Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1597 / 3946
(#) izenahogyishivnak válasza sastas01 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Hát igen, csak azért tudni kell, hogy ez olcsó made in china cucc, de találtam egy még olcsóbbat

hőmérő

A probléma ott kezdődik, hogy ezeket az adatokat szerintem csak ráírják, esetleg számolgatják (kétlem), tutti, hogy nincs bevizsgálva, hogy valóban hiteles-e és valóban a megadott pontossággal működik.
(#) jokerkiller hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Hali !
Van egy SD memóriakarim , (csatolok róla képet) az a baj vele hogy van egy pöcök rajta amit ha elnyomunk (LOCK) akkor ugye írásvédetté válik . Na nekem az a gondom hogy ez a "pöcök" az érintkezőivel eggyütt elveszett valahol , így alapból írásvédett a kari és így nem tuok vele mit kezdeni. Tehát csatolok róla még egy képet , nem tudjátok megmondani hogy melyik két pontját kell összekötnöm ahhoz hogy írhatóvá váljon ? Előre is köszi !
(#) Lynk válasza b-max hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Tulajdonképpen az első szakmám autószerelő, szóval biztos vagyok a dolgomban. Egyáltalán nem veszélyes manőver, mivel egy üzemanyagszivattyút is így kell tesztelni, hogy megfelelő-e a szállítás mennyisége stb. Csak oda kell figyelni.
A PCtáp nekem is megfordult a fejemben. Gondolom ott nem kell nagy változtatásokat végrehajtani, csak meg kell 2 kábel végét csupaszítani?!
Az akkutöltővel nem nagyon tudom ,hogy érdemes-e foglalkozni. Mert gyanítom nagyobb áram kell egy akkutöltéshez, mint egy szivattyú működtetéshez. Aztán a végén még emiatt lenne rotty.
(#) Stefan válasza Lynk hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Sárga a +12V, fekete a nulla.
Az ATX tápegység elindításához a zöldet az alaplapi csatlakozóban feketével összekötöd, és már megy is.
(#) kendre256 válasza jokerkiller hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Előrebocsátom, hogy soha nem szedtem szét még SD kártyát...
Viszont a képeden azt látom, hogy nincs az írásvédelmi pöcök mellett érintkező. Ebből úgy gondolom, hogy az írásvédelmet nem a kártyán kapcsolják át, hanem a foglalatban, vagyis a műanyag pöcök a foglalatban mozdíthat el egy kapcsolót. (Hasonlóan, mint a magnókazettákon a felvételt megakadályozó pöcök, amit ki kellett törni a letörlés, újrafelvétel megakadályozásához.) Én azt próbálnám ki, hogy raknék a kártyába egy kis műanyag darabot abba a pozícióba, amelyik nem írásvédett, és kipróbálnám, hogy úgy írható-e. Természetesen úgy kellene azt oda rögzíteni, hogy ne tudjon kiesni, különben benne maradna a foglalatban, és további galibát okozna.
(#) Stefan válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Bizony, az mechanikus :yes:
Bővebben: Link
Szóval csak be kell ragasztani oda valamit.
(#) jokerkiller hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Köszönöm a válaszokat ! akkor szt hiszem keresek valmi kis darab műanyagot , vagylecsípek valahonnan aztán megpróbálom úgy . Köszönöm szépen !
(#) pucuka válasza jokerkiller hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Ha az SD kártyán a LOCK felirat L betűje alá beragasztasz egy pöcköt, ami épp belefér a kivágásba, akkor amikor betolod a kártyát a foglalatba, átváltja a kártyafoglalat lock kapcsolóját unlock állásba.
(#) pcroland hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Hello! Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen, vagy ilyen jó lenne-e autóba, hogy a laptopot tölthessem vele? A laptop töltőn a következőket írja: Input: 100-240V ~ 1.6A, Output: 19V - 3.42A (65W). Ha 65W-os a kimenet, akkor elvileg bemenetnél sem vehet föl 80W-nál többet. A kocsiban a szivargyújtó egyszerűen csak rá van kötve az akkumulátorra? Gyújtáskor nem keletkezhet valami túláram, ami elronthatja az Invertert? Bocsi, ha rossz helyre írtam, de nem találtam olyan topikot, amiben egyszerűen csak inverterekről van szó.
(#) hibbantpasi válasza pcroland hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Szia!

Tipusfüggő a szivargyújtó bekötése autóknál.
Jó tanács: inditáskor ne legyen bedugva az autóba a töltő,mert a leeső feszültségtől ki-be kapcsolgathat és az nem tesz jót semminek.
Létezik egyébként autós laptoptöltő is,hasonló áron, azzal egy lépcsőt kihagyhatsz az átalakitásból.

üdv: hp
(#) jokerkiller válasza pucuka hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Köszi , meg is van , és jó is
(#) mczsocahawer hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Muszáj bekötni a bekapcsoló szálat erősítőnél, ha a rádióm kapcsolt tápfeszültségre van állítva?
Van 1 sony gt450u fejegységem és egy carpower 350 erősítőm, nem elég csak az RCA-t rákötni a fejegységre?
Az nem fogja tudni a bekapcsolását az erősítőnek?
(#) David.zsombor hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Sziasztok szerintetek ehhez az állomáshoz jó ez a páka?
(#) Digheads hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Sziasztok! Ez az LM1036N-es IC, az sztereó hangszínszabályzó? Ha igen, akkor egy TDA8560Q végfok mellé hogy kötöm be? Mert a TDA8560Q-be ugye a három lábu sztereó kell, de az LM1036N meg csak két output-ot ad le és két input-ot vesz fel. Ha jól tudom a sztereban három kábel van. Egy jobb, egy bal és egy földelés. Nem értem. Nagyon megköszönném a segítséget.
(#) zolika60 válasza Digheads hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Mit nem értesz? Mindkettő sztereó és a föld az föld. Akár végfok akár hangszínszabályozó.
(#) qvasz2 válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Igen!
(#) David.zsombor válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Ezekszerint ugyanolyan hőelem van benne ugye? Te már próbáltad. Köszi.
(#) janikukac válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
www.pa-elektronika.hu / Kész projektek / Forrasztóállomás 2 / Belinkelve ugyanez a páka a Hestore-ból.
(#) qvasz2 válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Nem próbáltam, de úgy tudom, hogy ahhoz a pákához készült az állomás. A gumi színe változott azóta, mert kitalálták az ólommentes pákát.
(#) pcroland válasza hibbantpasi hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Rendben, akkor jó lesz 150 vagy 300W-os laptophoz? Inkább 300W-osat veszek, mert nem sokkal drágább.
(#) David.zsombor válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Köszi.
(#) pajti2 hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Hali!

Synchron DRAM-okról tud valaki egy jó könyvet?

Nem az egybe szerelt modulok érdekelnek, hanem az egy tokos ic-ket akarnám nyüstölni kicsit (mindenféle 64mbit és hasonló kapacitással lehet kapni már 3-400 huf áron is ilyesmiket).

Egykoron az asynchron dram-okat még értettem (meg nem is volt bonyolult folyamatos írás / olvasás közben a hidden refresh-el "melegen" tartani a tokokat), de a mostaniaknál mindenféle bank kezelési technikák is vannak, meg burstot erőltetnek, és akárhány adatlapot is töltök le, valahogy nem tudom kisakkozni, hogy működni tudnak-e a régi tök egyszerű módszerek, vagy muszáj mindenféle csiribít csinálnom.

Ha valaki javasolni tudna egy up-to-date felzárkoztató szakirodalmat ebben a témában, annak örülnék.

Köszi
(#) buldozer hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni, mert van egy közelítéskapcsolóm (pedáljeladó autóba) amit be szeretnék építeni, de a rajzon van egy alkatrész ami nem tudom, hogy micsoda. Nem vagyok egy elektronikai zseni. Ez a közelítéskapcsoló egy NPN/NO kivitel. A kérdéses alkatrészt bekarikáztam pirossal.

http://kepfeltoltes.hu/view/120219/ped_l_szenzor_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
(#) kendre256 válasza buldozer hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Az a terhelés, a működtetni kívánt berendezés jele. Oda kell kötni mondjuk egy motort (relét, lámpát stb. ), ami akkor fog áramot kapni, ha a közelítéskapcsoló működik.
(#) Patesz24 hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Hello!Ezt a Ledes indexrelét szeretném megépíteni.A kérdésem az lenne,hogy a BC 338-as tranzisztor helyett jó lenne e hozzá a BC 337-es?A 12v-os morze relének jó bármilyen 1áramkörös relé?Előre is köszönöm!
(#) mczsocahawer hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Erre a kábelre kell rákötni a bekapcsoló szálat ami az erősítőből jön? AMP REM van ráírva

http://kepfeltoltes.hu/view/120220/634786291fot__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Lik mellékelve.
(#) Ninoo hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Sziasztok!
A tv-ben láttam valamelyik nap egy műsorban, hogy a fickón átfolyó áram működtette a turmix gépet. Aztán egy 3A-es tesztnél,sütőlapot működtetett a derekára csavart vezeték. Szóval itt az áram a vezetéken folyhatott. Ezt még értem is. Később megmérte a műsorvezető a fickó bőrének az ellenállását, és el volt ájulva, hogy az 10MOhm közelében van, míg a sajátja csak 1-2 MOhm. Persze ettől még az más kérdés, hogy nem halt bele, pedig érintkezett a vezetékkel, és a földön állt mezitláb.Lehet, hogy egy földeletlen hálózat volt. De egy dolog nekem nem stimmel. Ha a turmix és az ember sorosan kapcsolva( ez jól hangzik) csatlakozik a 230V-ra, akkor a feszültség megoszlik arányosan. Ráadásul a turmix is 450W-os, és ugyanúgy pörgött, mintha a konnektorba lett volna bedugva.Valaki számolja már ki ha kérhetem, hogy mekkora áram folyik, és mekkora a feszültség a "két fogyasztón". Aztán ez lehetséges-e anélkül, hogy füstölne az ember, vagy teljes fordulaton pörögjön a turmix?
hegusp
(#) zolika60 válasza Ninoo hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Láttam én is. Ráadásul az egyik vezetéket a nyelvéhez érintette. Nem tudom hol volt a csalás benne, de volt az biztos. Nem kell ezeket a dolgokat komolyan venni. Ekkora ellenálláson néhány uA folyik az nem elég ekkora teljesítményhez.
(#) Patesz24 hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Hello!BC 338-as tranzisztort lehet helyetesíteni egy BC 337-el?Köszi
(#) Mybuster válasza Patesz24 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Szia!

Igen felcserélheted vele.Mind a kettő Npn tranyó.

data.pdf
    
Következő: »»   1597 / 3946
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem