Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Egy mérési hiba tréfált meg, a két jelalak között a kapcsoláson semmi változtatás sem történt.
Teljesen feltekert hangerőszabályzónál a generátor 60 ohm körüli impedanciája kapcsolódik párhuzamosan a rácslevezető ellenállással, és ezt láthatólag nem szereti. Ha csak addig szabályzom, amíg néhány kohm marad az eredő, és a generátor jelével megyek utánna (tehát a rácsra jutó jel nagysága azonos marad) kapom a másik jelalakot. Egy soros ellenállásal valószínüleg elkerülhettem volna ezt a problémát. Azért a szekunder földelésének elbontása csökkentette a túllövést. Viszont meg nem hallgattam így, túl késő volt már hozzá...
Ez a jelalak , már szekunder földelése nélkül volt mérve ?
Szerintem nem fog rontani a hangon , szimmetrikus kimenet elvileg jobb lehet . Összeállítottam az erősítő alapját képező deszkán a nyákokat , még nincs eldöntve milyen megoldással készűl a vége ...
Igen, itt már nem volt földelve a szekunder, de nem lehet teljesen független a vezérlés, mert a fülesben közös a két oldal földje
![]() Látom Te sem pihensz. Jól mutat a NYÁK-on is a logód ![]()
Gondoltam .., mert így csökkent a kimenő parallel kapacitása , ez is csökkentette a túllövést .
[OFF] Erre véletlenül bukkantam és szerintem másnak is érdekes lehet egy neves cég kimenőtrafó terve.
![]() Trafomatic
Felső lemez is elkészült , baráti segítséggel .
Szebben mutat, mint amit kézzel reszelek a garázsban
![]() Ez egy újabb lemez, vagy előkerült amit a "haverod" elkevert? A rézlemez alatt milyen fából készül az alap?
Szép de mondjuk én special nem szeretem a sárgarezet mert nagyon könnyen sérül meg minden apró karc azonnal látható a felületén , meg aztán ha réz akkor is korrodál egy év után szépen lehet ujra polirozni !
![]() Idézet: „egy év után szépen lehet ujra polirozni” Viszont csodaszépen néz ki. Szerintem sokkal melegebb, barátságosabb, otthonosabb mint a sima vas. Ennyi áldozat szerintem belefér. ![]()
Doncso mester egy csövesnél hol láttál már sima vasat , az 10 perc alatt rozsdásodik !
![]() Idézet: :hide: „mint a sima vas.”
A szinesfémek (alu, réz) mindenképpen hálásabb dobozanyagok, megfelelő lakkal lakkozva tartós a réz is. Vaslemezt (még ha rozsdamentes is) inkább csak trafók mágneses árnyékolására használnám...
Igaz Lacikám, értsd úgy ahogy mondom. Tudod mire gondolok.
Igen, én is így látom, igaz kényesebb, de mindenképpen mutatósabb. Jobban karcolódik ez tény, nade én nem szoktam egy erősítővel focizni. A trafóimat eddig még szerencsére nem kellett árnyékolni, megfelelő elhelyezéssel sokat lehet javítani. Ha mindenképp muszály árnyékolni, én akkor is borítanám valami más anyaggal, akár alu, akár réz, persze ez csak az én véleményem, én valahogy óckodom a vastól, inkább fa, alu és réz párti vagyok.
Alig várom már, hogy megszáradjon a PCL doboza és behozhassam hallgatni, szerintem nagyon jól sikerült a kapcsolás is (Köszönet CHZ-nak) és a dobozolás sem bántja annyira a szemet, és még az asszony sem zavar ki vele a lakásból.
![]()
Igazad van , ezért van 2k lakkal védve . Kicsit tompítja a csillogását és a lakkozás is belevitt apróbb hibákat , de eddig bevált a régebben készített sárgaréz lemezeken is .
Igen , ez spéci gépi munka , nagyon pontosan megcsinálva .
Ez nem a régen elveszett lemez , az már nem is lesz meg .. Sima 10 mm rétegelt lemez .
Csatlakozom! Egy másik fórumon már korábban kifejtettem a ferromágneses anyagok alkalmazásának hátulütőit hangfrekvenciás erősítők dobozolásánál. A vas cuccok esetleg hajlamosak lehetnek némiképp felmágneseződni, van is mitől, pl fojtótekercs, SE kimenőtrafó... Ez a felmágneseződés esetleg oda hathat, hogy megzavarja a csövek működését, a mágneses eltérítés elvéből kifolyólag... A mágneses erőtér eltéríti az elektronokat eredeti pályályuktól, és adott esetben egy nehezen diagnosztizálható, de sajnos hallható torzítást vihet az átvitelbe
![]() ![]()
Hát, ez igen erős tévedés, hogy ha vaslemezből készül a dobozolás, az hatással van a hangfrekvenciás cső működésére, sőt jótékony árnyékoló hatása van a külső zavarok ellen.
Először is, az elektroncsövek elektronpályája igen rövid, és az egészet körbefogja a (lágy)vasból készült anód, mitegy mágnesesen leárnyékolva azt. Igen erős mágneses tér kell ahhoz, hogy a cső működését befolyásolni tudja. A kényesebb helyen használt árnyékolóbúra is vasból készült. Ráadásul a csöves technikában általánosan használt kadmiumozott vaslemez, mint sasszi, jelentős szerepe van az árnyékolásban, ami főleg a kapacitív, de a mágneses csatolások megszüntetésében van. A hálózati, kimenő trafók, és a fojtók szórt tere elég kis értékű, mert ez a hatásfokukat, átvitelüket rontja. Ehhez képest a dobozolás olyan messze van, hogy a hatása elenyésző, ha kimutatható egyáltalán. Csak példának, azok a csövek amelyek működéséhaz mágneses tér kell, magnetron, haladóhullámú cső, igen erős mágneses térben dolgoznak. A katódsugár csövekben pedig, ahol valóban zavaró a pici szórt mágneses tér, ott az elektronpálya hossza 10 - 30 cm között van. De pl a TV-k ben sem használnak árnyékolást (vagy csak ritkán) sem a HF kimenőn, sem a folytó tekercsen. (pedig ott igazán kellene)
Mindez teljesen igaz, kivéve a high-end vagy akárcsak HI-FI alkalmazásokra. Ott az ezotérika és a nüanszok is számítanak, és némelyiknek még korrekt műszaki magyarázata is van.
Szerintem pucuka nem állította azt, hogy semmilyen hatása nincs, hanem csak azt, hogy olyan minimális, hogy az csak na.
Egyébként meg nézze meg mindenki a sajátján. 1 kHz szinusz a bemenetre, műterhelés és szkóp a kimenetre, hangerő felcsavar, s lehet a mágneseket, különféle trafókat lóbálni a csövek körül. Kíváncsi vagyok az eredményre.
A "vaslemez" leginkább az esztétikai érzékre van
-negativ- hatással. Legalábbis az enyémre. 2010 van, amikor a szálhúzott alu lemeztől kezdve a rozsdamentesen át minden elérhető, ki az a mazochista aki vasból csinál dobozt, fedlapot? Az alapozása, festése macerásabb mint elkésziteni egy rozsdamentes sasszit. ![]() Idézet: Akkor én az lennék ? „ki az a mazochista aki vasból csinál dobozt, fedlapot” ![]() Idézet: „2010 van, amikor a szálhúzott alu lemeztől kezdve a rozsdamentesen át minden elérhető,” Szerintem ez sem helytálló , ebben csak félig meddig értek egyet. Szerintem nem mindenki teheti meg a drága anyagok vásárlását , nem is beszélve az utána következő megmunkálásáról ! Ja és még egy gondolat , ha valaki csupán 5 évente épít 1 erősítőt az valószinű majd a legjobban a számára elérhető , megmunkálható anyagból fogja megépiteni , de mi van az olyan mazochista emberekkel mint én személy szerint is lennék. ![]()
Ezt nem cáfolom meg de viszont bármire hajlandó vagyok , csöves és nem csöves erősítő építésénél nem zárkózom el a fémek a fa a műanyag használatától sem .
Ezért egyértelműen ezt a vasas dolgot vitatom . Miért ne lehetne akár 2010 - ben is vas lemezből -ből , csöves erősítő fedlapot , szasszit gyártani ? Egyáltalán nem komplikáltabb a megmunkálása , festése mint bármi egyéb fémnek ! A másik dolog meg az a csövek felmágneseződése hát az meg aztán érdekes , az összes gyári csöves erősítő szasszija vas lemezből készül azokkal mi a nagy helyzet ? ![]()
Laci!
A Te dobozaid is -nagyrészt- rozsdamentes lemezből vannak.... Nem hiszem hogy Neked kellene magyaráznom a dolgot, hiszen a fémiparban melózol. Egy sasszihoz nem m2 nagyságú lemezek kellenek, tehát simán megengedhető a rozsdamentes lemez, vagy a könnyebb megmunkálhatóság miatt az alulemez használata. A vassal még az is probléma, hogy ha kicsit nem figyelsz alapozáskor, festéskor, pár év múlva megnézheted....
Hogy ki téved nagyobbat, azon el lehetne meditálni egy darabig. Eleve nem az elektronút szemszögéből kellene vizsgálni szerintem a mágneses eredetű zavarokat, sugárirányban zárt elektronutú elektroncsövek esetén, hanem a (kicsi) változó mágneses erőtér, és az ezzel kapcsolatba kerülő mágnesezhető elektróda szemszögéből (többnyire az anódlemez). Kisjelű fokozatoknál jelentős lehet az anódlemezre ható kicsi mágneses erőtér mozgató ereje is, sőt még a csövet érő mechanikai hatás pl. léglökések is, amik az üvöltő hangszórótól erednek (azon a másik gondon kívül, hogy a kisjelű fokozat anódlemeze statikusan is problémás, mert szabadon van egy nagyimpedanciás, nagy felületű lemez, ami a következő, még mindig nagy erősítésű fokozat rácsának kihelyezéseként is fefogható (olyan mint egy antenna).
A magnetron, hh cső igen rossz példák, mert ott a helyes működéshez szükséges az erős, stabil (nem változó), szándékosan hozzáadott mágneses tér, egy erősítőben a működésből eredő váltakozó, szórt mágneses terek jelentik a problémát (trafók, fojtók, egyéb tekercsek által keltettek). Ezeket egy mágnesezhető fedlap megjeleníti mindenhol, ahol ott van (természetesen arányosan a fluxuskiszóródással), és igenis roppant zavaró kapcsolat keletkezhet az elektroncső és a vas burkolat között (mágnesezhető voltából eredően (nagyon profi trafók kellenek, ha az ember vasdobozba akar bepakolni egy riaa korrektort (nekem mondjuk kettő is van vasban, hogy egy kicsit ellentmondjak magamnak))). A trafókat ha szükséges egyedileg érdemes árnyékolni (különösen vas dobozban), de még az egyedi árnyékolás sem kerülhet akármilyen közel a vashoz, mert mechanikusan berezeghet, ha túl nagy szórt teret kell neki leárnyékolnia. Egy televízióban minimális mágneses zavar keletkezik, ott ha árnyékolják a kápcső hátulját, azt a nagyfeszültségből eredő káros sugárzás csökkentése végett teszik.
Ebben igazad van.
De mondok egy példát: Rozsdamentes lemez: méretre vágod, esetleg hajlitod, kimunkálod a lyukakat,szálbahúzod=Kész Vaslemez: Méretre vágod,hajlitod,kimunkálod, lecsiszolod,zsirmentesited, alapozod, fested, lakkozod. és most van kész... Lehet vaslemezt használni ,de mint irtam:macerás. Valaki már akkor megrémül ha fába, aluba kell fúrni pár 25-ös lyukat, ha adsz neki egy darab vaslemezt,elmenekül az országból. ![]()
Végcsövek és a meghajtás közötti kondik PP esetére (2x4db) , több csatoló nem lesz ..
Nézd. Én az ilyen ezoterikus dolgokban nem hiszek, nem is értek hozzá, és nem is vitatkozok ilyenekről. Szerintem mindennek meg van a fizikai magyarázata, csak legfeljebb nem tudunk róla. A másik pedig, mindíg a mértékkel van baj. Olyan nincs, hogy semmi sincs, valamennyi mindíg van, csak az a kérdés, hogy mennyi, és a végeredmény szempontjából mennyire lényeges. Bárki állíthatja magáról, hogy a föld túlodalán becsapódó villámot is hallja, (mert a rezgések elméletileg elérhetnek ide) de azért én erősen kétlem.
Azt azért tisztáznám, hogy a vason lágy ferromágneses anyagokat értem ezek többnyire vasalapúak, ilyen szempontból a rozsdamentes lemez is az. Sohasem állítottam, hogy nyers, rozsdás vaslemezből kellene bármit is építeni, a vaslemezt mindíg is fellületkezelték, vagy ötvözték. (a mechanikai behatások védelmét nem kellene ide sorolni, mert ott a mikrofóniában leginkább a rács a ludas, és több nagyságrenddel nagyobb problémát okoz) A vaslemezt meg prímán lehet használni, a legtöbb indukciós, (mágneses), elektrosztatikus (kapacitív) csatolások csökkentésére, árnyékolására, így az elektroncsöveknél is. Szerinted mekkora mozgató ereje lenne annak az igen kis mágneses térnek, ami azon a nézeted szerinti kacifántos úton bejut a cső kb 3 - 5 mm hosszú elektronpályájára? De tartasz tőle, akkor húzz rá egy árnyékolóbúrát, (ami szintén vasból van) és megvéd a mágneses tértől, merthogy ugyebár a mágneses erővonalak a vas külső oldalán záródnak, mivel a vas mágneses ellenállása sokkal kisebb mint a levegőé. (így árnyékol, mert a belső oldalán már nincs mágneses térerő), és a kapacitív csatolásokat is leárnyékolja. Úgyhogy nyugodtan építsd vasdobozba a kisjelű fokozataidat, a profik is igy teszik. Nagyságrendekkel nagyobb probléma a vezetékezés induktív, és kapacitív csatolása által összeszedett zavar. A magnetront, és a HH csövet csak azért hoztam példának, hogy nehogy valakinek eszébe jusson arra hivatkozni, hogy lám lám. A TV képcsőnél nem alkalmaztak tudomásom szerint mágneses árnyékolást, amire gondolsz, az egy belső grafit réteg, a képcső anódja. (A grafit , szén nem mágneses anyag) de ennek orvoslására találták ki a soros fűtésű csöveket, hogy ne kelljen hálózati trafót használni. Ha mégis kell mint CRT monitorokban, akkor viszont mágnesesen leárnyékolják, vaskabátba bújtatják. Pl egy elektronikus berendezéseket típusviszgáló laboratórium árnyékolt fülkéjének a fala három rétegű, (réz-, vas-, és ólomlemez) az elektromos külvilág minél teljesebb kizárására |
Bejelentkezés
Hirdetés |