Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
De hiszen azt írta a kollega, hogy az USB HUB saját külső tápját használva működik a vinyó. Tehát biztos nem az a gond, hogy a HUB az USB eszköz felé kevés áramot tud kiadni, csak rendes külső táp kellene neki.
Én azt tartom valószínűnek, hogy a PC-ből kivezetett, gondolom 5V kevés a HUB-nak. Nem tudom, a saját tápegysége mennyit ad le feszültségben, de arra gyanakszom, hogy pár V-tal mindenképpen több kellene, hogy a HUB észrevegye a külső táplálást és használja is azt. A PC-ből kivezetett 12V már elképzelhető, hogy túl sok lenne. Mindenképpen a HUB saját tápegységét kellene megvizsgálni, hogy az mennyit ad le, és azt helyettesíteni valahogy a PC-ből kivezetett tápfeszültséggel, esetleg egy elektronikát (stabilizátor) közbeiktatva.
Sziasztok.
Az a helyzet, hogy volt egy kis időm és megnéztem szinte mindent. A kondikat kicseréltem az összeset, a diódákat is megnéztem, a 3 dual sotky diódát is, a 3 nagyfeszültségű tranzisztort is (ami a primer oldalon van) , a teljesítmény ellenálásokat is ,de eddig mind jó volt és még úgyse kapcsol be. A nagyfesz kondin meg van a 320 V Ps-on vezeték 5V Stand-by (Lila vezeték) 5V De a TA2005 táp IC 15 VCC lábán 2,5V van ez kicsi. Na most mi a baja? Megköszönöm ha valaki tud segíteni, mert engem már felidegelt.
Köszönöm, nagyjából azért ismerem a tápok felépítését. Csak sajnos a rövidzárt elég nehéz megfogni, mivel a műszer egyenáramú mérője a trafók tekercsét is ugye kvázi rövidzárnak méri. Amit megpróbáltam: 16V AC-t kötöttem a 220 helyére és a zárlat továbbra is fennáll. Az egyik trafó vagy tekecs közben "nyüszögő" hangot ad... ez nem primer oldali hibának tűnik, ugye?
Az egyenirányító diódákon még megjelenik a 21V DC. Félvezetők úgy tűnik rendben vannak... hogy keresgéljek tovább?
Szakítsd meg a 15. láb huzalozását és mérj áramot készenlétben Ha 20mA-nál nagyobb akkor nagy valószínűséggel kuka az Ic. Ha nem akkor valami elszívja a tápot.Azt a táp ágat át kell nézni minden olyan alkatrészre nézve ami át üthet vagy ellenállássá válhat.(kondi,dióda).
Szia, Sziasztok.
Hát az a helyzet, hogy mértem áramot a 15-ös lábon de semmi nincs ott,de a ps-on vezetéket nem zártam rövidre.Esetleg úgy kellett volna áramot mérni? Esetleg a optokapu? Az optokapu E - C közt semmilyen értéket nem szabadna mutatnia a multiméternek diódaállásba? A diódán 0,908 at mutat az jó? Ezt annyira nem vágom még. Köszönöm.
Hali!
A C-E és a dióda rendben van .Nem ,nem kell bekapcsolni a tápot elég a készenlét.A 15. lábon min 5V-nak kell lennie.Mérd meg a megszakítás előtt mennyi a feszültség,(tehát a ne az ic lábán.)
Hali!
Most én szeretnék némi eligazítást..Kaptam egy Mc ATX-300GTF tip tápot,természetesen rosszan.A hiba :Ha a hálózatra rákapcsoltam a tápot a PC PW LED-je azonnal világítani kezdett, de a táp nem indult.Szétszedve 3 db púpos kondit kicseréltem.A táp műterheléssel szépen ment, mint ahogy a nagykönyvben le van írva.Beleraktam a PC-be ott viszont meg sem nyekken.Az igazsághoz hozzátartozik hogy 2db kondit 10V 1000µF helyett 10V 2200µF-ra cseréltem,amiből az egyik a készenlétit szűrte.Szerintetek lehet hogy nem kellett volna változtatnom?
Szia.
Hát lehet, hogy nagy az a kondi mert a duplája. Van a kondiknak egy tau idő, vagy valami ilyesmi , és lehet , hogy a feltöltődési és a kisülési idő ezzel megváltozott és megváltoztatott valamilyen értéket, de lehet , hogy hülyeséget mondok.
Üdv!
Szert tettem egy TAGAN tápra, a pontos típusát nem tudom, mert nincs meg a doboz teteje. TG 380, 420 vagy 480 lehet, a belseje ránézésre egyforma mindnek. Próbáltam beindítani, de néha zárlatot mutat (a soros 60W-os izzó periódikusan villog). Ami szemmel látható hiba: VZ1 és VZ2 alkatrészek el vannak égve, ezek a két puffer elkóval voltak párhuzamosan kötve. A félvezetők jónak tűnnek. A táp nem túl bonyolult, de igényesen kivitelezett, csak jót írnak róla. Bővebben: Link
Hali!
Mi mit tehetünk az ügy érdekében mert ez nem derült ki!
1./Szurkolunk neki, hogy mielőbb meg tudja javítani.
2./Látatlanban tippeket adunk neki információ, s kép hiánya miatt. 3./Túllépünk rajta s nem foglalkozunk vele. Gyanús nekem, hogy varisztorok lesznek a kérdéses alkatrészek, s túlfeszültség miatt belépett a kamikaze -önromboló- effektus. Kép s bővebb info esetén majd okosabbak leszünk.
Szia!
Elnézést még írtam hozzá, de az lemaradt. Nos próbálkoztam vele tovább, a periodikus villogás a túl fesz védelemből adódott (egy L6561-es ic kapcsolgat 2 jó erős FET-en keresztül egy 2 Ohmos ellenállást a bemenő egyen fesz-re párhuzamosan), ezt ideiglenesen kikötöttem. SB feszültség meg van (5V), a TL494-nek is meg van a táp fesz (kb 14V). A kimeneteken valami kevés feszültségeket lehet mérni, de nem terhelhető. Lehetséges, hogy a VZ1-2 alkatrészeknek is lenne valami szerepe, leolvasni nem lehetett, mert szét volt égve az egyik, a másik, pedig kiforrasztotta magát (nem is találtam meg). Itt nincs 110V-os átkapcsoló, 100-240V-ig működik. A mellékelt linken rajta vannak a képek. Kösz a segítséget előre is. Feri.
Hali!
Igen egyenlőre ennyi lett volna de időközben megérkezett a pontosítás de mintha onnan is hiányozna valami.Remélem előbb utóbb azért össze jön.
Hali!
Mint azt írták valószínűleg ,de inkább biztosan varisztorok voltak.Olyan típus kell oda ami egyen feszben (DC) 200V a megszólalási fesz.(TNR G241K)
Szia!
Igen, így van, de enélkül működnie kéne. 1-1 db 100 KOhmos ell. van a pufferekkel párhuzamosan kötve. Még az gyanús, hogy a kondenzátorok rögtön kisülnek, pedig nincs rajta terhelés.
Nos úgy tűnik jó lesz, a kondenzátoroknak nincs kapacitása, tettem velük párhuzamosan, így már terhelhető.
Nézd meg a puffer kondikat külön külön valószínűleg az egyiknek KO!
Igen, bár szerintem mind a kettő rossz, csak sajnos most nincs a zsebemben 680µF-os kondi, 220-asakat tettem próbára. Most még azt volna jó megtudni milyen típusú. Nekem a 12V kell belőle, majd megterhelem. Van komoly túláram védelme is.
Azt hogy mit bír egyszerűbben is megtudhatod ha a dual dióda típusát beírod a keresőbe.Akkor sokkal reálisabb képet kapsz e terhelhetőségről,Amennyiben csak a 12V van szükséged akkor némi átalakítás kell hozzá amihez leírást találsz ezen oldal valamelyik fórumán.
30 A-es dupla diódák vannak benne kettesével!
Még egy link a táppal kapcsolatban, aki tud angolul. Ilyen ic-vel működik a táp előszabályzása (amit én túlfesz védelemnek véltem). A 17-ik oldal kapcsolása nagyon hasonlít rá. Emiatt nem kell átkapcsolás 110-ről 230V-ra. Lehetséges, hogy ez az áramkör hibásodott meg és a feszültség 400V fölé emelkedett, amitől tönkre ment a varisztor és az elkó is (?)
Bővebben: Link
Nem hiszem hogy az aktív PFC vezérlő ekkora bajt tudna okozni de majd megcáfolnak ha nem így van.Szerintem a két primer puffer közül előbb az egyik majd utána a másik meghibásodása okozta a bajt.A dióda híd után van ugye a két puffer amin egymáshoz képest kb 320v feszültség keletkezik.Ha az egyik kondi vezetővé válik magyarul zárlatos lesz akkor a fenn álló 320 voltnyi feszültséget az áramkör más tagjai nem viselik el mivel csak 200V a feszültség tűrésük.Ha jól emlékszem akkor az elkók 200v 680µF os-ak. A varisztor szintén csak 200V-os. Normális működéskör a kondikon egyenként 150-160V a feszültség. de nyugodtan cáfoljátok ha nem így van.
Sziasztok.
Van nekem egy Dana ATX 300W-os PC tápom. Megy rendesen csak annyi probléma van vele, hogy a -12V helyett -11,58V van és -5V helyett -4,85V van . Gondolom ez nem jó. Mit kellene vele csinálni, hogy jó legyen a fesz? Ja és a L6-os/feritmagos/ tekercs ami a -12V-os ágon van az nagyon melegszik, szinte süt pár másodperc bekapcsolás után.
Nagyjából jól mondod, de a dupla puffernek nem ez az oka, hogy 200V az alkatrészek tűrése-ez csak a varisztorokra és a pufferekre igaz
. A Taganról tudni kell, hogy borzalmas avitt kapcsolásokra építkezett, konkrétan szar alkatrészekből. Nem kivétel az X-szem sem. A dupla puffer a PFC előtti időkben azért kellett, mert egyrészt drága volt egyben a nagyobb fesztűrésű kondi és sok helyet is foglalt el (két vékonyabbat jobban lehet helyezni), és mert a 110V-os üzemben az egyenirányító feszültségkétszerezőként működött, és oda két kapacitás kell. A ToPower egy ilyen régi elrendezést nyúlt le magának és egészítette ki aktív PFC-vel. Ezzel két baj van. Az amúgy is rossz hatásfokú és zsúfolt tápba belerakott még egy panelt külön, kb. odagányolva (érdemes megnézni a hűtőbordát, meg a szigetelések kialakítását, a rögzítést, micsoda munka..), amin szintén pocsék minőségű a helyi pufferkondi (22µF 400V), valamint a primer pufferek is vérszegények, a szekunder oldalon meg a legendás fujhyyu kondik, melyekből jó csak az FSP tápokba került, de onnan is szép lassan kidőlnek. Mindez alig mozgatott levegővel, hogy csendes legyen és jól összezsúfolt berendezéssel.Ebből a tápból ki kell dobni az összes elkót 22µF felett, újakra, jobbakra cserélni. A primer oldalra a 470µF is elég lesz, ha minőségi, bőven lefedi a 400W körüli kimeneti teljesítményt.
Az teljesen normális. Nem terheled a tápot, akor ez a két fesz alacsony marad. Nincs róluk visszacsatolás. A melegedő tekercs az fura, biztos, hogy az melegszik?
Az izzó villogása normális, a PFC mellékhatása. Mint a linkelt adatlapodról látszik, az ST ezt az IC-t nem többszáz W-os tápokhoz ajánlja..
Szia.
Hát sajnos biztos , hogy az melegszik mert az ujjam rátettem és hát megpörkölte. :eek2: Nagyobb áram menne keresztül rajt?
Szia!
Így már más megvilágításba került a Tagan táp. Ez mind igaz, amit itt leírtál, pedig mindenfelé jókat írtak róla.
Máshova nem próbáltad tenni?
Pontosan melyik tekercs az? Kapcsolási rajz, vagy fotó kellene, környező pár alkatrésszel elég.
Ahhoz képest elélnek 3-4 évet, pedig a kollégákkal ennyit sem jósoltunk nekik
De a primer pufferek rendszeres elhalása már egy olyan ok, ami hát legalább érdekes, pláne annak fényében, hogy ott egyes típusokban Panasonic (Matsushita) kondik vannak. Vélhetően a PFC-t nem tűrik jól. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

. A Taganról tudni kell, hogy borzalmas avitt kapcsolásokra építkezett, konkrétan szar alkatrészekből. Nem kivétel az X-szem sem. A dupla puffer a PFC előtti időkben azért kellett, mert egyrészt drága volt egyben a nagyobb fesztűrésű kondi és sok helyet is foglalt el (két vékonyabbat jobban lehet helyezni), és mert a 110V-os üzemben az egyenirányító feszültségkétszerezőként működött, és oda két kapacitás kell. A ToPower egy ilyen régi elrendezést nyúlt le magának és egészítette ki aktív PFC-vel. Ezzel két baj van. Az amúgy is rossz hatásfokú és zsúfolt tápba belerakott még egy panelt külön, kb. odagányolva (érdemes megnézni a hűtőbordát, meg a szigetelések kialakítását, a rögzítést, micsoda munka..), amin szintén pocsék minőségű a helyi pufferkondi (22µF 400V), valamint a primer pufferek is vérszegények, a szekunder oldalon meg a legendás fujhyyu kondik, melyekből jó csak az FSP tápokba került, de onnan is szép lassan kidőlnek. Mindez alig mozgatott levegővel, hogy csendes legyen és jól összezsúfolt berendezéssel.