Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Összeraktam az 1:2 menetszámú transzformátort (20 menet a primer 40 menet a szekunder) Bekötöttem a tápba aztán vártam hogy kétszer akkora váltófesz jöjjön ki a szekunderen erre a primer oldalon 20-nál is több amper volt az áramerősség míg a szekunderen semekkora feszültség nem volt.
Jó, akkor most mondd el részletesen, mit is csináltál.
Gondolom nem kötötted rá az egyenfeszültséget közvetlen a primerre?
Ha jól tudom ferritmagok néhány kHz kezdenek működni.
Mért nem építesz fesz duplázót? Mielőtt megkérdeznéd mi az? Hát ez. Idézet: „Én még arra is gondoltam, hogy az előbbi kapcsolásom hajtanám meg nagyobb fesszel, ezt úgy csinálnám hogy ferritrúdra tekerek 20 és 40-et a 20-asra megy a 24 Volt ac A másikon elméletileg megjelenik 48Volt” Ferrit rúd? Az meg hogy jön ide? Egyre jobb ötletekkel álsz elő,csak a végén kárt ne tégy magadban. Idézet: „Összeraktam az 1:2 menetszámú transzformátort (20 menet a primer 40 menet a szekunder) Bekötöttem a tápba aztán vártam hogy kétszer akkora váltófesz jöjjön ki a szekunderen erre a primer oldalon 20-nál is több amper volt az áramerősség míg a szekunderen semekkora feszültség nem volt.” A trafó tekercselés nem ilyen egyszerű.A menetszámokat nem lehet csak úgy találomra megszabni,ezért ajánlom neked is figyelmedbe ezt elolvasni.
Dehogy kötöttem egyenfeszt, annyira még én sem vagyok hülye
.Váltóáramot kötöttem rá. Amúgy eddig a fesz duplázó eszembe sem jutott. Megyek is megépíteni.
Természetesen hálózatit,mi mást lehet még kötni egy ferrit rúdra.
Mindent fogóval kell kihúzni belőle, azt írta, hogy tápba kötötte be, a táp az egyenáramú forrást jelent. Nála akkor ezek szerint 50Hz-es váltakozó feszültséget.
Na bocs mindenkitől ma eléggé hülye napom van. Na tehát a primer körre 10voltos 50Hz-s váltakozó áramot kötöttem a primer és a szekunder tekercs 20 és 40 menet volt 1mm vastag rézhuzalon. A vasmag ferritrúd volt d=10mm l=10cm. Ez nem ment ezért megépítettem egy feszültség kétszerezőt amely sikeresen működött(azért nem vagyok benne biztos hogy mekkora kondenzátor kell bele.)És így már sikerült elérnem ötven voltos egyenáramot. (24 voltos váltóáram volt a forrás.) A tápom régi orosz darab, elég erős, tud váltóáramot és egyenáramot is kiadni 2-24 voltig (terheletlenül35 voltot mértem).
A ferrit is egy dolog, meg az 50Hz-is, meg az alacsony menetszám is. De így együtt ez nem volt szép mutatvány.
Most megint írsz mindenféle feszültséget, AC-t DC-t, most akkor mit is akarsz csinálni? ZVS az 9-10V felett indul el, konstans 10A-es áramfelvétel mellett. Hiába tud a trafód/tápod 17A-t zárlatban, ha egyszer a feszültség leesik a mérhetetlen tartományba. Valószínűleg éppen még jó lehet hozzá, de ezt ki lehet deríteni egy 1ohmos ellenállással is (de csak nagyon rövid ideig nagy teljesítményű ellenállással), hogy 10V-on tudja-e tartani a 10A-es áramot.
Nagy a gyanúm,hogy már megint a bu508-ast akarja 50V-ról kínozni,de én most már behoztam a sört a hűtőből,és drukkolok neki minden erőmmel.
Igen, nagyvonalakban ismerem a trafószámításos dolgokat, de én is úgy gondoltam hogy jelen esetben nem biztos hogy célra vezető, ahogy időm engedi végzek még kisérleteket a menetszámokkal, illetve elkezdem avégleges állapotot elkészíteni. Érintés védelmi és szigetelés technikai okok miatt lehet értelme földpotenciálra hozni a szekunder kezdetét, és a primer egyik végét?
Ha leföldeled, akkor 1 vezeték esetén is áramütést kapsz. Ha nem földeled le, akkor csak a vezetékek egyidejű érintése okozhat áramütést. De kapacitív áram mindenképp folyni fog a kezed és a szabadon lévő kivezetés közt.
Nagyon jó az úgy földfüggetlennek.
Én most egy dolgot szeretnék csak elérni: 24 Voltból (váltó vagy egyen) 48 Volt egyenáramot kapni. Összeraktam egy fesz duplázót, terheletlenül szépen le is adta a duplánál is nagyobb feszültséget, de ahogy leterhel valamivel (10kohm ellenállás) Leesett nullára.Lehet hogy ez azért volt mert kicsi kondenzátorokat alkalmaztam (10 nF 63V a diódák 1n4007-esek )?
0-ra nem eshet le akkor sem, ha kis kondikat használsz. De tegyél be legalább 1000µF-osat, akkor nem fog ennyire leesni.
A feszültség amit bírniuk kéne az mekkora legyen? amekkora az alap bemenő váltófeszültség vagy pedig a kimenő egyenfeszültséget is bírnia kell? Ez fogja bírni a folyamatos üzemet is?
megcsináltam a fesz duplázót de nem sokat értem el vele. A kondik 2200µF 35 voltosak voltak, a dióda 1N4007-es.
Az egyik kondenzátor forró volt a másik pedig hideg mellesleg 12 volt váltóáramból csak 17 volt egyent tudott csinálni. Amikor ráraktam 24 voltra a tápom iszonyatosan zúgni kezdett aztán elolvadt benne a biztosíték. Tehát akkor még egyszer megkérdezem: Szerintetek hogy lehet 24 volt egyenáramból(vagy váltóáramból) 48 volt(2-szeres feszültséget csinálni, úgy, hogy az elviseljen legalább 2-3 Ampert?
Rajzold le, mit hogy kötöttél be.
24VAC-ből 67VDC lesz a szimetrikus táp esetén. Egy ilyen egyszerű szerkezetet nem lehet rosszul bekötni, valamit nagyon rosszul csinálsz. Mondjuk fordított polaritású elkó.
Bővebben: Link
ezt csináltam A tápom régi taneszköz,békeidők beli. és szerintem azért nem kötöttem be rosszul, mert 12 volton 17-et mértem kimenő egyenként.
Ejj pedig igencsak megkönnyítené a dolgom egyrészt konstrukciós okokból, másrészt a szigetelés igénybevétele sokkal kedvezőbb lenne. Amúgy a youtubén láthatókkal ellentétben semmilyen körülmények között és semmivel nem matatok feszültség alatt álló alkatrészek környékén.
Na végre rájöttem mi a baj
az a kondi amelyik melegedett hibás volt, és egy nagy durranás után szállt is a kukába.Jelenleg nincs itthon 1000µF-nál nagyobb kondim de 2 470µF-ossal kipróbáltam ki és működött. Igaz csak 1,5 szörös feszültséget adott ki, de holnap megyek és veszek két 2200 uFaradosat most attól várom a csodákat.
Ha minden kép elakarod kerülni a kondik robbanását, ill. meghibásodását. Legalább 50V-s, vagy nagyobb kondik kellenek.
Sőt a diódákból is érdemes több amper teherbírású szerezni. Típust nem tudok mondani, tehát kérdezd meg az eladót hogy melyik a dióda a "legcombosabb". Ja, jó ha többet is veszel diódából, kondiból egyaránt.
Le is földelheted,csak majd tartsd a kellő távolságot...
Egy elkó nem robban fel csak úgy,annak oka van.A didódák biztosan jók? Mert ha az egyik átüt,az viszi magával a mellette lévő kondit is.
Sziasztok.
Én is megcsináltam a feszduplázot és 2200µF (40v pc tápokban van egy csomo) kell hozzá +2db 1N007 ,16 voltbol csinál 38v voltot.
Nekem viszont van egy sorkimenös kérdésem.
Egy malomkerékes nagyfesz tekercsetcsináltam ,de sajna a levegöben csak egy cm-t huzz át. Hogy tudom emelni az iv hosszát? A pufferkondikat ha növelem 10000µF -rol nagyobra akkor...? Ja és van egy másik érdekeség: Egy 220v-os energia takarékos izzot kibeleztem és a kondenzátort ami a négy láb kivezetés közzöt van kivettem.az elsö meg a negyedik lábat rákötötem egy sorkimenö primerjére a testet a nyáklapon lévö negativ-hoz kötötem. Bedugatm és jöttek a bitang nagy ivek. Itt van egy rajz a Fcl nyákjárol.
Szerintem nem a puffer les a baj. Melyik kapcsolást csináltad meg, és milyen tranzisztort használtál? Mekkora az a bitang nagy ív?Mert engem nagyon érdekelne a dolog. Képet nem tudnál csatolni?
Te milyen tranzisztort ajánlasz sorkimenő meghajtásához?
Ez egy érdekes kérdés, de akkor legyen IRFP260N.
Idézet: „Egy malomkerékes nagyfesz tekercsetcsináltam ,de sajna a levegöben csak egy cm-t huzz át.” A malomkerék az gyenge, és a ZVS meghajtás reggelire szokott ilyeneket enni. A split-el (modern) sokkal jobban jársz. Idézet: „A pufferkondikat ha növelem 10000ľF -rol nagyobra akkor...?” Akkor csak meghajtás stabilitását javítod. Inkább érdemes a feszt, és áramot növelni. Idézet: „Bedugatm és jöttek a bitang nagy ivek. Itt van egy rajz a Fcl nyákjárol.” Hm..., csodálom hogy nem nyomta le a kismegszakítót azonnal. Az a 21W nem éppen sorkimenő hajtásra lett kitalálva. Tudnál képet feldobni? Köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Az meg hogy jön ide? Egyre jobb ötletekkel álsz elő,csak a végén kárt ne tégy magadban.
.Váltóáramot kötöttem rá. Amúgy eddig a fesz duplázó eszembe sem jutott. Megyek is megépíteni.