Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   884 / 4023
(#) BZoli94 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Szia! Hogy halad a villogó? (Bocs, de nem voltam mostanában, nem sok időm van, motort csináltam...) Látom kerítettél másik kapcsolást?! Ha tudom, hogy elég 2 izzó is, akkor ilyet én is tudtam volna, de te 5-öt mondtál, ha jól emlékszem. A 4060-as kapcsolással mi a baj? Üdv:Zoli
4k7=4,7kohm=4700ohm
4u=4uF=0,000004F
(#) vaszil29 hozzászólása Máj 26, 2010 /

Sziasztok!
Lenne egy olyan gondom, hogy a beültetési terven a diódákat nem a megszokott módon jelölték.
Mellékelt ábrán csak egy karika és egy vonal van.
Merre kell nézni a fekete csíknak?
És még azt szeretném megtudni , hogy a kapcsolásban ennek a "Fast diódának mi a szerepe valójában?
Válaszokat előre is köszönöm.
üdv szabi
(#) gg630504 válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Idézet:
„a beültetési terven a diódákat nem a megszokott módon jelölték. Mellékelt ábrán csak egy karika és egy vonal van. Merre kell nézni a fekete csíknak?”

A diódát nem fektetve, hanem állítva kell szerelni. Az egyik lábát visszahajtani U alakban. Felülnézetben így fog kinézni.
Konkrétan a kapcsolási rajzod alapján most neked a katódot ( csíkos ) kell visszahajtani. Vesd össze a kapcsolási rajzot a nyák vezetékmintájával! A katódokat kell összekötnöd.
Idézet:
„ennek a "Fast diódának mi a szerepe valójában?”

Ha jól látom motor. Az induktív. Ha áramot kapcsolsz rá, mágneses tér épül fel a tekercsében. Amikor megszakítod az áramot, a felhalmozott energia el akar menni belőle, nem tud másfelé, mint a te áramköröd. T1..T4 ezt rossz néven venné, utána pedig te is, amikor cserélned kell. A diódák ezt az önindukciós feszültséget/áramot rövidre zárják, így védik a tranzisztorokat.
(#) proli007 válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Hello!
Minden dióda katódja megy a "V+" feszültségre.
Hogy gyors, vagy lassú dióda kell valamibe, az attól függ, hogy milyen sebességgel kapcsolnak a tranyók. De szerinted egy nyáktervből honnan tudnánk ezt megmondani? Egyébiránt, ha a tervezője azt tett bele, akkor kezdőként Te is tegyél bele gyorsat.
De ha az volt a kérdés, miért van benne dióda, akkor az a válsz, hogy levágja az induktív terhelés ellenindukált feszültségét, a tranyó védelmébe..
üdv! proli007
(#) xbalazs hozzászólása Máj 26, 2010 /

Sziasztok!

Én mondhatni teljesen analfabéta vagyok az áramkörépítéshez, viszont van egy ötletem, ami úgy gondolom, hogy eladható lenne. Segítenétek abban, hogy az általam elképzelt elektronikát mennyibe kerülne megépíteni, legyártani?

A következőképpen kellene működnie:

Kellene bele egy mozgásérzékelő (talán fotoellenállás?), ami ha 10 centiméteren belüli mozgást érzékel, akkor beindít egy szirénát, ami adott ideig szól és közben még 2 led villog. Kellene rá egy ki-be kapcsoló gomb (mármint ami eleve a mozgás érzékelését kapcsolja ki-be, nem a csak szirénát, de nyilván azt is) Legyen lehetőleg legyen minél kisebb, olcsóbb és bírja minél tovább az elem.

Opcionális funkciók: (úgy lenne jó, ha írnád, hogy külön beépíteni mennyibe kerülne)
- választható szirénahangok, mint ezen a videón: http://www.youtube.com/watch?v=SK5E5XUs01U. De még aktiválódás előtt lehetne beállítani előre, szóval nem közben mint a videón.
- számláló, hogy hányszor szirénázott (3 vagy 4 számjegy, LED kijelzővel)
- hangerőszabályzó a szirénához

Más funkció nem kell és a lehető legegyszerűbb megoldás érdekelne. Természetesen nem az a teljes ötlet, de az elektronikai része ennyi! Az lenne a kérdésem, hogy hol találok embert aki megépít ebből 3-5 darabot a prototípushoz? És mennyi a reális ár ezért? Van valaki innen aki elvállalná?

Kérlek inkább az e-mail címemre írj, dpbalazs@gmail.com.

Balázs
(#) hackerfish hozzászólása Máj 26, 2010 /

Hali!
Megépítettem a WLPT-mini v4-et, de sajna nem működik.
Itt már elkezdtem kérdezősködni, hogy mi lehet a probléma.
Hogyan lehet megnézni, hogy a picnek van -e valami baja
(#) hackerfish hozzászólása Máj 26, 2010 /

Ezen a képen az ICSP portnál az a fekete alkatrész az mclr, és a vdd közötti ellenállás?
És mi az az NC?
Mert a képen, meg a kapcs rajzon csak 5 kábel van:
Vdd = pozitív
Vpp = Mclr
Gnd = Vss = negatív
Pgd = RB7
PGC = RB6
(#) gg630504 válasza hackerfish hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

1. Ott a kapcsolási rajzon egészen jobbra: R6 10 kohm.
2. NC = not cennect = sehová nem kell bekötni.
(#) hackerfish válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Igen, a kapcsolásban megtaláltam a 10K-s ellenállást, csak azért kérdezem, mert a képen az a fekete valami nem úgy néz ki, mint egy ellenállás, és ha nem az, akkor mi?
(#) peter1995 hozzászólása Máj 26, 2010 /

Hello.Egy ilyen relé meghúzásához mekkora áram kell?Bővebben: Link
(#) peter81 hozzászólása Máj 26, 2010 /

Hello.Hogyan kell multiméterrel mérni?Rákötöm a forrásra a multi beállítom hogy áram mérés váltóáram és 0-át mutat.Minden méréshatárba.Pedig a papírja szerint 12A a táp.
(#) tda7294 hozzászólása Máj 26, 2010 /

Sziasztok. Érdeklődnék, hogy az átlag mikrohullámú sütők trafójából mit lehet kihozni mindenféle kütyü nélkül, mint egy átlag trafóra gondolok. Ha jól tudom ami nekem vékony és sok menet ami a primer, az az ilyen trafóknál a szekunder.

A vastag felénél lejön 1*20,5V AC. Szóval a kérdésem az lenne hogy mit lehetne ebből kihozni mint hasznos teljesítmény? Jólenne ez erősítő tápnak? Vagy érdemes lenne feszkétszerezővel és kondikkal közös leágazásra hozni? Ugya talán kijönne belöle 2*28v DC

A válaszotokat előre is köszönöm.
(#) BZoli94 válasza tda7294 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Hát én is nézegettem már, de arra jutottam: ,,arra tökéletesen megfelel, ha mikrót akarsz építeni, de másra nem". Üdv:Zoli
(#) Hp41C válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Szia!

A típusszámot begépeled a gooogle-ba és máris megvan a válasz...
(#) Davee89 hozzászólása Máj 26, 2010 /

Sziasztok!
Tudom, a kérésem nem mindennapi, de ne kövezzetek meg. Egy Led-es kivezérlés jelzőt szeretnék építeni, de nem értek egy cseppet sem a fizikához, elektronikához stb, nekem még ez a fórum is bőven magas. Alkotó szellemű vagyok, így nem egy átlagos pár Ledes dolgot akarok készíteni. A kérdésem, hogy valaki tudna e segíteni, úgy értem megmondani, hogy mit vegyek, mit hova hogy kössek, mindent....Egy szóval ő lenne az agy, én meg a kéz. Természetesen ez egy szolgáltatás, amit kérek, így nem maradna fizetség nélkül....
(#) Hp41C válasza peter81 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Szia!

A multiméterrel nem kimondottan így kell áramot mérni.

- Feszültség mérése: A várt feszültség jellegének (AC - váltó / DC - egyen) és nagyságának megfelelő (inkább nagyobb) méréshatár beállítása, a muliméter bekapcsolása (ha nem a méréshatárváltó csinálja), a mérővezetékek csatlakoztatása. Nagyobb feszültségek mérésénél megfelelően szigetelt eszkök használata. Hálózattal (galvanikusan) összefüggő áramkörök mérésénél használjunk leválasztó transzformátort.

- Áram mérése. Kikapcsoljuk a forrást, bontjuk az áramkörét. A várt áram jellegének (AC - váltó / DC - egyen) és nagyságának megfelelő (inkább nagyobb) méréshatár beállítása, a multiméter bekapcsolása, a terheléssel sorba kapcsoljuk a multimétert és ezt a soros kapcsolás kötjük a forrásra. A forrás bekapcsolása.

Tápegység áramának mérése: A mérendő táphoz terhelés keresése. Az árammérésnél leírt mérés összeállítása. A terhelést fokozatosan növelve (újabbakat kapcsolunk párhuzamosan - az eredő ellenállásuk csökken, a felvett áram növekszik) mérjük a terhelésen átfolyó áramot és a kimenő feszültséget. Amikor a feszültség eléri a specifikált minimumot, akkor mért áram a maximális kimenő áram. Terlehésnek 6V, 12V, 24V névleges feszültségű autós izzókat ajánlok...

A mérési eredményt kiértékelve dönthetünk a méréshatár csökkentéséről. Kikapcsolt multimétert ne csatlakoztassunk a mérendő körhöz.

A műszer 0A-t mutat, de a forrás be van kapcsolva:
- A műszerben levő biztosíték egy régebbi mérés során kiolvadt,
- Az árammérő ellenállása nagyon kicsi, szinte rövidre zárja a forrást. A forrásba beépített védelem a kimenő feszültséget lekapcsolja, az áramot egy alacsony szintre korlátozza.

Én értelek Téged, az a kérdés, Te értesz - e engem? Kereső -> kivezérlés jelző -> GO.... Több tíz oldalt olvasva, egyre-egyre katyvaszabb amit látok, nem értem egyszerűen a problémákat. Nyilván Te is tudod, (vagy én gondolom rosszul)és írtad is, hogy szívességből teszik az emberek, amit. Viszont a sok kérdés mögött bizony tudás lapul, és egy kis elakadás után kérnek segítséget a versenyzők. Én viszont segghülye vagyok ehhez, tanulni nem akarok ilyen téren, van elég bajom a joggal, viszont szeretek alkotni, és egy hangfal után, gondoltam ezzel bővíteném a szobámat. Nem szeretnék Tiszteletlen lenni, de nézz egy kicsit, az én szemszögemből rá a dologra...Üdv.
(#) MaTe193 hozzászólása Máj 26, 2010 /

Hali!

Lenne egy egyszerű kérdésem:mi az a varisztor?Mire használják?

Üdv:Máté
(#) Davee89 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Köszönöm...De ezek közül, csak az alapismeretek hiányoznak. És nem hiszem, ha nem szeretnék gyorsan elektronikát, meg még mit tudom én mit tanulni, akkor nincs is lehetőség, hogy valaki segítsen... Valaki csak megszán

Sorry, nem írtam le mindent. Egyedi tervezésűt szeretnék. Díszként funkcionálna így olyanra szeretném, mint egy álló CD tartó, kék ledekkel, majd egy métereset, és a ledek száma is sokkal több lenne egy ilyennél. Ezért gondoltam, hogy több led, más elrendezés, nyilván egyedi dolgok kellenek majd, ezért kérném valakinek a "szíves" segítségét. (nem üzleti célból kínáltam pénzt, de egy tudatlant vezetni semmi)
(#) vaszil29 hozzászólása Máj 26, 2010 /

Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat és a válaszokat.
Még lenne valami. Szerintetek a tárcsakondinál baj lehet, ha "1.5n"- tól nagyobbat raknék??
Ha ez megoldható, mire kéne figyelnem?
Milyen szempontok alapján méretezzek?

Válaszokat elöre is köszönöm.
üdv szabi
(#) schyber hozzászólása Máj 26, 2010 /

Sziasztok!

kérdésem lenne,mégpedig az hogy vettünk egy samsung hifitornyot amiből nekem csak a hangfalak kellenének a hangfalakból 4vezeték jön ki:
2mély 2pedig sima hangszoróé
nos azlenne a kérdésem hogy szeretném áttkötni jackdugósra a hangfalakat hogy tudjam számítógépnél használlni őket
géphez van egy alap erősítőm ahova csak a hangszoró kábeleit lehet bekötni jack dugóval eztmég megtudom oldani+van benne egy beépített mélynyomó...de a hifihez kapott hangfal mélynyomóinak a kábeleit hovatudnám bekötni hogy működjön?
ugyanis a számítógépes alap erősítőn nincs kívül érintkező maximum hogyha párhuzamosan bekötöm a beépített ménynyomóval szerintetek működne? ötleteket várok köszi
(#) storm válasza schyber hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Hali! a 2 sima hangszórót be tudod kötni jack dugó segítségével az erősítő kimenetére viszont a méllyel vigyázz hogy kötöd mert hogyha mind2-t rákötöd az eredeti mélynyommóra akkor tönkremegy a végfok
(#) schyber hozzászólása Máj 26, 2010 /

erregondoltam énis hogy tönkremegy.. főleg hogy erősebb ismint az alap..
(#) vaszil29 válasza schyber hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Szia!
Tapasztalataim szerint, (én is így használom)
A hang kártyádon van három jack általában "rózsaszín, zőld, kék karimákkal"
de ha 5 csatornás találsz rajta még feketét sárgát.
Sárga C/bass,
Rózsaszín MIC in,
Kék LINE in,
Zőld LINE Out,
Fekete Rear Out.
Ha van hozzá külön erősítőd akkor Zőldet dug rá a bemenetére és az erősítöről hajtod meg az egész rendszert. én is így használom.

De ennél a kártyánál be lehet kötni 4.1 be
Sárga Bass
Zöld Front "első"
Fekete rear "hátsó"
(De nem ajánlom, hogy simán a 8ohm-os hangszoródat rákötsd, mert hamar elfárad a hangkártyád!!!)
Erősítőd meg lehet, hogy nembírná a mélyeket.
Talán segitett valamit

Ja és erősítő nélkül nagyon halkan fog szólni, ezért
csinálják a Pc-hez illeszthető hangszorókat beépített erősítőkkel!!!

üdv vaszil
(#) vaszil29 válasza schyber hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Picit félre értelmeztem a kérdésed. Bocsi
(#) Hercooles hozzászólása Máj 27, 2010 /

SCK-054 típusú termisztort mivel tudnék helyettesíteni? Az itten boltokban nem lehet kapni és nem tudtak segítséget nyújtani sem...Bővebben: PDF
(#) kadarist válasza Hercooles hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Szia!
Ezzel helyettesítheted. Gondolom egy tápegység hálózati oldalán volt fellelhető ez az NTC.
(#) phon hozzászólása Máj 27, 2010 /

Sziasztok!

-15 volttal táplált L7905-ből -6.7 volt jön ki. A bekötést többször is megnéztem, jó (GIO), a kondik 4.7 µF (I-G) és 1 uF(O-G), polaritáshelyesek. Több IC példányt is kipróbáltam. Mi lehet a gond?
(#) kadarist válasza phon hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Szia!
Tehát a GND van pozitívon, és az Input pedig negatív. Igaz?
adatlap: Bővebben: Link
Következő: »»   884 / 4023
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem