Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Lapozás: OK   59 / 196
(#) lacko8326 hozzászólása Feb 25, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem egy autóerősítővel kapcsolatban.Ez egy hifonics cyclops XI erősítőlenne.Az vele a problémám hogy a rákötött hangszóró sistergő hangot ad akkor is ha az rca csatlakozót kihúzom és a kapcsolását közvetlenül az akksiról vezérlem szóval ha semmi köze a fejegységhez akkor is. Mi lehet a baj?
(#) gsc73 hozzászólása Feb 26, 2011 /
 
Sziasztok!

Hosszú idő után sikerült megjavítanom a Jensen Invader 2000-et, :hawaii: a TI segítségetekkel. Aki követte az elhúzódó eseményeket, az emlékezhet, hogy a második hiba az volt, hogy az egyik oldal kicsit torzított. Sok-sok mérés után, amelyek alapvetően a PN-átmenetekre korlátozódtak megtaláltam a hibás alkatrészt, ami egy hőmérséklet korlátozó volt. (vagy legalábbis azt hiszem, lsd kép.)

A következő lépés, hogy szeretném a maximumot kihozni az erősítőből, hangzás, teljesítmény terén. Azt kérdezem, hogy ezzel kapcsolatban is kérdezhetek itt (hangszoróválasztás, elhelyezés, stb.....) vagy van arra másik topic.

Üdv: g.

hiba2.jpg
    
(#) Directors hozzászólása Márc 9, 2011 /
 
Üdv!

Van egy ilyen erősítőm.Bővebben: Link
A bemenetre a számítógépről érkező jelet adom neki de iszonyat halkan hallom a kijövő hangot.Ha ráadom a 12V egyből szól. Valamit én csinálok rosszul vagy valami hibás benne? A tanyókat kicserélgettem benne csak azokat nem amik a bordán vannak.Ezeknek sajnos nem tudom mi a helyettesítőjük.De zárlatosnak se zárlatosak.

qyacdl.jpg
    
(#) lacek29 válasza Directors hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Mivel ez egy autós erősítő,így 12V kell a működéséhez.
(#) benocs24 hozzászólása Márc 9, 2011 /
 
Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni! Egy Blaupunkt GTA 2 Special Mk II autós erősítőm. 220 as tápegységről hajtom vagyis akarnám csak a 2 db pufferkondi benne 35 voltos. Szóval a kérdésem az lenne hogy:-azén tápegységem + - 37 voltot ad le ugyebár ezt a két pufferkondi ami az erősítőbe van nem bírná. Ha viszont kivenném a két pufferkondid ami 35 voltos. Akkor elbírná még ezt a feszültséget a többi alkatrész? A végtranyók B688 és D718. Ezek ha jól tudom elbírnák a feszt. A többi alkatrésznek esetleg ez a plussz többlet feszültség okozna valami kárt?
(#) Directors válasza lacek29 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Azt gondoltam,hogy 12V kell neki csak hát gondolom be kellene előtte kapcsolni és aztán szólnia.Illetve ki is lehet kapcsolni én úgy vélem. Na meg ugye most nagyon halkan szól.
(#) lacek29 válasza Directors hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Akkor kapcsolódik be,ha a REM-re is adsz neki 12voltot.Halkan pedig azért szól,mert az a bemenet magasszintü.
(#) Directors válasza lacek29 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Ja értem.Én sajna hiába adok neki a REM-re is 12V-ot nem történik semmi.
Már semmit se lehet kicserélni benne szinte. Most már csak a végtranyók maradtak.Csak nem tudom,hogy mivel lehet ezt helyettesíteni. PT36C ebből van négy a bordán.
(#) lacek29 válasza Directors hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Hát ezekről a PT36C-k ről nemnagyon találok énsem semmit.De egyáltalán nembiztos hogy azok a rosszak.
(#) Directors válasza lacek29 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Akkor miket mérjek ki benne?
A tekercseket amik vannak benne kilehet valahogy?
Azon kívül már csak kondik vannak benne.
(#) lacek29 válasza Directors hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Tekercseken szakadást tudsz mérni,és esetleg ellenállást,de azok szerintem jók.
(#) hugi00 válasza Directors hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Mint mar emlitettek ez egy autoerosito.

Az uzemelesehez egy akkumulatorra van szukseg 13,2V (12V).

GND - (-12V)
+12 - (+12V)
Remote (+12V)
Ha ez igy megvan akkor a keszulek uzemel.


A szamitogepedbol kijovo jel maximum 1,5V

Az autoerosito bemeneti Jelszintje 2V-10V kozotti.

Tehat ha te 1,5V-os jelet adsz neki akkor az szinte semmi, ezert hallod halkan szolni.

Valoszinuleg az erositonek semmi baja.
- abbol kovetkeztetek amiket eddig leirtal.
(#) Inhouse válasza Directors hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Nekem nem egyértelmű, de adsz neki a (batt+)-ra +12V-ot, a GND-re testet és emellett a remote-ra is +12V-ot? Ha nem így tettél, akkor nem jól tetted.
Ha halkan szól, mennyi mérhető a 12V-ból? És mennyi a az erősítő +/- tápján?

Üdv
Inhouse
(#) Directors válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Nos biztos,hogy nem volt jó az erősítő mert eddig szólni se szólt.
Úgy van bekötve nekem,hogy a Remote és a power kivezetésekre van kötve a 12V a GND-n pedig a -.(Aksiról üzemel)
Megnéztem már előerősítő után is és így sem hangos.A hangos annyit jelent,hogy a számítógépes hangfal is hangosabb.

10V-ra csökken az aksi feszültsége.Lehet ez az alacsony?
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Rákötöttem labortápra 14V-ra beállítottam meg adtam neki számítógépes hangfal Jack kimenetén jelet az erősítőnek így már jól szól.Meg gondolom azért halkabb avagy hallom annak mivel csak mély hangok jönnek ki rajta.
Így azért jelentősen jobban szól.
(#) Lászlógyerek válasza benocs24 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Szevasz!
Szerintem ne próbáld meg.... Márcsak azért se, mert a többi alkatrész is igazodik a táphoz.
Ha önmagában a tranyó ki is bírja, ki tudja gyárilag milyen munkaponton van, s a nagyobb fesz lepukkantja-e? No nem a fesz, hanem az átfolyó áram...
Amúgy az elkókat, főleg a Puffereket tartós üzemre tervezik max. 2/3-ad tápra, azaz 35V-os kondihoz, max. 24V-os táp.
Nem ajánlom a kapcsolás egészét 37V-on járatni, ha az mondjuk 24-re lett specifikálva.

Jó mérést!!!
(#) Inhouse válasza Directors hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Na ugye... Arról szólt már a fáma, hogy milyen hangszóró van rákötve?

Üdv
Inhouse
(#) Directors válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Egy házi készítésű doboz van rajta. 2db HA25-451 párhuzamosan kötve + egy eminence asd1001 magas.De ezt csak most kötöttem rá. Teszt idejére. Régen bedobtam ezt az erősítőt a szekrény aljára és most találtam rá. Vizsgálódtam,hogy mi lehet a hiba aztán megnéztem mindent rajta.De találtam egy másik erősítőt is.Megrendeltem az alkatrészeket hozzá aztán holnap tesztelek.
(#) Inhouse válasza Directors hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Most látom, hogy csak "mélyek jönnek rajta"...valószínű aluláteresztőre kapcsoltad, lehet, hogy nagyon letekerted és alig van mit lesugározni ennek nem éppen mélynyomó hangszórónak...
Jajj... most néztem meg csak ezt az "erősítőt"... Vissza minden...ettől nem sokat kell várni...

Üdv
Inhouse
(#) Directors válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 10, 2011 /
 
Azt én is gondoltam,hogy nem kell sokat várni tőle. Nem is úgy néz ki de szerintem olyan 40-50W-ot leadhat a nem is tudom most mennyiből.
Állítani nem lehet rajta a lesugárzást.
(#) toxie hozzászólása Márc 20, 2011 /
 
Sziasztok!
Valamelyik nap egy jóbarátom, hozott egy SAL RFX 7230as erősítőt, avval a problémával, hogy a subwoofert, párszor meghúzza és bekapcsol a piros LED, azaz bekapcsol a védelem, természetesen igy viselkedik hangszóró nélkül is.Amint bekapcsolja a rádiót, pár másodpercen belül kigyullad a piros. Először a hőmérsékletre gondoltam, de egykettő kizártam azt a problémát. Második dolog amire gyanítottam az a TL494, kicseréltem egy másikra, de a csere után valami zárlatba jött, ami kiütötte a 20A biztositékot. Megnéztem 2 db SW50N06os FET volt berakva IRFZ44 helyett (ezt írja a nyákon) . Leveszem őket, minden OK, nem húz sok áramot. Lemérem a SW50N06 osokat, az egyiknek mindegyik lábán G,D,S sípol a multiméter. Mondom ez kiment, míg a másik OK. Azt az egyet visszarakom, bekapcsolom, természetesen hangszóró nélkül, puff kilök egy 25As biztosítékot. Leveszem a FETet lemérem, ugyanúgy átütött. Veszek 2db IRFZ44 et, berakom őket, rákapcsolom a szünetmentes táp aksiját, 25A s biztosítékon kereszül, valami elkezd sisteregni, gyorsan lekapcsolom a tápot, lemérem, az egyik IRFZ44 teljesen zárlatban van mint az előző FETek. Tudna valaki adni valami tanácsot mitévő legyek ? Lassan már kezdek kifogyni az ötletekből.

Ezen kivül a lapon van még 2db TIP42C, 2db TIP1C meg 2db NFR12C20A.
Köszi előre a tanácsolat.
(#) emmzolee válasza toxie hozzászólására (») Márc 20, 2011 / 1
 
Szerintem forraszd ki a vég tranyókat, és mérd meg, hogy milyen a 494-ből kijövő jel. Fokozatosan kell ilyenkor elkezdeni a javítást. Először meg kell nézni, hogy az ic szép jelet csinál-e. Aztán meg kell nézni, ha van, akkor a drivert, vagy a fet lezárást segítő alkatrészeket. Lehet tranyó, zener, és dióda is. Ezek az ic kimenetei környékén vannak. Mérd meg a fetek gate-jéhez vezető ellenállást, hogy az is megfelelő értékű-e. Úgy ki tud égni, hogy észre se lehet rajta venni. Ha úgy beteszed az új fetet, és az szakadtra égett, akkor bekapcsoláskor a fet vezérlés híjján bekapcsol, és úgy is marad. Aztán az ic rendesen ahogy kell ki nyitja a másik fetet, mert ugye az jó, és a tápot már rövidre is zárta. Ez a "fájdalom mindenkinek" tipikus esete.
Ha minden ok, akkor ki kell venni a graetz diódáit, és be lehet indítani a tápot, hogy egyáltalán ját-e rendesen. Itt meg tud szivatniha az előállított feszt figyelte, mert így nem lesz semmi a kimeneten, és ki kapcsolhat. Ez csak a rosszabbik eset. Azért próbáld ki. Ha minden ok, akkor talán vissza lehet tenni a graetzet, és meg nézni az erősítőt, hogy jó-e. Ha az is jó, akkor be lehet tenni a vég tranyókat, ha azok is jók.
Van egy olyan sejtésem, hogy semmi baja nem volt annak a tápnak míg hozzá nem nyúltál. Szerintem a végfok volt mindvégig le égve. A tápot már szét csaptad, de nem olyan szívás a javítása.

A 494 nagyon ritkán hal meg. Azt alig kell valaha is ki cserélni. A SW50N06 helyett simán jó az IRFZ44
(#) toxie válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Az egyiknek majdnem 100ohm (98), a másikon amelyik kifüstölt 77.
Mostmár én is rájöttem, hogy valami nem úgy megy, ahogy mennie kéne. Igaz,őszintén megmondjam most van először dolgom erősítők javításával.
Majd reggel átnézem a táp FET (IRFZ44) vezérlését.
Ha jól fogtam fel a dolgokat az IRFZk azok a tápfetek (amit úgylátszik elintéztem), amiket a TL494 vezérel. Míg a TIP41C,42C azok a végtranyók. Már későre jár az idő, majd holnap bütykölök.
Lehet, hogy a védelem a végtranyók (TIP-ek) miatt kapcsolt be ?
(#) Ticó hozzászólása Márc 20, 2011 /
 
Sziasztok!
Olyan problémám lenne,hogy tavalyelőtt vettem egy használt erősítőt és hozzá egy mélyládát (magnat rock 600 és Magnat xpress 3000). Szakszervizben bekötötték, majd egy év múlva szervizbe kellett vinnem,mert világított rajta a protektor lámpa. Végfokot cseréltek benne. Azóta 3 havonta cserélgetem a végfokot,mert mindig elromlik! Ha valakinek lenne ötlete,hogy mi lehet a probléma,megköszönném.
(#) didyman válasza toxie hozzászólására (») Márc 20, 2011 / 1
 
Vettük észre, pár szarvas hibát elkövettél .
Először is, ilyen végfokoknál a tápfesz az első, amit megmérünk, terhelés közben is, amikor a hibát produkálja. Célszerű szkóppal. Ha kezdő vagy, akkor a teszt során már nem akkuról járatod, vagy sorbakötsz a tápjával egy izzót.
Másodszor, ha a kapcsoló-FET-eket cseréled, szigorúan mindet, azonos márkájú, típusú, célszerűen azonos sorozatból származóakra. Velük együtt gyakori a gate köri ellenállások, valamint a meghajtó tranzisztorok elrepülése, ezeket kiméred, cseréled, szintén párban (az ellenállásokat is, fémrétegre mindenképpen!)!
Teszteléskor nem az autó akkumulátorára rakjuk tesztelni 25A-es biztosítóval! A biztosító amúgy sem a FET-eket védi, hanem a kábelezést, akkumulátort. A kis kimeneti impedanciájú akku meg könyörtelen, ha valami hiba van az áramkörben! Teszteléshez ezért vagy egy 12V 21W-os izzót kötsz sorba a betáppal, vagy akku helyett tápegységről járasd, 1-2A terhelhetőségűről (ha nagyobb, akkor izzó kell). Ha már javítod, célszerű az összes, 100µF-nál nagyobb kondit cserélni alacsony ESR-ű újakra. Ha a táp rendben van, akkor jöhet a végfok. Itt kimeneti DC-szintet ellenőrzöl, valamint a végtranyók B-E feszültségeit. Ha valahol zárlat, vagy szakadás van, akkor egy soros emitter-ellenállást is meg kell nézni, valamint a végfokot meghajtó fokozatokat és a szinteltolót is. Tranzisztorokat nem ellenállásmérésben mérünk, hanem diódavizsgálat állásban (ha tud ilyet a műszer, ha nem, akkor össze kell dobni egy egyszerű tranzisztorvizsgáló áramkört, találsz itt a HE-n párat).
(#) didyman válasza Ticó hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Ugyanazt javítják meg, vagy másikat raknak bele? Előbbinél válts modellt/szervizt (nem tudják javítani, hivatkozz erre, a második után már a kábelezést át kellett volna nézni, gerjedékenységet vizsgálni..), utóbbinál generátort is ellenőrizni kéne, meg a kábelezést persze.
(#) Ticó válasza didyman hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Köszönöm a segítséget! A második végfokot már én raktam bele mert elég drága volt a javítás és nem ér annyit az erősítő.Működött is 3 hónapig.Keveset tud felvenni az akkumlátorról vagy az rca jelátalakító vagy kábel rossz?A generátor 14.2 V tölt.
Köszönöm!
(#) Ticó válasza didyman hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Másikat és másfajtát raktak bele.Nekem sikerült gyárit beszereznem és azt raktam bele de nem sokáig bírta.
(#) toxie válasza didyman hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Levettem a TL494nél levő tranyókat (A1015) diódákat, meg ellenállásokat.
Diódák 1n4148 mindenesetre leellenőriztem őket, jók. 220ohmos ellenállásokat is lemértem, az egyik 218, másik 216. Tranzisztorokat most mértem, azok is jónak tűnnek

E+ C- Tr.1 végtelen Tr.2 végtelen
E+ B- Tr.1 812 Tr.2 812
E- C+ Tr.1 végtelen Tr.2 végtelen
C+ B- Tr.1 799 Tr.2 800
C- B+ Tr.1 végtelen Tr.2 végtelen
E- B+ Tr.1 végtelen Tr.2 végtelen

Ha nem felejtettem ki valamit, akkor a kapcsolórész okés. Rakhatom vissza ezeket a komponenseket, vagy mégis cseréljem őket ? Mivel nincsen A1015, lehet helyette egy más fajta PNP-t rakni hasonló karakterisztikákkal ?
Azért vettem el akumulátort, mivel a tápom nem elég erős. Köszi a jótanácsot az égőre, már ki is készítettem. Elvileg ha valami gond lenne akkor az egő be kéne, hogy induljon és avval védeném az áramkört.
(#) toxie hozzászólása Márc 20, 2011 /
 
Kivettem a FETeket, lemértem az ellenállásokat is.
Gate-n az ellenállás 100ohm, (lemért 97,98)
Source-n az ellenállás 220ohm (lemért 216,217)
Következő: »»   59 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem