Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrofon előerősítő
 
Témaindító: Takee, idő: Okt 22, 2005
Lapozás: OK   7 / 21
(#) lapose válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Szia!

Keress rá a neten az Instrumentation Amplifier kifejezésre. Általában három opa-ból áll, szimmetrikus bemenete van, igen kis zajú. Lehet olyan integrált áramköröket kapni, ami már tartalmazza az egész áramkört, pl. INA217, INA118, de ezek elég drágák.
(#) Rober_4 válasza lapose hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Köszönöm, már találtam is valamit:
Bővebben: Link
(#) Rober_4 válasza Pioneer hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Szeretném megkérdezni, hogy ezzel a kapcsolással milyen tapasztalataid voltak?
Bővebben: Link
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
És szerintem a 7. oldalon már elég jó lehet a mikrofonerősítő minta:
Bővebben: Link
(#) lapose válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Ha csak dinamikus mikrofont szeretnél használni, lehet egyszerűbbre is építeni. A rajzon a kondenzátor mikrofonhoz szükséges fantom táp csatlakozása is ki van építve. Ezt akkor lehet érdemes kiépíteni, ha esetleg be szeretnél ruházni egy kondenzátor mikrofonra.
(#) Rober_4 válasza lapose hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Természetesen, lehagyható...
Egyébként Sure beta58 dinamikus mikihez építeném elsősorban.
(#) Pioneer válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Én is egy régi Shure mikrofonhoz építettem az erősítőt. A hangjával teljes mértékben meg vagyok elégedve.
(#) teddysnow hozzászólása Okt 10, 2010 /
 
Én ezt a kis kapcsolást használom, nekem semmi bajom a hangjával. Jó nagy erősítése van, szinte mindegy a tranzisztor típusa, egyszerű, olcsó, kisméretű. Én BC548C-al használom. Annyi a hátránya, hogy kicsi a bemeneti ellenállása kb 700 Ohm. Az R4-et ellehet hagyni.

micamp.gif
    
(#) HA3GX hozzászólása Nov 26, 2010 /
 
Sziasztok!

Ha szeretnétek egy igazán egyszerű, és jó mikrofon erősítőt építeni, akkor ajánlom figyelmetekbe a csatolt kapcsolást. Csupán 1 tranzisztor, 3 ellenállás és 3 kondenzátorból áll (+ mikrofon). Építettem már több 2-3 tranzisztoros mikrofon előerősítőket, de egy picike zajtól is már túlmodulálta a jelet, és élvezhetetlen volt a minősége. Ellenben ez nagyon szépen szól, 5 perc alatt össze lehet dobni. Csak ajánlani tudom!
(#) gyalaj hozzászólása Jan 19, 2011 /
 
Sziasztok! azt gondoltam hogy vajon az asztali mikrofonomból lehet-e egy erősítővel ami nem bonyolult vonalszintű bemenetet építeni.
Egy ilyen "erősítő"kapcs.rajzot kaphatok?
(#) Balaa16 válasza gyalaj hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Szia!
Itt a HE-n van kapcsolás. Itt.
Nem hiszem hogy hosszú életű lesz a téma....
(#) frissadam hozzászólása Feb 10, 2011 /
 
Hi!

Megépítettem a linkelt mikrofon erősítőt. Teljesen jól működik, annyi korrigálással, hogy 10K-s gain potmétert tettem bele mert a 100-as nagyon kis mértékben hangosított. Az lenne a kérdés, hogy ez a mikis cucc és egy vonali jelet erősítő hangszín szabályozó jelét , hogy tudnám közösíteni? Próbáltam a micpre kimenetére ellenállásokat tenni és 1,8K-val egész jól szól. Az a probléma , hogy a miki erősítőjén ha fullig vagy minimumig tekerem a hangerő potit akkor gyengíti a vonali jel hangerejét is. Nem lehetne azt megoldani hogy független legyen egymástól a két jel keverése?

Üdv.:
Ádám
(#) abcdabcd válasza frissadam hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Egy műveleti erősítős összegző kell neked, így elvileg megtalálható a neten is sokhelyen, itt a fórumon is volt ahol, talán aktív hangváltós témában valaki tett is fel ilyenhez kapcsolást a kérdezőnek...
(#) Rober_4 válasza frissadam hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Én nem értem a problémád. Tehát a mikerősítő után kötötted a hangszínszabályozót?
A miki 10k-s potijának, nem szabadna beleavatkozni az utána lévő jelekbe, hisz azt bőven leválasztja a műveleti erősítő. :nemtudom:
(#) frissadam válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Ezt a cuccot milyen néven keressem?
(#) frissadam válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Van egy miki erősítő. A 10k poti az gain a másik a hangerő ami 100k-s. A miki hangerő potija szarakodik a vonali jellel. A vonali jel a 3 sávos hangszínen megy keresztül. A miki kimenetét egy 1,8k-s ellenállásal a hangszín kimenetére kötöttem. Ennyi az egész.
(#) abcdabcd válasza frissadam hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Műveleti-erősítős összeadó, vagy összegző. Kerestem neked egyet ez a wikipédia: Bővebben: Link
-de sok más helyen is megtalálható de a kapcsolás ugyanaz
Az egyes ágak ellenállásait ha különbözőre választod, akkor még "keverőt" is tudsz építeni mert ahogy a cikkben lévő képlet is írja az ellenállások arányaitól függ, hogy a kimeneti jelben melyik bemeneti jel milyen arányban szerepel.
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Még annyi jutott eszembe, hogy akkor már ajánlok ic-t is a kapcsoláshoz mert az ilyen általános oldalon csak a kapcsolás van ott Szerintem az NE5534-gyel próbáld meg, ha nem tetszik csak akkor keress valami mást, ez egy egészen olcsó de nem rossz tipus...
Ami a rajzon nincs táp is kell neki (milyen meglepő) a lábkiosztásnál az adatlapjában megtalálod: Bővebben: Link

Illetve eszembe jutott, hogyha nem használtál még műv. erősítőt, akkor egy komplettebb kapcsolás kéne pl: Bővebben: Link 9. oldal teteje, de még ez se teljes, csak annyit ír a "+" bemenetre, hogy Vcc/2 itt két egyforma értékű ellenállásból kell osztót csinálnod és ide is a tápot kötni, mert gondolom csak egyszeres tápfeszültségről akarod használni szóval mondjuk van +5V-od és nincs -5V-od is, ha az is lenne nem kéne ez de, egyszeres tápról csak így működik!

Ha valami nem tiszta kérdezz!
(#) frissadam válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Rendben kösz a segítséget. A tápom +-12v és NE ic-ket szoktam használni. Valószínűleg a "master" potira fogom rá integrálni a cuccot.
(#) Rober_4 válasza frissadam hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
De hát az ic1A jelű műveleti erősítő nyugodtan lehet, egy összeadó áramkör! Minek kéne ide még egy műveleti erősítő a körbe? Egyszerűen még egy ellenállás a 2-es lábra úgy ahogy az R1 van, és kész az összegzőnk. Ne lőjünk már ágyúval verébre...
(A 100k-ósat továbra sem találtam, de gondolom a két áramkört kötötted össze vele, teljesen szabályos hangerőszabályozó bekötéssel.)
(#) abcdabcd válasza frissadam hozzászólására (») Feb 12, 2011 /
 
Úgy is jó ahogy az utánamszóló kolléga mondja, azt én nem tudom/tudtam, hogy pontosan milyen kapcsoláshoz kell ez neked! Szóval használhatod az eddig a bemeneten lévő invertáló erősítőt is, mert lényegében ez is az, csak több bemenő ág, szuperpozíció miatt összegez kiszámolod áganként és az elv miatt az ágak összege lesz az eredő jel... így akár különböző erősítéssel az egyes ágakra ha az ellenállások különböző értékűek!
(#) Medve0 hozzászólása Márc 7, 2011 /
 
Szép jó estét!
A mellékletben található előerősítőnek szeretném csökkenteni az erősítését, tudná esetleg valaki hogy melyik alkatrészt kell kicserélnem? A segítséget előre is köszönöm.
(#) steelbird válasza Medve0 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
A visszacsatoló ágban lévő 220 kOhm -os ellenállást kell lecsökkentened kisebb értékűre.
(#) anagma válasza Medve0 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Üdv! Ez alapján jön ki az erősítőd erősítése: Au=-(220K/10K).Ha megvan mekkora erősítést akarsz akkor kitudod számolni mekkorára csökkentsd,ahogy steelbird is mondta.
(#) steelbird válasza anagma hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Egészen pontosan: Au = -[1+(Rv/Ri)], de jó az egyszerűsített képlet is.
Az Rv itt a rajzon a 220 k Ohm, az Ri pedig a 10k Ohm.

Még mielőtt megkérdeznéd, miért negatív az erősítés... a negatív azt jelenti, hogy ellenkező a fázisa a kimenőjelnek a bemenő jelhez képest, vagyis a fokozat fázist fordít.
(#) anagma válasza steelbird hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Az 1+(Rv/Ri) képletet ha jól tudom nem invertáló alapkapcsolásnál használjuk és ha jól látom ez invertáló tehát nem ez kell.De javítsatok ki,ha tévedek.
(#) Medve0 válasza anagma hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Rendben,köszönöm szépen a válaszokat!
(#) steelbird válasza anagma hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Ehh, rosszul emlékeztem. Jogos!
Au = -(Rv/Ri)
(#) orizon hozzászólása Márc 26, 2011 /
 
Panasonic WM61A kapszulához keresek egyszerű és a kapszulára kihegyezett XLR kapcsolásokat.Hasonlóakat, mint például az ECM8000 modifikációkat a WMA61A kapszulához.
(#) Rober_4 hozzászólása Ápr 17, 2011 /
 
Sziasztok!
Kezembe került a napokban, egy régebben készített áramköröm, melyet elektronika tanáromtól (Szabó István) kapott rajz alapján készítettem el, még vagy 20éve. Az áramkörre akkor nem figyeltem fel, az elmegy kategóriába soroltam, de régebben nem is volt normális mikrofonom. Pár éve szükségem volt egy mikrofonelőerősítőre, mivel a hangkártyámban lévő nagyon zajos volt, így gyorsan lefűrészeltem az egyik panelról amelyiket nem használtam. 9V-os ellemről hajtottam, de most bekerült egy rádiós mikrofon dobozába, ami használhatatlanná vált mikor annak adómikrofonját (NE100) ellopták...
A vevő tápja 12v-os, és az általam fontosnak tartott brummszűrést nagyon jól megoldották a benne lévő panelon lévő alkatrészek, így csak csatlakoztatnom kellett az áramkörön általam tápfeszültségnek vélt pontra.
A mikrofon bemenet, nem szimmetrikus, egyszerű 6,3 as jack-dugóval csatlakozik, a kimenet ugyaigy megy a hangkártyám (Audigy2) line in bemenetére. Mindkét dugót én fúrtam fel a dobozra.
A mérőmikrofonom egy Sure Beta58 dinamikus énekmikrofon volt, ez azért a saját kategóriájában jónak mondható. Természetesen asszimetrikus bekötésben.
Az eredmény:
Ez az egyszerű kapcsolás is egész jól teljesített! Nem is gondoltam volna, hogy ennyire jól illeszkedik a 150Ohmos mikikhez. A jel-zaj viszonyom picit jobb mint 70dB; lásd képek!
Mérőprogram: Ardour 3.0.
Normál beszédhangerő rögzítéséhez javaslom!
Ha van ötletetek, hogyan lehet, még jobban csökkenteni a zajt, vagy van kedvetek közzétenni az általatok használt mikrofonelőerősítő paramétereit, ne fogjátok vissza magatokat!
Következő: »»   7 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem