Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektronika engedélyezési eljárás
Tisztelt Fórumozók!
Elektronikai berendezések forgalomba hozásához a berendezést engedélyeztetési eljárás alá kell vetni. Kinek van ebben tapasztalata? Az alábbi információkat kellene összeszedni: - Milyen vizsgálatokra van szükség - Melyik akkreditált laborban? - Milyen átfutási időbe telik egy ilyen minősítés? - Egyáltalán mi számít sorozatgyártásnak? Ha valaki mér túl esett ilyen engedélyeztetésen, kérem ossza meg velünk tapasztalatait!
Alapvető problémám az, hogy egyedi berendezéseinkkel nincs is baj, de lenne néhány saját fejlesztés amit elsősorban a saját projektjeinkhez használnánk. Nem feltétlen kerülne kereskedelmi forgalomba, de ipari berendezésekről lévén szó valahogy meg kell indokolnom a származását, mibenlétét stb. Magyarul le kellene dokumentálni.
Sajnos a mi országunkban az összes ilyen eljárás rózsaszín köd övezi, az építési hatósági eljárástól kezdve minden. Ez most úgy jutott eszembe, hogy anno kifakadtam, hogy miért nem írják le egy papírra, vagy egy weblapra, hogy mikor milyen dokumentumot kell beszerezni, kinek milyen dokumentumra lesz szüksége. Volt, hogy egy nap háromszor voltam földhivatalban eredeti tulajdonlapért, pedig összefüggő ügyintézésekhez kellett. Meei lapját már néztem, okosabb nem lettem. Azért érdeklődök itt, mert alapvetően szkeptikus vagyok velük, szerintem simán rávágják, hogy milyen sok bevizsgálás kell. Ebből élnek.
Úgy gondolom, hogy a megvalósítandó projektek nem fognak beleférni a FEKETÉ-be.
Ha minden igaz akkor a szabványokat sem vagy már köteles betartani, csak nyilatkozni arról, hogy a megoldásod a szabványokéval egyenértékű.
Egyébként botrányosnak tartom, hogy a szabványokat pénzért adják, nem is kevésért.
Egyszer apósomék engedélyeztettek egy amúgy gyáriról lemásolt mennyezeti lámpát kis modosÍtással de arra is kifizettek egy vagyont mire engedélyt kaptak a gyártásra.
Ez kb 15 éve volt de akkor is került vagy 800 ezerbe.
Sajnos én is hasonló kaliberű összegeket hallottam. Ezért lenne jó jogilag körbejárni a dolgot, hogy mit kell és mit nem.
Ha ilyen összegekbe kerül egy egyszerű dolog engedélyeztetési eljárása, akkor továbbra is a brazil és hasonszőrű elektronikákat fogjuk vásárolni. Mert nekik van olyan amire szükségünk lenne.
Ez az engedélyeztetési dolog engem is érdekelne. Egy cégnek szeretnék eladni egy készüléket. Illetve nem egyet, hanem sokat. A szabadalom az eszembe sem jut, mert az szinte megfizethetetlen. De ha más nem marad elmegyek a cégnek dolgozni és akkor már az engedélyeztetés az ő gondjuk. Egy külföldi multicégnek gondolom ez nem okoz problémát.
Az a baj, hogy a sok szemét elektronika között van olyan is, ami funkciójában és kivitelében is tökéletes. Brazil, kinejai stb. között is. Áraik hihetetlen olcsók.
Valahogy azt érzem, hogy a túlburjánzott minőség és megfelelőség tanúsítások között elveszik a gyerek (termék). Volt részem ISO tanúsítást végigvinni, még alkalmazotti jogviszonyban, informatikai oldalról. Nem akarok elmenni ilyen politikai irányokba, de szerintem egy ISO minősítés csak arra jó, hogy a minősítő intézetben a nem értéket teremtő, improduktív réteg busásan megéljen. Tapasztalataim szerint, aki az elvállalt feladatát a megrendelő megelégedettségére elvégzi, az élni fog, ISO tanúsítás ide vagy oda. Szabványból néhányat már megvettem.
" Tapasztalataim szerint, aki az elvállalt feladatát a megrendelő megelégedettségére elvégzi, az élni fog, ISO tanúsítás ide vagy oda."
Igen, csak az a probléma, hogy a megrendelőd esetleg olyan, akinek valamilyen irányban bizonyítania kell papírokkal, hogy az amit tőled vesz, rendelkezik olyan tanúsítványokkal, amit a megrendelő felett levő minősítők megkívánnak. ( Pl. egy nagyobb berendezés, amit a megrendelődnek minősítettnie kell. Akkor bekéri minden egyes beszállítótól a papírokat. A baj akkor kezdődik, amikor ezek sem tudják megmondani, hogy az adott berendezésnek milyen papírokkal kell rendelkeznie. Így lehet nagyon sok fejlesztési munkát elveszíteni, mert azt mondják, hogy csatold a certifikációt. Te meg azt mondod, hogy az minimum egy fél milla és te egy tenderen veszel részt, nyilván nem fogsz kifejleszteni, minősíteni egy berendezést úgy, hogy nincs mögötte egy megrendelés. És, még ha lennének is rá papírok, ugye, egyáltalán nem biztos, hogy az kapja meg a megrendelést, aki a legjobbat, legolcsóbbat gyártja papírokkal együtt... aki megkapja, az majd utólag becsatolja a minősítéseket. Már, ha becsatolja... Szóval, ez egy nagyon nehéz ügy. Akkor szerencsés a dolog, ha a megrendelő kifizeti a minősítéseket, de ez nagyon ritka.
Üdv.
+1 emberke, akit érdekel a téma. ![]() Azt hiszem itt bővebb infót megtudhatunk a CE jelölésről. Tegnap akadtam rá, hála a google-nak. Én is személy szerint forgalomba helyeztetnék egy elektronikai terméket, mert tudom, az nem éppen szabályos módszer, hogy apróba felteszem, csak úgy(nagyobb mennyiségre értem), mert az nem olyan egyszerű, és jobban örülnék neki, ha a hivatalos szervek is "mellém állnának", hogy amit kiadok kezeim közül, az valóban nem életveszélyes, a másik, hogy nem lenne rajta áfa, és amit enélkül adnék el, főleg úgy, hogy a hivatalos szervek rájönnek, akkor biztos ülnék nem is tudom hány évet adó csalásért. Tudom nem egyszerű a dolog, főleg úgy, ha az anyagi oldalát nézzük, csupán megteszem az első lépéseket. Üdv.Tomi
Szervusztok!
Csak részben kapcsolódik az engedélyeztetéshez,de hozzátartozik ez is. Némelyek így csinálják. http://www.hocipo.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=648Itemid=30
Hát igen. Pont ezt szeretnénk elkerülni, de lehet, hogy nem fog sikerülni?
T HuG !
Az EU-ban CE jelzéssel lehet forgalmazni egyes elektronikai termékeket. Hosszú lenne a részleteket leírni. A tanúsítványt vizsgálóintézetek állítják ki. Magyarországon : MEEI Kft. a TÜV Rheinland Csoport tagja Magyarország 1132 Budapest, Váci út 48/A-B Telefon: 06-1-2888-400 Fax: 06-1-2888-499 E-mail: meei@hu.tuv.com Itt lehet a feltételekről érdeklődni. Üdv. gergosz01
Sziasztok!
Készítettem nemrégiben egy áramkört, ami nekem nagyon bevált és úgy gondolom másnak is hasznos lehet. Szeretnék belőle gyártani pár db.-ot és eladni (itthon). A cucc 230V-os ventillatorokat vezérel és direktben hálózatra van kötve (kb, mint egy DIN sínre rakható időzítő relé). A kérdés az lenne, hogy milyen tanusítványokat kell megszerezni, hogy lehetőleg ne üssem meg a bokámat. Szeretnék mindent szabályosan csinálni. Gondolok ilyenekre mint CE (ezen belül milyen direktívák? EMC, LowVoltage), RoHS, WEEE, egyéb? Tud valaki ezzel kapcsolatban segíteni? Az áramkör még nincs "production ready" állapotban, és inkább tájékozódnék a szívás mértékéről mielőtt túl sok időt ölök az egészbe.
Ok, kicsit elment a kedvem a dologtól... Még nézegetem a doksikat, de nem tűnik egyszerűnek.
Sziasztok!
Építettem egy eszközt ami drónokba kerülnek beépítésre és törpefeszültségről működnek (7V-24V) Ezt én vállalkozóként gyártani fogom otthon, kis tételben, és interneten Magyarországra értékesítem magánszemélyek részére. Szerintetek ebben az esetben nekem ezt az eszközt el kell látnom CE jelzéssel? Végig kell menni az engedélyeztetési procedúrán? Mert ez "magánszemélyként" elég húzós téma...
Magánemberként akarod "fusi" -ban gyártani vagy vállalkozóként hivatalosan ?
Mert a kettő nem egy kategória. Vállalkozásként meg minden kiadás a cég büdzséjét terheli.
Írtam hogy vállalkozóként, ami lehet hülyeség, mert mindenki hülyén néz rám, és azt mondják hogy miért nem adom csak úgy el
![]() Ettől függetlenül erre szerintetek kell CE, vagy ez emberi életre nem veszélyes, stb....
Drónokba nem hiszem hogy bármit beépíthetnél mert azt a hadsereg neked biztosan nem engedné. Ha quadkopterről van szó, azoknak idéntől már a használatához is jogosítvány kell, meg ha jól emlékszem a műszaki adatait is nyilvántartásba kell vetetni, mert annak alapján kerül használati elbírálásra. Eu-ban ugye nem mehet adott magasság fölé, de a kínai gyártók terméke ezt nem veszi figyelembe, súly korlátok, van rajta kamera vagy nincs rajta kamera és egyebek. Meg aztán a légtérhasználati engedély kérése minden egyes repülésre.
Hivatalosan akkor használhatod ezt a "CE" jelzést a termékeden, ha megfelel annak a szabványnak, ami az illető termékre vonatkozik. Ezt első körben biztosítanod kell és engedélyeztetni, valamint az időszakos ellenőrzéseken - álltalában évente ( de ez termék függő ) - is meg kell felelnie. Egyébként megvonhatják.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2021
Úgy tudom, hogy a CE tanusítványt ki kell érdemelni, nem lehet csak úgy rárakni akármire.
Az ISO 90xx tanusítványokat sem kiérdemelni kell, hanem biztosítani a megfelelő feltételeket, amikor az megvan egy erre feljogosított cég ezt ellenőrzi - jó pénzért - és tanusítja a megfelelőséget. Ezt időszakosan ellenőrzik és megvonható vagy folytatólagosan használható.
Átfogalmazom a kérdést inkább: ahhoz hogy árulhassak magánszemélyeknek ilyen törpeáramú terméket kell-e hogy megfeleljen a CE tanúsítványnak?
A franc se akar megfelelni ennek az egyébként értelmetlen feltételeknek, csak azt nem akarom hogy eladok x db-ot és aztán meg valami hatóság megvág érte mert nincs rajta a CE
Ezekre a tanusítványokra csak akkor van szükséged ha az a cég megköveteli tőled, akinek beszállítasz. Ha nem kérik, ne foglalkozz vele ...
Szuper! Ezt szerettem volna hallani
![]()
Azért kérdezz rá, nehogy meglepetés érjen ...
Ha közben derülne ki, hogy mégis kell, akkor is van álltalában 1 év türelmi idő a megszerzésére. Bár ez cégfüggő. Tudja mindenki - aki már csinálta - hogy ez nem megy egyik napról a másikra.
Így gondoltam én is. Ha nincs meg a feltétel, nem kapod meg = nem érdemled meg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |