Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Chip
 
Témaindító: Ardwaark, idő: Ápr 21, 2007
Lapozás: OK   2 / 13
(#) kameleon2 válasza Bucherátor hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Sziasztok!
Látom nagy gond a propeller IC felhasználása!

Nekem meg nem adatott meg, hogy legyen időm vele foglalkozni.

Két ötlet (van rá kereslet):

- Intelligens épület vezérlő és periféria modulok

- Retro PC emulátor

Utóbbit ha butaságnak gondoljátok keressetek rá a sinclair és a zxmatrix szavakra. Éppen most lett kész egy magyar periféria, ami USB, vagy CF kártya segítségével egy mozdulattal elérhetővé tesz 20.000 felhasználói programot, amit annak idején darabonként 5 perc volt magnóról betöltögetni...

A RETRO PC emulátornak igazán akkor volna érdekes a feeleingje, ha menne PC billentyűzetről és pld. PS konzolról is LCD monitoron.

Persze több feladatot is tudnék, de ahhoz elhivatott fejlesztő kell...

(#) Korben válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Sziasztok!
Olvastam a fórumot , és sok érdekes hozzászólást láttam de egyik sem meritette ki a témát rendesen szerintem. Az SD kártya modult le lehet tölteni hozzá,frankó Wav Playert lehet belőlle csinálni. A szkóp project is létező dolog (Rakok majd fel progikat ide rendessen). Teszteltem belőlle a Hydra verziót is,mert megvan. Szerintem kevés olyan jól használható proci létezik mint a Propeller. Lehet programozni Spin-ben ASM-ben és van hozzá C fordító program is.Az alkalmazhatóság tárháza végtelen. Remélem azért kerülnek majd ide használható projectek is (Igyekszem majd feltenni 1-2 verziót én is) Addig is sziasztok.
(#) Korben válasza Korben hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Addig is egy kis Hydra maszolázni való

Hydra.zip
    
(#) Korben válasza Korben hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Csak nem tudtam aludni Feldobtam még ide az USB programozó rajzát is.
(#) Bucherátor válasza Ardwaark hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
Hogy mit készítettem vele?
Multifunkciós időzítő, RS232-adapter, VGA-monitor teszter.
Most készül vele egy I2C vezérlés a "standard" karakteres LCD-kijelzőkhöz (nem kell 6 vezeték, hanem elég kettő).
Ezzel még most kínlódom....

(#) Bucherátor válasza Bucherátor hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
Ja igen, ami még kimaradt: Egy rövidhullámú szintézer-vezérlő LED-kijelzővel (erről valamikor egy filmet is tettem fel a YouTube-ra)
(#) Bucherátor válasza Bucherátor hozzászólására (») Feb 3, 2009 /
 
Na, elkészült az i2c-buszos LCD-vezérlő.
Most már csak az a bajom, hogy 4 biten használom az LCD-t, és a "gyári" i2c library (spin-ben) irtózatosan lassú.
A 4x20 karakteres kijelzőt kb 1 mp alatt frissíti.
Most pedig jó lenne mindezt áttenni assemblerbe is....
(#) MRKP hozzászólása Feb 8, 2009 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Szinuszjelet szeretnék megjeleníteni vga-n a chip szinusztáblájából. Csak nem tudom hogy érem el a szinusztáblát. És nem tudom hogy szükségem van-e a graphics.spin-re vagy elég a vga 512x384_bitmap.spin beépített program? Valamint ha meg tudnátok mondani hogyan tudom elérni a szinusztáblát azt is nagyon megköszönném. Szóval egy kis segítség az elinduláshoz az jó lenne. Előre is kösz
(#) Electro hozzászólása Máj 11, 2010 /
 
Hali!

A propeller chip-el én is szeretnék majd megismerkedni, mert tervben van egy hexapod építése.
Természetesen ez nem most lesz, hiszen először egy AVR segítségével szeretnék elkezdeni robotikázni.

Elolvasgattam a Propeller chip adatlapját, és nagyon megtetszett amiatt, hogy nem kell szenvedni a periféria-kezeléssel. Ez magyarul annyit tesz, hogy a doksi nem 3-400 oldal, hanem csak 40 .

Nekem nagyon sokat segített az angol dokumentáció megértésénél:
Köves Húgó: Parallax Propeller chip ismertetése nevű dokumentáció.
Az egészen véletlenül akadtam rá, a google-ba magyarul gépeltem be a dokumentáció szót.

Felrakom ide is, hátha ezzel segítek nektek is, főleg, aki még csak alapszinten ismeri az angol nyelvet. Ezzel most nem leszoktatni akarlak titeket a szótárazásról és a nyeltanulásról, hiszen véleményem szerint aki csak a magyar propeller doksit olvassa el, az nem sokra megy vele, kell hozzá az angol is. Ez csak egy kis kiegészítés, ami könnyít a megértésben.

Egésséggel lapozgassátok mindkettőt!
(#) hgpl hozzászólása Jún 24, 2010 /
 
Én kerékpárra készítettem vele ledes képrajzolót.

Bővebben: Link
(#) kameleon2 hozzászólása Júl 30, 2010 /
 
Sziasztok!

Ismét ugyanzzal a problémával kapcsolatban érdeklődöm:

Nem nyert senkinél a retro PC emulátor projekt?

Gondolom nem véletlen hogy a Parallax is ad gamer kitet - szoftverekkel együtt (bár ez nekem drágának tűnik):

Bővebben: Link

Én is tagja vagyok a sinclair.hu levelezőinek és emlékszem, hogy mennyi műszaki "baja" volt a szeretett "PC"-knek - merthogy a dobozukon bizony ez a felirat szerepelt "Personal Computer". Azonban a rájuk írt programok tényleg jók - és sok van belőlük.

Nekem is fityeg egy 48k-s gép az asztalom alatt.

Amiért nem szeretem elővenni:

1.) csak magnóról, vagy maximum MP3-as CD-ről tudok programot betölteni rá (dög lassú)
2.) nagyon rossz a billentyűzete
3.) TV-n szinte élvezhetetlen a számos TV szabvány változásnak köszönhetően.

Ráadásul javítani szinte lehetetlen lesz, mert pld. epromot már nem is fognak gyártani.

Propellerrel egyszerű lenne a billentyűzet (PC bill.joystick, egér stb) kezelés, a VGA megjelenítés és az adathordozók kezelése, + a meglévő retro perifériáké.

Egy több propeller chipet, vagy propeller+PIC-eket tartalmazó retro gépen több rendszer is futtatható lenne (cserélhető oprendszer), így ugyanazzal a hardverrel több hardver is helyettesíthető lenne.

A műanyagmunkákat és a dobozolást be tudom vállalni (többre sajnos nem lesz időm) - ha van aki betársulna a projektbe - Karácsonyig akár el is készülhetne a prototipus...

Tudom, hogy a mobiltelefonok is beszálltak ebbe a körbe - de árban még mindig magasak és macerásan kicsik minden feladathoz.

A sinclair spectrumot azért tartanám ideálisnak, mert pld. van nyílt forráskódú emulátora is (C-s Linuxra) és már több platformra is leforgatták, valamint nagyon jól van dokumentálva - még a hibajavítások is. A sincaires levelezőlista tagjai is sokat tettek a publikálásért. Elnézést a hossú hozzászólásért, de ez szívügyem.
(#) sooty válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Üdv! Nekem porosodik egy propeller a fiókomban, video overlay kijelzőt akartam belőle csinálni egy meg nem valósult projekthez. A retro számítógépek és a régi rendszerek emulációi, MAME érdekelnek engem is, de a tudásom valószínű kevés lenne egy ilyen fejlesztéshez, annál is inkább, hogy én commodore-os voltam . A szegény 64-est már egy joystickbe is beleintegrálták, szerintem a spectrum még ennél is egyszerűbb lehet. Nem tudom a propeller milyen hatékony lenne a Z80 emulálásában, az tény, hogy a párhuzamos működéssel egyszerűsíti a perifériák kezelését. Nem igazán "pörög" ez a propeller topic pedig annak idején nagy jövőt jósoltak ennek a chipnek, mi lehet ennek az oka
(#) kameleon2 válasza sooty hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Szia Sooty!

A hardvert össze tudnád hozni (Propeller, táp, csatlakozók, körítés)?

Ez a doboz geometriája és kubatúrája miatt érdekes.

Úgy tudom a billentyűzet kezelése, monitor kezelése meg van írva előre a propellerhez (PC bill, VGA).

A ZX Spectrumban ezeket a ROM-ban tárolt több kis programblokk végzi.

Külön rutin a billentűzetkezelést, külön a megjelenítést stb.

Gyakorlatilag ezeket a blokkokat kell máshová irányítani.

Ehhez inkább némi önbizalom és kitartás kell. No és időzítés, de 3-4MHZ órajelű gép emulációjáról beszélünk...

Én is be tudok segíteni a szoftveres részbe és a sinclairesek is.

Én anno besegítettem a ZX Spectrum Videoton TVC -re átírt spectloader létrehozásában. Gyakorlatilag ott is egy az egyben át lett emelve a Z80 assembly kód (sajnos ezt még be kellett pötyögni), majd a portok át lettek írva a helyi körülményekre már a TVC-n. Ha a loader működik - működni fog a többi rész is. Azaz ha ezt meg tudjuk oldani, menni fog a többi is.

Nekem személy szerint inkább olyan problémák okoztak elméletben gondot, hogy a spectrumon 1 billentyűn 8 funkció volt.
Ezt PC billentyűzeten nem lehet produkálni, mert nincs rajta a ZX rászitázott felirata. Ezt például egy színes érintőképernyős PCbillentyűzettel gondoltam a későbbiekben szépíteni... természetesen ha esnek az árak - márpedig esnek folyamatosan.
Azaz a mechanikához hozzá tudnék tervezni egy ilyen - könnyedén rápattintható érintőképernyős billentyűzetet -addig jó a PC-s 105 gombos is .

Persze megoldás lehet az újabb BASIC-ek, vagy rutinok használata (esetleg opcióként), ahol már megfelel a kopogós beírás is...

A C64 pedig lehetne a következő probléma...
(#) sooty válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Bocs, ilyet jellegű feladatot még nem csináltam. A propeller chip tényleg mindent lekezel, néhány ellenállás kell csak pl. egy kompozit videokimenet elkészítéséhez. Eddig a demo programokat próbáltam ki, azok szépen mennek. Ugy emlékszem a prop chip úgy működik, hogy amikor bekapcsol egy külső eepromból betölti a programot, amelyet azután a megfelelő számú COG bevonásával futtat. Nekem már az alap emulációval gondom van, hiszen ,ha jól tudom a Z80 regiszterei, utasításai egészen mások mint a propelleré, ehhez jön még a hardveres multitask működése, amelyet a prop chipnél újdonságként vezettek be. A TVC és a spektrum szerintem eléggé rokon gépek voltak, ugyanazzal a procival. Itt olyan társra lesz szükséged, aki a propellerben assembly szinten is igencsak jártas. Mechanikailag bele lehet tenni egy prop Ic-t egy spectrum dobozába, de szerintem a proci emulációja lenne előszörre a legfontosabb. Van készen prop->Z80 emulátor? vagy propellerhez van olyan c fordító, amelyel az általad említett spectrum emulátort (vagy részeit) propelleren lehet futtatni? ( Ha jól emlékszem a spectrumon a billentyűk a cursor típusától függően váltották a funkciókat, nem volt 8 féle shift gomb)
(#) sooty válasza sooty hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Ugy tűnik Z80 proci emulátor az létezik:ZiCOG
Ugy tűnik Spectrum emulátor is létezik:propeller Spectrum emu video Baggers Spectrum Emulátora
Ezt mind végig kéne mazsolázni, utána lehetne rálisan gondolkodni a megvalósításról...
Szóval ha megvannak a szoftverek csak össze kellene rakni mechanikusan a hardvert, persze az se lenne piskóta.
(#) sooty válasza sooty hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Az utolsó link helyesen: Baggers Spectrum emulátora
(#) kameleon2 válasza sooty hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Szia Sooty!

Ez nagyságrendekkel bonyolultabb, mint amire én gondoltam
(#) Ardwaark hozzászólása Jan 3, 2011 /
 
Sziasztok!

Hosszú idő után végre ismét tudok foglalkozni a propeller chippel. Esetleg valaki tudja hogy hogy tudok hozzá kötni egyéb IC ket? Tehát pl. shiftregisztert vagy D latch-et? Az a gondom hogy kevés a lába a feladatra amit kitaláltam....

Köszönöm!

Ardwaark
(#) Ardwaark hozzászólása Jan 30, 2011 /
 
Elkezdtem a procival egy Nixie csöves órát épiteni.. Egyelőre nyáktervezés alatt van....
(#) Hp41C válasza Ardwaark hozzászólására (») Jan 31, 2011 /
 
Szia!

SPI, I2C portbővítő, egyszerű shift regiszter, kimenet tárolóval rendelkező shift regiszter (74HC595), ...
Nixie csövekhez HV5522, HV5530, HV5622, HV5630 - 32 bites, nagyfeszültségű open drain kimenetű shift regiszter ...
(#) Ardwaark hozzászólása Jan 31, 2011 /
 
Mondd csak, ez a 74HC595 DIREKT kapcsolható a Propellerhez? Te próbáltad?

A nagyfesz rész már félig kész. MPSA42 tranzisztorokkal épül.
(#) Hp41C válasza Ardwaark hozzászólására (») Feb 1, 2011 / 1
 
Szia!

Én pic kontrollerrel már próbáltam. Miért ne menne Propeller chippel?
A nagyfeszültségű oldalon az ellenállások legalább 1W -osak legyenek a feszültség terhelés miatt, és a nyomtatás is legyen szellős (2 db egymástól 1 raszterre levó forrpont között ne menjen át jelvezeték, de lehet még szellősebb is)... Az lenne a legjobb, ha az alacsony feszültségű és az anódfeszültségű rész között egy földvezeték menne el, a vezérlés ilyen 1W -os ellenállásokkal menne át a földvezeték fölött.
(#) Ardwaark hozzászólása Feb 1, 2011 /
 
Amit a nagyfeszültségű részről irtál az világos. Egyetértek. Nálam is elkülönül a NYÁK két fele nagyfesz. ill. digitális oldalra. Már mindjárt kész lesz a NYÁKterv.

A kérdés azonban az, hogy a 74HCxxx chip ráköthető-e DIREKT-azaz szintillesztés nélkül?

A PIC ha jól tudom 5V-os mig a Propeller 3.3V. Azaz azért mert PICel ment valami, nem biztos hogy Propellerrel is fog....

Valaki másnak van ezzel tapasztalata?

Ami a nagyfesz. illesztőt illeti majd feltenném ide az elvi kapcsolást és nagyon megköszönném ha mások is elmondanák a véleményüket.
Saját tervezésü és mréssel is ellenőriztem...
(#) sooty válasza Ardwaark hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
Itt beszélgetnek a shift regiszter illesztéséről. Bővebben: Link ahogy néztem inkább a 74HCTxx verziót ajánlják, mert az 2V-tól már logikai magas szintet észlel. ( Szintillesztésnek 5V-ról üzemelő eszköznél 2k-4.7k ohmos soros ellenállást ír a prop bemenetein) Nekem is van egy prop chipem, a tapasztalat annyi volt vele, hogy a demo board-al kísérletezgettem.
(#) Hp41C válasza Ardwaark hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
Szia!

A 74HC595 is járatható 3.3V-ról, akkor nincs is probláma. Adatlapja szerint 2 .. 6 V között üzemeltethető.
(#) borvendeg hozzászólása Feb 27, 2011 /
 
Hello!
Adwaark feltette a topik elején az általa készített programozó NYÁK-rajzait. Kérdésem az, hogy az EPS formátumot milyen program hozza létre? Honnan szerezhető meg az a progi? Vagy megtanné valaki hogy kiexportálja pdf-be?
Köszi.:B.M.
(#) sooty válasza borvendeg hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Megpróbáltam átkonvertálni: online converter

Azt hiszem ezek az encapsulated postscript fileok Adobe Illustrator programmal készültek. (Két perc googlizás lett volna, ha el nem nézem a fájlokat )
(#) Ardwaark válasza sooty hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Sootynak igaza van. Valóban az Adobe Illustrator hozza létre az EPS formátumot. Én még DOSos Tango-val csináltam a NYÁK tervet és EPSben mentettem onnan. Kozmetikázás céljából ezután az Illustratorral igazitottam tovább. Most már egyébként Eaglet használok.

A programozó egyébkén jó és megbizható. Én ezt használom régóta. Például a jelenleg épités alatt levő Propeller chipes Nixie órámhoz is. Erről majd teszek fel képeket és persze kapcsolási és NYÁK rajzokat is.


Üdv!

Ardwaark
(#) sooty válasza Ardwaark hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Arra kíváncsi leszek én is, mert a nixie a szívemcsücske...
(#) Ardwaark válasza sooty hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Készül a Propeller Nixie óra!

A fényképek:

0361:A propeller modul tesztje

0373:A nagyfesz. illesztő nyákja vasalásos módszerrel készitve

0377:a kész modul a tesztkábellel és a Nixie csővel

0381:Éles teszt!
Következő: »»   2 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem