Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések

Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   24 / 135
(#) Beri Geri válasza potyo hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Ja, azt még hozzá teszem, hogy 50 fokos a víz hőfoka, a szabályzó pont középre van állítva. A melegvízfogyasztás nem kevés az tény, de akkor is sokallom kb. 45ft/kW szal az áram ára a sok!!! Igaz nappalit is tud használni.
(#) mustang74 hozzászólása Feb 4, 2011 /

Nálam is tönkrement a fűtőszál: csak súgott de nem melegített. Tavaly tavasszal raktam bele vadonatújat és ennyit bír? Egyébként egy "ezeréves"(kb.40) 200l-es a bojlerem.
(#) zolika60 válasza mustang74 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Anódot cseréltél? Mert ha nem, ennyi idő alatt pont szétnyomhatta a vízkő. Persze lehetett selejt is.
(#) Mate78 válasza Beri Geri hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Megnéznéd azt, hogy hogy alakul a fogyasztás tiszítítás előtt közvetlenül, és utána?
Ráadásul úgy lenne jó mérni, hogy mindkét esetben azonosak legyenek a körülmények.Tehát teljes vízmennyiség felfűtése, ugyanarra a hőfokra.
Tisztítás után ez "automatikusan" fennáll, (mert az összes víz teljesen hideg ami a bojlerben van) de előtte is jó lenne valahogy így mérni.
(elhasználjátok az összes melegvizet, és amikor kifogyott, akkor kapcsolni be a fűtést csak)
Tudom, hogy nem egyszerű amit kérek, de így lenne korrekt a mérés.
(#) Watson válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Ha elfogyott a melegvíz,akkor még nem lesz teljesen hideg a víz,mert a benne levő 120 liter langyosvízzel folyamatosan keveredik,ezért szerintem mindkét esetben le kellene üríteni teljesen a bojlert.Mindkét esetben ugyanabban az időszakban kellene felmelegíteni is,mert a hálózati feszültség ingadozása is (nálunk 5-10%)bezavarhat,de szerintem még így is csak nagyon kis különbségeket lehet csak mérni,aminek a pontossága így megkérdőjelezhető-szerintem.
(#) Mate78 válasza Watson hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Igen, pontosan így gondoltam én is! Kérdés, hogy ez mennyire kivitelezhető.Sőt az is értékes információ lenne, ha tudnánk, hogy mennyi idő alatt fűt fel takarítás előtt és után. Ezért legjobb lenne nappali árammal fűteni a mérés idején, hogy ne zavarjon be az, ha az áramszolgáltató lekapcsolja a vezéreltet.Persze nem akarok senki pénztárcájával sem játszani.

Nálunk szintén 120l-es Hajdu bojler van, novemberben lett takarítva,évente szoktam, ha esedékes lesz ismét, én is megmérem a fogyasztását.
(#) dil válasza Beri Geri hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Hogy éted azt, hogy nappalit is tud haználni?
(#) Beri Geri válasza dil hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Üdv. Mindenkinek! Hát a hidegről való felfűtést most nem tudom megoldani csak kitakarítás után mert mindig kell a melegvíz. Ha sikerül megpróbálom megmérni az 50c-ra való felfűtést időben menyi lesz.
Dil: nappalit úgy tud használni, hogy beraktam egy relét ami ha nincs vezérelt áram akkor átvált a nappalira ami sajna kissé drágább de muszáj mert másképp nem tart ki a melegvíz.
(#) Watson válasza Beri Geri hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Szabályos ez így?Én egy kézi kapcsolót akartam beépíteni arra az esetre ha néha több víz kell,de nekem azt mondták hogy ez szabálytalan.(az mondta aki az óracserét végezte)
(#) wpetya válasza Watson hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Nem szabályos, jól mondta aki cserélte nálad az órát. Az éjszakai (kedvező díjjas) áramot távvezérléssel (frekvenciával) kapcsolja a szolgáltató. Ha valami miatt túlterhelés lép fel a hálózatban, a szogáltatód lekapcsolja azt. A szolg. tudnia kell, mekkora teljesítményt tud a túlterhelés kivédése miatt lekapcsolni. De ha átkötöd (csak!) nappali áramra, vagy tegyél be több, vagy nagyobb bojlert, az megoldás lehet a gondodra, de kérvényezned kell az engedélyt hozzá! A mágneskapcsolóval meg le is bukhatsz, mert jön az ellenőr, és ha látja, hogy nincs éjszakai áram, vagy ő kapcsolja le, és működik a bojlered, akkor gondod lehet belőle. Amúgy műszerrel megmondja, hogy több-e a fogyasztásod a kérvényezettnél anélkül, hogy észrevennéd, hogy ő ott van, ha nem a lakásban (telken bellül nem elérhető távolságban a kerítésnél.)van az órád, illetve egyedileg nem légkábelen kapod a feszt. (Magyarul amikor téged egyedileg le tud mérni a nélkül, hogy birtokháborítást követne el.)
(#) wpetya hozzászólása Feb 6, 2011 /

Ne felejtsd el, hogy a bojler kábeljét a fogyasztásmérőtől a készülékig tilos megszakítani! Kötni sem szabad! Egyben kell behúzni. A dobozokban csak átmehet, és külön csőben, dobozban.
(#) dil válasza Beri Geri hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Nem akarom ismételni, wpetya jól tudja, ráadásul még buntetnek is érte, plusz megbecsülik "rendesen" mennyi ideje használod, és visszamenőleg ráverik a büntető tarifát, nem tudom most mennyi, de többszöröse a normálnak.
Olvastam itt is korábban olyat, hogy más célra is használják a kedvezményes átamot. Szóval nem érdemes néhány ezer fotint megtakarításért több tíz, vagy száz ezer forint büntit kockáztatni.
(#) wpetya hozzászólása Feb 6, 2011 /

Inkább bővitsd a forróvíztároló kapacitásod, de vigyázz a max. terhelhetőségre, és jelentsd be a szolgáltatódnak. Egy haverom apját kapták el áramlopáson, és 580.000Forintra bírságolták meg,+a járulékos költségek, + a havi aktuális számla.
(#) pinkova válasza wpetya hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Nos, nem ismerem a szolgáltató szabályzatát, de: - Amekkora teljesítményű igényt bejelentettél és kaptál a szolgáltatótól állandó fogyasztásra (ez most alapból 32A), azt a nap 24 órájában használhatod. Most őszintén, hogy állapítja meg a manus az oszlopról hogy nem a villanytűzhely megy hanem a vízmelegítő? Ha fűteni akarsz vele, hát fűtesz. Mindegy hogy a lakást vagy vizet, de az a teljesítmény Neked jár! Ez nem lopás.
A szabályzat csak fixen bekötött készüléket enged a vezérelt áramról üzemeltetni, a teljes lakás pedig nem az. Gondolom ezért vágták meg a rokonodat
(#) Beri Geri válasza wpetya hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Üdv! Na de én nem lopom az áramot, sőt többletbevételhez juttatom a kedves szolgáltatót! Egyébként meg van otthon villanysütős tűzhely, meg a feleségem fodrász és van egy 2kW-os hajszárítója akkor ezt már külön engedélyeztetni kellene? Ha így szarakodnak az áramukkal lehet, hogy ki lesz dobva a villanybojler! Meg hallottam mostanában olyat, hogy valaki vett egy lakást és pár hónap múlva kimentek ellenőrizni az órát és úgy találták, hogy hozzá van piszkálva, ezután elküldték bevizsgáltatni és természetesen azt állapították meg hogy valóban piszkálták. Ezután valami több százezres büntit rájuk is sóztak, pedig tuti nem volt az óra piszkálva...
Na elnézést a kis offért.
(#) dil válasza Beri Geri hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Igen, engedélyeztetni kell a vállalkozás lakossági tarifáról való villanyhasználatát. Eyébként ilyen kis fogyasztású tevékenységnél engedélyezik.
Boylernél tarifánál az a lényeg:
- csak hőtárolós készüléket, és csak
- vezérelt áramot használjon.
Valaki már leírta, hogy a térség fogyasztási völgyidőszakában adja a vezérlést, tehát te ettől eltérő - valószínüleg csúcs - időben használnád. Ezért büntet.
(#) Beri Geri válasza dil hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Üdv. dil! A feleségem nem itthon dolgozik, csak példának hoztam fel, hogy van itthon más 2kW-os eszköz is. Hát mostanában már annyian ilyesztgetnek ezzel a büntetésesdivel, hogy lehet leszedem a relét...
(#) dil válasza Beri Geri hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Haladéktalanul, és nyomtalanul!
(#) zoo84 hozzászólása Feb 9, 2011 /

Tisztelt Kadarist!

Remélem a boiler javításos témakörben is tudsz annyi segítséget nyújtani, mint a frekiváltóban. Tőlem most ment haza az EON, mert 3 napja nem volt melegvíz. A Boilert direktbe kötöttem és egyből fűteni kezdett. Kijöttek az EONtól és megállapították, hogy a régifajta bakeit leválasztó kapcsoló van szétégve. Ők azt mondták, hogy átkell egyszerűen hidalni. Én azért szeretnélek megkérni, hogy meséld el mi is a lényege ennek a leválasztó kapcsolónak. Valóban áthidalható?
Sajnos az EON-os emberek szaktudásában nem nagyon tudok hinni, mert rengeteg kívánnivalót hagy maga után a munkaminőségük...
(#) KTobi válasza zoo84 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Nem tudom mi értelme van a kapcsolónak. Valóságban még nem láttam. El tudom képzelni mire volna jó, ha egy tartós strapabíró darab lenne, ami bírja a környezet viszontagságait. Mivel eddig még semmi jót nem olvastam róla, ha feszültségmentesíteni tudod, akkor hidald át.
(#) kadarist válasza zoo84 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Szia!
Régebben kötelező volt egy nullát is és fázist is megszakító kapcsolót beépíteni a bojlert áramkörébe. Manapság már két áramkörös kismegszakítót használnak és így nem kell kapcsoló.
Igen, kösd át, és nem lesz vele több gondod.
(#) erbe válasza kadarist hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Annyit még hozzáfűznék, hogy az áramszolgáltató fennhatósága az óráig terjed. Nem csoda, ha morcosak, ha az óra utáni hibás részhez is őket ráncigálják.
Először meg kell nézetni szakemberrel és ha megállapította, hogy az óra után minden rendben van, akkor érdemes az ÉDÁSZ, ÉMÁSZ, EON, stb. embereit zargatni.
Ha saját területükön van a hiba, nem kérhetnek érte térítést. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy jó vastagon fog a ceruzájuk.
(#) Rumcájsz válasza kadarist hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Bocsi hogy beleszólok, de nem csak régebben volt kötelező hanem most is! A régebbi előírások is úgy fogalmaztak hogy túláramvédelmi eszköz + leválasztó kapcsoló.
Tehát elméletileg egy nullbontós kismegszakító nem elég, kell hozzá még egy kismegszakító is ami a túláram védelmi eszköz. Ez utóbbival nem foglalkoznak sokan. (Arra hívatkozva hogy a kismegszakító 2in1. Ez nem igaz!)
A másik hogy a régi porcelántestű, bakelit burkolatú (fehér-barna) kapcsolók 3 fázisúak és általában az egyik érintkezője ég szét. Megoldás lehet még az égett vezeték bekötése az üresen álló kapcsoló 3. pólusához. Igy még 10 évig működni fog... Mondjuk én sose pártoltam ezeket a kapcsolókat -de ideiglenes megoldásnak jó az üres áramkör bekötése- idővel viszont le kell(-ene) cserélni kismegszakítókra.
Előírásokat viszont be kell tartani különösen a vizes, árammal működő berendezéseknél, mert könnyen oda ragadhat valaki fürdés közben.
(A múltkor tisztítottam egy bojlert -amit egy menőnek kikiáltott szaki szerelt fel 8 éve- és majdnem dobtam egy hátast, ugyanis nem volt védővezető!!! Elöször arra gondoltam rosszul látok de -megcsíptem magam - végül az egész elektromos rendszert át kellett építeni. Szóval én már láttam karón varjút.
(#) potyo válasza Rumcájsz hozzászólására (») Feb 10, 2011 / 1

Idézet:
„A múltkor tisztítottam egy bojlert -amit egy menőnek kikiáltott szaki szerelt fel 8 éve- és majdnem dobtam egy hátast, ugyanis nem volt védővezető!!!”

Ez elég tipikus. Rengetegen (az elvileg hozzáértők is) egyszerűen nem fogják fel, hogy a védővezető mennyire fontos. Nagyszüleimnél is villanyszerelő kötötte be a bojlert, ott sem volt védővezető, aztán amikor apám bekerült a családba, akkor lett húzva oda tisztességes kábel az elosztótáblától...
(#) bigjani hozzászólása Feb 23, 2011 /

Üdv!
Olyan gondom van,hogy nincs melegvízem. Az áram elmegy a fűtőszálig,világít a visszajelző lámpa,ha kapja az áramot. Mégis hideg a víz! Mondjuk semmi hangja nincs a bojlernek,de nemrég lett kitakarítva.
(#) potyo válasza bigjani hozzászólására (») Feb 23, 2011 / 1

Valószínűleg tönkrement a fűtőszál.
(#) Rumcájsz válasza bigjani hozzászólására (») Feb 23, 2011 / 1

Ha a fűtőbetéten ott a villany és a víz mégis hideg, egyértelmű hogy a fűtőbetét kampecolt be!
Én ha bojlert takarítok, mindig kicserélem a fűtőbetétet, anódot és természetesen a tömítéseket.
Soha nem fordult ezért elő hogy takarítás után újra le kelljen engedni mert tönkre ment benne valami.
De ami elromolhat az el is romlik... .-)
(#) bigjani válasza Rumcájsz hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Kicseréltem a fűtőszálat,kiválóan működik! Köszönöm!
(#) Beri Geri hozzászólása Márc 6, 2011 /

Üdv. mindenkinek!
A múlt hét végén kipucoltam a HAJDU 120L-es bojlerünket 1 év után. Sztem nem volt vészes a vízkövesedés, az anódot sem cseréltem ki mert úgy láttam, hogy az még kibír egy újabb évet.
Képek:Kép_1, Kép_2 Megmértem a felfűtéshez szükséges áramot az alábbi körülmények között: bejövő vízhőfok 5,3C a beállított vízhőfok a szokásos 50C. A felfűtéshez 6,96kWh fogyott az időt sajna nem tudtam pontosan megmérni de kb. 3-4 óra volt. Szakszámításokban jártas fórumtagok utánnaszámolhatnának, hogy ez menyire reális. (sztem annak kellene lennie)
(#) kendre256 válasza Beri Geri hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Kb. reális. 5,3°C-ról 50°C-ra 120 liter víz felmelegítéséhez 6,258 kWh kell, nem számolva a veszteségeket, valamint az 50°C beállítási pontatlanságát. 4 óra fűtési idővel számolva 1750 W fűtőteljesítmény jön ki, az is kb. reális, elég közel van az 1800W-hoz.
Következő: »»   24 / 135
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem