Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ez bizony - úgy tűnik - műgyantával van kiöntve, azt pedig nem egyszerű (gyakorlatilag: lehetetlen) eltávolítani úgy, hogy más ne sérüljön.
![]() Éljen a fogyasztói társadalom! ![]()
A problémamegoldás nem ilyen egyszerű. Csak roncsolással lehet azt a ragastót kiszedni. De kár is kiszedni, illetve az egészel bíbelődni, mert: A 40db LED 8-as csoportokban van, s így van a 12V-ra kötve. Előtét ellenállás talán van, de nem hiszem. Esetleg az egész kap egy szabályozott áramot. Ha kicseréled a LED-eket nagyfényerejűre, akkor már a 8 darab sok egy ágra, mert más a nyitófesze/árama. Tehár akár új nyák is kellhet, ahhol megfelelően vannak csoportosítva. Aztán a visszaépítésnél is kel egy jófajta, időtálló, vízmentesen tömítő, masszív ragasztó.
Én hagynám úgy ahogy van.
Szia! Nagyon szépen köszönöm, erre gondoltam.
![]() Idézet: „Éljen a fogyasztói társadalom!” Igen, a dobd el és vegyél másikat én sem díjjazom, de itt a műanyag ház elviekben olcsóbb mint a benne lévő 40db LED. Az a fröccsöntött ház párszáz forint előállításin, meg a ledek darabja is fillérekbe kerül. A NYÁK sem aranyból van. Az már sajnálatos tény, hogy az 1000 forintos termék az autósboltban már 6-8-10 ezer forintos lesz. Idézet: „Az már sajnálatos tény, hogy az 1000 forintos termék az autósboltban már 6-8-10 ezer forintos lesz.” Pontosan erre gondoltam, Lacikám. De hagyjuk az OFF-ot, mert kikapunk egy moditól... ![]()
Hali. Köszi a válaszokat, gondoltam, hogy hasonlóak lesznek
![]() ![]()
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, egy 5 amperes kocsi akku töltőt szabad-e kicsit feltuningolni tranzisztorral? Vagy az nem tenne jót az akksinak?
Szia!
Mi az, hogy "feltuningolni tranzisztorral"? Bele akarsz építeni a cellákba tranzisztort? ![]()
Helló.
Nem tudom hogy ez a kérdés hová való ezért ide teszem fel. Ti mivel csináltok ilyen kapcsolási rajzokat amiket utánna kép formájában feltehetek akárhová? ![]()
Heló. Van hozzá néhány progi. Pl: ExpressPCB, TINA. Én épp az ExpressPCB-t bűvölöm. Egy próbát megér ( ha van kérdésed Itt tegyed fel, ha tudok válaszolok)
Köszi. Úgy látszik,hogy csak egy legény van talpon a vidéken
![]()
Üdv mindenkinek!
A kérdésem: hogyan kössek a csatolt kapcsoláshoz egy ledet a hangszóró mellé. Szükséges-e ellenállás? Előre is köszi.
Hello!
Csak akkor kell ellenállás, ha nem akarod kinyírni a tranyót, és a Led-et.. ![]() üdv! proli007
Csoportvezetőm kitalált nekem egy érdekes feladatot: egy 12V-os villanymotort kellene valami trükkös módon meghajtani. Golyósorsón keresztül egy mechanizmust mozgat, aminek állandó, előírt erővel kell egy falon felkoppannia, ezért én sebességszabályzásra gondoltam (mert ha állandó a sebesség, és változatlan a tömeg, akkor a mozgási energia is állandó lesz).
Kérdésem a következő: hogyan lehetne ezt a legegyszerűbben összehozni (reggelre anyagigényt kellene csinálni belőle)? A motorra építve van egy kis enkóder, 30 impulzus/körülfordulás kimenettel, és labortápról fog járni az egész. Még azt sem tudtam eldönteni, hogy valami áteresztőtranzisztoros fűtőtestet kéne csinálni, vagy inkább PWM-es kapcsolást (a motoráram 4 ... 7A körül várható).
Ja jó, köszi
![]() Párhuzamosan kössem a hangszóróval, ugye?
Sziasztok!
Búvárlámpa készül leddel. A driver eléggé melegszik, ill rajta a FET az induktivitás nem vészes. Gondoltam mivel zárt térben lesz mégjobban kell a melegedéssel számolni, ráadásul a kis hűtőborda mit sem ér mivel nincs körülötte semmi légmozgás. Szóval arra gondoltam, hogy feltölteném valami olyan anyaggal amit gyakran látni teljesítményelektronikáknál. Zselésnek tűnő anyag ami jó vezeti a hőt. Így már le tudnám vezetni a fölös hőt a ház felé. De mi lenne ez az anyag? A képen a lámpa látható és a zöld benne a driver sematikusan. A lényeg hogy a zárt térben fel lehetne tölteni.
Hello!
Hővezető paszta, vagy szilikon zsír. De természetesen minél vastagabb, annál nagyobb a hőellenállása. Tehát célszerű a melegedő részeket a fal mellé helyezni. Viszont a levegőnél, kb. 200-szor jobban vezeti a hőt, bármi. üdv! proli007
Hello!
Számomra az, hogy "a hangszóró mellé" automatikusan a párhuzamos kapcsolást jelenti. üdv! proli007
Hello!
4..7 amper mellett, a disszipatív módszer elég felejtős.. Ha analóg módon akarod megoldani a szabályozást, akkor az enkóder jelét egy monostabilra kell vezetni, majd ennek kimeneti jelét integrálva kell összehasonlítani a sebesség alapjellel. A különbségi jel vezérli majd a PWM-et. Ha meg processzoral gondoltad, az a Te bajod. De ha nincs benne tapasztalatod, akkor ez azért nem az az ötperces munka. üdv! proli007
Sziasztok!
Az ilyen trimmer kondenzátorokat ugye úgy kell bekötni, hogy a két szemben lévő szélső láb közül az egyiket össze kell kötni a középsővel?
Rendkívül ostoba kérés következik.
Szükségem van egy olyan áramkörre, mely egy sípoló jelet ad ki. Ezt a sípoló jelet egy kábel valamelyik érpárjára kiadjuk, és a másik végén, mondjuk 10km -el arrébb egy (telefon)hallgató segítségével hallgatjuk (ha jó a kábel). Az áramkört zsebteleppel tápláljuk. A lehető legegyszerűbb megoldás kellene.
Akkor minden világos! Kösz a gyors válaszokat proli!
Szia! Nem az akkut, a töltőt. Hogy gyorsabban töltsön.
Értem már! De mit szeretnél a tranzisztorral? Tranzisztoros automata töltőre gondoltál, ami nem engedi túltölteni az akksit?
Értem, vagyis akkor a kondi hideg fegyverzetének egyik lábát kell össze kötni a meleg ponttal?
Ohmmérővel (szakadásvizsgáló) keresd meg a két összekötött lábat. Azok lesznek a hidegpontok. A nyákon a két hidegpontot kösd össze.
Tényleg arra gondoltam hogy úgy kell mint az ellenállást. Így már képben vagyok, köszönöm. Akkor a két hidegpontot kötöm össze, ahogy kadarist is írta.
DE rosszul fogalmazok istenem! Bocs. Van egy 5A-es akku tőltőm. Ezzel megközelítőleg 8-9 óra a töltés. És tranzisztorral szeretnék adni neki + 5-6 ampert, hogy ár égyorsabban töltsön. Remélem így már érthető
![]()
A tranzisztor az egyfajta ellenállás. Ha áramforrás lenne, akkor esetleg gyorsíthatná a töltést.
Tudom, hogy nem ötperces munka, van rá kb. két hetem.
Meg lehet azt csinálni, hogy az említett integrált jelet mondjuk egy TL494-re vezessem? Akkor kihagyhatnám a különbségképzést, azt hiszem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |