Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   36 / 186
(#) cimopata válasza laszlokunstar hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Az zavar hogy egy ilyen kis semmi oszlop több mint 600e.
Na ne, hogy már. No meg a német nőcike próbál kábítani ezzel a kamu szöveggel, máshol meg már komplett utcákat húznak fel ennél 10x komolyabb világításokkal.

El vannak ezek szállva maguktól.
(#) laszlokunstar válasza cimopata hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

A pénzlenyúlás engem is nagyon zavar.
Az árakat, az ügy részleteit sajnos nem ismerem, mennyiért lehetne reálisan megcsinálni, (a 600e/lámpa tényleg sok), milyen infrastruktúra volt előtte, mennyi vezetéket kellett behúzni stb. A megtérülési számításokat is érdemes lenne megismerni.
(#) laszlokunstar válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Vagy az indukciós, akár 60-100.000 óra élettartamú, nagy fényáramú DML izzók irányába a közvilágítás terén.DML
(#) laszlokunstar válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Elég szép teljesítmény, 140 lm/watt.
A Cree se pihen a babérjain, úgy érzem hamarosan kaphatóak lesznek a 200 lm/watt feletti ledek is.
2010 januári cikk (1 éves!):led 208 lumen/watt
(#) mtomihun hozzászólása Feb 20, 2011 /

Sziasztok!

20W-os ledhez keresek kapcsolóüzemű áramgenerátort. Kb 1,5A-ral szeretném hajtani a ledet. Ki is néztem Skori weblapján a legalsó kapcsolást!
Az lenne a kérdésem, hogy valaki megépítette-e már?

Köszi
(#) Action2K válasza mtomihun hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Igen. Skori volt az első, meg ahogy olvasom a weboldalán voltak követői is.
(#) mtomihun válasza Action2K hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Úgy gondoltam, hogy rajta kívül és olyan, aki esetleg odaadná a nyáktervet!
(#) Action2K válasza mtomihun hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Á-há! De akkor nem ezt kellett volna kérdezni?
(#) hapro válasza mtomihun hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Én már megépítettem és tök jól működik. Ott a nyákterv Skory oldalán, arról símán készítesz egyet.
(#) philips100 válasza mtomihun hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Szia,

tt egy pcb terv.
(#) mtomihun válasza philips100 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Helló

Köszi szépen!
(#) zolee72 hozzászólása Márc 2, 2011 /

Adott egy 220v-os váltó kapcsolás. jelenleg 1db 220v izzó üzemel,led izzóra szeretném kicserélni. A jelenség a következő,ha bekötöm a led izzókat és lekapcsolom a valamelyik kapcsolót ,akkor nem világit egyik sem. Ha kitekerem a hagyományos 220V izzót akkor 1db led izzó halványan világit.ez mitől lehet? Van e megoldás e jelenség kiküszöbölésére? szerintem a védőcsőben több vezeték megy ahol a váltókapcsoló szálak is futnak és ezét statikusan feltöltődik és ez miatt világit a led izzó.Led izzó típusa sima 220v-os GU10-es.
(#) laszlokunstar válasza zolee72 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Mérj rá. Véletlenül nem a 0 van megszakítva?
Szerintem a fázis van rajta állandóan az izzón.
(#) BEMcorp válasza zolee72 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Hali!

Ezt már sokszor tárgyaltuk itt. Többek közt nálam is ugyan ezt csinálja a LED-es izzó. Nálam a wc-ben van, és igen, ráellenőriztem, a fázis van megszakítva.
(#) zolee72 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Már ezt megnéztem,és nem a nulla van megszakítva.Engem nem zavar,de van akit idegesít.
(#) csikben hozzászólása Máj 14, 2011 /

Sziasztok. A szobamban levo ledekhez szeretnek csinalni egy lagy indito aramkort. A tapegysegre van kapcsolasom, csak ki kene egészíteni. Milyen megoldások jöhetnek szoba?

Várom a javaslatokat, ötleteket. (ekezetekert bocsi, telefonrol írtam)

Beni
(#) laszlokunstar válasza csikben hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Bővebben kifejtenéd, hogy mit szeretnél!
Kis feszültség vagy 230V? Feszültség, vagy áramgenerátoros meghajtás?
Milyen ledek? ....
Kapcsolást belinkelnéd?
(#) csikben válasza laszlokunstar hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

A tapegyseget én magam készítettem. 12vos rendszerben működik. Feszültség generátor.

Annyit szeretnek elérni, hogy amikor bekapcsolom, ne "bevillanjon" hanem kicsit lassabban érje el a maximális fenyerot.
(#) Sir-Nyeteg válasza csikben hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Tegyél a táp kimenetére egy RC tagot, a kondival párhuzamosan legyen a led. Ez lassítja a kimeneten a feszültség "felépülését".
(#) csikben válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Mekkora értékű alkatrészeket érdemes választanom?
(#) Sir-Nyeteg válasza csikben hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Azt mondanám, hogy próba cseresznye, de ha számolni akarod:
Tau=R*C időállandó azt az időt mutatja meg, hogy mennyi idő alatt éri el a kondi a töltődési feszültség 63%-át.
Ezt lassítani fogja a fogyasztód. Keress egy kondit otthon, aminek megfelelő a feszültsége, és viszonylag nagy, de pl nem lesz útban a lámpában. Ekkor a kondi adott.
Így két érték között kell maradni az ellenállással:
- Idő: amit számolni fogsz, hogy ne legyen túl kicsi, tehát lesz egy minimum értéked, aminél már lassít
- Fogyasztó: az üzemáramot ne korlátozza, vagy ne túlzottan. Ez lesz a maximum értéked.
Ha a számolások alapján az adott kondival nem ezen tartományba jön ki az ellenállásod értéke, akkor válassz másik kondit Már tudni fogod, hogy kisebb vagy nagyobb kell.
Ha ez bonyolult volt, akkor próbálkozz. Legrosszabb esetben lehet, hogy picivel nagyobb feszültség kell a rendszer bemenetére.
Ennyiben tudok segíteni, a többi infó hiányában. De lehet hogy találsz online szimulátort erre, vagy használd a Tina-t.
(#) csikben válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Köszönöm a részletes leírást, délután kipróbálom.
(#) Directors hozzászólása Jún 8, 2011 /

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.Színkörtársulatnak szeretném a fényt biztosítani. A színpad amelyen felszoktak lépni az 7×5 méteres, a belmagasság pedig 2,5 méter.Ennek a világosítását ti hogyan oldanátok meg? Inkább 4-5 spotlámpával vagy még több kisebb teljesítmény lámpával?
Nincsenek hatalmas igényeik.Ez az egész színpad egy iskolának az aulájában található.
Erről a színpadról lenne szó.Bővebben: Link
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Hogyha ekkora fényerőt szeretnék elérni akkor hány darab ledre lenne szükségem illetve sima 5mm led elég lenne,vagy érdemesebb lenne megcsinálni inkább power ledekkel?
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Nem kell,hogy különböző színek legyenek. Elegendő lenne egy szín az-az a fehér.
Konkrét ledeket is linkelhettek.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) Directors hozzászólása Jún 9, 2011 /

Senki nem tud segíteni
(#) zoka hozzászólása Júl 8, 2011 /

Sziasztok!

Éppen egy lámpát építek, igazából nem otthoni világítás lesz belőle, bár arra is alkalmas lehet. Nem, tudom, hogy valaki foglalkozott-e már ilyesmivel, a következőről lenne szó:
Ezek a nagy teljesítményű LED-ek általában 140, 160°-os sugárzási szöggel rendelkeznek, így valamilyen optikára vagy tükörre szükségünk van, ha irányítani szeretnénk a fényét.
Az egyik kérdésem, mi a különbség a tükör és az optikai lencse között, melyik jobb?
Elkészítettem a 7° sugárzási szögű tükrök mérési adatait. (a fenti linkmen látható, miről van szó). A középső téglalap jelöli az elméletileg tökéletes fényeloszlást, nyilván ezt megközelíteni nem igazán lehetséges. Jól látható, hogy a fénynek csak egy bizonyos része van a 7° tartományban, talán kevesebb, mint a fele!. Ha 17°-ot engedek meg, úgy már jobb a helyzet (de hát ez 7 fokos tükör, nem 17), de a pirossal jelölt terület főleg egyértelmű veszteség.

Ezt teszteltem. Van valakinek tapasztalata a tükrökkel kapcsolatban? És vajon az optika jobb/hatékonyabb lenne?

Ez a lehetőség van még a LED-emhez.
8° szögben.
Itt viszont a képen recés a lencse, gondolom azon meg a fény sem jön ki normálisan, biztos már ott elveszik egy része.
Mi a véleményetek érdemes lenne az optikát kipróbálni? Jobb lehet a tükörnél? Csak azért nem mindegy, mert hiába van 1240 lumen, ha mondjuk csak 400-at tudok összekoncentrálni.

Köszi! zoka

mirror.PNG

(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Igazából ezzel a tükörrel is elég erős a fény. Így utólag belegondolva szerintem feleslegesen tettem fel a kérdéseimet, nem hinném, hogy valaki meg tudná mondani, hogy melyik a jobb választás a 2 közül. Letesztelve meg én is megmondom
(#) bbalazs_ válasza zoka hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

En a tukorre szavaznek elvileg. A lencsenel ketszer van torokozeg-valtas, mindkettonel fellep tores, szorodas, visszaverodes. Tukornel csak visszaverodes van, egyszer. Szerintem az ugynevezett fenysuritokent mukodik, ugynevezett lekepezes nelkuli optika.
(#) zoka válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Tegnap kipróbáltam szabadtéren. 100m-re könnyen elvilágít, de az zavaró, hogy nem csak a megvilágított tárgyon látszik a fény, hanem már a levegőben is láthatók a fény sugarai, és ez valahogy csökkenti a kontrasztot. (Vagyis a fény nyalábot látom, de mintha benne lennék.) Ha a lámpát nem kézben fogom, és egy kicsit oldalról nézem a megvilágított tárgyat, úgy már teljesen jó. Ha valóban 7° szögben menne a fény, akkor nem lenne ilyen gond.

Eddig az optikával ellátott LED-emnél nem tapasztaltam ezt. Igaz, ott tized része a fényerő. Tehát eddig az optika tűnik jobbnak.
(#) zsakmany hozzászólása Júl 11, 2011 /

Sziasztok!
Airsoft fegyvere szeretnék egy ledes világítást rakni. Mivel akku ugyebár mindenképp van benne gondoltam nem teszek bele extra elemeket. Íme a kapcsolási rajz ami alapján terveztem. Az akkutól jobbra a motor, balra a két nagy fényerejű led része van. Az akksi egy 7.4 voltos 20C lipo. Ledek közül két ilyen darabra gondoltam.
A problémát ott látom, hogy a motor elég angy áramot is képes felvenni ( 18A ), így nem tudom hogy viselkedne a másik ágon a LED. Illetve hallottam valami olyasmit is, hogy a motor valami visszáramot ad le miután lekapcsoltam.

tracer.jpg

Következő: »»   36 / 186
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem