Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézeres CNC
 
Témaindító: Tomadevil, idő: Máj 30, 2010
Lapozás: OK   1 / 6
(#) Tomadevil hozzászólása Máj 30, 2010 /
 
Sziasztok!

Tudom, a téma nem egy rádió szereléssel kapcsolatos. Azért mertem itt megnyitni, mert ezen a fórumon vannak olyan személyek akik biztosan tudnak segíteni. Olyat szeretnék csináltatni, hogy egy falapba beleégettetni egy fényképet. Google-n kerestem, egy céget találtam, de elképesztő drágán dolgoznak. Tud valaki ajánlani nekem valakit, aki elvállalna egy ilyen munkát?
Előre is köszönöm.


Üdv.: Tamás
(#) puli122 válasza Tomadevil hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
De mért pont rádió ?

Amúgy nemértelek, ha építeni szeretnél egy ilyen gépet, akkor jó helyen jársz, ha ajánlatot kérni képkészítésre, akkor kevésbé. Szerintem...
(#) Moderátor hozzászólása Máj 31, 2010
 
A topikcím és témafelvetés amúgy nem egy rossz ötlet, ezért inkább módosítom beszélgetős témává, hátha készülnek itt évek alatt szép dolgok, fából.
(#) boczhunor hozzászólása Máj 31, 2010 /
 
Helló. Nagyon jó megoldás az otthoni CNC gép készítés, csak a fúrót, gravírozót helyét leváltja egy erős lézerpointer.Például egy 50mW-s lézersugár már képes a feladadathoz. Itt vagy itt vagy akár itt rengeteg CNC gép van,amit otthon készítettek. Egyszerű mechanizmusok, motorvezérlők, egy kis mechanika illetve a szoft ami vezérli mindezt. A dolog annyi,hogy egy CAD softban elkészíted a rajzot és elkészítesz egy CNC otthoni minigépet és egy laser segítségével kezdőthet is a rajzolás. Ügyelni kell,hogy ne legyen a laser se túl gyenge se túl erős. A CNC gép köré a káros sugarak hatása miatt érdemes üvegbúrát tenni, lehetőleg árnyékoltat. Sok sikert! Üdv. Hunor!

Egyébként Topi írtad,hogy az 50mW-s lézer a fát csak simogatná. Ez igaz is, én egyébként kipróbáltam a dolgot és ment. Amit a hozzászólásban kihagytam,hogy a lézersugarat nem a fa előtt kell elhusogtatni, hanem kell hagyni egy ideig amig a fa elkezd füstölni és szépen megjelenik a fekete pont a lézer pont helyén.
Az üvegbúrát arra értettem,hogy ha erősebb a lézer akkor a fényvisszaverődések ellen és a közeli megtekintézhez. Tehát a szemre káros. Mondjuk a legjobb ötlet a szemüveg. Csak azért írtam búrát,hogyha valaki megagkarná néznia folyamatot és nincs szemüveg akkor az üveg nagyon jó, így minden szögben lehet nézni. Természetesen nem norális üvegdarabra gondoltam. Hanem szpeciális szűrő...
Bocsánat,hogy nem mondtam el mire gondoltam, csak éjjel volt és olyankor az ember nem olyan beszédkényszeres, hanem alszik a billentyűzeten. Bocs az OFF-ért.
(#) Topi válasza boczhunor hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Azért hülyeségeket, kitalált dolgokat ne terjessz légyszíves.
Előbb olvass utána, hogy milyen lézer teljesítmény mire elég.
Általad említett 50mW még pointernek is sovány. Minimum a gyors munkához a 10-en wattos tartomány jöhet szóba. 50mW-al csak világítanád a fát
(#) Lacika válasza boczhunor hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Milyen káros sugárzásra gondoltál? Mert semmilyen nincs.
Az egyedüli veszélyforrás, ha a lézernyalábot eldobja az anyagról valami csillogó felület. Ez kisebb teljesítményeknél fordulhat elő, a nagy teljesítményű lézer ezt értelemszerűen elégeti.
Ez ellen úgy védekeznek, hogy a sugárnyalábot ami mondjuk úgy 5 centi átmérőjű, fókuszálják mondjuk 1mikron átmérőre. Namármost, ha ez az 1mikron átmérőjű sugárnyaláb valami okkal-móddal eldobódik az anyag felületéről, szétnyílik a sugárnyaláb és mondjuk már másfél méterre az anyagtól lesz belőle egy kb 10 centis nyaláb. Könnyen kiszámolható, ha az egy mikronos átmérőjű nyaláb teljesítménye mondjuk 500W, akkor mennyi az 1 mm-re eső teljesítmény 10 centis nyalábnál.
A szemet kell védeni, erre árusítanak speciális védőszemüveget amelyet a lézer színéhez kell venni, nem olcsó, olyan 500€ körül van az ára, de ebben az estben ezen nem szabad spórolni.
Ez 300W/cm2 teljesítményig blokkolja a sugarat, vagyis kiszűri azt a tartományt, a többit átereszti. Például a vörös lézernél a vörös tartományt teljesen kiszűri, kicsit furcsa megszokni hogy mindent zöldesen látsz és a vörös szín helyett a szürke megfelelője van.

Mellékelem a foba lézer reklámlapját, elég sok mindent tud, ennek meg felelően az ára is HÁROMSZÁZEZER EURO.
(#) varttina válasza Lacika hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Ennyi pénze szerinted kinek van a topik látogatói közül?
Egyszer már terveztem, egy képégetőt. Arra gondoltam, hogy ha sík felületre kell képet égetni, a lézer helyett szóba jöhet egy hagyományos fényforrás, pl. Halogén lámpa. Ennek fényét több lencsén keresztül fókuszálva eléggé kis méretű, és nagy intenzitású pontot lehetne létrehozni.
(#) Tomadevil hozzászólása Máj 31, 2010 /
 
Úgy látom, páran félreértették a témát.
Nem CNC-t akarok, csinálni, hanem csak egy olyan személy illetve cég kell, aki elvállalja nekem ezt a munkát
(#) varttina válasza Tomadevil hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Lehet, hogy olcsóbban összehozol egy saját gépet, mint amennyiért egy cég megcsinálná Neked ezt a munkát.
(#) varttina válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Vannak fényképezőgépből, DVD-íróból, és egyéb készülékekből bontott lencséim. Az egész optikát viszont valami spéci házba kellene beépíteni, ugyanis ha csak egy tized mm-rel is elcsúszik egy lencse, már csak egy elmosódott folt lesz a fénypont helyén.

A gépet sem digitális vezérléssel terveztem.
Két korong forogna azonos sebességgel. (Akár közös motor is hajthatná.) Az egyiken lenne a fénykép, a másikon az égetendő fa. A letapogató, és az égető fej mozgása szintén szinkronban történne. (Akár közös rúdon is lehetnének.)
(#) Lacika válasza varttina hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Feltételezem, hogy ennyi pénze senkinek sincs. Csupán érdekesség kedvéért tettem fel, hogy hogyan néz ki egy profi gép. Annál a cégnél is ahol ezt megvették, a fele összeget uniós pályázaton nyerték, csak így tudták megvenni.
Ami a halogén lámpás ötletet illeti, a hőt nem lehet optikai lencsével összegyűjteni. A kijövő fénynek meg nincs energiája. Esetleg meg lehetne próbálkozni egy ultraibolya lámpával. A probléma itt meg az, hogy mivel fókuszálni? A közönséges üvegből készült lencse nagyon elnyeli az UV fényt. A műanyagból készült pedig lehet hogy nagyon hamar deformálódni fog.
(#) llaci56 válasza Lacika hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Idézet:
„Ami a halogén lámpás ötletet illeti, a hőt nem lehet optikai lencsével összegyűjteni. A kijövő fénynek meg nincs energiája.”


Esetleg fizikát tanultál?
Szerinted mi lesz a fény energiájával? Elvész? Vagy ott marad a lencse mögött egykupacban?
Nem gyújtottál meg még életedben nagyítóval papírt? Ez a kísérlet pontosan az általad mondottakat cáfolja.

A 300 ezer ojrós berendezés nehogy egy fára képet égető masina legyen már! Annyiért egy acél megmunkáló lézer berendezést lehet kapni!
(#) Lacika válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
A napsugárban számottevő UV sugárzás van. Ezért lehet meggyújtani a papírt, megpörkölni a fát, és ha valaki belenéz, kiégetheti a szemét.
A halogén lámpát pedig elolvashatod itt: Bővebben: Link
Az érdekességnek feltett képet pedig ha valaki jobban megnézi, akkor láthatja, hogy ez egy háromdimenziós fémmegmunkáló gép. De tud műanyaglapról festékréteget leszedni, hamutartóra képet gravírozni és a kézfejemre csíkot rajzolni (sikerült belenyúlnom a sugárba jó egy hónapig vörös csík volt rajta).
(#) llaci56 válasza Lacika hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
A fókuszált UV gyújtja meg a papírt?
Eddig meg úgytudtam, hogy a hó - mint infra fénytartománybeli sugárzás - fókuszálható mint más fény is, és ez gyújtja meg a papírt.
Megtehető ez normál lámpával is, - halogennel jobb, mert nagyobb a hőtartománya. (Több az infra sugárzása.)
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 31, 2010 / 1
 
Na de volt egy tanárom, aki állította, hogy a fizikát nem lehet meg ...szni. (Szó szerint így mondta.)
Azért bátorkodtam vitatkozni, mert egy elektronikai fórum alapja a fizika. Legalább itt ragaszkodjunk hozzá!
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Máj 31, 2010 /
 
Tessék parancsolni! Lehet ámulni és bámulni!
(#) unitraman válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Na, ott a megoldás. Ügyes gyerek, nekem tetszik.
Szerk.: Azért a Civic hátsólámpa-sor kicsit erős a konyhába
(#) lipol hozzászólása Jún 2, 2010 /
 
Helo mindenkinek!
Szeretnék tanácsot kérni a lézer CNC otthoni elkészítésére esetleg még valamiféle kapcsolási rajzokat a vezérlőhöz.Ha valaki segítene kérem ezen az e-mail cimen tegye meg: lipol@citromail.hu .
Előre is köszönöm a jószándékot Lipol.
(#) varttina hozzászólása Jún 2, 2010 /
 
Szia!
Itt rengeteg tippet találsz. Bár a vezérlő a kisebbik gond, a mechanikát szerintem sokkal macerásabb összehozni. (Semmi nem lötyöghet, kotyoghat.)
(#) lipol hozzászólása Jún 2, 2010 /
 
Kössz szépen! Azt gondolom hogy a vezérlő a kisebbik gond,de azért mégiscsak.És még várnám azon emberek véleményét is akik már készítettek otthon lézer CNC-t.
(#) Sir-Nyeteg válasza lipol hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Kettővel visszábbi hozzászólásom! Nem én építettem, de látható, hogy milyen egyszerű!
varttina: Pont fordítva gondolom:
A mechanika ilyen egyszerű méretre, súlyra, pofonegyszerű, két szkennert egymásra raksz és kész is. Kotyogás: Egy postásgumi megoldja ebben a méretben Ha terhelés, előtolás, megmunkálás is lenne, akkor jelentene gondot.
(#) 000607 hozzászólása Júl 19, 2010 /
 
Egy vágó,égető és kisteljesítményű lézert akarok készíteni vagy venni 2000Ft alatt.Azt szeretném,ha akkora lenne mintegy gyufásdoboz.Részletesen írjátok le légyszi a megoldást mer nemrég regisztráltam.
(#) sunraw válasza 000607 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Üdv!

2k-ból valószínűleg nem fog összejönni. Maga a dióda több ezer forint és ehhez kell még egy jó ház és egy jó áramgenerátor.

Az én szerkezetem jelenleg ott tart, hogy kéz a diódaház hűtéssel és az X, Y tengely.
Később teszek fel képeket.
(#) sunraw válasza sunraw hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Tettem fel pár képet: IDE
(#) sunraw válasza lipol hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Keress meg bátran és segítek a mechanikában.
(#) Szebence válasza sunraw hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Szia!

Az első két képen mi látható? Mi az a kék cső és a ventillátor?
(#) sunraw válasza Szebence hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Ilyen készen. A ventillátor befújja a levegőt a diódához és azokon a kék csöveken távozik ki a lencse elé. Ezzel meg van oldva az aktív hűtés és még a lencse sem fog kormolódni. Az alu ház egy teljesítmény ellenállásé volt. Egy kis alakítással tökéletes a dióda réz házának. Hővezető paszta van a két ház között.
(#) sunraw válasza sunraw hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
És a plexi lap amire szerelve van az csúszik egy sinben. Mivel ezt csak egyszer kell beállítani, azért ennek nem csináltam külön meghajtást.
(#) Szebence válasza sunraw hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Értem, egyszerűen nem tudtam elképzelni mi szerepet játszhatnak a kék csövek
Jó téma, régen én is szerettem volna egy ilyet, de letettem róla. Sok sikert a megépítéséhez!
(#) sunraw válasza Szebence hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Már nem sok kell és kész. A többi részét is lefényképezem késöbb és teszek fel képeket.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem