Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
A LED-ek lábai is, az IC-k lábai is legtöbbször ónozott (ezüstözött) vasdtótból vagy préselt vaslemezből készülnek. Rozsdásodnak is, ha rossz körülmények közé kerülnek.
Köszönöm! Tegnap végignéztem egy rakatnyi alkatrészt mágnessel.
Arra jutottam, hogy RoHS ide vagy oda, vagy LS szériás 20 éves alaktrészek, ott is vannak mágnesezhető és nem mágnesezhető. De a LED-eket a mágnes kirántja a dobozból annyi a vas - nikkel - stb.. Szóval akkor a LED láb nem horganyzott vas, hanem ónozott?
Ónozott, mint a konzervdoboz (bádog). De találkoztam már ezüstözött LED-lábbal is. A vasnak viszonylag rossz a hővezető képessége és elég nagy a mechanikai szilárdsága, hogy alkatrészláb lehessen.Nameg persze olcsó is.
Szevasztok! Villany motor bekötési kérdéssel forulok hozzátok! Alábbi mosógép motort szeretném másra használni : két irányba forgatnám ,és fordulatszám szabályzás is szükséges.Működés közben a régi helyén figyeltem (fázisceruzával):6 vezeték megy a motorra.:
piros - forgórész? tekercs 220v piros -forgórész? tekercs 220v barna -állórész tekercs 220v szürke -állórész tekercs 220v fehér -kommutator 0v kék -kommutator 0v amatőr vagyok! KÖSZÖNÖK Minden segítséget! :kalap: Kép a motorról[url=]Bővebben:
Hali!
Az jutott eszembe, hogy ha az LPT portra ( Gnd-re, és D0-ra ) rákötök egy 8 Ohm-os hangszórót, tudok -e vele különböző hangokat produkálni? Pl mintha egy multivibrátorra kötném rá, a hangmagasságot a D0 kapcsolgatásának sebességével állítanám. Ez lehetséges?
Egy hangot biztos tudsz produkálni, PUKK. Az LPT port kohmos nagyágrenddel terhelhető, minenképpen szükséges egy erősítő, esetleg optós elválasztás a számítógép, és portja védelmében
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy tirisztoroknál hogyan jelölik a maximális Gate áramot. A válaszokat előre is köszönöm.
Hú, tényleg, erre nem gondoltam. De optos elválasztással működhet?
Szóval ha D0-ról optoval kapcsolok egy tranyót, ami rákapcsolja a tápfeszt a hangszóróra. Táp Gnd-je össze lenne kötve az LPT Gnd-jével.
Az opto elválasztásnak az lenne a lényege, hogy nincs galvanikus kapcsolat a két oldal között.
Ha így megépítem, jó lesz?
Üdv!
Csak programozva lehet elérni véletlenszerü (random) kapcsolgatást vagy létezik erre analóg megoldás is?
Sziasztok.
Kémiai ónozot ha használok, akkor a végén vissza lehet önteni a többihez az üvegbe? Vagy különkel tenni?
Van az a WC illatosító amit be lehet állítani hogy 9-18-36 percenként fúj egyet.Gondolom ennek is hasonló a belső elektronikája.(és csak két db 1,5 V elemmel működik).Ez hogy lehet?Lehet hogy nem ez a 555 Ic van benne?Mert ugye azt írtátok hogy az 555-nek 4,5V kel minyimum
![]()
Astabil multivibrátornak hívják az ilyen billegő áramkört. Az 555-nek is van ilyen beállítása.
Múlt héten én egyet építettem de az azt csinálta hogy két led között villogott mondjuk kb 1mp alatt kettőt.
Hogy lehet azt megtervezni hogy menjen 3 percet aztán 3-at ne,és így tovább.Azt nem értem hogy az Astabil az menne 3 V al a Monostabil meg nem? Mindkettőbe 555 IC van. Akkor ez hogy van?
Egyik se megy 3V-al, az IC szabja meg csak. További kérdéseidre itt a válasz.
Halihó!
Airsoft stukkerbe pakkot (7.2V, NiMH) szeretnék összehozni úgy hogy két rosszból kiválogatom a jó cellákat. Ez meg is történt, szépen viszi is. Már csak azt nem tudom hogy kell összeforrasztani. Nem mindegyiken van fül. Nem árt a celláknak a nagy hő? Vagy Veszprém környékén valaki össze tudná nekem dobni?
Érdekes amit én kipróbáltam az ment 3V-al.Na de akkor hogyan? A másik dolog hogy abba WC illatosítóba amit írtam,hogy hogyan működik,az tuti 2db ceruza elemmel megy.Akkor valami más a belseje? Már szét kaptam volna csak még nem találtam háromszögű csavarhúzót.
Miután beírtam a megfelelő R1-R2,C-t és Számol=T1,T2 ez mit jelent?Melyik belőle az amit megy? és melyik amennyit áll?
Ha a rajzot is kicsit megnézted volna láttad volna mi a T1 és T2 (melyik-melyik). A légfrissítődben messze nem 555 ic van. Több mint valószínű, hogy egy "kínai odafrőccsentett kontroller" egy 555 töredék árán. Soha nem is tudod meg mi az. Ha netalán IC lenne benne akkor olyan kódja van, hogy csak a cégeknek gyártják, és te soha nem kapod meg kereskedelemben. Ha 555 lenne akkor még kéne alkalmazzanak step up konvertert is és nekik hol érné meg 5-10 Ft felett ez az egész.
Jól van na,annyira nem vágom azért kérdeztem.Azért köszi.Ha majd egyszer kifogy az a légfrissítő akkor azért szét kapom(és megnézem) hogy ne haljak meg hülyén.
Üdv!
1024-en a monitorom még jó, viszont ha játszok, akkor 800x600-ra átvált, és elkezd sípoli mint állat. Nem egy mai crt, így kondi problémára gondolok. Kérdés, hogy jó-e a felvetésem, vagy valami más dolog is közrejátszhat?
Üdv!
Valahol itt az oldalon láttam de elfelejtettem hol úgy hogy rákérdek. Mi is annak a kapcsolásnak a neve amelyik különböző amplitudoju jelekből közel egyformát állít elő? Talán valahol zenével kapcsolatos helyen láttam. Második kérdésem meg az lenne, hogy zajgenerátor nélkül, analóg módon lehetséges véletlesznszeü időközönként kapcsoló áramkör kétrehozása? Mondjuk 1s és 30s között. Ez csak kontrollerrel lehetséges? Létezik "random" kapcsoló ic?
Szia!
Dinamika-kompresszornak hívják az azonos szintre hozó áramkört.
Köszönöm. Mostmár, hogy mondod ismerős a neve, ez az de magamtól sose jutott volna eszembe.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |