Fórum témák
» Több friss téma |
Szeretném megépíteni a pic-es referenciavezérlőt, viszont 16f716-al. Szerintetek átlehetne rá írni a programot? Nagyon kezdő vagyok PICben, de amennyire tudom csak a port címeket kellene a megfelelő helyen változtatgatnom, az én PICemben is van AD átalakító amikre a potik tudnak csatlakozni. Esetleg valami tud segíteni a konkrét átírásban is?
Sziasztok
Nemrég szétszedtem pár régi HDD-t én is, és persze naívan neki is fogtam emghajtani egy egyenáramú táppal. Sajnos az elektrónikában még tapogatózom, ezért saját vezérlés építéséről nem is álmodom egyelőre. Végigfutottam a fórumot de egyszerű megoldásra nem találtam. A kérdésem: a HDD lapjáról nem lehetne elkülöníteni azt a részt ami a motor vezérlését végzi??
Lemondtam az átírásról, inkább vettem 877es picet. Megfelelő feszültséggel és hídfokozattal egy 3 fázisú aszinkron motort is gond nélkül meghajtana igaz? (arra szeretném használni, frekvenciaváltóként gyakorlatilag, IGBT híddal és egyenirányított hálózati feszültséggel)
Sziasztok!
Aki már sikeresen megépítette, attól kérdezném, hogy mekkora nyomatéka van egy átlagos HDD motornak? Szeretnék rátenni egy propellert (meg fordulatszámot szabályozni), és érdekel hogy elbírná-e egyáltalán, vagy inkább felejtős, és ruházzak be valami erős nagy fordulatú dc motorba? Gondolom az utóbbi lesz, de a remény hal meg utoljára. Üdv Krisz
Propeller meretetol fugg es nyilvan attol is, hogy mekkora fordulattal szeretned meghajtani... Nyilvan valo, hogy letezik olyan kicsi emelkedesu es nagyobb toll meretu propeller, amit meg meghajt, vagy olyan nagyobb emelkedesu es kisebb toll meretu amit szinten meg elvisz. Milyen propeller es mi a szerepe? Levegoben porogne vagy folyadekban (milyenben?)
Amugy repulogep modellezok szoktak CD-ROM motorokat atalakitani kisebb park repulok meghajtasara. De ahhoz ujra tekercselik a statort es uj neodymium magneseket raknak bele, altalaban 4.5 vagy 5-osoket. Lehet HDD-vel is meg lehetne csinalni csak akkor erdemes a nehez harangjat lecserelni valami konnyure. Pl esztergalhatsz hozza...
Quad-kopter motorjainak gondoltam. Tehát az össz tömeg egy negyedét kellene vinnie. De áttekercselés meg stb.. kissé nem ér ennyit szerintem
![]()
Ezt nyilvan neked kell tudni, hogy megeri-e. De az biztos, hogy sok munka, mert tekercseles es uj magnesek beragasztgatasa utan meg terheles teszteket is kell csinalni. Ahhoz nyilvan mindenfele eszkozok kellenek, valami digitalis merleg, tobb fele propeller stb...
Szoval nem egyszeru menet.
Megbeszéltük. Akkor lesz belőle léghajó
![]()
Ezt a cd rom motort hogyan lehet megműködtetni + -
áramforrásal (persze úgy hogy a tetején van az ami forog)
Szia! Ezt sehogy, mert ez nem DC motor, hanem egy bipoláris léptetőmotor!
Vezérlése elméletben: Bővebben: Link És egy gyakorlati példa: Bővebben: Link Üdv: Jani
Ez egy háromfázisú szinkronmotor. Az egyentápfeszültségből készítesz egy oszcillátorral, és egy hármas számlálóval felépített háromfázisú generátort, (555, 4017) amivel vezérled a mellőle kitermelt meghajtó IC -t. Ha ez nincs, akkor neked kell készítened meghajtást mindegyik fázistekercsre.
Bocsanat, hogy kozbe szolok, de ez nem lepteto motor, hanem 3 fazisu szenkefe nelkuli motor, meghozza ugy tunik csillag kapcsolasban. De amugy jogos, ehhez megfelelo meghajtas kell.
Ja, es a kepen nincs rajta a persely a magnesekkel, de gondolom az megvan hozza?
Üdvözletek!
Nem épp hdd motor, de talán még ahhoz áll legközelebb. Adott egy 2 tekercses,négy kivezetéses dc motor,fénykorában egy 12V-os szivattyúmotor (nevezett "brushless"). Nincs szénkefe , a forgórész egy állandó mágnes. Az állórészbe még bele van öntve egy ntc ,és egy tranyó(nem kimérhető,hogy p vagy n). Az elektronika lehalt róla, de fel kéne éleszteni a motort. Annyi biztos, hogy az ntc csupán hővédelem, a tekercsek negatív lába közös,és testre volt kötve, a + 12V volt kapcsolgatva 1-1 Nfet-tel. Ilyet még nem csináltam, tanítsatok: pontosan milyen logika szerint kell megvezérelni a kapcsolótranyókat? Próbáltam hergelni egy pic -el fálváltva kapcsolgatni a végtarnyókat, különböző frekivel,és kitöltési idővel de ez így karcsú, nem forog határozottan,leáll vagy beremeg, nyilván azért volt beletéve a tranyó, mert induktív módon az figyelte a pólusváltásokat. Mi a megfejtés?
Betojok,tényleg ilyen tokban van...megyek mágnesezni.
Biztos, hogy 2 tekercs? BLDC-nel a szokasos elrendezes a 3 fazis, ha 4 kivezetes van akkor csillag kapcsolasban ugy, hogy a kozos pont is kijon. Merdd ki, hogy van-e kozos pont, azaz amit mind a harom masik labon lehet csongetni.
Sajnos a tekercselrendezés nem látható .Habár a motyó be volt öntve, aránylag kultúráltan sikerült szétbányászni.4 láb jön ki az állórészből,mérhetően 2 tekercsről van szó .A panelen látszik, hogy a 4 kivezetésből 2 közös és testen volt, a másik 2 megy 1-1 fet-re (bts117).
kitermeltem egy ventiből egy 4 lábú APX sensort, azzal meghajtva a végtranyókat gyönyőrűen működik ! Ismét köszönöm a segítséged!
![]()
Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok, és ezért csak nagyon egyszerű megoldás érdekel, ami szerintem kivitelezhető lesz a következő problémához. Elektromosan szeretnék kapcsolni tányérszelepeket. Ugye ezek a szelepek mindig nyitva vannak, ami nem jó, mert a meleg levegő kimegy, amikor nem működik a levegős kollektor. Ezért akkor kellene nyitnia, és nyitva maradnia, amikor a ventilátor megy, és akkor zárjon, amikor a termosztát lekapcsolja a ventilátort. Igazából a tányérszelepet is 2 db műanyag vázából vágnám ki, és ezek íves nyakai egymásba illeszthetőek, szóval a belső műanyagdarabot kellene le-fel mozgatni max. 10 cm-es hosszúságon. HDD motorból van 30 db-om, szóval ezért tettem fel itt a kérdést, ha valamit használni kell hozzá, akkor ez megvan.
Szia !
Szerintem a HDD motor nem az igazi erre a célra, kis nyomaték, nagy fordulatszám jellemző rá. A te problémádat inkább RC Szervó motorral lehetne jól megoldani.
Uj magnesekkel es tekercselessel lehet javitani a nyomatekon. Amugy szerintem az RC szervo is csak a nagy attet miatt "eros".
Nade pont ezaz, most tekercselje át, meg faragjon áttételt a hdd motorjára ? Mikor az RC szervóban minden adott, ami a feladathoz kell ?
Mivel inkább mechanikai beállítottságú vagyok, így egy emelőre gondoltam, aminek az erőkarjai 1:10 arányban vannak egymáshoz képest, és mint ilyen dolog a külső "szoknyán" (a tányérszelep külső részén) alátámasztva/csapágyazva emelőként funkcionálhat, és egy elektromágnessel/mágnesszeleppel kapcsolom az egészet. Azaz kívül 1 cm elmozdulás, amikor magához vonzza a vasat, de belül a szelep a másik irányba 10 cm-t mozdul el. Kérdés, hogy van-e ilyen mozgató eszköz, ami tartósan tud 6-10mm-t mozgatni, és megtartani. Lehetőleg ne kelljen bíbelődni/átalakítani hozzá semmit sem.
Igen letezik, ez a szervo motor amit Lidi mar emlegetett. Ennel egyszerubbet nem tudok elkepzelni.
Hali
Flipper kar mechanika, de talatam fenymasolo gepben is hasonlo elektromagnest. Novopart
Köszönöm nektek, még ismerkedem a működési elvével. Lényeges lenne, hogy ha már motor, akkor ha a végállapotot elérte, akkor ne legyen áram alatt, így akkor nem is fogyasztana semmit sem. De akkor elindulok ebbe az irányba. Fogasléc, valami olcsó végálláskapcsoló, vagy megszakító kellhet hozzá. Viszont ha kikapcsol a ventilátor, vissza is kellene állnia alaphelyzetbe, amit nem tudom hogyan tesz meg, ha nem kap áramot... Késleltetés vezérlése és végálláskapcsolóval, áh, kezd bonyolult lenni nekem.
A szervo lenyege, hogy poziciot adsz meg -- ha elerte a kivant pozociot, akkor mar alig fogyaszt aramot. Azonban ha egy terheles ellen kell tartania, akkor folyamatosan korrigalnia kell, mivel a szerv karjat a terheles el akarja mozditani, es el is mozditja, es igy a szervonak folyamatosan vissza kell loknie a kart az eredeti helyre. Ezt esetleg egy zaro mechanikaval ki tudod kuszobolni (ha mar mechanikai gondolkodasu vagy).
A szervo 90 fokot tud fordulni általában, namost ha az alsó állásban felfekszik a szelep, ott nem kell tartani, és ha a felső állás a felső holtpont (pont felfelé néz a szervó karja) akkor ott se kell neki.
De lehet csinálni másképp is, pl motor + menetes orsó + végállás kapcsolók. |
Bejelentkezés
Hirdetés |