Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   7 / 274
(#) pucuka válasza moltam hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Ha az Ri 650 kohm, akkor? legalább 100 kohm, jó sok vékony drót. De minél több, amit lehet, legfeljebb nem lessz illesztve, de szólni fog.
(#) moltam válasza pucuka hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Remélem találok olyan trafót, mert sajnos tekerni nem tudok. Köszönöm a segítséget.
(#) pucuka válasza moltam hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Ügyeskedjél . . .
(#) moltam válasza pucuka hozzászólására (») Okt 28, 2010 /
 
Helo.
Elkészült a visszacsatolt audion rész. Annyit csinál, hogy amikor a visszacsatolás potit tekerem, egy kis kattanás hallatszik az ideiglenesen rákötött számítógéphez való hangszóróban. Kéne antenna, ferritről nem fogná a Kossuthot? Kimenőnek valót találtam, 400k primer 32 ohm szekunder. Négy 8 ohm -os hangszóró lesz rákötve.
(#) pucuka válasza moltam hozzászólására (») Okt 28, 2010 /
 
Hát akkor mi van a modulátorköben? Vagy ferritre csináltad a rezgőkört, akkor nem kell más, vagy csévetestre, akkor meg antennának egy pár méter drót.
Szerintem a koppanás, a gerjedést jelzi. Lehet, hogy túl szoros a visszacsatolás.
(#) moltam válasza pucuka hozzászólására (») Okt 28, 2010 /
 
A rezgőkört ferritre csináltam. A potival szabályzom a visszacsatolást, de műsort nem hallok. Az 500k s poti a cső anódellenállása, a leszedő megy a vcs tekercsre. Mindkét tekerccsel 470p van sorban. A G2 és táp közé mekkora ellenállás kell? Most 70k van.
(#) pucuka válasza moltam hozzászólására (») Okt 28, 2010 /
 
Tudnál egy rajzot mutatni? az RF csatolás változtatására a poti nem a legalkalmasabb szerkezet, legaábbis közvetlenül.
Az a baj hogy a segédrácsot általában hidegíteni kell, hacsak nem innen szabályzod potival a cső erősítését.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Okt 28, 2010 /
 
Itt a rajza. A 70k s ellenállásról lemaradt egy 100 nanós kondi.

vscaudion.JPG
    
(#) moltam válasza pucuka hozzászólására (») Okt 28, 2010 /
 
Akkor a vcstekercs ferriten való mozgatásával szabályozzam a visszacsatolást? A segédrács hidegítve van 100n al.
(#) pucuka válasza moltam hozzászólására (») Okt 28, 2010 /
 
A segédrácsot hangfrekisen is hidegíteni kellene. Az anódban a poti, mint írtam nem jó megoldás így, helyette a visszacsatoló 470 pF helyett tegyél forgókondit. Így meg kézkapacitásra lessz érzékeny. A visszacsatoló tekercs mozgatása is megoldás, de az meg nem ad kellő szabályozási tartományt.
(#) szilva válasza moltam hozzászólására (») Okt 28, 2010 /
 
Nem akarok hülyeséget mondani, mert audionokkal soha nem foglalkoztam, de a rajzon az első és a második rácsok (vezérlő- és segédrács) nincsenek felcserélve?
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Okt 28, 2010 /
 
Helyes az észrevétel
(#) gabi20 hozzászólása Okt 29, 2010 /
 
Sziasztok ezt a kapcsolást megépítette már valaki? Szerintetek működőképes lehet?
(#) pucuka válasza gabi20 hozzászólására (») Okt 29, 2010 /
 
Elég sok helyen használják ezt az IC -t, pl ébresztős rádiókban. Ott jól működik, ez a kapcsolás ennek egy AM re lecsontozott változata. Miért ne működne?
(#) sz_ferko válasza gabi20 hozzászólására (») Okt 29, 2010 /
 
Igen én megépítettem TDA1083 és TDA 1072A-val is. A tda1072A-nak van egy térerő indikátor kimenete is akár ledet vagy műszert is meghajthatunk vele. A meglévő detektoros rádióm rezgőköréről 1 menetes kicsatolással hajtottam meg az IC-t, ez bőven elegendő. Így minimális a rezgőkör terhelése és igen szelektív a vevő. Késő esti órákban és reggel órákban nyüzsögnek az állomások rajta. A TDA 1072-höz kell még egy erősítő, én LM386-ot használok. Egyszóval érdemes megépíteni. Kezdőknek is tudom ajánlani, mivel egyszerű de a maga kategóriájában nagyon jó vevő. A mellékelt képeken látható a megoldásom.
(#) moltam válasza szilva hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Fel van cserélve. De megépítve jól van.
(#) moltam válasza pucuka hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Megpróbálok szerezni forgót. A mai rádiókban lévő apró forgó jó lenne vagy túl kicsi a kapacitása? Potival sikerült annyit elérnem, hogy begerjesztve és a számítógép hangszórót maximumra tekerve halkan szól valami.
(#) pucuka válasza moltam hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Nem a kapacitásával van baj, hanem a feszültségével. Anódban van!
(#) gabi20 válasza sz_ferko hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Szia! Kösz a választ. Előbb készült el TDA 1083 - al az én AM vevőm, működik szépen. Esetleg ezzel az ICvel készítettél FM vevőt is? Valami egyszerű kapcsolás érdekelne. Keresgéltem a neten de nem találtam. Előre is kösz
(#) pucuka válasza gabi20 hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Az adatlapján van a mintakapcsolás. Ott AM-FM re van elkészítve. Megépítheted mindkettőt, de külön külön is, csak akkor a másikhoz tartozó alkatrészeket nem ülteted be.

TDA1083.pdf
    
(#) qbit hozzászólása Okt 31, 2010 / 3
 
Sziasztok!

Az elmúlt időkben itt és másutt szereplő témáknál gyakran szerepelt nagyfrekvenciás rezgés. Pl. Visszacsatolt Audion, Szupreg, Szinkrodin...stb. Az ilyen projekteknél sikerrel használtam a csatolt kapcsolás szerinti kis RF-detektort. Ezzel könyedén kimutatható hogy rezeg-e egy oszcillátor, vagy egy audion vevő. Kevéssé hangolja el a vizsgált fokozatot. Ha pl. egy erősítő nemkivánatos gerjedés áldozata, ezzel az is kimutatható. A tapasztalataim szerint párszáz kHz és párszáz MHz közti frekvenciák esetén használható. Kis méretben elkészíthető.

A detektort kézben fogva a "T" tapintó érintkezővel végigpróbálhatjuk azokat a pontokat, ahol nagyfrekvenciás rezgés jelenlétére vagyunk kíváncsiak. Ha van rezgés, annak mértéke szerint a műszer kitér...

Készíthető LED-es illetve csipogós detektor is, de azok tápfeszt igényelnek.

Üdv.

RF det.JPG
    
(#) sz_ferko válasza gabi20 hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Szia! Örülök a sikerdenek. Én is az adatlapon lévő kapcsolást tudom ajánlani. Ennek az egyszerűsítésén nem érdemes gondolkodni. Jól fog működni. Üdv. sz.
(#) sz_ferko válasza qbit hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Ismerős....
üdv. sz.
(#) gabi20 válasza sz_ferko hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Hello akkor kipróbálom az adatlapban levő kapcsolást, csak elaő ránézésre elég bonyolultnak tűnt. De kipróbálom
(#) Abukodonozo válasza qbit hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Szia!

Ez jó ötlet! Csak ilyen high speed diódák kellenek hozzá...
(#) pucuka válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 1, 2010 / 1
 
Nem is annyira a gyors dióda a lényeg, (az is) hanem hogy kis nyítófeszültségű típus legyen, pl. Ge, OA1160, vagy Shottky dióda, BAT 41, 42, 43. Érzékenyebb lessz a kapcsolás.
(#) Abukodonozo válasza pucuka hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Értem, köszönöm!
(#) sz_ferko válasza qbit hozzászólására (») Nov 1, 2010 / 1
 
"Szegény ember vízzel föz" Addig is még nincsenek meg a speciális alkatrészek valamilyen keretek között használható az eszköz. A hozzászólások alapján persze érdemes tökéletesíteni, de addig is legyen valami. Ha valaki behatóbban szeretne foglalkozi ezzel a kapcsolással amely akár FM-AM demodulátorként is használható, akkor itt egy link számításokkal, gyakorlati kapcsolásokkal.Bővebben: Link
(#) qbit válasza pucuka hozzászólására (») Nov 1, 2010 / 2
 
Igen, germánium vagy Schottky diódákkal tényleg érzékenyebb lesz, ami főleg detektoros rádió esetén jön jól. A tapasztalatom szerint áramköri vizsgálatoknál többnyire akkora jelszintek vannak, hogy bőven kinyitják a szilícium diódákat is... A germánium mondjuk akkor is jól jön, ha az ember csak közelít az áramkörhöz, de nem érinti. Ilyenkor is láthatóan kitérhet a műszer... Nekem néha többet segített ez az egyszerű kis eszköz, mint a szkópom meg frekimérőm... Pl. ha féltem a komolyabb műszereimet.
(#) pucuka válasza qbit hozzászólására (») Nov 1, 2010 / 1
 
Egy 100 MHz es oszcillátor vizsgálatához már komoly szkóp kellene, de annak eldöntéséhez, hogy rezeg-e vagy nem, tán felesleges is. A frekimérővel meg az a baj, hogy ilyen frekvencián a kis bemeneti impedanciájuk miatt beterhelhetnek, és akkor meg pont ettől áll le a rezgés. Ez az egyszerű kis eszköz nem drága, jól használható akár egy olcsó multiméter előtt is, 50 Hz től akár több száz MHz ig. Érdemes megépíteni egy kis mérőfejnek, sok sok feladatra alkalmas.
Következő: »»   7 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem