Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   130 / 958
(#) proba válasza deepslim hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Mérges le fel kapcsolgatás,hátha segít.Esetleg találkoztam már olyannal hogy a burkolat nem engedte le teljesen ,ezért nem akadt össze ismét a belseje.
(#) fulcsii válasza proba hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Szerintem is nulla hiba lehet, méghozzá vagy kötődobozban, vagy az elosztónál!
Elég nehéz így tanácsot adni, hogy nem ismerjük a hálózatot! Viszont ha van egy hősugárzó, vasaló, reflektor, azzal beterhelve, feszültséget mérve, azért megtalálható!
(#) ujfalusi válasza deepslim hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Ha plomba van rajta azt az elektromos műveknek kell cserélnie. Ne nyúlj hozzá mert rád verik hogy lopod az áramot.
(#) fulcsii válasza deepslim hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Ha a méretlenben van az óra előtt, plombált, akkor ez elektromos művek cseréli! A villanyszámlán rajta van a telefonszám, ahova kell szólni és ők éjjel nappal javítanak!
(#) zoli_varga válasza deepslim hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Azért jó volna megtudnod hogy hol van nálad a zárlat. Azt meg jó volna kivédeni kismegszakítóval. A fő 20A es kismegszakítót meg kicseréltetném a helyedben, 32A ig nem kérnek hálózatbővítésért pénzt. (ELMŰ) Csak egyszeri kiszállási díjjat. Persze ehhez is papírmunka tartozik és lehet hogy nem fogadják el a mérőhelyet.
A fő kismegszakító karakterisztikájához kéne a belső hálózati kismegszakítókat választani.
(#) laccer válasza zoli_varga hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Sziasztok!
25A-es bővítésig nem kell semmi,csak az ügyfélszolgálati irodán megrendelni,25 fölött,regisztrált szerelő által kitöltött szerelési igazolás kell,ami azt jelenti,hogy igénybejelentés után levehetjük a plombát(már a szerelő),átnézzük a meglévő szerelést,szükség esetén kijavítjuk(mért fővezeték cseréje MKh-6-os ra).Átnézzük hogy a földelés rendben van-e.Ebben az esetben NEM kell a mérőhelyet felújítani,jó a régi!
Ez ELMŰ-ÉMÁSZ területére igaz.
(#) balázsgabi hozzászólása Márc 2, 2011 /
 
sziasztok!
ide írom mert nagyon kezdő vagyok még a fórumban is
van egy ilyen ventilátorom
ETRI
modell: 148 VK 02 61 001
208-240v~ 50-60 Hz
35/33W 200/170 mA

egy potméterrel szeretném a fordulatát szabályozni
de nem tudom hova kell bekötni a potmétert, és hogy milyet vásároljak.
válaszaitokat előre köszönöm
üdv
(#) zoli_varga válasza balázsgabi hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
ehhez egy potméter nem elég mert ELÉG


ami kell az fázishasításos fordulatszám szabályozó. építesz vagy veszel boltban.
(#) kameleon2 válasza kumpl hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Tapasztalat: a szolgáltató minden esetben gyorsabb leoldású kismegszakítót használ. Adott esetben lehet, hogy a tiéd kisebb áramú, de más a karakterisztikája.

A fokozatosságot minden esetben be kell tartani, de, ha csak lekapcsolásra használsz valamit, van kismegszakító méretű kapcsoló is, vagy sorolható kapcsoló 0-1 állással. Áramtalanítani ezzel is tudsz és akkor már csak a világítási (6A B), konnektor(16A C) stb megszakítók következnek a B vagy C jelölés gyártmányfüggő is lehet!

Minden esetben gyorsabb működésű megszakító kellene, mint a betápodé. Azonban vannak olyan fogyasztók, jellemzően az induktív jellegűek, amik üzemszerűen is levernék. Ilyen problémákra találták ki a lomhább megszakítókat, vagy a NEOZED típusú olvadóbetéteket, de használhatsz egyes esetekben lágyindítókat is.

Tehát a 20A-es megszakító helyett használhatsz:

Tytan olvadóbetétes kapcsolót, kapcsolót, Neozed biztosítót stb. A betápodat bedig X ezer forintért felbővítheted, ha nem bírja el a fogyasztóidat, mivel 32A alanyi jogon jár, de a többi áramért Amperenként kell fizetni - Vagy tegyél fel napelemet és elmehet a szolgáltatód a sunyiba - kb ennyi.
(#) kameleon2 válasza fulcsii hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Ha nulla hibára gyanakszol azonnal jelentsd be!

Bátyámnál több százezer Ft-os kárt okozott, volt munkahelyemen több milliót! Szüleimnél csak nem lehetett felkapcsolni a kismegszakítót, kihívták a szolgáltatót és az óra mögött a vezeték már szénné volt égve. Attól, hogy plomba van valamin - lehet pocsék a kivitelezése. Apósoméknál amikor cserélték a villanyórát, kiderült, hogy a "szakember" két nappal azelőtt még kőműves segédmunkás volt. Náluk is nulla hiba lett és vibrált minden, szerencsére hamar ki lett javítva - egy tényleg szakember által.
(#) Hx-2 válasza walter hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Nalam ez a "regi" :

EB25D.jpg
    
(#) fulcsii válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Szia!
Igen Nulla hibára tippelek, csak nem az óránál, hanem valahol a lakásban lehet, mivel nem minden áramkör felkapcsolásakor jön nála elő a hibajelenség!
(#) balázsgabi válasza zoli_varga hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
és valahogy máshogy?
(#) proba válasza balázsgabi hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Szabályozni akarod a fordulatát ,vagy csak beállítani? Ha sorbakötsz vele izzót az izzó teljesítménye függvényében lassul,nagyobb izzó gyorsabb fordulat.(esetleg kondenzátorral kísérletezhetsz még.)
Esetleg egy ki/be kapcsolóval fordulatszámot válthatsz (átkötöd az izzót/kondit )
(#) balázsgabi válasza proba hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
szabályozni
(#) mugab válasza balázsgabi hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Veszel egy fényerőszabályzós konnektort és beledugod. Csak arra kell ügyelni hogy nagyon le ne tekerd, mert ha megáll a venti az már nem egészséges...
(#) Mayan hozzászólása Márc 3, 2011 /
 
Ez itt a lakásom elosztótáblája. Nemrég lakom itt és még nem néztem eddíg, csak most tűnt fel hogy a föld és a nulla(?) sín össze van kötve egy vastag rézdróttal. Ez gondolom nem egészen normális dolog... :eek2: Továbbá kell ez nekem egyáltalán ? És ha nem teszek biztosítéktáblát, csak 3 gyűjtősínt egy dobozba ? A villanyóránál úgyis van a 25A-es főbiztosíték. Ha valami gáz van, azt lecsapja. Nem ?

IMAG0001.JPG
    
(#) erobi82 válasza Mayan hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Az lenne a nemnormális ha ki lenne hagyva az átkötés.
Igaz hogy ha nem lenne ez a benti elosztótábla, akkor is levágná kint, csak nem mindegy mekkorát pukkan,( pl.zárlatnál) és mennyi nyomot hagy maga után. Ha megnézel egy dugalja (sima 1f háztartásira gondolok) ami a falba van valahol rá van írva hogy 10-16A.
(#) Mayan válasza erobi82 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Miért kell összekötni ? Az két külön dolog, nem ? Így akár rázhat is a védőföld, nem ? Vagy mi.
(#) Balaa16 válasza Mayan hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Szia!
Nem összekötve van, hanem szétválasztva! A hálózatból jövő PEN vezető van szétválasztva PE és N vezetővé. És van ott egy földelés is
(#) erobi82 válasza Mayan hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Képzelj el egy testzárlatot. Amikor pl egy kenyérpirító fűtőszála elszakad, és hozzáér a fém testhez. A fém testre rá van kötve a zöld/sárga. A zárlati áram folyik, és a lakáselosztódba összetalálkozik a nullavezetővel, merthogy össze van kötve vele. Azaz gyakorlatilag fogyasztó nélküli az áramköröd, magyarul zárlat! Így kiold a kismegszakító. Nem elképzelhetetlen viszont, hogy átkötés nélkül is leold, de ebbe ne menjünk bele, ez sokmindentől függhet.
(#) Mayan válasza erobi82 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Azt hiszem értem, csak eddíg azt hittem jön be a lakásba egy külön földvezető is, a fázis és a nulla mellett. Ezek szerint a föld csak a nulla egy külön ága ?
(#) zoli_varga hozzászólása Márc 3, 2011 /
 
Ha csak két vezetéked megy a főelosztóba akkor ott a kék vezeték neve PEN vezető. PE (védővezető azaz nullázó vezető) és N (nulla) akkor lesz ha azt szétválasztják.
Erobinak: a fázis nulla zárlatkor is le kell kapcsolnia nem csak testzárlatkor, ez a kismegszakító feladata.
(#) fulcsii válasza Mayan hozzászólására (») Márc 3, 2011 / 1
 
Ez így jó!
Ennek így kell lennie, mert TN-C-S nullázott rendszered van!
(#) erobi82 válasza zoli_varga hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Persze világos hogy le kell, csak a kérdés most a nulla-védő vezető kapcsolatára irányult Mayan forumtársnál.
(#) walter válasza Mayan hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Jó úgy ahogy van,szerintem, ne nyúlj hozzá!
Ha szétválasztod nem lesz érintésvédelmed vagy nullád.
Ha csak a mérő autómatára bízod a "dolgot" esetleg egy kis tűzre is számíthatsz.
Ne nyúlj bele nem jó játék.
(#) Mayan válasza walter hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Oké!
(#) didyman válasza Hx-2 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Ó, ez már fiatal csitri :Đ . Itthon Ganz KK bakelitházas, barna billenőkapcsolós szépségek vannak (olyan, ami oldalt kapcsolós és olyan, ami középen). Ezekből az egyiket leszerelték, mert tönkrement (mellesleg teljesen javítható), aztán lett még egy egész táblával, korabeli aljzatokkal és normál kapcsolókkal is, meg két nagyáramú, késes "főkapcsolóval" (valami hihetetlene gyszerű és nagyszerű szerkezet a gyors megszakításra). A vasútállomáson szolgált úgy 60 éve körülbelül, aztán a legutóbbi felújításkor kiszanálták, addig tette a dolgát. Szövetszigetelésű vezetékek, példás kábelezés, hajlítva-rögzítve, felül műanyagkalapos "sorkapcsok", egyenként betekerve, furatban rögzített vezetékkel. Az egész márványlapra szerelve, alig 30 kiló. Amikor megláttam leszerelve, rögtön rákérdeztem, hogy mi a helyzet vele, kidobásra szánták persze. A jegypénztáros kis tűnődés után annyit mondott, hogy vigyem, amíg nem látja senki. A buszon érdekesen nézhettem ki vele, és nagy szerencse volt, hogy arra tévedtem éppen. Azóta a "lámpamúzeum" darabjainak kezelését végzi.
(#) Gafly válasza Mayan hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Ugyanakkor az a háromfázisú "motorikus" kismegszakitó érdekes.
Olyan szempontból, hogy ha bárhol (mármint ami rá van kötve) túláram vagy rövidzár van, akkor mind a három áramkört bontja. Nem tudom hogy egy szándékosan van igy tervezve, vagy csak ilyen volt éppen kéznél...
(#) laccer válasza Mayan hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Sziasztok!
2 érdekes történet,hogy miért is kell!! összekötni a nullát a földel.
1,öreg lehel hűtő ment szépen évekig gond nélkül,jött a festés,hűtő kihúz,eltol a faltól,majd visszadug.Igen ám,csak fordítva,ahol eddig a nulla,most ott a fázis.Ütött is olyat a tulajon,hogy elzsibbadt a keze.
2, mínusz 8 fokos hidegben a kerti csap körül nem volt hó.
Rossz földelés esetén fogyasztóként működik,ha egy testzárlatos berendezés fázist ad a földre,ha össze van kötve,azonnal zárlatba megy.
Rossz földelésnél,a fázist a földel direktbe kötve mértem12A-t.A 16A-es bizti persze hogy nem old le.
Következő: »»   130 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem