Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   952 / 4020
(#) kadarist válasza Topi hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Szia!
A LED-ek lábai is, az IC-k lábai is legtöbbször ónozott (ezüstözött) vasdtótból vagy préselt vaslemezből készülnek. Rozsdásodnak is, ha rossz körülmények közé kerülnek.
(#) Topi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Köszönöm! Tegnap végignéztem egy rakatnyi alkatrészt mágnessel.
Arra jutottam, hogy RoHS ide vagy oda, vagy LS szériás 20 éves alaktrészek, ott is vannak mágnesezhető és nem mágnesezhető. De a LED-eket a mágnes kirántja a dobozból annyi a vas - nikkel - stb..

Szóval akkor a LED láb nem horganyzott vas, hanem ónozott?
(#) kadarist válasza Topi hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Ónozott, mint a konzervdoboz (bádog). De találkoztam már ezüstözött LED-lábbal is. A vasnak viszonylag rossz a hővezető képessége és elég nagy a mechanikai szilárdsága, hogy alkatrészláb lehessen.Nameg persze olcsó is.
(#) v2feri hozzászólása Aug 7, 2010 /

Szevasztok! Villany motor bekötési kérdéssel forulok hozzátok! Alábbi mosógép motort szeretném másra használni : két irányba forgatnám ,és fordulatszám szabályzás is szükséges.Működés közben a régi helyén figyeltem (fázisceruzával):6 vezeték megy a motorra.:
piros - forgórész? tekercs 220v
piros -forgórész? tekercs 220v
barna -állórész tekercs 220v
szürke -állórész tekercs 220v
fehér -kommutator 0v
kék -kommutator 0v
amatőr vagyok! KÖSZÖNÖK Minden segítséget! :kalap: Kép a motorról[url=]Bővebben:
(#) nagy_david1 válasza v2feri hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Ezek a te topikjaid :yes:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) hackerfish hozzászólása Aug 7, 2010 /

Hali!
Az jutott eszembe, hogy ha az LPT portra ( Gnd-re, és D0-ra ) rákötök egy 8 Ohm-os hangszórót, tudok -e vele különböző hangokat produkálni? Pl mintha egy multivibrátorra kötném rá, a hangmagasságot a D0 kapcsolgatásának sebességével állítanám. Ez lehetséges?
(#) pucuka válasza hackerfish hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Egy hangot biztos tudsz produkálni, PUKK. Az LPT port kohmos nagyágrenddel terhelhető, minenképpen szükséges egy erősítő, esetleg optós elválasztás a számítógép, és portja védelmében
(#) B.I hozzászólása Aug 7, 2010 /

Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy tirisztoroknál hogyan jelölik a maximális Gate áramot. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) hackerfish válasza pucuka hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Hú, tényleg, erre nem gondoltam. De optos elválasztással működhet?
Szóval ha D0-ról optoval kapcsolok egy tranyót, ami rákapcsolja a tápfeszt a hangszóróra. Táp Gnd-je össze lenne kötve az LPT Gnd-jével.
(#) brato válasza hackerfish hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Az opto elválasztásnak az lenne a lényege, hogy nincs galvanikus kapcsolat a két oldal között.
(#) hackerfish válasza brato hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Ha így megépítem, jó lesz?

hangszoro.png

(#) hackerfish válasza hackerfish hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Javítva.

hangszoro.png

(#) nagy_david1 hozzászólása Aug 7, 2010 /

Üdv!
Csak programozva lehet elérni véletlenszerü (random) kapcsolgatást vagy létezik erre analóg megoldás is?
(#) dudzsi hozzászólása Aug 7, 2010 /

Sziasztok.
Kémiai ónozot ha használok, akkor a végén vissza lehet önteni a többihez az üvegbe? Vagy különkel tenni?
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Van az a WC illatosító amit be lehet állítani hogy 9-18-36 percenként fúj egyet.Gondolom ennek is hasonló a belső elektronikája.(és csak két db 1,5 V elemmel működik).Ez hogy lehet?Lehet hogy nem ez a 555 Ic van benne?Mert ugye azt írtátok hogy az 555-nek 4,5V kel minyimum Nem lehetne esetleg ennek a fordítottját megépíteni? Vagyis hogy mondjuk menjen valami kb 9-percig aztán kb 3percet nem aztán megint és így tovább.Tud valaki ilyet?
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Astabil multivibrátornak hívják az ilyen billegő áramkört. Az 555-nek is van ilyen beállítása.
(#) vladcepes válasza kadarist hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Múlt héten én egyet építettem de az azt csinálta hogy két led között villogott mondjuk kb 1mp alatt kettőt.
Hogy lehet azt megtervezni hogy menjen 3 percet aztán 3-at ne,és így tovább.Azt nem értem hogy az Astabil az menne 3 V al a Monostabil meg nem? Mindkettőbe 555 IC van. Akkor ez hogy van?
(#) nagy_david1 válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Egyik se megy 3V-al, az IC szabja meg csak. További kérdéseidre itt a válasz.
(#) szbalogh hozzászólása Aug 7, 2010 /

Halihó!

Airsoft stukkerbe pakkot (7.2V, NiMH) szeretnék összehozni úgy hogy két rosszból kiválogatom a jó cellákat. Ez meg is történt, szépen viszi is. Már csak azt nem tudom hogy kell összeforrasztani. Nem mindegyiken van fül. Nem árt a celláknak a nagy hő? Vagy Veszprém környékén valaki össze tudná nekem dobni?
(#) vladcepes válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Érdekes amit én kipróbáltam az ment 3V-al.Na de akkor hogyan? A másik dolog hogy abba WC illatosítóba amit írtam,hogy hogyan működik,az tuti 2db ceruza elemmel megy.Akkor valami más a belseje? Már szét kaptam volna csak még nem találtam háromszögű csavarhúzót.
(#) vladcepes válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Miután beírtam a megfelelő R1-R2,C-t és Számol=T1,T2 ez mit jelent?Melyik belőle az amit megy? és melyik amennyit áll?
(#) nagy_david1 válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Ha a rajzot is kicsit megnézted volna láttad volna mi a T1 és T2 (melyik-melyik). A légfrissítődben messze nem 555 ic van. Több mint valószínű, hogy egy "kínai odafrőccsentett kontroller" egy 555 töredék árán. Soha nem is tudod meg mi az. Ha netalán IC lenne benne akkor olyan kódja van, hogy csak a cégeknek gyártják, és te soha nem kapod meg kereskedelemben. Ha 555 lenne akkor még kéne alkalmazzanak step up konvertert is és nekik hol érné meg 5-10 Ft felett ez az egész.
(#) vladcepes válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Jól van na,annyira nem vágom azért kérdeztem.Azért köszi.Ha majd egyszer kifogy az a légfrissítő akkor azért szét kapom(és megnézem) hogy ne haljak meg hülyén.
(#) Hujikolp hozzászólása Aug 8, 2010 /

Üdv!

1024-en a monitorom még jó, viszont ha játszok, akkor 800x600-ra átvált, és elkezd sípoli mint állat. Nem egy mai crt, így kondi problémára gondolok.

Kérdés, hogy jó-e a felvetésem, vagy valami más dolog is közrejátszhat?
(#) szbalogh hozzászólása Aug 8, 2010 /

Vezető ragasztóval össze lehet rakni akkupakkot?
(#) szbalogh válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Igyekezni fogok
(#) nagy_david1 hozzászólása Aug 8, 2010 /

Üdv!
Valahol itt az oldalon láttam de elfelejtettem hol úgy hogy rákérdek. Mi is annak a kapcsolásnak a neve amelyik különböző amplitudoju jelekből közel egyformát állít elő? Talán valahol zenével kapcsolatos helyen láttam.

Második kérdésem meg az lenne, hogy zajgenerátor nélkül, analóg módon lehetséges véletlesznszeü időközönként kapcsoló áramkör kétrehozása? Mondjuk 1s és 30s között. Ez csak kontrollerrel lehetséges? Létezik "random" kapcsoló ic?
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Szia!
Dinamika-kompresszornak hívják az azonos szintre hozó áramkört.
(#) nagy_david1 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Köszönöm. Mostmár, hogy mondod ismerős a neve, ez az de magamtól sose jutott volna eszembe.
(#) HA3GX hozzászólása Aug 8, 2010 /

Sziasztok!

A csatolt képen látható csatlakozónak melyik a "pozitív" fele? Én a belsejére gondolok.

csat.jpg

Következő: »»   952 / 4020
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem