Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hagyományos izzók, és az energiatakarékos fényforrások
Lapozás: OK   3 / 6
(#) Tom-ee hozzászólása Szept 21, 2010 /

Megvan a cikk.

Bővebben: Link

Szépen, összeszedetten le van írva minden, és úgy fest, elegendő fényt biztosít, még így visszaverve is. Azért megnézném személyesen is, a fotók azért csalhatnak, akárhogy állítja be az ember...
(#) bbalazs_ válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Ez tenyleg szep, sokkal esztetikusabb, mint az enyem es mivel egyszinu, nagyteljesitmenyu ledeket hasznal, sokkal jobban is vilagit.
Egy hibat latok: (akarmit is javasol akarmilyen gyarto) aramra szabalyzott cuccokat SOHA nem kotnek parhuzamosan...
(#) Watson hozzászólása Szept 21, 2010 /

Úgy tudom hogy a jelenlegi tervek szerint a halogéneket is betiltják.Minden évben egy teljesítmény-fokozattal lejjebb mennek,utánuk a halogének következnek.Nem árt tartalékolni belőlük.Én kültérben ezeket használom,mert elég nagy a fényerejük és mínusz húsz fokban is működnek,ellentétben a kompaktfénycsövekkel.A fényerejük szabályozható,de én nem szeretem a zümmögésüket lecsavart fényerőnél.
(#) soskajoska hozzászólása Szept 26, 2010 /

Sziasztok!
Egyszer találtam egy összehasonlító diagramot a hagyományos izzó, halogén, kompakt fénycső, LED, fémhalogén fényáramáról (lm/W).
Valaki tudna segíteni?
(#) Nagy Tamás hozzászólása Szept 26, 2010 /

Szisztok! Én továbbra is úgy vélem nincs igazi alternatívája a hagyományos izzóknak.

Érveim: pofátlanul drágák és borzasztó színképűek a compakt fénycsövek. Az előállítási költségük tuti hogy többszöröse az izzókénak, (kondi, tekercs ,...stb)
Hidegben pl. mínusz 10 fokban szinte használhatatlanok ,nagyon későn melegszenek be. (búrába helyezve talán jobb a helyzet,de az sem olcsó)
Ja és ráadásul sugároznak rendesen !! AZTALI LÁMPÁBA SENKI NE TEGYEN ILYET!!
(#) Watson hozzászólása Szept 26, 2010 /

Idén tűnnek el a 75 wattos izzók,jövőre már csak a csempészektől vagy a használtcikkesektől vehetünk,vagy tartalékolunk.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Szept 27, 2010 /

Itt egy nagyon érdekes cikk erről az energiatakarékos néphülyítésről!/.htmBővebben: Link ( Mindenki spájzoljon be normál izzóból!)
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Valaki? Esetleg?
(#) Tom-ee válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

El is felejtettem megkérdezni: próbálkozott már valaki a cikkben szereplő világítás utánépítésével? Esetleg módosításokkal? Érdekelnek a tapasztalatok...
(#) Kisülőcső hozzászólása Okt 24, 2010 /

Sziasztok! FD fénycső elé hogyan lehet elektronikus előtétet beszerelni? 11W os fényforrásról lenne szó.
(#) czibulak hozzászólása Nov 16, 2011 /

HEllo istenek!
azt tervezem hogy csinalok 1 ledes vilagitotestete a lampaba...az alapotlet hogy kompakt fenycsotrafojara teszek ra 1 nyakot tele ledekkel...
kicsit alpári tudom, a kerdesem az hogy vajon mien aramot ád az a szerkentyu es mien feszultségen?
(#) Watson válasza czibulak hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Nem vagyok Isten,de te közel kerülhetsz hozzá ha ilyesmivel játszol!
(#) czibulak válasza Watson hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

régi ságerrádiós megszólítás.
(#) Atis57 válasza czibulak hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Szia!
Ez az ötlet teljes zsákutca...nem erre való a fénycsöves meghajtó áramkör !
amúgy 15-70khz es 60-110 V -s váltófeszültséget ad le tipustól/teljesitménytől függően -és előfüti a fénycsövet a begyujtáshoz.
(#) toljan hozzászólása Nov 17, 2011 /

Nem kell sokat várni a LEDes fényforrásokra. Kb. 2 hete láttam egy LED lámpát, ami 4W-ot fogyaszt, és a fényereje felér egy 60W-os izzóéval. Alakra ugyanolyan, mint egy hagyományos izzó. Nem soká kezdik el forgalmazni az EU-ban.
(#) Haszuboy válasza toljan hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Hát azért én arra kíváncsi leszek. Hány lumen a fényereje?
(#) czibulak válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Oh! nagyon koszi
akkor ebol nem lesz semmi.
(#) toljan válasza Haszuboy hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

A lument azt nem kérdeztem, csak mutatták, a gyártás joga levédve huszon akárhány országban, nemsoká indulnak vele.
(#) Watson válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Szerintem czibulak arra a fojtótekercses,bedugós (csapos) régebbi típusú "kompaktfénycső" fojtójára gondolt,amit előszeretettel alkalmaztak olvasólámpákba.Szerintem ezzel játszani még veszélyesebb,mert a 230V ott van rajta terhelés nélkül a kimeneten.
(#) Watson válasza toljan hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Én most vásároltam Ausztriában egy 4W ledlámpát 60 db leddel,de csak 180lm-t tud,nem ér fel egy 25W-os izzóval,aminek a kiváltására vettem,majdnem 10 euróért.60 W-os izzó helyett ajánlják,de annak a fényárama 630lm!
(#) Haszuboy válasza Watson hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Igen, erre akartam célozni előző hozzászólásommal. 180lm/4W=45lm/W, ami nem túl jó. Pl egy 11W-os kompakt fénycső lead 650lm-t, ez már majdnem 60lm/Watt. (Régi 100W-os izzó, 1200lm -> 12lm/W fényhasznosítás, ezért kezdték el kivonni az izzókat...)
(#) interled válasza Watson hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Mindenképen SMD LED izzókat szabad venni. Valószínüleg a gagyi terméket sikerült kifogni. Az SMD LED-eknél két fajta van. A 3528 SMD LED ami 4,2-4,5lm/db (kb. 80-90 lm/W) és az 5050 SMD ami 13-14lm/db 100lm/W. A lumen 1 négyzetméterre vetített fényáram, így elég nehéz összehasonlítani a hagyományos izzókkal. Például egy 30?-os fényszórású 300lm-es LED izzó fénye kisebb, mint egy 120°os fényszórásúé. Érdemes úgy rákeresni google-ban, hogy SMD led, ha bárki ilyet szeretne vásárolni. Azokból is a 3 chippes-t szabad megvenni, mert amelyik nem 3 chippes azok hamar tönkremennek, nem bírják az igért élettartamot. Mindenképp kérdezzetek rá a kereskedőtől, hogy hány chippes.
(#) Watson válasza interled hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Köszönöm a hozzászólásodat,de szerintem összetévesztetted a lument a luxszal.A lux a megvilágítás egysége,ami a kisebb szögben sugárzó lednél lehet nagyobb,de kisebb területet világít be.A lumen az a fényáram egysége. 1 lumen az a fényáram, amelyet az 1 kandela fényerősségű, minden irányban egyenletesen sugárzó, pontszerű fényforrás 1 szteradián térszögbe sugároz,tehát azonos lumen számnál azonos a kibocsátott fény"mennyisége",az más kérdés hogy ezt a fényt fókuszálva kisebb területre nagyobb megvilágítást érhetünk el.
(#) Haszuboy válasza interled hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Megvilágítás: (E(v) ; E) adott pontban
az adott pontot magába foglaló felületelemre beeső d? fényáramnak és a felületelem dA területének hányadosa.
Mértékegysége lm/m^2=lux
(#) digifoto hozzászólása Aug 8, 2012 /

Rossz lett 2 db fénycsöves takarékos izzóm. az egyiknek az elektronikája, a másik fénycső izzószála ment tönkre. A két egység egybeépítése sikerült, így van egy működőképes 23W - teljesítményű izzóm.
Tehát érdemes megnézni, mi az oka a hibának!!!
(#) maszek94 hozzászólása Aug 11, 2012 /

Sziasztok! Én társasházban lakom,és gondolkoztunk azon hogy lehetne takarékosabbá tenni a lépcsőházi világítást.Végül is oda lyukadtunk ki,hogy a sima,hagyományos hajólámpa és a többi társa helyett T8-as fénycsöveket szerelünk fel elektronikus előtéttel.Na most nekem a kérdésem az lenne hogy eredetileg 60/75W-os izzólámpák voltak felszerelve,amik 18W-os T8-as szabadon sugárzó fénycsövekre lesznek/lettek(még csak próbából van fent 2 db)lecserélve.Látásra sokkal jobb fényt ad a fénycső mint az izzólámpa,a fénycső olyan 1200-1400lm-nel világít a sima izzó (60W-os) 700lm-nel. tudtok erre valami szabályt hogy milyen fényerővel kéne világítani? mert én olyat olvastam hogy kb.150lux-nak kellene lennie a megvilágítás "erősségének",illetve hogy egy ilyen (T8/18/1200-1400lm-es)fénycső milyen lux-szal világít? vagy hogy lehet-e ilyen szabadon sugárzó fénycsöveket lépcsőházba szerelni(megjegyzem a lámpa semmilyen fém elemet nem tartalmaz! teljesen PVC!) ???
Ha valaki tud választ adni azt megköszönném!
(#) Haszuboy válasza maszek94 hozzászólására (») Szept 29, 2012 /

A megvilágítás értéke (lux) függ attól, hogy milyen távolságban méred a fényforrástól. Minél távolabb méred, értelemszerűen annél kisebb a megvilágítás értéke. A távolsággal logaritmikusan csökken. 60W-os izzó helyére szerintem bőven elég egy 18Wattos fénycső, mivel majdnem 2x akkora a fényárama. (Ha jólemlékszem, közlekedőhelyiségekben, így pl az általad említett lépcsőházban is, a földön kell mérni a megvilágítás értékét.) (Egyébként ha folyamatosan világít a világítás este, akkor én nem cserélném le az izzólámpás lámpatestet fénycsövekre, hanem vennék bele energiatakarékos kompakt fénycsövet, a 60W-os izzó helyett 11-13Wattos kell, a 75W-os helyett 15Wattos, így nem kellene fénycső armatúrát venni, és cserélgetni, egyszerűen csak kiveszed az izzót, és beteszed a kfcsövet.) Biztos, hogy nem tartalmaz fém elemet? Ha nem tartalmazna, akkor az áram sem tudna folyni benne
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2012
(#) mineral hozzászólása Nov 7, 2012 /

Villanyszerelő boltban rákérdeztem, hogy a "pult alól" tud-e még adni nekem 100 Wattos izzót. Tudott. Mert ők még korábban berendeltek pár száz darabot. Óóóó szuper. Akkor gyorsan kérek egy pár darabot. Itthon vettem észre , hogy micsoda terméket , minőséget kaptam.
A képen nem látszik annyira. Mert amikor kézbe veszed megtapintod, megforgatod látszik csak micsoda egy gagyi terméket fogsz a kezedben. A származási országot gondolom nem kell írnom...
A három izzó között megbújik egy kakukktojás is. Amin látszik a Tungsram minőség.
(#) szamóca válasza mineral hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Az a csoda, hogy nem Thung sram a felirat.
Egyébként meg, lassan elérik azt a fogyasztást a modern világítótestekkel is, amit az izzók zabbantottak annak idején.
(#) mineral válasza szamóca hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Az lett volna szép hogy ha még a betű típust is koppintják. A ma "modern" világító testeket én nem szeretem. Elég ha csak a reggeli kómás borotválkozásra gondolok egy 27 Wattos csudaféyncső fényénél. Arról nem is beszélve, hogy nem tudok vele TV tápot terhelni.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem