Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Lapozás: OK   45 / 45
(#) devergo74 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 15, 2023 /
 
Akkor csak kínlódás lenne javítani, akkor marad egy másik táp beszerzése.
(#) erbe válasza devergo74 hozzászólására (») Nov 15, 2023 /
 
Nem olyan nehéz megjavítani próbaterhelés nélkül.
Elsősorban a szekunder 12 V-os kondenzátort kell megnézni. Lehet, hogy szemmel is látható az elváltozás. Kissé felpúposodik a teteje. Mivel 850 W-os a táp, akár 3 kondenzátor is lehet a 12 V-os ágon. Ma már a legtöbb multiméteren van kapacitásmérő. Ha nem is pontos, azt meglátni, hogy nem 2200 uF, hanem 150...
(#) somitomi válasza erbe hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Az mondjuk becsapós tud lenni, ha felment a kondi ESR-je akkor kapacitásmérővel képes jónak látszani a döglött is. Nem kerül túl sokba kicserélni az összeset (pláne egy egész PC táphoz képest), szerintem egy próbát megér.
(#) Inhouse válasza somitomi hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Csatlakozom, a multiméteres mérés becsapós lehet, ráadásul nem sok tud 1000µF, vagy afelett mérni. Amit mér meg lehet, hogy nagyjából jót mutat, az ESR mérő meg dobálja rá a kérdőjelet, hogy mi lehet ez az alkatrész? Elektrolit kondenzátor már nem...
(#) CH-Croix hozzászólása Ápr 14, 2024 /
 
Sziasztok! Egy számítógép tápegységről hajtottam meg egy Xiaomi kompresszort (https://mstore.hu/xiaomi-70mai-air-compressor-lite-elektromos-pumpa). A tapegység zöld kábelét fixen összekötöttem a testtel és így egyből elindult, amikor 230V-t kapott. Működött is, de kb a 15-20. használat után már egyre kevésbé akart elindulni a táp. Most már epp csak elindul a ventillátora és rögtön le is ál.
Azt kérdezném, hogy a zöld és a fekete kábelek fix összekötése okozta a táp halálát, vagy egy PC táppal nem lehet meghajtani egy komptresszor villanymotorját. Esetleg van-e valami tanács arra hogyan tudnam meghajtani egy PC tápról a kompresszoromat. Köszönöm előre is!
(#) Bakman válasza CH-Croix hozzászólására (») Ápr 15, 2024 /
 
Valószínűleg a kompresszor túlterheli a tápegységet. Ellenőrizni tudod a dologot úgy, hogy kisebb fogyasztót kötsz a tápegységre.
(#) CH-Croix válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 16, 2024 /
 
Köszi a válaszod! Sajnos terhelés nélkül sem indul már el.
(#) mugab válasza CH-Croix hozzászólására (») Ápr 17, 2024 /
 
Kimenő kondik cseréje szerintem, és az 5 voltot is terheld kicsit.
(#) torkosborz válasza CH-Croix hozzászólására (») Ápr 17, 2024 /
 
Szia!
A kompresszorban motor a kikapcsolási indukciós lökéssel nem tesz jót a tápnak. Tegyél sorba a + táppal egy nagy áramú (schottky) diódát. Ellenőrizni/cserélni kellene az optót, a tl431-et, és esetleg a szekunder oldalon az IC-ket, Nem tudom hogy itt hogyan oldották meg a túlfeszültség védelmet, de lehet hogy az is kapott. Van olyan vezérlő ami áganként nézi a kimenő feszültséget.
(#) CH-Croix válasza torkosborz hozzászólására (») Ápr 18, 2024 /
 
Sziasztok! Köszönöm a válaszaitokat!
Elvileg hozzájutok egy másik, használt táphoz és azt próbálom majd megkímélni a schottky-val. Az adatlap szerint 7A-es a kompresszorrom. Egy ilyen 10A-es schottky jó lenne? . Rácsavarozhatom a szünetmentes házára belülről? Kell egyáltalán hűteni? Mellékeltem egy részt az adatlapjából. Hogy kell bekötni?
Mekkora terhelést adjak az 5V-os résznek? Elég lenne mondjuk a maximum 10-20%-a?
A mostani táp javításába sajnos nem tudok belevágni. Azt sem tudom hogy mi az az opto és a szekunder oldali IC-k is kifognának rajtam
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2024

schottky.png
    
Következő: »»   45 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem