Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLL szintézerek lelki világa
Lapozás: OK   7 / 16
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Még egy egy sikeres utánépítő örülök!
Közben én is észrevettem hogy gondok vannak a mentéssel. A teszteket háttérvilágítás nélküli LCD modullal végeztem, ott nem volt semmi gond. Viszont a háttérvilágítás hamar leszívja a puffer kondit, azóta átterveztem a táp részt. A kijelző háttérvilágítás számára a tápot a D1 elől vedd le, ilyenkor a tápfeszültség függvényében vagy ki kell cserélni az LCD modulon lévő előtét ellenállást, vagy plusszba kell tenni egy megfelelő teljesítményűt vele kívűl sorba.
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Az LCD háttérvilágításának átkötése nem is rossz ötlet, meg fogom tenni, az a biztos.
Valóban az volt a baj, hogy a stabilizátor bemenetén 220, a kimenetén pedig csak 10 µF-os puffer volt, így szegény PIC a 220 µF-os kondi miatt csak későn vette észre, hogy levettük a tápról.
Na mindegy, a lényeg, hogy az említett megoldásokkal a hiba megszűnt, üzembiztosan működi a PLL, köszönöm szépen! Már meg is volt az első próba-vétel egy időjárás műholddal. Szuper
(#) szendi001 hozzászólása Márc 9, 2011 /

Elővettem a TSA5511 et a kupac aljáról. Találtam komplett leírást PIC16F84 el és LCD vel. Az egyetlen problémám, hogy gyárilag a legkisebb ajánlható kvarc frekvencia 3,2 Mhz amivel 50 khz raszter jönne ki.

Mi történik, ha elosztom a kvarc frekit 4 el? nem tud működnia belső kompenzáció? TDA7000 mellett akarom kipróbálni.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

A kvarc láthatóan 4 MHz -es. Meglehet, ezt az értéket nem is szabad változtatni, mert a komunikációban is szerepe lehet.
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

A kommunikációban nincs szerepe a PLL kvarc frekijének, mivel I2C kommunikációnál a mikrovezérlő küldi az órajelet.
Ha megnézed az IC tömbvázlatát mindjárt látható az ok, hogy miért nem célszerű 3,2MHz alá menni. A referencia frekvenciát 512-vel osztják, így a fázis komparátorra 6,25kHz jut. Azért nem lehet ennyivel léptetni a frekvenciát mert a beépített 8-as előosztó fix, nem dual módusú, így ki is jön az 50kHz.
A fázis komparátornál pedig nem nagyon szoktak 5kHz alá menni.
Mi a helyzet az LMX PLL-el? Nem fejezted be?
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Köszi a pontos választ.
[OFF]Ezt találtam meg a másfél tonna cucc alatt amivel költöztem . Szinte kész volt, de egyelőre elbújt, ez az ic meg a pic programozó ládikójában várta jobb sorsát.
(#) szendi001 hozzászólása Márc 9, 2011 /

Elkészült a kopija a TSA5511-es verziónak. Így néz ki:
(#) szendi001 hozzászólása Márc 11, 2011 /

Elkészült a csoda. Ma már nem gyújtom meg, de felprogramozva várja a teszt üzemet a készülék. Itt avan egy kép róla.

PLL joe.JPG

(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Ehhez nem szoktam hozzá, elsőre megy.

PLL kész.JPG

(#) szendi001 hozzászólása Márc 12, 2011 /

A topicot végignézve teszt üzemhez az alábbi VCO val próbálkozom én is. Ezt annó megépítettem és feküdt az S mérő a lakásban lévő vevőn...szóval remélem jól fog működni most is.

voscl.jpg

(#) szendi001 hozzászólása Márc 12, 2011 /

Nincs itthon BF981 szóval ebbe az irányba indulok tovább.

TX200_PLL.jpg

(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Azért ha javasolhatok valamit. Ha jót akarsz, ne ilyen gagyi módon old meg a modulációt, ez semmi jóra nem vezet. Az oszcillátor bázisát hagyd békén, azzal a tranzisztor minden paraméterét cseszegeted, játékba jó, de másra nem. Ott a hangoló varikap, arra készíts egy rendes modulátor erősítőt.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Egyelőre kisérleti jelleggem meghajtom bázisban egy RC színusz oszcival. A korábbi rajzon nem szerepel, sima önhang generátor. Késöbb nincs szükségem modulációra, csak lokál jelnek kellene az egész. Ha minden klappol akkor úgyis a keverőn lévő varicapot kellene hangolásznom előbb utóbb.

Ilyen lett a VCO panel:
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Ha a varicapok ap ozitív tápnál vannak, nem lesz gond azzal hogy nem tud behúzni a pll potenciál miatt? Ne cseréljem ki az összes tranyót PNP re tápfesz fordítás mellett? BF506 nak ugyanaz a bekötése.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Felesleges a PNP tranzisztor, hiszen a moduláció úgysem tartalmaz egyenszintet, amit át kellene vinni legalábbis ebben az esetben. Ettől kezdve mindegy hogy egyen szempontból hol vannak a varikapok.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

A varikap nem moduláció miatt van ott, hanem azért hogy a pll ott avatkozzon be. ebben az esetben mivel pozitív tápon van a varikap, vesztek 3-9 Voltot a hangolási feszültségből amit testhez képest csinál a PLL. Egyelőre szenvedek az oszcival, teszek bele sima n es tranyót, hoyg legalább elinduljon.

Az rendben van, csak azt mondtam, hogy semmi nem indokolja a PNP tranzisztorokat, még a modulálás lehetősége sem.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Nem indulnak a rezgőköreim. A korábbi működő adómat is nehezen találtam meg a vevőn. Egyelőre szenvedés, a Dual fetes cucc sokkal nagyobb jelet ad.

A visszacsatoló kondit változtatgasd (C7) növeld.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Elkészült és működik is a Bf981 es rezgőkörrel üzemelő VCO. Rádión simán megtalálom, nagy jele van, be kell tennem dobozba. Remélem be tudja húzni a PLL frekire.

A másikat félretettem, rezeg az is, csak kisebb a jele.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Mindenképpen tedd dobozba, és a mechanikai konstrukció is merev, stabil legyen.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Elindult életem első PLL je. Szeretném megköszönni mindenkinek aki segített! Még nem a 3,2 megás kő van benne hanem a 3,57, de tökéletesen átfog vagy 5 Mhz et. Trimmer potit teszek a fix helyett, és cserélek kvarcot, de a tapasztalatok tükrében nekiállok kísérletezni néhány VCO típussal. Végre érdemben tesztelhetem a freki mérő adapteremet is.

FM vevőt csinálok első körven vele, S042p-s keverővel és a korábban említett TV kf el. :puszi:
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Alakul. . . gratulálok.
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Gratulálok!
Most már nem lesz probléma a stabil freki előállítása.
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Került hozzám Feri PLL-jéből egy majdnem kész példány.

Több kérdésem felmerült az üggyel kapcsolatban. A PIC kész van, és az LCD is megvan, szóval külön akarom indítani az LMX2316 tól.

A rotary switch az 12 -es vagy 24 -es legyen/célszerű? Illetve van egy rakat 16 megás kavics modulom, így van bármi negatív hatása annak, ha szovftveresen állítom be a referencia frekvenciát, vagy keresgéljek 13 -as modult bele, valamely egyéb funkció megtartása végett?

Építek még 2 db VCO-t és aktív kisérletezésbe folyok
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

A rotary encoder mindegy hogy milyen, a lényeg hogy nyomógomb funkciója is legyen és a mérete jó legyen a nyákhoz. Az oszcillátor modulból 5-40MHz között bármilyen kerek frekvenciájú jó (DIL-14 tok). A menü 5. pontjában beállítható. A lényeg hogy minél közelebb álljon a valós frekvenciája a xx.000000-hoz.
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Vettem két lmx IC-t, és 12-es meg 24-es kapcsolót is. Nyomógombja mindkettőnek van, csak azt nem tudom hogy melyik lesz a kényelmesebb. Este nekiállok összeállítani a PIC-es felét.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Lassan, de biztosan épül a Feri féle Pll. Hét vége fele jönnek az éles próbák. :whistle:
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Sziasztok!

A PLL nél a külső hurokszűrő jumpereit alapállapotban üresen kell hagyni? Feltételezem a vezérlő jeleket (4 es tüskesor) is csak a későbbi felhasználás miatt érdemes beülettni.

20 Megás oszcit kaptam csak, remélem nem veszik össze a másik 20 megás jellel.
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Szia!
A külső hurokszűrő becsatlakozásait hagyd üresen. A négyes aljzat a PIC helyett PC-ről való vezérlés lehetősége, ha nem használod nem kell. A két oszci nem befolyásolja egymást.
Következő: »»   7 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem