Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fényérzékelős diódás megszakító - építése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) emerzee hozzászólása Jún 7, 2007 /
 
Sziasztok!
A problémám a következő: Egy emelettel feljebb van elosztva az egyik szomszédnál a net. Nincsenek sokat otthon, de az adsl modem időnként megfagy. A routert hiába csesztetem, nem tudja újraindítani, csak ha az áramból kihúzzuk, és visszadugjuk a modemet, akkor megy újra rendesen. Valahogy ki kéne resetelnem a modemet a mi lakásunkból. Ez jutott eszembe:
A routerben nincs mindegyik port használva. Az üres port elé egy fényérzékeny diódát tennék, rendesen fényszigetelve. Ha resetelem távolról a routert, mindegyik led felvillan. Ezt használnám arra, hogy a fényérzékeny led a felvillanásra megszakítaná a modem tápellátását 10 másodpercre. Az elektronikához a modem tápját szeretném használni. Elvileg, bár én nem értek hozzá, kéne egy ellenállás, amivel beállítom a fényérzékeny led áramát. Ha fényt kap, vezeti az áramit, ami behúzna egy relét, ami elbontja a modem áramát. Közé be lehetne tenni egy időzítőt (ha minden igaz, az 555 pont ilyen). Valami ilyesmire gondoltam, mint amit lerajzoltam. Tudnátok segíteni, hogy milyen alkatrészek kellenek, hogy kell azokat összekötögetni, hogy ez a probléma megoldódjon?
Köci!
emerzee
(#) huhuu válasza emerzee hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Nincs ettől egyszerűbb?
Mondjuk nincs a főkapcsolójuk lent a lépcsőházban?
mondjuk ha más lehetőség nincs én akkor sem ezt a megoldást választanám, mert mivan, ha más miatt is felvillan? Vagy fényt kap? vagy épp csak takarítanak és véletlenül emiatt kap fényt...stb.
Esetleg próbálj meg a modemen egy firmware frissítést, lehet, hogy talán utánna nem fagy meg. Amúgy ez syerintem ritka eset, ha egy modem megfagy. Talán könnyeb egy másikat szerezni.
Amúgy természetesen megoldható az is amit írtál, a legkönnyebben 555 ös ic-vel, tranyóval és relével. Kapcsrajzra még nincs ötletem.
(#) emerzee válasza huhuu hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Azért azt gondolom, Te is belátod, hogy a főkapcsoló, kicsit erős... Az optocsatolót, azért le lehet fényszigetelni, és gondolom, csak egy bizonyos mennyiségű fény hatására működnek. (Gondolom, még esetleg ezt be is lehet állítani valamivel...) A modembe nem akarok túrkálni, nem sűrűn csinálja (havona max 2-3 eset), de rox esetleg másfél napig net nélkül. De köszi az ötletet, és várom a megvalósíthatóságokat.
Találtam valami ilyesmit, mint ami a képen van. Gondolom, ezt keresem én, már csak az adatok kénének hozzá, hogy melik alkatrész, milen kell, hogy legyen.

fenysotet.gif
    
(#) Topi válasza emerzee hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
RF vevő? Egy gombnyomás és resetel... Valahogy nekem egyszerűbbnek tűnik.
Kérdés hogy hogy fagy le. Nem Webes admin felületét használva (mindegyiknek van) látszólag lefagyott routert is lehet resetelni.
(#) emerzee válasza Topi hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Igen, a távkapcsolón is gondolkodtam, de az megint drágább dolog. A routerrel semmi gond, az müxik, a modem viszont elérhetetlen, amikor lefagy. Gondolkodtam, egy vezeték nélküli kapucsengő átalakításán is, de az min 2000 pénz, plusz az átalakítás. Az opto dolog, olcsóbbnak tűnik, és egyszerűbbnek.
(#) Last_Scout hozzászólása Jún 20, 2007 / 4
 
Hi!

Gondolom nem gigabites hálózatotok van otthon.... ebben az esetben az UTP kábelben lévő 8 vezetékből 2 nincs használva... szóval, ha hajlandó vagy megbontani kicsit a kábelt, hogy azt a két vezetéket kiszvezesd belőle, akkor nem kell opto sem, és nem kap fényt, nem történik baleset, meg semmi, ha érdekel, akkor nézz utána, asszem itt találhatsz hasznos infót:
http://www.cablemodeminfo.com/quicktip-cabling-power-ethernet.html-ssi
ez ugyan ez a power over ethernet-ről szól, de ott is ugyanezt a lehetőséget használják...
ebben az esetben nálad lesz egy kapcsoló, és a szomszédnál az elektronika...
ezzel jelentősen leegyszerűsödik a kapcsolás, és a router is kihasználható teljesen.
(#) emerzee hozzászólása Jún 20, 2007 /
 
Nagyon jóóóóóó!!!!!!!!!! Köszönöm! Azt hiszem, ez lesz az én legeslegjobb megoldásom! Köszönöm!

A http://yoda.uvi.edu/InfoTech/rj45.htm oldal szerint 4 ér nincs használva belőle, még így is marad két felesleges erem... Kap egy egyszerű relét, ami néhány volttal lebont, amíg áramot kap. Nagyon köszönöm!
(#) mlinko válasza emerzee hozzászólására (») Jún 20, 2007 /
 
Relével vigyázz megszakításnál nehogy visszaüssön a router felé, v a gép felé m olyan fülest kap szikra személyében a relétől h rögötn lefagy.
(#) Last_Scout válasza mlinko hozzászólására (») Jún 20, 2007 /
 
ugy gondoltam, hogy azokat a kábeleket, amiket felhasznál ki is vágja a csatlakozóból, tehát nem üt vissza a routernek...
de szerintem azok 10/100-as router esetén a routerben sincsenek bekötve... mondjuk alaplapon mostanában már gigabites lan vezérlő van, ugyhogy annak lehet ártana, ha bekötve maradna...
(#) Last_Scout válasza emerzee hozzászólására (») Jún 20, 2007 /
 
arra vigyázz, hogy a színek fakultatívat, szóval ne azt nézd, hogy milyen színű a vezeték!!!!! ja és amit nem kell szétszedni azt ne csavargasd szét, mert az az árnyékolás, hogy össze vannak csavarva az érpárok...

ja és neked egyenes kábel van, nem fordítós...
(#) _JANI_ válasza emerzee hozzászólására (») Jún 21, 2007 /
 
Ez egy érdekes probléma!

Régebben készítetem egy kis kapcsolást ami egy analóg telefonvonal jelére idözítve meghúz egy relét.
>>> EZ <<< lenne az a kapcsolás. Ha az optocsatoló helyett fototranyót épitenél be szerintem működhetne az elgondolásod. Szükség esetén (PL: egy tranyóval, darlindtonkapcsolással,...) erősíteni kell a fototranzisztor jelét. Szerintem, egy kis dugasztápegység bőven elég ennek a KIS áramkörnek, mivel a relé csak rővid ideig üzemel. VALAMINT Így a routerben sem keletkezhet kár, egy esetleges hiba bekövetkezésekor (Teljes leválasztás.).
(#) emerzee válasza Last_Scout hozzászólására (») Jún 29, 2007 /
 
El is készítettem. Nagyon jó lett. Köszönöm szépen a tippet. Itt megnyomom a gombot, és ott már bont is. Teljesen jó! Köszönöm az ötletet!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem