Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   26 / 269
(#) huligoon válasza berkesandor hozzászólására (») Júl 8, 2010 /
 
melyiket ajánlanád ?
(#) Yowie válasza huligoon hozzászólására (») Júl 8, 2010 /
 
Most ez kb olyan, mintha a bicikliboltban megkérdenék, aztán mire kell a bicikli, terepre, országútra, vízre, vagy gázpalackot vinni???... erre pedig azt válaszolnád, hogy biciklizni akarsz vele. Nagyon nem mindegy, milyen tárgyat, milyen mélyen, már gép szempontjából, régiség szempontjából meg igen, mert 1711 előttinél a büntetési tétel azonos
(#) huligoon válasza Yowie hozzászólására (») Júl 8, 2010 /
 
hát én 1711 szilvesztere utáni dolgokra gondoltam akkor nagy bulik voltak úgytudom
na szóval , egy 10 forintost mélyebbről talál?
Na meg a szelektáló képessége érdekelne még nagyon....
Yowie, szerinted Silver, vagy md3006ss? melyiket választanád?
(#) berkesandor válasza huligoon hozzászólására (») Júl 8, 2010 /
 
Nem akarok beleszólni a nagyok dolgába, de szerintem először meg kellene próbálni a keresőzést. Keress valakit akinek van egy komolyabb gépe és elvisz magával, elmagyarázza ki-kivel van, mi-mit tud.
A másik, hogy egy fémkereső megépítése rengeteg járulékos költséggel jár, amit még meg sem tudsz saccolni. Ne a 10 ellenállást meg a 10 kondit nézed, az a költségek töredéke.
(#) huligoon hozzászólása Júl 8, 2010 /
 
Én most kedvező áron találtam md3006-ost, azért kérdezném hogy melyik a jobb
(#) berkesandor válasza huligoon hozzászólására (») Júl 8, 2010 /
 
Ha kedvezőnek érzed vedd meg, próbál ki milyen a keresőzés, de hamarosan rájössz, hogy csak az idődet vesztegeted. Az ismert helyek legnagyobb része már le van járva, komoly gépekkel, neked csak a "szemét" maradt.
(#) huligoon válasza berkesandor hozzászólására (») Júl 8, 2010 /
 
pff neki
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Júl 8, 2010 /
 
Hát amit kell neki! Beleestem abba a hibába hogy egy a neten lévő rajznak feltétlenül működnie kell, főleg hogy már többen is utánépítették. Hogy a rajzon megadott értékekkel nem jó abban teljesen biztos vagyok, nem értem hogy ez másnak hogy működött. Sikerült működésre bírni de teljesen véletlenül. Az egyik modolt rajzon ugyan írták hogy a 358-nál lévő 47k nem igazán jó mert elcsúszik miatta a poti tartománya, de erre gondoltam volna legutoljára. Néhány értéken módosítottam, így már jó. A tekercsre egyébként nem annyira kényes, 3 félét is próbáltam de 1cm-en belül maradt a változás, lapos tekercset még nem csináltam. A söntre annál inkább, a javasolt 390ohmmal csavarhúzó - 3cm
Most 20-25cm-ről hozza az érméket, de be tudom úgy állítani hogy egy 50Ft-ost már 34cm-ről is észrevesz. Persze stabil táppal és rögzített fejjel. Hogy mit tud majd akksiról a szántásban az más kérdés. A disc-el is játszottam, szerintem semmire nem jó, valószínüleg bele sem rakom.
Lehet még növelni valamennyit az érzékenységén, de ekkor már közel 2x annyit zabál, ami egyébként sem kevés (49mA jelzés nélkül).
Ami nekem még fura hogy kb. 200V-os tüskéje van, aminél nem tudtam nagyobbat csinálni pedig megpróbáltam mindent (tekercs csere, sönt csere, fet csere, fet meghajtása a tranyóról).
(#) Ge Lee válasza huligoon hozzászólására (») Júl 8, 2010 /
 
Szerintem kezdésnek semmiképpen ne vegyél új gépet, főleg drágát ne. Vagy építs valami egyszerűbbet és használd egy darabig (szerezz tapasztalatot), vagy vegyél használtan. Silvert 25-30 körül már árulnak. Ha nem tetszik a dolog attól könnyebben meg tudsz majd szabadulni. Ez is műszaki cikk, csak akkor horror az ára ha meg akarod venni. Ha el akarod adni, akkor már nem.
(#) huligoon válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 8, 2010 /
 
16ért md3006ss? használtan fejjel mindennel
(#) berkesandor válasza huligoon hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Miért nem veszel fekete-fehér tv-ét? Azon ugyan azt a műsort látod rajt mint a másikon. Kb. ennyi a különbség. De ha gondolod vedd meg.
Ha keresgélsz, találsz egy másik fórumot, ahol hosszú oldalakon keresztül tárgyalják ezt a témát.
(#) Yowie válasza huligoon hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Az jó, mert ha másra nem a nyél+fej+doboz, már megérte Valóban nézd meg azt a másik fórumot, keresni sem kell, mert már megírtam, azt is fogod látni, mi az amivel van már értelme is.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Ez valóban fura, nekem 300V körüli. Freki, impulzusszélesség jó? Kábel RG58? És ha lehet, rövid legyen, meg vigyázz, hol próbálod, födémgerenda, ilyesmi, én fellógattam 2m magasra. Amit belinkeltem, ott jók a konkluziók, meg változtatások. A disc-et többen is kihagyták, illl fix értékre állították....nekem szabályoz, sőt, a komolyabb PI -ken is ez a megoldás van, csak még több paraméter szabályozható a mintavételezés jelében, itt is meg lehet csinálni egyszerűen.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Az a 25-30cm ahonnan már érzékel szerintem jó, ennél jobb nem nagyon lesz. Most más gondom akadt vele, a kísérletek közben kinyírta a 7555-öt, fogalmam sincs hogyan. Mivel nem volt másik 555-öt tettem bele, ez meg tönkretett két 22n-s kondit is egymás után ezt végképp nem értem. Ott a 12V-nál nem lehet több, a kondik pedig 100 és 250V-osak voltak. A kondik egyébként mérve jónak tűnnek, de ha az 555 8V-nál többet kap leáll velük. Az áramkörnek viszont legalább 10,1V kell hogy elinduljon. Érdekes dolgok ezek pedig még ufókat sem láttak a környéken.
(#) berkesandor válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Ezek a fémkereső építés "szépségei".
Építettem egy hammerhead-ot, működött szépen, de még állítgattam. Egyik este véletlenül bekacsolva hagytam, reggelre persze az aksik lemerültek. És mikor rákapcsoltam a feltöltött aksikat folyamatosan jelzett. Egy napig méregettem, bogarásztam, de nem tudtam rájönni mi ment benne tönkre. Minden IC-t kicseréltem, a feszültségek megvannak az IC-ken, a kondik jók. Máig sem tudom mi a baja.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 9, 2010 / 1
 
Szerintem más lehet a gond, eredetileg 555 van az áramkörben (tudomásom szerint). Nem vagyok nagy ismerője, de a 7555 C-mos verzió, nem tudom, ugyan az-e a kapcsolása. Nem teheti tönkre a saját kondiját. Ugyan ez a Te áramköröd?
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
Az én áramköröm is ez, apró módosításokkal. A rajzon szereplő TLC is cmos, ezért tettem bele én is azt, egyébként teljesen kompatibilis a kettő csak a kisebb fogyasztás miatt használják keresőkben ezeket. Megmértem 4-5mA-el eszik kevesebbet mint a sima 555.
Közben meglett a hiba. A sok forrasztgatás közben valami trutyi került a forrszemek és a vonalak közé, ami 8V felett elkezdett vezetni és leállt tőle az 555. Amikor kicseréltem a kondit jó lett, ezért gondoltam először azt hogy a kondi volt rossz. Most már működik. Valami kh még lehet benne mert a küszöb néha remeg, nem folyamatosan erősödik fel a hangjelzés. A 100k-s trimmerre gyanakszom mert rámértem és mászkál az offszet, nem stabil.
Egyszer már jártam hasonlóan egy végfokkal. Látszólag minden jó volt, mégsem ment. Kiderült hogy az IC foglalatban valami gyári hiba folytán 2 láb között 150k ellenállást lehet mérni.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Bedobozolom én is a panelom, most találtam neki egy kis próbefelhasználást... Neked a gyári elrendezésben van a disc vagy tune potméter? Nekem csak egy trimmer van, ezt vízre tervezték át, előre beállítani és lezárni. Nekem kb azt tudja, hogy vagy mindent érez, pl gyűrű 20cm, nagy U szüg is kb, és ha a disc-et eltekerem, az Uszög lemegy kb 3-4 cm-re, a gyűrű meg 15 re. Ezek ahol egyértelmű jelzést ad és nem nyekken meg resccsen, ráadásul csak megfogtam itt az íróasztalnál.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Ja, most még eszembe jutott, hogy az offset nem feltétlen 0, azzal is variáltuk az érzékenységet, de ha neked ezt a 30cm-et tudja egy síma zomáchuzal tekerccsel, nem érdemes piszkálni szerintem sem, esetleg ha mégis akarsz rajta javítani, a tekercsen kell fabrikálni.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Használati utasítás , ezt érdemes elolvasni, kb azt mondjam anit én, bár a beállítás metodikája más.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
A disc poti nekem rendes forgó volt de kivettem és átkötöttem. Ha rátekertem kb. harmadáról jelezte a kombifogót, de már az ezüstgyűrűt is csak feléről, tehát valamit ér de ez a gyakorlatban használhatatlan. Csökkentettem a frekit a felére-harmadára ez hozott még 1-1,5 cm-t de 85mA lett a fogyasztás ez túl nagy ár érte. A tekercs átmérője valóban 23-24 cm-nél a legjobb, a menetszámmal nem volt sok időm játszani. Most pihen a projekt mert lemostam nitróval az egész nyákot és finoman átforrasztottam minden forrszemet, de erre a 7660 megsértődött és abból sincs másik de még a boltban sem volt. Majd rendelnem kell valamikor. Nem tudom ér-e nekem ez ennyit, már 2 teljes napom ráment. Egyébként az equinoxhoz képest érzékenyebb és stabilabb (már ha működik).

Végignéztem szkóppal az egészet, most már tudom hol milyen jelnek kell lenni.
Megfigyeltem azt is hogy ha nincs teljesen elhalkítva hanem halkan sípol akkor még 1-2 cm-el messzebbről is észreveszi az érméket.

Gondolkodtam a 300V-on is aztán rájöttem hogy azt a 200V-os fet nem igazán bírná nem mértél el ott valamit?

Más
Megnéztem a Cobra levegőtesztjét és összevetettem a Golden Star 4-em tesztjével. Nem akarom dícsérni, de ha be van kapcsolva a BOOST akkor annyival marad el a cobrától hogy az egyértelmű, határozott jelzést ad már akkora távolságra ahol ez még csak éppen elkezd cincogni, de már jelzi hogy van ott valami. A cobrának persze a disc-a is jobb. 40 körül vettem használtan, ilyen gépet ennyiért nem kapnék. Ezt már érdemes lenne utánépíteni.

Csatolok néhány jelalakot a surfból:
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
Azt lehet még csinálni, hogy a pulzus szélességgel játszol, és esetleg jobban töltöd a kondit. Megnézem, majd...de nem néztem el, mert 20V/div állásban kb a fele fért a képbe.
Ami viszont lérdekes, hogy pl a Beach Hunternél egy led jelzi a vasat, ez nem lenne rossz megoldás....
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
A C1-re gondolsz?
A Beach Hunter-ről gondolom neked sincs rajzod?
Láttam valahol hogy van a surfnak egy kéttekercses verziója is de semmi infót nem találtam róla.

Jó árak vannak a White's oldalán nem mondom 1800 dolcsi
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
A surf, amit mi csinálgatunk elég régi, szerintem 20-30 éves a tip tranyóval. Azt hiszem a pro verzió már kéttekercses. Nem tudom, nagy durranás-e a két tekercs...
Beachról nem találtam rajzot, van viszont egy komolyabb mélykereső hasonló indikátorral....keresgélek valami ötletet, nem vágom igazán az elvét ennek a megoldásnak, de nagyon szimpi ez a ledes dolog
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Volt megint egy fél napom szórakozni és megtaláltam a pincében a fejet ami még az equinox-hoz készült (22cm/26m), csináltam vele levegőtesztet. A kábel sima 2x0,5-ös sodrott érpár.
Átnéztem a hammerhead rajzát is és kipróbáltam ezen is a változtatásokat. Módosítottam az impulzusszélességet, az időzítéseket de nem lett jobb, ezekkel a beállításokkal a legérzékenyebb. Próbáltam dupla tekercset csinálni de azzal is csak rosszabb lett.
Egy normális tekercs szerintem hozna még 1-1,5cm-t de többet nem.
Néztem a geo-n egy orosz vagy bulgár puls star modot arról jókat írtak, egy műszerrel (és talán leddel is) jelzi a talált fém ferromágnesességét.
(#) huligoon válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Üdv

Én is elkezdtem egy fémkereső készítését, csak az bfo.
Nincs benne semmi különösebb, IC-t sincs a tervében.
Konkrétan ezt : Bővebben: Link

Egy trafóról szedtem hozzá a tekercset, 0.4-es ha jól mértem, de nem igazán vezeti az áramot.

A nyákot pedig úgy, hogy bakelit lemezre beleégettem a forrasztóanyagot.

Nem akar működni.
Szerinted probléma lehet valamelyik tényező?
(#) huligoon válasza huligoon hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
A kettő közül értem a tényezőt
(#) Yowie válasza huligoon hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Ez egy elektronikai fórum, a bakelitlemezbe égetett forraszanyag biztos nem ide tartozik, azon lepődnék meg, ha működne. A szigetelő trafóhúzalra mit mondjunk? A trafó zománcozott, meg kell vakarni körbe, ahol forrasztod vagy méred. Egy valamit el kell fogadnod. Írtam már sokszor korábban. Ez egy szakma. A fémdetektor ennek is speciális területe, ahol gyakran jólfelkészültek is kudarcot vallanak, mivel olyan alkalmazásokról van szó, amit igen nehéz számolni, kalkulálni. Műszerek és alapismeretek nélkül segíteni sem tudunk, hiszen elég ha egy alkatrészt fordítva kötsz be. Nézd meg, aki érthozzá, az is megszenved egy egy áramkörrel... Ha valóban a detektor építés hobbyt szeretnéd űzni, olvass utánna a nyákkészítésnek, alkatrészeknek, alapkapcsollásoknak. A videót, amiből dolgozol, egy barom csinálta, hiszen teljesen értelmetlen a vezetőcsíkok ilyen kialakítása, ha nem akarsz egy nagyon egyszerű áramkörnek nyákot, egyszerűen kifúrod a bakelitet az alkatrészlábaknál és merev huzallal összekötöd...

Ha pedig fémkeresőzni szeretnél, bármi munkával pillanatok alatt megkeresed azt a pénzt, amibe egy olyan alap gép kerül, amit jelen ismereteiddel nem tudsz megépíteni ( és végül az építés is annyiba fog kerülni + a rengeteg idő).
(#) huligoon válasza Yowie hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
a lényeg az, hogy a srácnak működött
(#) Yowie válasza huligoon hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Egy csomó dolog működik, ami marhaság, mégsem követjük, nem véletlen. Egyébként az áramkör működik és ha értesz hozzá, számtalan módon összerakhatod, akár összeforrasztgathatod a lábakat és egy nagy térbeli formát is készíthetsz, azonban ha nem értesz hozzá mindössze véletlenségből tudod működésbe hozni. Talán megérted, miért marhaság, ha azt mondom, hogy kb olyan, mintha az ellenállásokat saját magad gyártanád ellenálláshuzalból és nem megvennéd 1,50ért darabját. Ráadásul az áramkör meg kb, mint a játékfémkeresők, amiket kisgyerekeknek árulnak pár ezer forintért, bár manapság már azok is komolyabbak.
Következő: »»   26 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem