Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   13 / 141
(#) koczka hozzászólása Jan 21, 2011 /
 
Üdv.

20W-os led hez keresek áramgenerátoros táp megoldást ami 230Vrol közvetlen menne, van e ötletetek hozzá?
(#) Sir-Nyeteg válasza koczka hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Alkalmaznék egy 15-18-24V-os tápegységet, és egy LM317-es IC-t áramgenerátoros módban.
(#) bankimajki hozzászólása Feb 10, 2011 /
 
Aki power LED-ekkel játszik, használ... stb. Azoknak adok egy tanácsot, mivel ma méricskéltem és azt tapasztaltam, hogy 4-500Hz-es frekin van a legjobb fényerejük ezeknek a LED-eknek. (Ugyanakkora áram mellett.) Tehát aki kapcsi üzemben vezérli őket, azok ezt a sávot célozzák meg. Fölötte jól láthatóan csökken a fényerő, alatta kevésbé. Min. 50Hz-re kell belőni, az alatt zavaró a villogásuk. (Jegyzőkönyvet nem csináltam, így csak szóban tudok nyilatkozni. )
(#) HeZ válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Konkrétan milyen típusú LED-ekkel tapasztaltad-mérted ezt? Milyen körülmények között (áramgenerátor típus, hűtés, kitöltési tényező, fényerősség, színhőmérséklet, stb)?
A szóbeli nyilatkozatod nem hallatszik ide, ezért hol a jegyzőkönyv?
(#) HeZ válasza koczka hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
A fórum tárgybeli Cree, Luxeon LED-ek CSAK áramgenerátorral hajthatóak, hütendőek, HA ki akarod használni a fényerejüket és nem akarod őket tönkretenni. Pl: ha egy 5 wattos, 1500 mA-rel terhelhető LED-et 50 mA-rel hajtasz, akkor nem kell áramgenerátor és hűtés se, igaz, töredék fényt fog adni (persze az áram-fényerő grafikon nem lineáris).
Lehet ilyen áramgenerátorokat drágán venni műszaki boltokban, olcsóbban webáruházakból, olcsóbban építtetni, legolcsóbban építeni. Manapság vásárolhatóak olyan LED-ek, melyeket lehet 12 volttal vagy akár 230 V AC-vel is táplálni (pl: Acriche AW3220, 3221 ft nettó, www.chipcad.hu).
Én most építek 5 wattos ledekkel hangulatvilágítást Hong-kong-ból származó áramgenerátorokkal, mert így volt a legkedvezőbb az ár.
Részleteket lásd: áramgenerátor topic.
Jó és olcsó ötlet:
(#899761) Sir-Nyeteg: Alkalmaznék egy 15-18-24V-os tápegységet, és egy LM317-es IC-t áramgenerátoros módban.
Hátrányai: energiapazarlóan sok hőt disszipál az IC és az árambeállító ellenállás is. Pl: HA egy LED-et hajtasz meg 24 V-tal, ami kb 4 voltot és 1500 mA-t kér (típus-, meghajtás-, hűtés-, hőmérséklet függő), akkor az IC+ellenállás elfűt: (24-4)*1500mA=30 wattot, amit talán nem is bír el az LM317 (nem néztem meg az adatlapját). Csökkentheted ezt, ha sorbakötsz 5 LED-et: (24-4*5)*1500mA=6 watt. Viszont az 5 LED-et csak egyszerre tudod fényerőszabályozni, egyesével nem.
Szóval nem egyszerű az élet, ami ráadásul nem is habostorta
(#) bankimajki válasza HeZ hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Típust nem tudok mondani, 1W-os power LED, amit itt HE-án az apróban árul egy kolléga. (Jelenleg: 3300Ft/10db) Jelgenerátorról hajtottam. (Kb. 200mA-rel.) Hűtésként egy PC proci hűtőbordájára ragasztottam pasztával. (Igazából a generátorom kimeneti áramára voltam kíváncsi, de ha már épp úgy esett a dolog, akkor megvizsgáltam ezt a LED-et. Mivel nemsokára jön a biciklim totális kivilágítása projekt. (Elől 6db 1W-os LED, hátul sima villogó, és TDK-ra készítek a kerekekre információs kijelzőt.) Tehát egy nagy reklámtábla lesz a bicajom. (Még jó hogy több bringám is van.)
(#) bankimajki válasza HeZ hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
A 20W-os LED általában több LED-ből áll, sorosan egybe integrálva. (Ebből következik, hogy nem 3-4V a nyitófeszültsége. Úgyhogy Sir-Nyeteg jó megoldást írt.) Ha 13-15V-ot veszünk nyitófesz.-nek. És mondjuk az LM 317-re 20V DC-t kapcsolunk. (Akkor kb. ~10-15W-ot kell elfűteni az IC-nek. Az pedig megoldható.)
(#) bankimajki válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Még kiegészítve a mérésemet. A fényerősség amit a LED tud max.: 70lumen. (Ezt nem tudtam mérni.) Színhőm.: 6000K A kit. tényezőt 15-85% között változtattam. És persze ennek függvényében változott az áram, ill. a fényerő is. De én állandó áram mellett írtam a 4-500Hz kapcsolási frekvenciát. (Vagyis bármekkora áramnál ez a 4-500Hz a megfelelő freki.)
(#) HeZ válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
OK. Figyelj a biciglin a tápteljesítményre. Mindenképp izmosodni fog a combod, mert ha LM317-tet használsz, akkor tekerhetsz erőssssen, hogy a generátor leadja a fütési-világítási teljesítményt és cipelhetsz egy nagy akksit (vagy kicsit, ha csak 5 percre akarsz világítani :guluszem1: ). Ha álló helyzetben is és hosszú ideig is akarsz fényt, akkor mindkettő kelleni fog :eeknoes:.
Hol lehet venni agyba szerelhető (nem a gumin surlódó) generátort biciglire olcsón?
(#) HeZ válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Ajánlom Skory szaktárs precízen, szakszerűen dokumentált építő fáradozásait: Skory: Bringára LED-lámpa.
(#) bankimajki hozzászólása Feb 11, 2011 /
 
Nos ilyen téren már megvannak a tervek és az alkatrészek egy része. Egy elég speckó kapcsoló üzemű IC-t fogok használni.(LT1170) Ill. 2db 2500mAh Li-ion cellát az első lámpához. (Ez kb. 6-10 órán át bírja, a megfelelő szuflát.) A kerekeket pedig valami csúszógyűrűs technikával fogom megoldani, mivel a forgó tömeg egy gépen 4X-es tömegként jelentkezik a teljes tömegbe. (Ezért minél könnyebb kerekek kellenek. (Duplafalu felni, lehetőleg szálhúzott alu küllőkkel.) Felnim van tartalék, ami ráadásul kerámiabevonatos is, így az jó lesz a fejlesztésekhez. (A küllők még acélból vannak, majd meglátjuk meddig lehet elmenni a költségekbe.) (De elsőnek más projektjeim futnak, na meg a suli, meg a meló.)
(#) bankimajki válasza HeZ hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Mérnök (hallgató)-i szemmel nézve ezek a kapcsolások nem teljesen elfogadhatóak power LED-eknél. (És a hatásfok is hagy némi kívánnivalót.) (Igazából én törekszem a min. 90%-os hatásfokú, minél integráltabb eszköz építésére. (Könnyű, kicsi, tartós.) Ez sokszor megmutatkozik az anyagköltségben, de valamit valamiért. (Inkább építek egyszer egy jót, mint 3X rosszat.)
(#) ekkold válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Csak úgy kíváncsiságból, meg is tudnád indokolni, hogy szerinted miért nem elfogadható a powerled ilyen meghajtása? (ill. konkrétan melyik áramkörről is beszélünk - merthogy ha jól nézem több is van....)
(#) bankimajki válasza ekkold hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Mert ezek mind elég távol állnak a szabályozott áramgenerátortól. És nem egy kapcsolásban vannak párhuzamosan kapcsolva a LED-ek. Amit köztudottan nem szeretnek a LED-ek, főleg a power LED-ek különböző hőmérsékletre melegedve, igencsak eltérő nyitófesz.-et mutatnak. (-2mV/°C) (Remélem a dióda karakterisztikáját nem kell leírnom, abból minden érthető.) És ha belevesszük azt hogy van gyártási szórás, akkor már igencsak eltérő áramok lehetnek a power LED-eken. Ami jelentősen rontja az élettartamot, ill. a max. fényerőt. Én nagy vonalakban úgy fogom megoldani, hogy 3-3db lesz sorba kötve. És ezek párhuzamosan 1-1 áramkorlátozó ellenállás kíséretében. (És még a LED-eket is összeválogatom a nyitófesz-áram függvényük alapján.) Így egész biztosan ki lehet majd hajtani 300-350mA-ig. És ha jó az áramgenerátor, akkor az akkufesz. függvényétől nem függ a kimeneti árama. (Vagyis kapcsolóüzemnél jó hatásfok és egész széles tápfesz. tartomány jellemzi.) Így megfelel az indoklásom!?
(#) ekkold válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 12, 2011 /
 
Igazából nem sikerült rájönnöm konkrétem melyik kapcsolásról volt szó, és végül nem is írtad meg.

Mellesleg az indoklásoddal, a ledek párhuzamos kapcsolásáról, úgy általánosságban nem tudok egyetérteni. A ledeknek is van belső ellenállása (a nemlineáris karakterisztika ellenére) - és tapasztalatom szerint ez elég ahoz, hogy az azonos tipusokat (azonos szériából) probléma nélkül lehessen párhuzamosan működtetni. (különböző ledeket nyilván nem, de itt nem is erről van szó). De ezt bárki kipróbálhatja a gyakorlatban.
Luxeon ledekkel, és CREE ledekkel is próbáltam a párhuzamos kapcsolást és nem igazán volt vele probléma.

Ha pedig jó hatásfokról beszélünk, akkoz ez eleve gáz...:
Idézet:
„....3-3db lesz sorba kötve. És ezek párhuzamosan 1-1 áramkorlátozó ellenállás kíséretében.....”

Mondjuk a HeZ által linkelt lapon kerékagy-generátoros meghajtás van. A kerékagy-generátor és az áramgenerátor meg kicsit más
(#) bankimajki válasza ekkold hozzászólására (») Feb 12, 2011 /
 
Na jó, nem szeretek vitatkozni. Az áramkorlátozó ellenállás pont csak olyan kicsi értékű lesz, ami épp optimalizálja a belső ellenállásból fakadó áram eltéréseket. (Amúgy pedig nem értek veled egyet, a párhuzamos kapcsolással. De akkor te úgy csinálod, én meg így és kész. Én elhiszem azt amit tanítottak. Mert nem hiszem hogy csak úgy feleslegesen tanulunk ilyeneket.) Majd ha összeállt a kapcsolás, akkor felteszem ide, és meglátod hogy mire gondoltam. (Mellesleg a Ki mit építettbe van is rá példa, hogy a sok egyforma LED párhuzamosan baromira nem egyformán világít. Ha jól emlékszem (nem biztos a kolléga neve) pár hete interferi is rakott fel ilyen eszközt. És ő még le is fényképezte, úgy hogy elég szépen látszanak az eltérések.)
(#) Georgee hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
Üdv mindenkinek! Ma vettem egy POLICE márkájú lámpát 30w(van ráirva). Elvileg csak világítania kéne, semmi extra funkció nincs benne. GYakorlatilag viszont folyamatosan villog a LED. Kipróbáltam labortápról is itt igy ugyanaz a jelenség. Valakinek van ötlete, mi lehet az oka? (amennyire tudtam szétszedtem, semmi elektronika nincs benne). A segítségeket köszönöm
(#) MolnarG válasza Georgee hozzászólására (») Feb 20, 2011 /
 
Szabálytalanul villog össze-vissza vagy periodikusan?
(#) Georgee válasza MolnarG hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Szabálytalanul villogott, de már nincs köztünk. Kinai technológia. Kínai elem volt benne alig adott le 400mA-t de amikor belekerült az energizer, akkor kezdett el villogni. Most vettem meginnt egy ilyen lámpát. Kérdésem az, hogy elég ha ellenállást kötök sorba a leddel, vagy kell neki az áramgenerátor? (utóbbi problémás mert kevés a hely)
(#) kit6263 hozzászólása Márc 17, 2011 /
 
Üdv...LED elemlámpa driver kellene legalább 4A-re!
2db Li-Ion 18650 akuhoz
Elég kicsi helyre kellene bepaszírozni. Valami cél IC kellene lehetőleg minél kevesebb alkatrésszel és jó magas frekivel, hogy kicsi L legyen.
Nincs valakinek ötlete ?
Nem egyszerű. Kevés gyártó van.
TP61500, TPS40211 IC-ket használta már valaki...itt jó régen volt rá utalás.
Innen esetleg rendelt már valaki ?
Bővebben: Link
(#) kit6263 válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Az LT1170 nem LED driver ! Ennek magas a Vref-je.
Ha a LED-en 3.6 V van akkor az alsó tagon 1.2 V lesz. 30% elmelegszik. A LED driverekben 0.1-0.2V a Vref, így csak 3% megy a levesbe.
Egy tipp :
Az osztó alsó ágát 1/10-re kell csökkenteni és a visszacsatoló ágba kell egy gyors 10x-es opamp erősítő.
Nem tudom szereti-e ez az IC, mivel még a NYÁK terv ajánlásoknál is azt hangsúlyozzák, hogy a v.cs. minél rövidebb legyen. Ez az IC elég alacsonyan megy, csak 100 Khz, lehet, hogy elviseli...de ezért viszont bazi nagy L kell neki.
MPS IC-k jóval magasabb frekin járnak.
Én arra gondoltam, hogy a LED-nek szabályzott feszt adok...ez nem korrekt, de egy MOSFET+tranyó+schottky áram limiterrel bekorlátozom az áramot, ekkor csak 0.2-0.3 V-ot bukok. Ami már elfogadható.
Én is két 18650-es Li elemet akarok és 4A kell a LED-emnek. 3.6V-os Ni-MH-vel direktben 1.8A csorog bele, de hamar lemegy 1A körülire...ami még mindig elég nagy fényerő....de nem 4A
(#) bankimajki válasza kit6263 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Mondtam én egy szóval is hogy 1 LED lesz rákötve? Ill. hogy LED driver? Még nem volt időm foglalkozni vele, de annyit elárulok hogy kb. 3-3 LED-lesz sorbakötve (ez még változhat attól függően hogy mekkora akupakkot rakok majd rá), és Step-down konverterként, áramgenerátoros üzemben fog működni. Így egész jó hatásfokot el lehet érni.
(#) HeZ válasza kit6263 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Én rendeltem már DealExtreme-től. Internet számlámról (előtte kicsivel több összeget utaltam rá) leemelték korrekten a megfelelő árat. Másfél hét alatt megjött Hong-Kong-ból futárral házhozszállítva.
(#) HeZ válasza HeZ hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
...
1.5 A-es áramgenerátorokat rendeltem AX2002 meghajtó IC-vel 15 mm átmérőjű nyákon készre szerelve 80 dollárcentért. Nem melegednek 5 V-ról hajtva (24 V-ról hajtva már melegednek), 1 KHz-es kitöltési tényező változtatásos fényerőszabályzással. 3 ilyet párhuzamosan kötve kis soros ellenállással meghajthatsz 4 A-es LED sort.
(#) Melphi hozzászólása Márc 18, 2011 /
 
Sziasztok most építettem egy ledes világítást horgászni.
Kissebb 80db 20,000mcd led, a nagyobbat most építem 500db led, azért it van már fényerő
(#) Melphi válasza Melphi hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Itt világítva 80db-os
(#) Melphi válasza Melphi hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Ez lesz az 500db-os
(#) zoka válasza Melphi hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Jól néz ki
De én biztos nem szórakoznék ennyi kicsi LED-el.
A 80 LED-es világítást 1db Luxeon Rebel ES LED (max 310 lumen) tudná helyettesíteni.
Persze a sok kicsi LED mellet meg az szól, hogy látványosabb, nem egy mm-es pont vakítja meg az embert
(#) Melphi válasza zoka hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Igen az a nem mindegy, hogy ennek szórtabb a fénye.
(#) Massawa válasza HeZ hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Ez igy nem igen felel meg a valoságnak. Végignéztem valamennyi nagytelejesitményü fényforrást ahol Luxeon vagy Cree ledeket használnak, kivétel nélkül mindegyik impulzusos jellel ment. Még a MAGLITE lámpa is.
Nagyon egyszerüen megcsinálhatod a tesztet bárhol (én egy ílyen fényforrásokra specializálodott boltban tettem), viszel magaddal valamilyen gyorsan forgó gépet (ventillátort, telefonvibrátort stb .) erre rávilágitasz a lámpákkal és egyböl látod a sztroboszkop effektust. Még a kameralámpán is van!

Utánna beleolvastam a ledek leirásába, ott még azt is megmondják, hogy milyen kitöltési tényezövel lehet optimálisan kivezérelni a LED-et (CREE).
Következő: »»   13 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem