Fórum témák
» Több friss téma |
Még egy egy sikeres utánépítő örülök!
Közben én is észrevettem hogy gondok vannak a mentéssel. A teszteket háttérvilágítás nélküli LCD modullal végeztem, ott nem volt semmi gond. Viszont a háttérvilágítás hamar leszívja a puffer kondit, azóta átterveztem a táp részt. A kijelző háttérvilágítás számára a tápot a D1 elől vedd le, ilyenkor a tápfeszültség függvényében vagy ki kell cserélni az LCD modulon lévő előtét ellenállást, vagy plusszba kell tenni egy megfelelő teljesítményűt vele kívűl sorba.
Az LCD háttérvilágításának átkötése nem is rossz ötlet, meg fogom tenni, az a biztos.
Valóban az volt a baj, hogy a stabilizátor bemenetén 220, a kimenetén pedig csak 10 µF-os puffer volt, így szegény PIC a 220 µF-os kondi miatt csak későn vette észre, hogy levettük a tápról. Na mindegy, a lényeg, hogy az említett megoldásokkal a hiba megszűnt, üzembiztosan működi a PLL, köszönöm szépen! Már meg is volt az első próba-vétel egy időjárás műholddal. Szuper ![]()
Elővettem a TSA5511 et a kupac aljáról. Találtam komplett leírást PIC16F84 el és LCD vel. Az egyetlen problémám, hogy gyárilag a legkisebb ajánlható kvarc frekvencia 3,2 Mhz amivel 50 khz raszter jönne ki.
Mi történik, ha elosztom a kvarc frekit 4 el? nem tud működnia belső kompenzáció? TDA7000 mellett akarom kipróbálni.
A kvarc láthatóan 4 MHz -es. Meglehet, ezt az értéket nem is szabad változtatni, mert a komunikációban is szerepe lehet.
A kommunikációban nincs szerepe a PLL kvarc frekijének, mivel I2C kommunikációnál a mikrovezérlő küldi az órajelet.
Ha megnézed az IC tömbvázlatát mindjárt látható az ok, hogy miért nem célszerű 3,2MHz alá menni. A referencia frekvenciát 512-vel osztják, így a fázis komparátorra 6,25kHz jut. Azért nem lehet ennyivel léptetni a frekvenciát mert a beépített 8-as előosztó fix, nem dual módusú, így ki is jön az 50kHz. A fázis komparátornál pedig nem nagyon szoktak 5kHz alá menni. Mi a helyzet az LMX PLL-el? Nem fejezted be?
Köszi a pontos választ.
[OFF]Ezt találtam meg a másfél tonna cucc alatt amivel költöztem . Szinte kész volt, de egyelőre elbújt, ez az ic meg a pic programozó ládikójában várta jobb sorsát. ![]()
Elkészült a kopija a TSA5511-es verziónak. Így néz ki:
Elkészült a csoda. Ma már nem gyújtom meg, de felprogramozva várja a teszt üzemet a készülék. Itt avan egy kép róla.
Ehhez nem szoktam hozzá, elsőre megy.
![]()
A topicot végignézve teszt üzemhez az alábbi VCO val próbálkozom én is. Ezt annó megépítettem és feküdt az S mérő a lakásban lévő vevőn...szóval remélem jól fog működni most is.
![]()
Nincs itthon BF981 szóval ebbe az irányba indulok tovább.
![]()
Azért ha javasolhatok valamit. Ha jót akarsz, ne ilyen gagyi módon old meg a modulációt, ez semmi jóra nem vezet. Az oszcillátor bázisát hagyd békén, azzal a tranzisztor minden paraméterét cseszegeted, játékba jó, de másra nem. Ott a hangoló varikap, arra készíts egy rendes modulátor erősítőt.
Egyelőre kisérleti jelleggem meghajtom bázisban egy RC színusz oszcival. A korábbi rajzon nem szerepel, sima önhang generátor. Késöbb nincs szükségem modulációra, csak lokál jelnek kellene az egész. Ha minden klappol akkor úgyis a keverőn lévő varicapot kellene hangolásznom előbb utóbb.
Ilyen lett a VCO panel:
Ha a varicapok ap ozitív tápnál vannak, nem lesz gond azzal hogy nem tud behúzni a pll potenciál miatt? Ne cseréljem ki az összes tranyót PNP re tápfesz fordítás mellett? BF506 nak ugyanaz a bekötése.
Felesleges a PNP tranzisztor, hiszen a moduláció úgysem tartalmaz egyenszintet, amit át kellene vinni legalábbis ebben az esetben. Ettől kezdve mindegy hogy egyen szempontból hol vannak a varikapok.
A varikap nem moduláció miatt van ott, hanem azért hogy a pll ott avatkozzon be. ebben az esetben mivel pozitív tápon van a varikap, vesztek 3-9 Voltot a hangolási feszültségből amit testhez képest csinál a PLL. Egyelőre szenvedek az oszcival, teszek bele sima n es tranyót, hoyg legalább elinduljon.
![]()
Az rendben van, csak azt mondtam, hogy semmi nem indokolja a PNP tranzisztorokat, még a modulálás lehetősége sem.
Nem indulnak a rezgőköreim. A korábbi működő adómat is nehezen találtam meg a vevőn. Egyelőre szenvedés, a Dual fetes cucc sokkal nagyobb jelet ad.
A visszacsatoló kondit változtatgasd (C7) növeld.
Elkészült és működik is a Bf981 es rezgőkörrel üzemelő VCO. Rádión simán megtalálom, nagy jele van, be kell tennem dobozba. Remélem be tudja húzni a PLL frekire.
![]() A másikat félretettem, rezeg az is, csak kisebb a jele.
Mindenképpen tedd dobozba, és a mechanikai konstrukció is merev, stabil legyen.
Elindult életem első PLL je. Szeretném megköszönni mindenkinek aki segített! Még nem a 3,2 megás kő van benne hanem a 3,57, de tökéletesen átfog vagy 5 Mhz et. Trimmer potit teszek a fix helyett, és cserélek kvarcot, de a tapasztalatok tükrében nekiállok kísérletezni néhány VCO típussal. Végre érdemben tesztelhetem a freki mérő adapteremet is.
FM vevőt csinálok első körven vele, S042p-s keverővel és a korábban említett TV kf el. ![]() ![]()
Gratulálok!
Most már nem lesz probléma a stabil freki előállítása.
Került hozzám Feri PLL-jéből egy majdnem kész példány.
![]() Több kérdésem felmerült az üggyel kapcsolatban. A PIC kész van, és az LCD is megvan, szóval külön akarom indítani az LMX2316 tól. A rotary switch az 12 -es vagy 24 -es legyen/célszerű? Illetve van egy rakat 16 megás kavics modulom, így van bármi negatív hatása annak, ha szovftveresen állítom be a referencia frekvenciát, vagy keresgéljek 13 -as modult bele, valamely egyéb funkció megtartása végett? Építek még 2 db VCO-t és aktív kisérletezésbe folyok ![]()
A rotary encoder mindegy hogy milyen, a lényeg hogy nyomógomb funkciója is legyen és a mérete jó legyen a nyákhoz. Az oszcillátor modulból 5-40MHz között bármilyen kerek frekvenciájú jó (DIL-14 tok). A menü 5. pontjában beállítható. A lényeg hogy minél közelebb álljon a valós frekvenciája a xx.000000-hoz.
Vettem két lmx IC-t, és 12-es meg 24-es kapcsolót is. Nyomógombja mindkettőnek van, csak azt nem tudom hogy melyik lesz a kényelmesebb. Este nekiállok összeállítani a PIC-es felét.
![]()
Lassan, de biztosan épül a Feri féle Pll. Hét vége fele jönnek az éles próbák. :whistle:
Sziasztok!
A PLL nél a külső hurokszűrő jumpereit alapállapotban üresen kell hagyni? Feltételezem a vezérlő jeleket (4 es tüskesor) is csak a későbbi felhasználás miatt érdemes beülettni. 20 Megás oszcit kaptam csak, remélem nem veszik össze a másik 20 megás jellel.
Szia!
A külső hurokszűrő becsatlakozásait hagyd üresen. A négyes aljzat a PIC helyett PC-ről való vezérlés lehetősége, ha nem használod nem kell. A két oszci nem befolyásolja egymást. |
Bejelentkezés
Hirdetés |