Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   81 / 372
(#) PIC válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Értem, tehát akkor jó ez a vezérlő csak még két ugyan ilyen kapcsolást össze kell dobnom a másik két motorhoz. Feszültséggel nem lesz gond szerintem mert a nagyobbik 24v-os ezek meg minimum 12v-osak és mind a három motort 12v-ról hajtanám (egyelőre).
Gondolom akkor a két kisebb motorhoz még 2-2 kábelt kötnöm kell, hogy ugyan olyan vezérlést kapjanak mint a nagyobbik tehát hat kábeles. (Igaz ebből kettő ugyan úgy (+).

Köszi
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Gyere át, úgyis kezet akartam már rég rázni a labortápom tervezőjével, nagyon sok mindent hagytál ki, Váradi esztergája fenomenális volt. Totál lenyűgözött, még mindig csak az állam keresem.
(#) kulzol60 válasza PIC hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Szia

Amit linkeltél rajz az egy sima UNIPOLÁRIS vezérlö rajza .
Ha a léptetöd tényleg 4 vezetékes akkor azt erre a vezérlöre NEM kötheted rá csak ha szét bontod a léptetöt és a 4 vagy 8 tekercset ami benne van ujra vezetékeled ( ez hülyeség ) .
4 vezetékböl nem tudsz 5 vagy 6 vezetéket csinálni .
A két vezérlö fajta ( unipoláris és bipoláris ) más képpen müködik .
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Hagy azt a kalapácsot el hiszem .

Amiröl én beszélek az az hogy tegyél az Y csapágyad alá egy méröorát ha ez megvan akkor tedd rá a kalapácsot .

Meg arrol beszélek ( ha már kalapács a példa ) hogy markold meg a kalapácsod nyelét a végénél és ugy hogy a feje felfelé van a kezed az asztalon mozgasd elöre hátra és látni fogod hogy a kezed már visszafelé jön de a kalapács még nem ( utánna csináld ugyan ezt agy nagyobb kalapáccsal is ) és gondolkozz el rajta hogy ezt hogyan tudod megszünteni mert ez csak egy csapágy amiböl Neked van 3 és azok is ugyan ezt csinálják az eggyik jobban a másik nem annyira .

Ez két különbözö hiba a cnc épitésben .

Hidraulika henger a 16-os ? az szokott igy lepatogzani .
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Gőzöm nincs honnan szedték. Kaptam, őket, a golyós perselyek meg zsír újak voltak.
(#) PIC válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Bocsi, nyomatékosabban kellett volna mondanom, hogy ugyan olyan csak kisebb tehát 6pin-es csati van rajta de csak 4 volt bekötve. Forrasztani se kell csak bele kell nyomni a kábeleket két éles pöcökbe ami belevág a szigetelésébe és ezáltal érintkezik. Nem tudom a nevét ennek a csatlakozó típusnak de egyszerű és nagyszerű.
Amikor tudom kipróbálom, hogy +2 kábellel (+) (+) hogy duruzsolnak a kisebbek. Aztán írok

István
(#) kulzol60 válasza PIC hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

igy már más

Találtam 4-es kétélű marót, és elolvastam a leírást, ami szerint 10.000 a legkisebb fordulat.
Kipróbáltam a 0.1-es fogást g0-al, simán vitte, időnként azért berezonált de ezt a gyenge x-nek tudom be. A héten megjön az erősebb cucc, Akkor lesznek az igazi tesztek. Egy ilyen hss maró meddig jó ha csak alut marok vele?

Na ugye .

Tugyja a fene meddig jo , de legalább könnyü élezni .
Csak tömörkeményfémet használok mostmár .

Pont azért lényeges az elötolás meg a többi velejáro hogy ne menjen ki az éle .Ha nagyon dolgozik akkor törik vagy kopik az éle ha meg kisit dolgozik éget és azért kopik az éle , valahol a kettöközött .

10 000fordulat ? az mi ?
A marokat elvileg " munkában " definiálják annak a mértékegysége pedig m/min vagy m/sec .A lényeg az hogy a maro egyköre alatt mekkora forgácsot vállasszon le ( hu de csunya lett ) de igy éthetö .

10000/perc
(#) MolnarG válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

10 000 fordulat/perc. Kicsit sokallom... 12-es hosszlyukmaróval, alumíniumba 0.5 mm-es fogásmélységgel 120 mm/perc előtolással 2000 ford/perc -et használtam (gyári cnc gépen).
(#) MolnarG válasza MolnarG hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Bocsánat, nem hosszlyukmaró volt hanem négyélű szármaró.
(#) kulzol60 válasza MolnarG hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Szia

Pontosan ,de ha a gép és a maromotor birná akkor ugyanazt megtudná csinálni 10 000 fordlaton de 620mm/min-el .

Azt akartam irni (958690 -ben ) hogy csak fordulatot egy maroszerszámnak nem adnak meg ( vagy helytelenül ) sokkal korrektebb informácio ha azt irják amire a maro képes , az pedig az anyag leválaszás .Ennek is több összetevöje van mert a fordulat és az elötolás mellé még kellenek más paraméterek is .

Ez ok de ez csak a fele ( se ).

10 000 fordulattal le lehet választani 1mm és 100mm forgácsot is .

Milyen az elötolás ?
Milyen fogás mélység ?
Milyen oldalirányu fogásban ?
Milyen anyagban ?
Hütéssel vagy a nélkül ?
Hány élü a maro ?
Milyen a maro profilja ?
Milyen a maro anyaga ?

Hány éves a szoszéd lány ?

Sok sok minden befolyásolja a jo marást .
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

És mégis ezt honnan a nyüvesből tudná a marómotor gyártója.
Ők annyit mondanak, hogy 8-as a max befogható szár, és 10.000 fordulat /perc a minimum, innentől lehet 30000-ig tornázni.
És nem érdelki őket se a szomszéd lány, sem az előtolás.
Vaterán vettem kétélű 4-es marókat
Bővebben: Link
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Szia

Hát onnan hogy tugyja hogy a maromotorja mekkora teljesitményt ad le ( W ) bár ezt ritkán agyják meg , inkább a felvett teljesitményt szokták megadni az jobban néz ki az adatlapon ( nagyobb) , sajnos a gond az hogy 50 és 80% között van (gyártotol függ ) ezeknek a szénkefés motoroknak a hatásfoka .
Bravo , ez jo kis szerszám , kicsit talán rövid az éle de nagyon jo ( föleg az ára ) vettem 2db 6-os kétélü tömörkeményfém marot 7500/db az elsö marásnál facsavar feje került az utjába és oda lett a sarka egyböl .Azota messzebb csavarozok .Ugy gondolom hogy a HSS morobol inkább 10db mint egy keményfém ( persze otthoni használatra ) föleg aluba vagy puhább anyagba .

Ez a spirálszögg is tuti .Jo munkát veleük .
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Kress 800-as a maró.
(#) gulasoft hozzászólása Márc 30, 2011 /

Megjelent a minibee a vaterán.
6000Ft darabja, de van 15.000-ért 3 darab egyben. Azt nem sikerült megtudnom miért jó ez a tb6560 hellyett amit már 13-14000-ért el lehet hozni, mikor nem tud annyi áramot, nincs benne portleválasztás, és hűtés nélkül csak 1A. Annak az ég világon semmi értelme, hogy a motorra ragassza az ember, mert akkor meg a step jelet kell hosszú kábellel elvinni a portleválasztótól.
Szóval aranyos, de ennyiért drága.
(#) gulasoft hozzászólása Márc 30, 2011 /

Van egy egész érdekes gép a vaterán, lehet ötleteket lopni 100.000 a kikiáltási ára, de gondolom annyiért nem lehet elvinni, mert ezeket a masinákat, bármennyire házi barkács aranyárban szokták mérni.
Bővebben: Link

Szia

Ugy látom nem nagyon vagy képben a piaccal .

Többféle felhasználo létezik .

Van aki a Daewo -t veszi van aki a Mini Morris-t sött van aki a Smart-ot .
Engedjük meg az embereknek hogy azt vásároljanak a pénzükért amit jonak találnak .
A legfontosabb dolog a korrekt informácio .
Minden terméknek ( és ezáltal a gyártojuknak ) van hitelessége ( megbizhatosága ) .
Neked miért van Kress 800W-os maromotorod ? pedig abbol a pénzböl kaptál volna 3db 1200W-os Vaterás felsömarot .

Nem voltál ott a hatvani kiállitáson akkor láttad volna ezt a gépet amit linkeltél és ott eltudtad volna dönteni hogy mennyit ér . Elöbb utobb csak elviszi valaki .
Csak egy kis példa és ennyit az árakrol ( nálam a lentebb belinkelt aluminium gép A4-es munkaterület 16-os golyosperselyes szánnal komplett dobozolt , leválasztokártyás , tápos vezérlövel , 350W-os maromotorral és ER11-es fortunával , trapézorsoval stb stb 140 000ft ) .Döntse el mindenki hogy mit akar a pénzéért .Sött a Klavio hozott magával egy 50V 3A-es vezérlöt ( MSD család ) aminek az ára 14 000ft .Akkor ez halott ötlet Tölük?
(#) Antauri válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Minibee-t itt is vehetsz a készítőjétől és akkor terméktámogatás is van, ami sok esetben nagyon nagy érték. A kínai vezérlőt valami kereskedőtől veszed aki vagy segít vagy nem ha gond van.
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 30, 2011 1 /

Igen, látod a fémgép, az 140.000. A 100.000 az nem az az ár amiért el tudod vinni. A minimálár el van rejtve, nehogy szívinfarktust kapj. A minimálára szerintem 150 felett van. Én értem, hogy mindenkinek a saját gyermeke a kedves, de ha egy kiállításon nem vették meg, ahol meg lehet nézni mit tud, akkor látatlanba hogy venné meg valaki.
Azt meg hogy láttam volna mit tud kétlem, mert nem hiszem hogy a filc helyett hirtelen felkerült volna rá egy marómotor a maga 2 kilójával és az ahhoz járó erőkarral ami meg a méretéből adódik.
Plottert kevesebb pénzből is lehet építeni.
Egy 3A-es vezérlő 14.000-ért elég halott ötlet. 45.000 3 tengelyre+táp....
Láttad hogy sorba álltak érte? Gondolom nem.
Ha kész a gép összeszámolom mennyi volt.
(#) gulasoft válasza Antauri hozzászólására (») Márc 30, 2011 2 /

A tb6560 is elég alaposan dokumentált, én a kisebb tesóval építettem saját fejlesztésű vezérlést + leválasztást, de rájöttem, hogy nem éri meg a belefeccölt meló, mert az a kínai vezérlő ténylegesen 11.000 forint körül van, tehát két minibee árából kapsz egy komplett vezérlőt, leválasztással meg 1000 csatlakozással, meg végállás kapcsoló érzékeléssel.....
Ebből mi van a minibee-ben? Semmi. Ugyan azokat az osztásokat tudja mint a tb6560, 138-an nézték meg, 0 licitet kapott. Drága, és keveset tud. Nem tudom a fejlesztő ára mennyi, esetleg ha tudod írd meg.
Direkt rákérdeztem hogy mi z előnye a tb6560-hoz képest, ez a rizsa jött:
Köszönjük érdeklődését! Mint említettük, a leírásban szerepel minden előnye:
- kis méret, - modulos elrendezés, - bővíthetőség korlátlan tengelyszámra, - egész, fél, negyed, nyolcad, tizenhatod mikrolépés, - fokozatmentes szabályozhatóság 0-2A között.
Ez is ráköthető egy 4A-es léptetőmotorra, a névleges nyomaték kihasználásával. Viszont a garancia, a megbízhatóság és az akár másnapi rendelkezésreállás nagyobb előny, mint az a 33%-os áramtöbblet. Főleg ha 4-5 hetet kell rá várni.
Ebből egyedül a fokozatmentes 0-2A az ami az egyetlen előny. Mi értelme van ráragasztani a motorra? Hogy ne 4 vezetéket kelljen a motorhoz vinni, hanem 6-ot a vezérlőhöz..... Mindezt egy csatornára 6000Ft-ért és akkor még építs vagy vegyél portleválasztást.
Komolyan ilyen árak mellett (bár mint látszik ennyért a 138 emberből senkinek nem kellett) már megérne építeni egy tb6560-ast, és akkor lehetne mondani, hogy ez is azonnal van, és a tb6560 legalább 3A-es, és maga a chip 2000 forint körül van. Ahhoz hogy működjön kell mellé 10 passzív elem oszt ágyesz bugyesz.
Biztos nagyon jó, meg nagyon aranyos, meg nagyon gyártói, de ez csak egy célchip köré szórva 20 passzív elem, meg egy aktív, és minden mást neked kell hozzá megcsinálni, de akkor is egy ugyan olyan célchip mint a tb6560.
A kínaiban minden benne van. Rádugod a párhuzamos portra (csatlakozó nem két forint), a túloldalra a 3 motort (csatlakozók kiépítve, csavarral rögzíthető, megint nem 2 forint) adsz rá egy tápot és megy, és biztonságban van a géped. kell még 10 perc mire a mach3-at belövöd.
Ezt hol tudod elmondani a minibee-ről? A kínai azért olcsó, mert tömegben gyártják. Ezzel nem lehet versenyre kelni. Egyébként én 15.000-ért szoktam adni ha már a kezemben van, azaz másnap elviheted.
Tényleg sokat kell rá várni, az egyik február 22.-e óta jön. 4-5 hét a tényleges szállítás, de mindenki úgy hirdeti mintha 3 hét lenne, ami persze nem igaz, de ez az ő dolguk.
Normális eladó berendeli, utána rakja fel hirdetni. Jön még egy azt ki sem rakom amíg nincs nálam. Én azt a gagyi kínait nyűvöm egy éve. Semmi gondom nem volt vele, egyedül a rövidzárat nem komálja, és akkor 2000Ft a chipcsere, cirka 15 perces meló.
Mindenki olyat vesz amilyet akar, de a minibee mellé még költeni kell, és 6000 forintért nekem és a másik 130 embernek aki megnézte nem érte meg.
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 30, 2011 / 1

Értem , akkor arrol van szo hogy megveszed és tovább adod haszonnal ? Ugy mint a mini bee?
Nem tudom mennyiért veszed de én betudom szerezni a 3 csatornást 11 000ft ért . ? Semmi bajom vele de az én elveim azt mondják hogy meg dolgozok a haszon-ért .

A potméter ( folyamatos áramszabályzás ) és az a fránya 800 lépés ami nekem nagyon sokat jelent ( a 400 kevés de az 1600 ( TB6560AHQ ) az meg sok mert sebességben a Mach3 limitál .

A Klaviot ismerem annyira hogy nem fektet olyanba amire nincs igény , én sem találom olcsonak pedig adnak el belöle hidd el .

Egy ilyen kis vezérlöt nem csak cnc épitésre lehet használni , vannak más alternativák is .

Rizsa ? Pusztán udvariasságbol sem mondtam volna ilyet mert amit irtak az mind igaz !A kinaira is irják a szállitási határ idöt amit Te magad is hazugságnak mondol .Elado és elado között nagy a különbség .

Szerintem zárjuk le ezt a témát , nem mi fogjuk eldönteni ( vagy mégis ? anti reklám ) hogy mennyire lessz sikeres ez a vezérlö , ez már felelösséggel jár .

Igen ha kész a géped számold össze hogy mennyibe van ( nem kilora ) munkával eggyütt és utánna ird is le hogy mennyiért szabadulnál meg töle !
(#) kulzol60 hozzászólása Márc 30, 2011 /

milrt nem tudok választ küldeni ?!

Csak azért mondtam hogy rizsa mert direkt az előnyöket kértem a tb6560-hoz képest, de semmi más nem jött csak a marketingduma, és látszik hogy nem ismerik a másikat, mert előnyként sorolták fel a mikrolépéseket, amit a másik is tud, és a modularitást, amit ha egy egy vezérlőt raknál össze a tb6560-al, akkor az is lehetne moduláris. Ha valakitől azt kéred, hogy a suzukit meg a mercedest hasonlítsa össze, és mondja el hogy az övé miért jobb, nem sorolja fel hogy 4 kereke van, és gurul is, és még kormány is van benne biza! Azért mert csak egy vezérlő van rajta ami egy csatornát tud attól még nem lesz moduláris. Én a pénzemet rakom bele, lásd 5 hete jön a cucc, azóta fekszik benne a pénzem, és ha nem jön meg 10.-éig akkor a saját vezérlőmet fogom odaadni. Ezért adom haszonnal, mert nálam már jön az áru, vagy éppen a kezemben van mikor a hirdetés felkerül, tehát akár másfél hónapig az Én pénzem van benne, és ha bármi kavarodás van, akkor nekem nem lesz vezérlőm, és nekem kell utána járni, nem a vevőnek. Ő megkapja az árut ha törik ha szakad.
De igazad van nem mi döntjük el, Én csak megjegyeztem, hogy fent van, és 6000-ért a tudásához képest nagyon drága. Nem tudod milyen chip van benne? Képen nem látszik, de megnézném mennyiért ehet összerakni.
Az enyém most cirka 100.000 körül van a marómotor nélkül, 160-nál nem kérnék érte többet, igaz, azért is keresek olyan vágást ahol elvágják az elemeket, mert akarok egy két tengelyes befele dolgozósat csinálni, és ha az beválik akár többet is csinálni szériában.
Ezek a vezérlő egyébiránt 18.000-ért voltak kint mielőtt letörtem az árakat, ugyan ilyet szeretnék csinálni a cnc-k terén is mert Te is tudod és Én is tudom, hogy 100-120 között már egész jó kis fémgépeket lehet építeni, 2-300.000 alatt mégsem látsz egyet sem. 100 felett árulják a fagépeket.
Értem én hogy van vele munka, de ott ahol szériában csinálják, cirka 2 nap alatt összeraknak egyet, az alkatrészeket meg legyártatják hozzá.
Még kicserélem az x tengelyt az enyémben és a tervben is, utána kirakom ennek a gépnek a teljes tervét, és az építi utána aki akarja.
Kicsit elegem van, hogy bármerre nézek innen onnan összeszedett reprodukálhatatlan és ugyan abban a méretben beszerezhetetlen alkatrészekből összerakott gépek vannak, és normálisan dokumentált, beszerzési helyeket megjelölő tervet nem találtam az egész neten. Persze ezek után mindenki annyit kér egy egy házi készítményért amennyit akar, de ha ugyan ezt fémből meg lehet csinálni, ugyan annyiért vagy olcsóbban, lehet hogy kicsit visszavesznek az árakból, és olyan is hozzájut egy egy géphez, akinek sem ideje, sem lehetősége nincs építeni egyet.
Az én fagépemben (ami 3* akkora volt mint egy a4) motorok és vezérlés nélkül cirka 10000 forint anyag volt az is csak a nagy csapágyak miatt, ilyeneket nem kapsz meg 40.000 alatt. Azért a 4*-es és 1.5* ár között nagy a különbség, és Én az utóbbit szeretném elérni. Anyag ár (vágás is benne van) hogy csak szerelni kelljen *1.5 az normális haszon meg munkadíj.
Persze egy cég aki ezzel foglalkozik befizet még 100 adófajtát, meg 100 TB fajtát, ezért olyan drága az a gép, de emelett el kell tartani egy igazgatót, egy igazgatóhelyettest, 2-3 humán erőforrást, 8 pistát aki szerel, Gizi nénit aki könyvel, Mancikát aki titkárnő, ez mind benne van az árban, amit mi nem szeretnénk megfizetni.
Egy normális országban a kereslet és a kínálat diktálja az árakat, nálunk egyenlőre nem nagyon van alternatív kínálat, hiába van keserlet, mert kis ország vagyunk, és mindenki hirtelen akar gazdag lenni, ahelyett hogy a sok kicsi sokra megy elvét alkalmaznák.

Maradjunk annyiban hogy van egy csomo dolog amivel nem értek egyet .Számodra ez a vezérlö lehetne akár 3000ft is akkor is megtalálnád a 6560 elönyeit ( tipikus média fogás , minden hirnek két oldala van ) .

Jol gondold át azt az épités dolgot , sok sikert hozzá .

A többi politika , arra nem reagálok csak magamban .
(#) kulzol60 válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Szia

Igen ,sokan kihasználják ezeket a lehetöségeket de nem muszály meg venni semit nem kötelezö .

A TB 6560AHQ az 3A tud/fázis a Mini Bee meg 1A hütés nélkül /fázis és drágább is .

Ennyi nem elég ?

Olvass sokat pl a : cnchungary.com-on , lényegesen nagyobb adatbázis van mint itt .
(#) SALáta válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

A kínai vezérlő, három árambeállítás. 50 75 100 százalék, többi ellenállás cserével, ha szerencséd van nem kell a két 74 14 et cserélni drágább ls esre. A felfogatásába beleszól a 7812 hűtőbordája, max 15 khz léptetési freki, 80 khz s optok, ja persze ugyan arról az 5 V ról megy mint benne bármi. 1 azaz 1 fix relés kimenet, nagyon elb. A sok enable lábbal ezért kell mellé egy másod LPT. Nekem kell mert kézikerék nélkül nem cnc a cnc.

Nem a 3000-es ár reális lenne. Nem tudod milyen chip van a bee-ben?
Következő: »»   81 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem