Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mágneskapcsoló tekercs által keltett zavar
Lapozás: OK   1 / 1
(#) ciw hozzászólása Okt 11, 2010 / 1
 
Üdv !

Az lenne a kérdésem, hogy egy mágneskapcsoló tekercse által keltett zavart hogyan lehetne megszüntetni?

A mágneskapcsoló tekercse 230VAC val üzemel és főleg a kikapcsoláskor akkora áramot lök, hogy néha bezavarja az elektronikát. A gyengeáram egy másik szekrényben van, de a vezérlő vezetékek amik átmennek a mágneskapcsolók tekercseire, gondolom áthozzák a lökést a gyengeáramú szekrénybe.

Próbálkoztam egy gyárilag erre a célra kialakított eszközzel, ami be is vált, de olyan sok kellene belőle, hogy horror pénzbe kerölne. (64db és a legolcsóbb is 600Ft+ÁFA)

Próbálkoztam a mágneskapcsoló tekercsére közvetlen párhuzamosan rákapcsolt varisztorral (275V) de szerintem ez sem lenne jó.

Összeraktam egy próbakapcsolást(mivel nem a helyszinen akarok kinlódni).

Ugyanolyan mágneskapcsolót kapcsolok egy 12VDC relé érintkezőivel. Ha a gyári szűrőkockát rárakom a mágneskapcsoló tekercsére, akkor a vezérlőrelé érintkezői között egyáltalán nem képződik ív.
Ha a 275V varisztort teszem a mágneskapcsoló tekercsére, akkor a vezérlő relé érintkezői között keletkezik egy kis ív(mondjuk kevesebb, mint ha csak naturban kapcsolgatom a mágneskapcsolót) ezért gondolom, hogy ez a varisztor nem elég.

Van valakinek ötlete?

(a kezdő kérdésekben, feltettem a kérdést már, de az eléggé elszaladt szem elől, nem hinném, hogy bárki meglátta volna).
(#) ciw válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Kösz a választ ki fogom próbálni.

Egy siemens adatlapban ajánlanak 110 Ohm 0,22µF soros RC tagként párhuzamosan a tekercsre, gondolom, azért a varisztort is rajtahagyhatom.

Az ellenállásra viszont nem írtak teljesítményt a kondira meg nem írtak feszültséget.
(#) kadarist válasza ciw hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Használhatsz gyári megoldást is: Mágneskapcsoló zavarszűrő
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Ja, hogy a gyári drága. Bocs.
(#) ciw válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 11, 2010 / 1
 
A varisztor párhuzamosan A1-A2 re plusz a 220n soros 110 Ohm szintén párhuzamosan A1-A2-re tökéletes megoldás. Köszönöm a válaszokat.

kadarist: nem nekem drága, hanem annak aki nem gondolt erre . Én kapásból a gyárit ajánlottam.

köbzoli: Szerintem mivel nyitottam egy témát neki, és meg is oldódott így ez maradjon, a kezdő topikból meg ha lehet ki kellene venni, mert ott még senki nem szólt hozzá.

Köszönöm a segítséget.
(#) Bagyula válasza ciw hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Szia !

Véleményem szerint a zavart az éppen bontó kontaktusok között keletkező ív okozhatja .A következőt próbáld meg : tegyél a kontaktusokkal párhuzamosan egy soros RC tagot mely 100 ohm-ból és 100 nF-ból álljon .A ellenállás lehetőleg szénréteg legyen (nem vicc) és kb. 2W-os ,a kondi (ha lehet impulzustűrő) legalább 600 v-os legyen .
(#) smiler79 válasza ciw hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Csatlakozok az előttem szólóhoz, egyik ok az ív. a másik ok, az induktivitás kikapcsolása, amit meg kéne próbálnod, hogy nullátmeneten kapcsoló szilárdtest relével kapcsolj (ez sem lesz olcsóbb, de elkerülhetetlen AC tekercses fogyasztók kapcsolásánál!), nálam ez jött be, és persze kombinálni kell varisztorral és RC taggal!
(#) smiler79 válasza smiler79 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
OMRON-nak is és SHARP-nak is van, a SHARP olcsóbb, utólagos beépítést úgy szoktam megoldani, hogy egy kis dobozba belerakom és lábhoz vezetékelek, csúnya, de hatásos!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem