Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás Deck átalakítása digitális hangrögzitövé
Lapozás: OK   1 / 2
(#) huhuu hozzászólása Ápr 5, 2007 /
 
Sziasztok!

Szükségem lenne egy jó minöségu hangrögzítöre. Nem akarok szamgepet....
Mivel van regebbi kazettas deck-em ara gondoltam nem lehetne e bele epiteni, valami A-D D-A konvertert, hogy a kazira digitalisan vegye fel a sztereo mikrofon jelet.
Mas magnoval nem lenne lejatszva, csak ezzel.
Sajnos ötletem sincs a megvalositasra es nem tudom, hogy lehetseges e, mert nem ertek hozza. Illeve megeri e...

Köszi a segitseget.

(#) perlaci hozzászólása Ápr 5, 2007 / 4
 
Elvben lehet, hiszen a szalagos adattároló is egy magnó. A kazettás deck elektrónikáját teljesen ki kellene dobni, mivel az előmágnesezés zavarná a digitjelet. Nem érdemes ebben az irányban elindulni. Egy jó dekk nem rontja el a hangminőséget, A gyenge láncszem a mikrofon lessz. A da-ad konverter ha jót akarsz igen költséges ennyiből igen jó magnód lehet.
Hali
(#) Topi válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 5, 2007 /
 
Nagyon jó minőségű hangrögzítőnél én egy minidisc-et javasolnék. Nekem bevált
(#) oldman válasza Topi hozzászólására (») Ápr 5, 2007 /
 
Vagy DAT magnót
(#) huhuu hozzászólása Ápr 5, 2007 /
 
Igazatok van, valoszinuleg nem eri meg foglalkozni vele...
Minidiscem van, de sajna elromlott. Javithatatlan, illetve nem eri meg javittatni....
nem akarok másikat venni.

Csak azert jutott ez a dolog az eszembe, hogy kevés pénzböl hátha össze lehetett voln hozni....
(#) Inhouse hozzászólása Ápr 6, 2007 /
 
Amikor a Sony csinálta a miniDiscet, a Philips megalkotta a digitális kazettás magnót. A nagy előnye az lett volna, hogy a hagyományos kazettát is le lehetett rajta játszani, viszont spec kazettával digitálisan rögzített/játszott. Hasonló minőségben, mint a miniDisc. De ez még kevésbé terjedt el, mint a miniDisc, pedig az sem terjedt el igazán...
Házilag egy sima kazettára kb. 6-7kHz mintavételi frekivel tudnál legjobb esetben rögzíteni...

Üdv
Inhouse
(#) joci válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 6, 2007 /
 
Nekem van ilyen magnóm (2darab DCC600-as). Nagyon szépen szól, és a meglévő analóg kazetták is digitalizálhatók vele. Lehetőség van a hagyományos kazettát preparálni, hogy arra is vegyen fel digitálisan.
(#) burgdavid hozzászólása Ápr 19, 2008 /
 
Énis gondoltam már erre, deén mp3 fájlokat vennék fel kazettára, mint pl a commodore. Lejátszásnál egy memóriába olvasná be a fájlokat, amiböl egy mp3 dekóder ic játszaná le a fájlt. Lehetne kocsiba hallgatni mp3mas kazettákat
(#) lidi válasza burgdavid hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
Nagyon szép elmélet, csak számold ki hogy ebbe a kb 6kHz -es sávszélességbe mennyi kbps mp3 férne bele, és hogy azt az mp3-at te szívesen hallgatnád-e
(#) gyulank válasza lidi hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Arról van szó, hogy analóg felvétel/lejátszás esetén akkora a sávszélesség... Digitálisan miért ne lehetne 44,1kHz-es mp3 kódolású adatot felvenni rá? Ráadásul nem frekifüggő... Ugyanúgy lehet 44,1kHz 320kbps-os mp3-at csinálni, mint 22kHz 320kbps-osat...
(#) lidi válasza gyulank hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Na akkor még 1x: kb 6khz el tudsz rögzíteni üzembiztosan. Tehát kb 6000 bit / mp. Ez neked elég ? Minimum 128000 kéne, nemde ? Tehát fel lehet rá venni, csak nem realtime-ban. Akkor meg mire jó?
De nézd meg a drm rádiót: http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Radio_Mondiale#Bandwidth ott 10kHz ből hoznak ki 72kbit et, az is nagyon karcsú.
(#) pucuka válasza lidi hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Hát mondjuk lehetne picit trükközni, esetleg a bitfolyamot egy 10 kHz körüli vivőt 128 QPSK modulálni. Nem számoltam ki, de lehet hogy megoldható lenne, de nem két fillér, meghát nem is hobbi kategória, az biztos.
Egyáltalán, biztos hogy nem érné meg.
(#) kadarist hozzászólása Máj 24, 2010 /
 
Sziasztok!
A Philips már régen kitalálta a digitális kompakt kazettás magnót: DCC.
A szakik szemszögéből: Bővebben: Link
(#) kadarist válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Hogy mennyire igazad van!
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Hát persze. úgy is lehet, hogy megnöveled az írási sebességet, ezzel meg lehet növelni a felítható sávszélességet is, mint ahogyan a vídeókazettáknál. De akkor az már más mechanikát is igényel
(#) gyulank hozzászólása Máj 25, 2010 /
 
A 6kHz miért lenne 6kbps? Akkor a 22kHz 22kbps, a 44,1kHz az 44,1kbps?
Az, hogy dinamikus analóg hangfrekvenciás jeleket bizonyos szalagsebességgel, bizonyos frekvenciasávban viszonylag stabilan rögzít, miért jelenti azt, hogy ennek a frekvenciasávnak a nagyságának Herczszáma, megegyezik a másodpercenként letárolható bitek számával?

Egyébként mp3PRO-ba, vagy ogg-be tömörítve egész jó hangot lehet kicsalni alacsony bitrátán is.
Ráadásul, a sztereó fejjel megduplázható az 1 másodpercre jutó adatmennyiség.

De természetesen egyetértek, hogy értelmetlen, mert én is gondolkoztam anno digitális bakeliton de ma a CD, DVD, Blu-Ray, Pendrive világában, nincs értelme ilyen mechanikus dolgok megvalósításának, hisz lassan már nem is lehet kazettás magnót venni.
(#) lidi válasza gyulank hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
"A frekvenciasávnak a nagyságának Herczszáma" nem jelenti hogy pontosan ennyi bitet lehet átvinni, de elég jól közelíti. Lehet trükközni különböző modulációkkal, de belátható hogy nagyobb sávszélességen több bit "fér el". Sztereó rögzítéssel megközelíthetnénk alulról egy már-már elfogadható tömörített hangminőséget. Kérdéses hogy jobb-e annál amit analógban tudna. Valami telefon modemet kéne ráapplikálni a magnóra. Ki az aki kipróbálja ?
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Idézet:
„A 6kHz miért lenne 6kbps? Akkor a 22kHz 22kbps, a 44,1kHz az 44,1kbps? Az, hogy dinamikus analóg hangfrekvenciás jeleket bizonyos szalagsebességgel, bizonyos frekvenciasávban viszonylag stabilan rögzít, miért jelenti azt, hogy ennek a frekvenciasávnak a nagyságának Herczszáma, megegyezik a másodpercenként letárolható bitek számával?”

Ez azért meglehetősen zavaros. Egyébkén a 6 kHz az megfelel a 6 kbps (kb/s) nak, a többi szintén. Ha egy 50 % kitöltésű négyszögjelet látsz, az pontosan megfelel egy ugyanolyan frekvenciájú színusz jelnek, legalábbis sebesség szempontjából. Az más kérdés, hogyha sorba fejted mindkét jelet, akkor a színusznál egy összetevőt kapsz, a négyszögnél, mint minden impulzusnál végtelen számút. Általában az impulzus jelek átviteléhez, és helyreállításához a 10 % -nál ngyobb amplitudójú összetevőket kell figyelembe venni, átvinni.
Ezért van szükség a digitális jelek átviteléhez nagyobb sávszélességre.
Mennyi az az egész alacsony bitráta, amit az általad említett egyébként jó tömörítés elvégző kodekek csinálnak? Gyanítom, még mindíg elég magas ahhoz hogy egy kazettás magnódeck 20 Hz - 15 kHz tartományába. (spektrumába) beleférjen. Ezeket a digitális jeleket nem lehet 1 :1 ben felrajzolni a szalagra speciális modulációs eljárások nélkül, a Commodore magnóján is csak 600 b/s volt, ez meg digitalizált bármely tömörítésű átvitelhez édeskevés.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Én abból indultam ki, hogy ha tömörítetlen formátumba CD minőségű hangot akarok felvenni, akkor ez megegyezik a 44100Hz 16bit vagyis sávonként 1411kbps-os wav fájlal.
Mivel itt csak 15kHz-et tud átfogni a kazetta, elég a 16kHz-es formátum, ami 512kbps tömörítetlenül.

44,1kHz 320kbps-os sztereó mp3 sztem jó, de talán a 256kbps sem rosszabb. Szóval az mp3 tömörítés is sokkal kisebb helyet foglal, mint a tömörítetlen wave(hullám) fájl.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Ettől függetlenül teljesen értelmetlennek tartom,
mivel csak azon az 1 eszközön lehetne használni, amin megcsinálják.
Minden számítógéppel, amin fut a Windows 95 jobb hangfelvételt tud csinálni.
De szerintem 25e-ért komplett gépet vesz használtan, amin az XP simán fut.
1 alap hangkártya is tisztább hanggal vesz fel, mint ahogy ezt olcsón meg lehetne valósítani szerintem.

Arról nem is beszélve, hogy pl. a körömnyi 4 gigás microSD kártyára ráférhet pl. kb. 100 album mp3-ban, és nem nyúlik a szalag, nem kopik, nem baj, ha mágnes hatás alatt van, egyből megtalálom rajta azt, amit hallgatni akarok, és sokkal kissebb.
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Abban egyetértünk, hogy az egész projekt értelmetlen.
De nem csak értelmetlen, hanem kivitelezhetetlen is, ezt magyaráztuk lidi -vel.
A kazettás magnó deckre nem lehet felírni 256 kHz -es színuszt sem, nemhogy impulzust. Ahhoz a feírási sebességet színusznál is 10 szeresére kellene növelni, de impulzus felírásánál legalább 50 szeresére, és akkor még nem is beszéltünk a fej rés méretéről, a szalag szemcseméretéről, kompatibilitási problémákról, stb.
A problémát az általad ismertetett tömörítési eljárások sem oldják meg, nem a helyfoglalás a probléma, hanem az adatfelírási/olvasási sebesség.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Ha hihetünk Wikinek, akkor 4,76cm/s a szalagsebesség. Persze ez nem lehet egyforma az oldal elején, és végén.
Azt nem tudom, hogy a négyszögjelhez miért kell nagyobb sebesség, de elhiszem neked.

Viszont akkor talán meg lehetne oldani 3szögjelekkel, vagy lekerekített négyszögjelekkel, vagyis olyan színusz létrehozásával, ami az eredeti digitális impulzusra épül, mivel az adat itt a csúcspontokban van.
256kHz-helyett akkor 128, vagy 192kHz-es színuszjel AM modulálva a digitális jellel. Nem tudom, hány cm szalag szükséges másodpercenként ilyen frekvenciát tárolni, de ha úgy számolunk, hogy alapsebességen 15kHz-et bír, akkor valóban, már 128-hoz is több mint 8x-os sebesség kell. 1db 60perces kazetta 30perces oldalán ez majdnem 4percig tart.

Talán még lehet csökkenteni a bitrátát a frekvencia csökkentésével, hisz valójában 16kHz felett már nem igazán hallunk úgysem semmit. De ezzel is max. a felére csökken, így 8 perces lenne 1 oldal.
(#) lidi válasza gyulank hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Hűha valamit (vagy semmit ? ) te nem értesz:
Idézet:
„"Ha hihetünk Wikinek, akkor 4,76cm/s a szalagsebesség. Persze ez nem lehet egyforma az oldal elején, és végén. "”
Láttál te már magnót közelről? A szalagsebesség végig állandó.
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Ezek szerint nem sokat tudsz a magnók működéséről, felépítéséről, de a digitális hang (jelek) rögzítéséről sem.
Nem kell hinni a vikinek, a szalagsebesség 4.75 cm/s szabvány szerint, és igen pontosan, a szalag teljes hosszában. A szalagsebességek felfelé: 9.5, 19, 38, 76 cm/s az utóbbi kettőt stúdióban használták(ják).
Ha megnézed egy 76 cm/s szalagsebességű magnó átviteli görbéjét, az is alig éri el a 30 kHz -et, jóminőségű szalaggal. (a 78 as sebesség a régi stúdiómagnókon volt használatos, amikor még a szalagok elég durvák voltak, kb 60 -as években) Lefelé is van még egy szalagsebesség a 4.75 fele, de ez alig alkalmas 2.7 kHz max jelek rögzítésére. Jelentéstárolókban használták, ahol az információ vot a fontos, nem a hangminőség, no meg az, hogy kezelhető szalagmennyiség elég legyen 24 órai felvétel tárolására
Nem értetted meg, hogy színusz jel rögzítése esetén csak egyetlen egy frekvenciát kell rögzíteni, bármilyen más jel esetén egy frekvenciasávot, ahol a max rögzítendő frekvencia az alapfrekvencia, ami az egyszem színusz frekvenciájának többszöröse.
Ezen az általad említett analóg modulációs eljárások sem segítenek, esetleg az előbbiekben említett sokfázisú qvadratúra modulált segédvivő alkalmazása, ami már nemhobbi kategória.
És nem kellene keverned az adatsebességet a felírt adatmennyiséggel sem, bár a kettő összefügg.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Idézet:
„Nem értetted meg, hogy színusz jel rögzítése esetén csak egyetlen egy frekvenciát kell rögzíteni, bármilyen más jel esetén egy frekvenciasávot, ahol a max rögzítendő frekvencia az alapfrekvencia, ami az egyszem színusz frekvenciájának többszöröse.”


Ezt most sem értem.

A sebességről meg laikusan feltételeztem, hogy a motor egyenletes sebességgel forog, és egyenletes sebességgel forgatja a kazetta orsóját vagy nem tudom hogy hívják.
De ha az ugyanolyan sebességgel forog, akkor a szalagsebesség az oldal végénél megnő, mivel ugyanannyi idő (1 kör)alatt nagyobb utat tesz meg.(több szalagot húz magára)

De akkor ezek szerint tévedtem, és nem egyforma sebességgel forog.
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Reménytelen eset vagy.
A nem színuszos, de periodikus jelek különböző amplitudójú, színuszos és koszinuszos jelek végtelen sorozatából állnak (harmonikusok). Ahhoz hogy az átviteli út végén vissza tudd állítani az eredeti nemszínuszos de periodikus hullámformát, át kell vinni a jelet a lehető legtöbb harmonikusával együtt, lehetőleg amplitudó és fázis torzítás nélkül. A harmonikusok így követik egymást 2f, 3f, 4f, .... nf, ahol az f az alapfrekvencia. (fnullt kellett volna írnom)
A magnónál a motor nem a szalag csévéjét haltja, hanem a hangtengelyt, ami egyszerű esetben maga a motor tengelye, ennek állandó fordulatszám esetében a kerületi sebessége is állandó, és ehhez nyomja egy nyomógörgő a szalagot. Az orsók pedig csak annyira vannak meghajtva, többnyire egy dörzskuplungon kereszül, hogy a szalag mindíg meghatározott feszességű legyen, hogy a lehető legjobban felfeküdjön az ívben elhelyezett fejekre.
(#) barany165 válasza huhuu hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Szia! Miért nem próbálkozol videómagnóval- digitálisan - rögzíteni zenét, nagyságrenddel nagyobb a relatív szallagsebesség! Üdv!
(#) pucuka válasza barany165 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Akár jó is lehetne, de a vídeómagnónál az a gond, hogy minden időzítés a szinkronjelekre épűl és ugyebár az esetünkben ilyen nincs.
(#) SiroMokus válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
A Commodore Amiga-hoz lehetett barkácsolni videomagnó arhiváló berendezést ! Szal a szinkron jelek nem lehetnek problémák sőt még segíthetnek is a tárolt adat felszabdalásánál a kérdés a sávszélesség. Azért manapság a flash ram ára mellet a szalag már lehet drágább Ami nem vicc ha vki azt sem érti hogyan vezetik a szalagot egyenletes sebességgel
(#) karpi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
A mintavetelezesi sebesseg az egy dolog es a bitmelyseg is ott van .Azt gondolom minnel nagyobb a bitmelyseg annal nagyobb a szukseges bitek osszege amit 1s alat fel kell dolgozni/tarolni.
Gondolom a Delta sigma 1bit-es kodolasnal van legjobban kihasznalva a bit tartalom a pontossaga eg elgseges audiohoz.
Ha parhuzamossan 16 bit van minden masodpercben az mar 16x kevesebb "hasznos" adat .Mintavetelezes/16. Ez igy parasztossan elkepzelve .Persze mindenfele algoritmus van .
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem