Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
 
Témaindító: tilde, idő: Jún 25, 2007
Lapozás: OK   42 / 42
(#) xNorbi hozzászólása Okt 19, 2019 /
 
Üdv.

Két éve vettem egy Corsair RM650x tápot, használtan papírok nélkül - így sajnos jótállás nincs rá. Egy ideje nem lakom otthon, ezért mindössze heti 3-4 alkalommal volt pár órát használva a gép.

Egy lekapcsolható hosszabbítóról mindig áramtalanítva volt a szoba ezen része, ha semmi fogyasztó nem volt itt használatban. Néha megesett, hogy mobiltöltés vagy egyéb dolog végett is fel volt kattintva ez a hosszabbító (a számítógép ilyenkor nem lett bekapcsolva, csak áram alá helyezve).

A héten amikor felkapcsoltam ezt a hosszabbítót apró durranásokat és mintha szikrákat is (sötét volt a szobában) adott ki a tápegység. Minden ilyen durranásnál egy rövid időre felvillantak a számítógép fényei (egér, USB, stb.). Aztán semmi.

Én ebből arra következtetek, hogy ez a folyamatos áramtalanítás, majd újbóli áram alá helyezés nyírhatott ki valamit a tápegységben. Mindenesetre számomra ez egészen meglepő, hogy ez a magas minőségű, csúcs tápegység, nem volt felkészítve erre. Eredetileg 7 vagy 10 év jótállás van rá.

Csatolok egy képet amin talán egy kiégett varisztor szerepel.

Van valakinek valami ötlete mi lehet a baja? Könnyen javítható?
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2019
(#) pittti válasza xNorbi hozzászólására (») Okt 19, 2019 / 1
 
Hello!
Hát ezen a képen aztán tényleg nem sok mindent lehet kivenni... - próbáld újra!
A varisztorok kék, vagy sárga színű kis tárcsák, egyik felük mindig a földre, vagy inkább a védőföldre van kötve. Ha valamelyik tönkremegy (általában szét is szokott nyílni), minden további nélkül cserélhető.

A kapcsolásról - ha az a kapcsoló lassú (gyenge minőségű a rugója), vagy túl nagy a szikraköz ezáltal kapcsolásnál ívet húz, könnyen okozhat olyan impulzust ami kinyírja az ilyen alkatrészeket, ez nem a gyártó hibája természetesen.

Ha ilyenkor először a tápegységen lévő kapcsolóval áramtalanítod a tápot, majd utána kapcsolod le a hosszabbítót, nem fog többet előfordulni. Bekapcsolásnál pedig fordított a sorrend - először a hosszabbító, majd a tápegység.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2019
(#) tornas78 válasza xNorbi hozzászólására (») Okt 19, 2019 / 1
 
Szia!

A tápodban a termisztor pusztult el. Ennek cseréje orvosolhatja a problémát. Viszont elképzelhető, hogy a 400V-os primer oldali pufferkondi is hibás lehet, és emiatt ment tönkre az a zöld színű termisztor. Javítható, de ha nem vagy járatos a témában, akkor keress egy szakit, aki meg rendesen megcsinálja és le is próbálja neked!
(#) erbe válasza pittti hozzászólására (») Okt 19, 2019 /
 
Idézet:
„A varisztorok kék, vagy sárga színű kis tárcsák, egyik felük mindig a földre, vagy inkább a védőföldre van kötve.”

Általában nem. A fázis és nulla közé kötik. Ronda dolog lenne, ha a védőföldre rátenné a túlfeszültséget, miközben sok helyen a számítógépet nem földelt dugaljba dugják.
(#) pittti válasza erbe hozzászólására (») Okt 19, 2019 / 1
 
Idézet:
„...A fázis és nulla közé kötik. Ronda dolog lenne, ha a védőföldre rátenné a túlfeszültséget”

Kétféle dologról beszélünk. Az X2 kondenzátort valóban oda teszik ahová mondod, ez van a tápegység hálózati bemenetén, általában a csatlakozó belső oldalára forrasztva (néha egy nagyértékű ellenállást is kötnek vele párhuzamosan, hogy üzemen kívül kisüsse). Ez a fajta kondenzátor nem tud átütni, úgy csinálják.

A varisztoroknak pedig pont az a szerepük, hogy a tápegységekben minden szűrés ellenére fellépő zajt (nagyfrekvenciás impulzuscsúcsok) rövidre zárják a föld felé. Ha túláramot kap, rögtön szétnyílik és megszakad. Majd keresek róla fényképet.

Elvi vita, mert a kolléga tápjában nem ez ment tönkre, hanem a bemeneti NTC.
Hogy ezt termisztornak is nevezik, azt nem tudtam, azt hittem a termisztor más...
(#) proli007 válasza pittti hozzászólására (») Okt 20, 2019 /
 
Hello! Termisztor..
(#) xNorbi válasza tornas78 hozzászólására (») Okt 21, 2019 /
 
Valóban ez volt a hibás, kicseréltem és azóta tökéletesen működik.

Elnézést a rossz minőségű képért, nem akartam szétszedni, mert ezzel megsértettem volna a garancia biztonsági matricát így minden reményt vesztve a garanciális javításra. Végül rászántam magam erre és örömmel konstatáltam, hogy mindössze ez az alkatrész volt hibás.
(#) tompiq hozzászólása Feb 26, 2020 /
 
Sziasztok!
Van egy Corsair TX650W tápegységem ami a jobbik fajtájú Seasonic belsővel rendelkezik.
Egy ideje ciripel, és kinyomoztam, hogy a PFC tekercs az ami hangot kelti. A képen a baloldalon jelöltem. Már kiforrasztottam és a táp elindul ciripelés nélkül. Mit tudok tenni? Kicserélném a tekercset de fogalmam sincs az értékéről. A méretét és a menetszámát nagyjából meg tudom tippelni.
Tud adni valaki egy tippet, hogy merre induljak?
(#) pittti válasza tompiq hozzászólására (») Feb 27, 2020 / 1
 
Vegyél Eporapid (kétkomponensű) műgyantát, és impregnáld vele. Nálam ez már igen sok esetben bevált - nem tud tőle a tekercs rezonálni.

(ez a tekercs általában nem tud megszakadni, vagy leégni - tehát a gyantázás után nyugodtan visszateheted)
(#) tompiq válasza pittti hozzászólására (») Feb 27, 2020 /
 
Köszönöm a tippet, kipróbálom.
Következő: »»   42 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu