Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobabicikli áramtermelésre?
Lapozás: OK   2 / 4
(#) macska44 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Szóval azt mondjátok, hogy lehetetlen...
Elszomorít. Annyira jó ötletnek tűnt.
Én úgy éreztem, hogy a szobakerékpár iszonyú sok munkát nyel el, és azt lehet valamire használni. Az volt az elképzelésem, hogy valahogy "leveszem" róla a munkát, azt egy pufferbe beletöltöm, és arról működtetem a TV-t. Ha TV-t akarnak nézni a fiaim, akkor előre is tekerhetnek, jó sokat beletöltenek a pufferbe, és akkor egy 1,5 órás filmet végig tudnak nézni.
Azért még nem adnám fel:
1. Rá van írva valahol a készülékekre, hogy mennyi wattot vesznek fel?
(Végső mentsvárként veszek egy teljesítménymérőt, amit Bassmester ajánlott)
2. Hogy lehetne megmérni a bicikli által elnyelt munkát?

3. Bocsánat a szakszerűtlenségért, de, ha egy akkut töltök a biciklivel, és az akkuról működtetem a TV-t, akkor az mért okoz számottevő veszteséget? (Jó, egy kicsit, azt megértem, az akkunak is élnie kell, de az tényleg számottevő?)
(#) Bassmester válasza macska44 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Egy jól méretezett láncos áttétellel kéne meghajtani egy generátort, amin egy jól méretezett lendkerék van. Az áttétel méretezésénél fontos szempont volna, hogy a gépet hajtó ember mekkora primer fordulatszámon és mekkora forgatónyomatékkal tudná tartósan a legnagyobb teljesítményt produkálni, majd a generátor optimális fordulatszámához kéne megtervezni az áttételt.
Ha mindent a lehető legpontosabban csinálnál, mérésekkel, számításokkal, stb.-vel, tehát ha"minden aranyból volna" akkor is borzasztó kemény munka lenne folyamatosan, mondjuk "csak" 100W-ot tekerni. ( 10s-onként 1 kJ munka) Egy átlagember szervezete nincs erre berendezkedve, az izomzat csak rövid ideig tudná a szükséges energiát leadni. Erős kompromisszumként, egy olyan megoldás volna lehetséges, hogy kisebb folyamatos teljesítmény mellett tölteni egy akksit, mondjuk 1 órán át és az így termelt és eltárolt energiával kb 10-15 percig tévézhetnétek, de ez is nagyon izzasztó munka volna :yes:
(#) tarcsai válasza macska44 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Nem lehetetlen. A londoni tudományos múzeumban láttam pontosan ilyet, gyerekek hajtották, rajzfilmet nézhettek, ha tekertek. Amúgy én is pont ilyet szeretnék, félkomoly sportolási szándékkal. Bár ott biztos több pénz volt rá, mint amennyit én szánnék a dologra.
(#) macska44 válasza tarcsai hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Én már lemondtam erről, a fórumon lévők meggyőztek, hogy fizikai lehetetlenség. Talán a londoni múzeumban egyik hozzászóló ötletét a megszakítóval valósították meg.
Ha mégis van valamilyen megoldás, nagyon örülnék neki, akkor nekikezdek újra

macs
(#) pucuka válasza macska44 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Nem azt mondtuk, hogy lehetetlenség, csak azt, hogy meglehetősen nehéz dolog. Persze, ha nincs más lehetőség, és életbevágóan fontos, akkor meg lehet, kell valósítani.
A II. világháborúban volt ilyen alkalmazás, az adóvevők táplálására, gondolom hasonló helyzetben Te is tekernéd, mint a kisangyal. Egyébként ilyen szerkezeteket használnak az orvosok, pl. terheléses szív, és az energometriai vizsgálatoknál.
Ha nem akarod veszni hagyni az általad "kiizzadt" energiát, és rászánod a megfelelő pénzt, és munkát, Bassmester leírása alapján megvalósíthatod, de hogy gazdagságos lessz, azt kétlem. Ha megvalósítottad, akkor pontosan mérheted, hogy mire vagy képes.
(#) Piszkos hozzászólása Okt 23, 2010 /
 
Üdv!
Azért nem egésszen elvetélt ötlet a szobabiciklis áramtermelés. Már lehet kapni
olyan erősebb netbookokat és notebookokat, amin gond nélkül lehet filmezni, netezni, és 15W körül fogyasztanak, ezt azért bőven bele lehet tekerni.
Vagy ha olcsó megoldás kell, rá lehet kötni egy rádiót, kis erősítőt, és lehet zenét hallgatni mozgás közbe
(#) jow001 válasza Piszkos hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Hali!
Én simán "kihasználnám" a spinning terem "ráérő"
látogatóit! Mennyi kárba veszett energiát égetnek el!
kb. 12 óra, 20-40 szerkezet és majd egész nap forognak!
(#) Piszkos válasza jow001 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Én láttam kb egy éve egy riportot, külföldön megcsinálták, arról ment a konditerem áramellátása
(#) Goldsmith hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Érdekel ez a téma, filóztam is egy kicsit, légyszi írjátok meg, hogy működhetne e az elképzelésem:

- Kerékpárral hajtanék meg egy generátort, ami tulajdonképp egy DC motor, ez egy olyan motor ami alacsony fordulattal 330 rpm és magas 30V DC feszültséggel üzemel. (innen lestem: http://szelkerekhazilag.blogspot.com/2009/01/szlkerk-hzilag.html )
- A generátor 2db ilyen aksit:
http://www.akkumax.hu/banner-power-bull-95ah-akkumulator töltene, a töltési idő annyira nem fontos, a lényeg, hogy eltároljam az energiát, és tetszőleges időpontokban felhasználhassam.
- Az aksikról 800w-os inverterrel venném le a 230-at, és mondjuk erről használnák elektromos készülékeket.

Amiben nem vagyok biztos:

1. pl: 2db fentebb linkelt akkuból mennyi ideig tudnék 800w-ot levenni?
2. A fentebbi akkukat mennyi idő lenne kerékpárral feltölteni, ha 150w-ot tudok folyamatosan termelni?
3. Hogyan tudnám szabályozni, hogy ne vegyenek ki túl sok áramot az aksikból a rákötött gépek? Tehát a mélykisüléses állapotot szeretném elkerülni.
Ha az egész egy baromság azt is írjátok meg, és persze hogy miért. Tényleg csak töprengtem a témával kapcsolatban, tehát csak kikérném az okosok véleményét.
(#) zolika60 válasza Goldsmith hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Működhet, bár elég nehezen. Ha valóban tudsz 150W-ot tekerni akkor 15,2ő óra alatt tudod a két akkut feltölteni. Erről a 800W-os fogyasztód 2,8 órán keresztül üzemelne. Nem számoltam a veszteségekkel, amik a túl nagy áramfelvételből, meg a töltés egyenetlenségéből adódnak. Ez az elméleti maximum. A valóság ettől erősen eltérhet.
(#) zolika60 válasza Goldsmith hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Mivel feltetted a kezdő kérdésekbe is, ott már válaszoltam.
(#) Goldsmith hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Értem tehát elméletileg megvalósítható, és működne is. Viszont akkor két újjabb kérdés:
- A túl nagy áramfelvételt mivel tudnám megakadályozni?
- Valamint egy afféle mélykisülés elleni védelemre is szükség lenne, ha már nincs elég kraft az akkukba, akkor ne engedjen további áramot felvenni róluk?
(#) zolika60 válasza Goldsmith hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
A nagy áramfelvételt csak a kisebb kivett teljesítménnyel tudnád csökkenteni. Esetleg az akkuk kapacitásának növelésével érheted még el, hogy kedvezőbb legyen a helyzet. Mélykisütés védelemre több helyen találhatsz kapcsolásokat. Keress például itt:Bővebben: Link Esetleg itt:Bővebben: Link
(#) Goldsmith hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Köszönöm a segítséged, a jövőben tervezek egy ilyen kis barkácsolást otthon, ha pedig elkészül, és működőképes állapotban lesz ígérem beszámolok itt a fórumon.
(#) Goldsmith hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
A generátor amit linkeltem megfelelne erre a célra, vagy akad esetleg praktikusabb is?
(#) zolika60 válasza Goldsmith hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Megfelel. Bár egy generátornak tervezett generátor kicsit jobb hatásfokú lehetne. A szélgenerátoros topicban többfélét találhatsz.
(#) Goldsmith hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Keresgélek az újabb típusú generátorok között, szerintem ez felelne meg a számomra:

http://tech-mobile.hu/elemek/termekek/norm/1016z350w.jpg

A lényeg, hogy alacsony fordulattal, és magas, legalább 36 V fesszel üzemeljen, és lehetőleg magas hatásfokkal. Amit linkeltem kb 75% hatásfokú, nem tudom ez jónak számít e, esetleg léteznek elérhető áron jobb hatásfokkal rendelkező motorok. Gondoltam kikérem a véleményetek előtte.
(#) 5914 hozzászólása Okt 25, 2012 /
 
Sziasztok .
Egy ilyen szerkezetet szeretnék építeni : Bővebben: Link
A szobakerékpár megvan , az aksi megvan , a generátor megvan . Az lenne a kérgésem , hogy a Suzuki Swift 1.0 Alternator - 31400-60B1 1 típusú generátor csatlakozóit hova kell kötnöm ?
Van rajta egy nagy M8-as menetes csatlakozó , az megy gondolom az aksi pozitív sarujára . A generátor házát a negatív sarura , de a kör alakú csatlakozóban van 3 db saru , azok hová legyenek kötve ?
Kép a csatlakozórol : Bővebben: Link Generátor csatlakozó .

A generátor típusazonosítója .
(#) moltam válasza 5914 hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
(#) Hier hozzászólása Nov 5, 2013 /
 
Sziasztok.

Régi a topik, de hátha.

Azt írtátok, hogy túl kicsi a megtermelhető áram. De ha ezt a kicsit valóban eltároljuk, de nem alakítjuk át 220-ra, hanem az akkuból felhasználjuk világításra? most már nagyon jó kis ledes fényeket lehet venni, alacsony pár wattos fogyasztással.

Szerintetek működne?
(#) zolika60 válasza Hier hozzászólására (») Nov 5, 2013 /
 
Miért ne működne? Kérdés megéri-e?
(#) szsrobert válasza Hier hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Szia!

50-100W termelhető tartósan. Kérdés, hogy az akkuamortizáció költsége hányszorosa a hálózati áram 50Ft/kWh árának.

Ha van hálózati áram, csak nagyon olcsó akkukkal lehet olcsóbb annál. Jó megoldás lehet még, ha a termelt áramot azonnal elfogyasztod Pl. szobakerékpározás közben használod a laptopot.
(#) Hier válasza szsrobert hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Mire gondolsz az akkuamortizáció alatt?

Nem feltétlen az motivál, hogy kiváltsam, a hálózati áramot, mert azt nem lehet teljesen, de ha már a világításhoz szükséges energiát máshonnan veszem az is nagy segítség.

Azt számolgattam, hogy egy szélgenerátorral kiegészítve elégséges töltést tudnék előállítani magamnak. Nekem összesen 9 db fényforrásom van. Ha ezt mind kiváltom 12V-os ledekre (12V/3,2W), és mind egyszerre üzemel, akkor is csak 30W energiát fogyaszt óránként. ezzel számolva egy 56 Ah-s akku meddig bírná?

Ezzel szemben mennyi idő alatt lehet feltölteni az akkut?
(#) zolika60 válasza Hier hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Ilyen fogyasztás mellett körülbelül 22 árán keresztül világítana egy ilyen akku, ha teljes töltésből teljesen lemerítjük. Elméletben 13-14 óra alatt töltheted fel teljesen lemerültből telire, ha 50W-al töltöd. Ez az elmélet, a gyakorlatban ehhez még hozzájönnek a hatásfokból adódó eltérések. Az akku amortizáció pedig azt a költséget jelenti, ami az akku elhasználódási idejére eső költséget érti a kolléga.
(#) Hier hozzászólása Nov 6, 2013 /
 
akkor elméletileg, és szigorúan csak elméletileg számolva megoldható a szinte teljes "önellátás" a világításom terén. Hiszen nem mennek az égők állandóan, télen is ha durván számolok, akkor 6 órán keresztű mennek (16-21 óráig),és akkor sem mind. Ha átlagot számolok akkor -elméletileg- 4 napot tudok átvilágítani egy töltött akkuval.

Vagyis négy napom van rá, hogy feltöltsem valamilyen alternatív megoldással.

Annyira nem rossz .....most már csak ki kell számolni milyen megoldással lehet ezt kivitelezni.
Mivel tudok 50W töltő áramot előállítani?
(#) pucuka válasza Hier hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Csak ha 13 - 14 órát kerékpározol, akkor mikor fogsz mást csinálni. Pláne ha hozzáadod az étkezési időt is, mert az energiát amit megtermelsz, valahonnan pótolni is kell. És folytathatnám, mikor keresel pénzt a fenntartásodhoz, mert az élet nem csak világításból áll.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2013
(#) Hier válasza pucuka hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Nem is gondoltam, hogy napi 13 órát tekerek csak emiatt....de:
ha minden nap 2 órát tekerek (amit amúgy is megcsinálok), és emellett más megoldást is keresek akkor a dolog véleményem szerint kivitelezhető.

El lehet töprengeni egy savonius kereken, esetleg napcellán.

De olyanon is gondolkoztam, hogy autót használok töltésre. (mivel a napom legnagyobb részét kocsiban töltöm, ha megoldható lenne, hogy a kocsi generátora egy második akksit is töltsön, akkor hamar megoldható a dolog.

Nekem nem az a cél, hogy "ingyen" energiám legyen (ilyen nincs), hanem az, ha havonta 1000 ft-ot megspórolok akkor az már számomra eredmény.
Másoknak lehet nem nagy eredmény, de az én lelkemnek az lenne, és talán a környezetemben élőknek is példát tudok mutatni. Sajnos óriási a pazarlás az én ismeretségi körömben.

Nem vagyok rászorulva ekkora spórolásra (hála az istennek).

Amúgy gondolkoztam egy napelemes rendszeren, már kértem pár ajánlatot cégektől.
(#) Hier válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Mit tud egy ilyen traktor dinamó? mekkora feszültségre van hangolva, és mekkora "erő" kell a forgatásához?
(#) zolika60 válasza Hier hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Többet is mint szükséges. 4-600W. A tekerési erő az az áttételtől és a terheléstől függ. Ha autózol sokat biztosan észlelted, ha alapjáraton bekapcsol valami nagyobb fogyasztó, mondjuk a hűtő ventilátor, vagy bekapcsolod a lámpákat, egy kicsit lejjebb megy az alapjárat. Elég nagy áttétel kell hozzá, mert minimum 2000-res fordulatra van szüksége, te pedig 50f/perc-nél már igencsak pedálozol.
(#) pucuka válasza Hier hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Hiába tud a dinamó 6, 800 W -ot, ha csak 50 W -ot tudsz pedálozni. Áttételezni is kell, mert a generátornak viszonylag nagy fordulatszám szükséges, és ez is hatásfok romlást hoz.
De nyissál fitness klubot, ahol sokan tekernek egyszerre, sok kicsi sokra megy. De azt azért vedd figyelembe, hogy egy akkuból mindig kevesebbet tudsz kivenni, mint amit beletöltöttél.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem