Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Automatikus hangerőszabályzás
Üdv!
Láttam már itt az oldalon ilyen kapcsolást amit keresek, de nem tudom mi az áramkör pontos neve. Tehát amit keresek: egy olyan kapcsolást szeretnék, amire rá tudok csatlakoztatni két hangforrást(pl. Egy autórádiót és egy telefon kihangosítót). Ha hallgatom a rádiót és közbe jön egy hívás akkor automatikusan hallgasson el az autórádió és csak a kihangosítót halljam. Ha elhallgat a kihangosító, adja vissza a hangerőt a rádióra. Ehhez szeretnék egy egyszerű kapcsolást, vagy ha a nevét megtudom, hogy hogyan keressem már azzal is előrébb vagyok. Köszönöm!
Szia,
Ha jól emlékszem "talk over"-nek hívják az áramkört. Keverőkben szokták használni, hogyha a DJ a mikrofonba beszél akkor elhalkuljon a zene
Köszönöm, igen, így hívják! Találtam is hozzá kapcsolási rajzot egyből. Ezzel csak annyi apró gondom van, hogy ez a beszéd hangerejének függvényében veszi le a másik forrásról a hangerőt. Olyasmit szeretnék, ahol fixen be tudom állítani, hogy ha megjelenik a jel a B bemeneten akkor az A bemenetet mennyire halkítsa le.
A "legtöbb" autórádióban van egy beépített mute(némító) ák. annyi a lényeg h jön/megy a hívás akkor a mute vezetéket testelni kell.
Ez meoldható tranyóval, de relével is... /illesztés/ Inkább tr.-al A lényeg h a kihangosító kidobjon valami jelet(némelyikben van erre egy külön no/nc "relé" ami itt tökéletes) amit felfogsz egy tr.-al és az nyom egy testet a mute szálra. (max: 5-10 mA (ez vezérel a rádióban egy tr.-t)) Közvetlenül NE kapcsolj nehogy megsérüljön a hangosító elektronikája, mindenképpen ILLESSZ! /kiv ha van "relés" cucc/ megj:A szabvány csatikon elvileg van mute vez. (ha jól tudom euro csatinak hívják), és emlékeim szerint barna v sárga esetleg narancs színű a vezeték... rég szereltem ki, de én is így használom és műk. ps.: néha előfordul a gányolt kihangosítókban h. az egész audio out-ot át kell vezetni rajta és az(kih.) némítja a rádiót +még valami: BOCS h így összegányoltam az írást, kicsit csapongtak a gondolataim, +++ fáradt vagyok....
Hmm, jó ötlet, köszönnöm! Az a baj, hogy szeretnék egy univerzális valamit, amin a későbbiekben a kihangosító helyére mehet bármi más is...
A tranyós-relés megoldás csak akkor működik, ha van neki külön egy jel, de úgy nem, hogy az "audio out" vezetékére rakom a prioritásos eszköznek, ugye? Köszi!
Elvileg meglehet oldani, vagy ha nem akkor is
![]() Mivel az audio out egy vonali kimenet (ált.) azaz erősített így tudod figyelni rajta a hangot: 20-500 mV feszt kell figyelni 200-18'000(Hangfreki) Hz tartományban. néhány ötlet: - 20-200mV szintet figyeld mert annál nem megy feljebb - 0-20mV... az csak sercegés és egyéb zavar - kezdheted az alsó szűrést akár 500-1'000Hz-nél is (HF tranyó válogatja) - 18KHz felett és 500Hz alatt nem érdemes figyelni mert az csak zavar, 500Hz alatt alig hallható, 18KHz fölöt pedig nem nagyon visznek át a telók(meg a legtöbb hangrendszer sem) UltraHang közeli(18-20-22 KHz fölött szokták kezdeni annak mondani) most így nem jut más az eszembe de majd körülnézek, kapcsolást nem adok mert kontár vagyok ![]() jav: 5-50 mV körül van az erősítetlen hang ha jól emkékszem...javítsatok ki ha elnéztem az adatokat
Pontosítás:
Vonal ki/be rms értékek: HWB ..::.. SCART "Köteleztő" olvasmány: HWB ..::.. HardWare Book
Sziasztok!
Olyan kapcsolási rajzot tudtok, amivel a reklámok hangerejét automatikusan le lehetne vinni arra a szintre, amin a többi műsor van, vagy lejjebb, és mikor vége, újra megemelni? Létezik ilyen? Ami az első hirtelen hangosabb jelet is normál hangerőn engedi át, de pl. a filmek hangerejét nem befolyásolja.
Sziasztok!
Nekem hangerőleszabályzó kapcsolás kellene. Bővebben: Mindenki tudja, hogy pl a reklám hangosabb a tényleges műsornál vagy a filmben hangosabbak az effektek mint a szövegelés. Erre keresek megoldást. Arra gondoltam potival beállítom a megfelelő hangerőt és amikor hangosabb hang jön, azt leredukálja a beállítottra. A legjobb az lenne, ha a halkabb hangokat viszont kicsit fel erősítené. A PC-hez való Logitech 2.1-es hangfalhoz szeretném, tehát jack be és jack ki plusz táp kivezetés. Lehetséges vagy adjam fel? |
Bejelentkezés
Hirdetés |