Abban egy kefés egyenramú motor volt. Ezt H-híddal vezéreltem és PWM-el. A PWM jelet a PIC biztosította a kanyarodás moell szervo. Ez az egyik lehetséges megoldás(ez a kompatibilis a modellekkel).

Építettem egy WALL-e robot utánzatot lánctalpakkal. Ezt léptető motor hajtja. Ennek a vezérlése kicsit bonyolultabb de mint látom te inkább szoftveres vagy nem gond. Motort meg lehet bontani.

Brusles motorral nincs tapasztalatom.

Először is döntsd el te, hogy mit akarsz melyik motortípust akarod használni és utána segítek, ha tudok. Sajnos helyetted nem tudom eldönteni, hogy milyen motort tudsz beszerezni nekem is a motorbeszerzés volt a legnehezebb...

A vezérlő elektronikája egyiknek sem bonyolult.
(#) loopilla válasza borvendeg hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /
 
Üdv,

Azt hiszem már láttam a marmonkannás WALL-E -t. Aranyos.

Nos nekem lehet egy encoderes stepper is jó lenne, mivel szeretném, hogy a robot tudja nagyjából hogy mennyi utat tett meg, tudjon navigálni mondjuk egy lakásban, aminek ismeri a dimenzióit. Jó lenne, ha lehetne vele finoman mozogni, mondjuk egy dokkoló állomásra odataláljon, és a töltés meg tudja oldani magától.
A motor vezérlés egy külön kis áramkor lenne, nem direktbe a központi egység vezérelni. A központi egység csupán parancsokat küld le a vezérlésnek, és monitorozza a pozíciót, amit visszakap.
Dolgoztam már stepper motorokkal, de ott is csupán a PWM-et kellett küldenem egy meghajtó IC-nek, és az encoder alapján tudtam automatikusan (futtában) javítani a poziciót ha megcsúszótt a mechanika. Persze voltak végálláskapcsolók amik szintén segítettek.
Szóval teljesen jó a stepper motor is. Igazából a típus is mindegy úgy is meg kell vennem.
Tehát egy olyan kis PIC-es áramkör kellene, ami elvezérli a léptető motort és a servót, küldi vissza a CPU-nak a státust.

Tudnék a hajtáshoz modell motort használni egy modell servo controllerrel. Itt az a gond, hogy a controller inputjáról nem találtam leírást.

A modell servo controllerek-ről nem nagyon találtam leírást. Ami lejött nekem, hogy nem csupán egy PWM-et vár.

Lehet kicsit sokat akarok...
(#) borvendeg válasza loopilla hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /
 
Nincs ezzel probléma. Ha sokat akarsz akkor sokat kell dolgoznod
Az említett két motortípusban tudok segíteni. Döntsd el h melyiket akarod hsználni.
Itt az én robotom:
ITT
(#) Fizikus válasza loopilla hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Micsodaaaaa!!! :csodalk:

A marmonkannát kikérem magamnak! Az mosószeres flakon! És az egész robot 10 centi széles és 15 centi magas. WILL-I
(#) borvendeg válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Az enyém kicsit nagyobb. Viszont a távolságmérő szenzort amit rátettem a te cikked után vettem (meg segítettél is a beszerzési forrásban). Szóval mégegyszer köszi.
(#) loopilla válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Mindkettőtöktől bocs a marmonkanna miatt, nem akartam degradáló lenni.

Azért több kellemes emlék köt a kannához, mint a mosószerhez.

Mellesleg nekiálltam összeszedni az elektronikai tudásom, és kb. 25 éves vaskloridos emlékeimet.

De lesz kérdésem majd a vezérléssel kapcsolatban.
(#) Fizikus válasza loopilla hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /
 
Megvan a kapcsolat a 2 kozott! Vegulis az egyikbol (mososzer) lehet a masikba (kanna) alkoholt gyartani, de azt senkinek sem ajanlanam (vagy az a fagyallo amit erre szoktak hasznalni?).
Kerdezz csak! Amiben tudunk segitunk.
Mellekelj fotokat az epitesrol!
(#) borvendeg hozzászólása Ápr 23, 2010 /
 
Hello!
Nekem is segítségre lenne szükségem. Van egy Logitech ILYEN játékvezérlőm. Annyit tudok róla, hogy wifis. Arra volnék kíváncsi , hogy ezt hogyan tudnám egy processzorhoz illeszteni, hogy a robotomat tudjam vele irányítani. Gondoltam arra is, hogy kibelezem és teszek bele egy PIC-et és egy rádió adót de elegánsabb lenne wifisen.
(#) szkrep válasza borvendeg hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
Egy időben én is akartam ilyesmit (és még mindig...) Tudtommal a Linksys wrt54gl routerbe lehet úgy belenyúlni, hogy legyen egy soros kimenete. Több ilyen projekt (PL) is van neten, forráskódokkal. Nem egyszerű, nem is olcsó... Rá lehet pakolni egy módosított linux rendszert, össze-vissza lehet állítgatni benne mindent, komplett könyvet írtak az átépítési lehetőségekről... Én végül maradtam a 868 MHz RF-nél...
(#) borvendeg válasza szkrep hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Azt hiszem rosszul tettem fel akérdést. A karnak van egy wifis vevője is és eredetileg USB-n kommunikál a PC-vel. Arra gondoltam, hogy valahogyan az USB-n kijövő adatokat kellene feldolgozni.
(#) szkrep válasza borvendeg hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Ilyesmiről is csak olyanokat olvastam, hogy egy pic/avr mikrokontroller nem tud USB host lenni. Még ha meg is írnád önerőből a drivert az eszközhöz, el sem férne a memóriában. Legalábbis mindenhol ezt mondják. Nem tudom, van-e összefüggés, de még egy százezres PDA sem tud USB hostként viselkedni, pedig ott komolyabb memória és órajel van.
Ha esetleg a vevőben soros adatot alakítanak usb-vé, akkor elvileg le lehet lopni a jelet. Én megnézném milyen ic-k vannak benne, és keresnék hozzájuk adatlapot, hogy ki mit csinál. Hátha.
(#) varttina válasza H.Viktor hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /
 
Bizonyos nyomtatókban a papír és a nyomtatófej mozgatását DC motorok végzik. Azok elég nyomatékosak hogy áttétel nélkül is megmozdítsanak 1-2 kg-ot.
(#) borvendeg válasza varttina hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /
 
Nem tudom mekkora nyomtatóra gondolsz, de szerintem egy 20-30W kell. Ez áttétel nélkül még nem is lesz különösebben erős.
(#) Zuzmo_farok válasza szkrep hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /
 
Hali, ha jól tudom a Bővebben: Linkchip tud host lenni.
lesd meg.
Még nem használtam.
(#) baen válasza Micsel hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
igen.
(#) baen válasza Gatery hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
kiszolgáló.
ami egy átlago házban megtalálható.
(#) fachox hozzászólása Máj 22, 2010 /
 
Teljes kezdő vagyok és rendelnék egy ilyen kis robotot Bővebben: Link,de előbb szeretném megkérdezni, hogy programozhatósága mennyire korlátozott memóriában és számolásban.Gondolok itt ilyenre, hogy :

- egy adott terület feltérképezés majd A - B való eljutás a legrövidebb úton
- fizikai fejleszthetősége

Igazából egy kis takarítórobot lenne a végső cél.Szerintetek erre ez megfelelő ?
(#) Fizikus válasza fachox hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
2 pici villanymotor hajtja, ez tul gyenge lesz takaritorobotnak.
Következő: »»   6 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem