Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   1 / 104
(#) korte hozzászólása Jún 22, 2007 /
 


“Gazdaságos” kategóriájú klímát vásárolnék.
Van, aki azt mondja házilag beszerelhető, van, aki azt, hogy nem.
Hol az igazság?
Falat tudok fúrni, elektromos végzetségem van, tisztában vagyok a vízszint és a lecsapódás fogalmával.
A boltban azt mondják ezek beépítés ready eszközök.
(#) 925 válasza korte hozzászólására (») Jún 22, 2007 /
 
Milyen klíma?
Split, mobil, ablak?
A mobil és az ablakklimát be tudod építeni te is, de split-et nem igazán ha nincs felszerelésed hozzá!
Nem a falra felszerelés és a kondenzvíz elvezetés a gond hanem a gáz amit bele kell tölteni megfelelő nyomást beállítani, a rézcsövet kiperemezni, stb.
Ahoz mindenképp szaki kell.
Én is úgy csináltam annó vettem egy split klimát felraktam a belétrit, a kültérit, összekábeloztam a szerelő összekötötte feltöltötte beállította és kész. Nekem 10 ezerbe került a szerelés amit fizetni kellett a szakinak.
Ha nincs ilyen felszerlésed, és szerelési gyakorlatod akkor hívj klimaszerelőt, de több szerelőtől is kérj árat mert hatalmas külömbségek tudnak lenni árba.

(#) nonem hozzászólása Jún 22, 2007 /
 
Hello!
Én is mikor megvettem a klímát (kb.4-5 éve) beszéltem egy ismerős hűtőgép szerelővel. Mivel nyáron el vannak havazva, megbeszéltem vele, hogy a beltérit és a kültéri konzoját én felrakom, a falat kifúrom, a béléscsövet behelyezem, odavezetem a delejt, neki csak a beüzemelést kellett elvégezni, illetve ketten emeltük fel a kültérit 5 méter magasra (jó nehéz).
Ezekben a klímákban már benne van a gáz a kültériben, a csöveket hossztól függően össze kell forrasztani és a rendszert le kell vákuumolni, a szükséges gáz mennyiséget (esetleg) be kell állítani. Jó hogy ő csinálta, mert valami töltőszelep vagy mit kihagytak a csomagból, és a kinti csöveket uv álló valamivel betekerte, hogy védje a szigetelést.
Ez akkor nekem is 10 ezer-be került és volt garancia a melóra, illetve ő észre vette volna, ha gyári hibás a készülék.
(#) csakip hozzászólása Jún 22, 2007 /
 
Ha nem zöldkártyás szerelő rakja fel, ugrott a gari.
(#) nonem válasza csakip hozzászólására (») Jún 22, 2007 /
 
A garancia akkor is ugrik, ha nem márkaszervizes üzemeli be.
Egyébként én ezzel nem igazán foglalkoztam, mert a szerelő ezt elintézte volna.
Garancia akkor is ugrik, ha nem kéred a rendszeres karbantartást, ami nem tudom mennyi, de az sem olcsó.
A szűrők tisztítását, a fertőtlenítést én is meg tudom csinálni.
(#) Gettobike válasza korte hozzászólására (») Jún 22, 2007 / 1
 
Hali! Belehet szerelni házilag. Kell hozzá:
- egy peremező,
- 2 db 1/4-es hollandi,
- 2 db 3/8-os hollandi,
- 1 db 6mm átmérőjű rézcső a folyadékoldalra,
- 1 db 10mm átmérőjő rézcső,
- szigetelés a csövekre
- 2.5mm2 3 eres sodrott rézvezeték a villamos bekötéshez
- kábelcsatorna
- klímatartó konzol
Én már sok klímát felraktam, pedig nemvagyok papíron klímszerelő, de értek hozzá. Váuukmszivattyú se árt, de enélkül is meglehet oldani. A peremező, és a többi szerelvény sokkal olcsóbban kijön, mintha egy szerelő tenné fel, és még plusszba elmondhatod magadról, hogy Te raktad fel. Feltölteni nem kell, mive a hűtőközeg a kültéribe van gyárilag. Ha érdekel a szerelés pontos menete, akkor leírom.
Üdv: Gettobike
(#) korte hozzászólása Jún 22, 2007 /
 
Erdekel.

Koszi
(#) Travolta válasza Gettobike hozzászólására (») Jún 22, 2007 3 /
 
Kiváncsi volnék, hogy egy 5 vagy 10kW-os klímát milyen csövekkel szerelnél fel!az +hogy van gáz a készülékben nem jelent semmit.Honnan tudod hány méterre elegendő gáz van benne.Pl van olyan amiben 1álltalán nincs is hűtőgözeg.Meg nm beszélva arról, hogy legalább 3 féle hűtőgözeggel forgalmaznak gépeket.És mi a helyzett a hőszivattyús gépekkel?Ahoz is elég a 3 ér? És minek oda 2.5-ös vezeték?Vákuumolás nélkül +old6ó?Erre is kiváncsi volnék?És ha ezeket a szerszámokat +veszi, olcsobban jön ki mint 1 szerelővel való felrakás?
Hát barátom én ezek után nem merném azt mondani, hogy értesz a klímákhoz!De hál istennek az olyanok mint Te, olyanokból élnek a valódi klímaszerelők!
Csak szegény kuncsaftokat sajnáljuk, hogy 2* kell fizetniük!
(#) nonem válasza Travolta hozzászólására (») Jún 22, 2007 / 2
 
Ugyan nem nekem címezted, de azért megjegyzem, rossz az ilyet olvasni.
Ez egy fórum. Azért van, ha valaki nem tud valamit, akkor megkérdezi, hátha van olyan aki tudja és ELMAGYARÁZZA a tudatlan halandónak mit, mikor, hogyan kell csinálni.
Leminősítesz valakit, de nem írod le a megoldást.
Ez nem fair.
(#) Topi válasza Travolta hozzászólására (») Jún 22, 2007 /
 
Én nem értek a klímához. Ha 10kW az nem a hűtőteljesítmény hanem a villamos teljesítmény, akkor a cirka 40A-hez elkell a 2 és feles vezeték...
(#) Travolta válasza Topi hozzászólására (») Jún 22, 2007 / 1
 
Természetesen 10kW hűtőteljesítmény.Bár ahoz már én is beraknám a 2.5-ös vezetéket.Ami szemet szurt az az, hogy ő 6 és 10 csövet szerezne be hozzá, és meg se kérdezte mekkora teljesítményű a gép.Ugyanis a teljesítmény függvényében a csődimenziók is változnak.Viszont egy 2kW-os gépre nem raknék akkora vezetéket.Meg azt is álltalánosította, hogy 3eres vezeték.
Sajnos ezek a TG gépek van mikor 7érrel is "komunikálnak".Szvsz emberünk nm nagyon ért a klímákhoz.Azért mert már jópárat felrakott senki nem lesz klímaszerelő!
(#) Topi válasza Travolta hozzászólására (») Jún 22, 2007 / 1
 
Nem akarom védeni, de láttam már munkáit, és nem gyári kontár klíma felszerelő.
Épített már ő saját maga klímát. Kompresszort meg mindent külön rakosgat össze. (A témát is én mutattam meg neki, hogy ossza az észt )
(#) Gettobike válasza Travolta hozzászólására (») Jún 22, 2007 / 3
 
Travolta: tisztába vagyok mindennel, és elmondom neked, hogy már nem árulnak olyan kílmát, ami nincs feltöltve. A gáz 5méterig elég. Amúgy nem kívánok veled vitatkozni, aki ismer, az tudja, hogy milyen szinten űzöm a hűtő- és klímatechnikát. Te nem ismersz, ezért alaptalanul ítélsz el, de ez a te egyéni szociális problémád, nem fogok leállni veled vitatkozni... Inkább nézz szét a weblapomon (megtalálod a profilomba), aztán ha továbbra is kételkedsz, akkor fordulj orvoshoz :yes: . Részemről lezártam az ügyet.

Korte:
A vákuumszivattyús felrakáást írom le, mivel a szivattyú nélküli felrakáshoz kell némi tapasztalat. Az elektromos bekötések egyértelműek, rajtavan a klímához mellékelt leírásban. Tehát a csövezést mind1 hogy bent vagy kint kezded el. Ha megvetted a rézcsövet dugozd le, vagy szikszallagozd le még a boltba, mertha elkezd oxidálni, akkor az a kompresszor olajának elsavasodásához vezethet, a savas olaj pedig kikezdi az egész rendszert, és előbb-útobb tönkremegy az egész klímád. Tehát befűzöd a két rézcsövet a kábelcsatornába, ráhúzod a csőszigetelést, majd át a falon, és leszabod megfelelő hosszúságúra a csövet. Hosszra 5méternél több nem lehet alapba, ha ennél hosszabb lesz a két egység között a cső, akkor rákell tölteti a rendszerre hűtőközeget. Magasságba pedig 3 méter, efölött úgynevezett olajcsapdát kell kialakítani a rézcsőből, hogy visszajusson a kompresszor kenőolaja oda, ahová való (a kompresszorba ). Tehát megvannak a beszabott csöveid, ezután rákell tenni a hollandit, és ezután megperemezni. Utána nem lehet rátenni, mivel a peremező tölcsér alakúra formálja a rézcső végét. Ha nagyon profi akarsz lenni, akkor a hollandi belső felét, és a peremezett csőnek azt a részét, ahol felfekszik majd a szelep kúp alakú részére bekened hűtőgépolajjal. Ez nem létszükséglet, a klímaszerelők se szokták kenegetni. A hollandikat nem kell úgy meghúzni, mint egy traktor csavarját, de azért finomkodi se kell vele. Ha megvan az összecsövezés, akkor ráteszed a szervízszelepre (nyomó oldali csapnál található) A vákuumszivattyút (egy szervíztömlővel), és elindítod. Ha elérte a 0.1mbar nyomást, akkor ezután még fél óriág járatod, majd lekapcsolhatod a vákuumszivattyút. Ezután 30perc hawaii, hagyni kell az egészet legalább 30percig. Ha 0.1mbarról nem mozdult el a mutató, akkor jól csöveztél, gáztömör lett a rendszered. Most jön a lényeg. Letekered a folyadékoldali szelepről a védősapkát, és imbuszkulcsal lassan kinyitod a szelepet teljesen. Amikor kiegyenlítódik a nyomás a beltéri és a kültéri között (hallani fogod, hogy nem áramlik benne a hűtőközeg, akkor kilehet nyitni a szívóoldali csapot ugyanúgy imbuszkulcsal. Aztán mehet vissza a két védősapka a szelepekre. Ezután beindítod a klímád, és hűtesz vele a legalacsonyabb beállítható hőfokon 1 óráig, hogy átjárja jól a hűtőközeg a rendszert, stabilizálódjanak a nyomásviszonyok. Ezzel gyakorlatilag végeztál is a szereléssel. Ha bizonytalan vagy a dolgodban, akkor inkább bízd egy szerelőre, neméri meg, hogy elszurd egy apró hiba miatt. Nameg a szerszámokkal se tudsz nagyon mit kezdeni utána. Remélem azért segített valamit.
Gettobike
(#) Gettobike válasza Travolta hozzászólására (») Jún 22, 2007 /
 
Általánosságba beszéltem. Felőle te rakhatsz rá 2erest is, sőt, neked elég ha a fázist viszed ki, sé leszursz a mezőre egy vaspálcát nullának/védőföldnek . Ha megírja, hogy milyen gép (márka, típus) akkor tudok pontos csőátmérőt adni. Az tény, hogy a multi splitekhez nem 3eres vezeték kell, de mivel korte azt írta, hogy "Gazdaságos" kategóriájú klíma, ezért valószínűleg egy áruházi példányról van szó, abba meg ritka a két, ill. több beltéris. Mint mondtam, nem óhajtok vitázni...de kérdeznék tőled valamit. Neked van valami hűtős-klímás szakirányú végzettséged? Netán a drágalátos klímaszerelődtől megragadt pár mondat a fejedben, és azokkal jössz itt?
(#) árpix válasza Gettobike hozzászólására (») Jún 22, 2007 / 1
 
szerintem nem érdemes foglalkozni vele ,mindígis voltak és lesznek irigy és mindenben okos emberek ,én is dolgoztam klímásnál nem nagy cucc felrakni egy ilyen klímát , ne mondja nekem senki ,hogy egy 40E Ft-os klímának 30E a felrakása mert az durva !
(#) árpix hozzászólása Jún 22, 2007 /
 
maximálisan egyetértek nonem hozzászólásával ! ez itt "csapatmunka" ,nem azért van ,hogy nem lehet valamit megoldani !
(#) lavella hozzászólása Jún 22, 2007 /
 
kb. 200 db. klímát szereltem fel egy bizonyos márkából. 40 ezer forintos klímát nem rakok fel. A klíma szerelés nem addig tart amig felmarkolom a pénzt. Van nagyon sok olyan ügyfelem aki nem meri bekapcsolni a klímát addig amig át nem néztem és le nem fertőtlenítettem a bizonyos légiós kor miatt. Lehet, hogy szerencsém volt de kb. 5 géphez kellett vissza mennem az elmúlt 6 év alatt géphiba miatt. Tavaly szereltünk néhány tömeg klímát is de nem volt benne köszönet. A díj 30 000 Ft. + 3000 Ft./m szerelvény
(#) Travolta válasza Gettobike hozzászólására (») Jún 23, 2007 / 1
 
ha a soós rt ill. takács istván vagy a sávolt úr nevek mondanak valamit akkor igen,van hűtős irányú végzetségem.nem akartam tüzet szítni,de azért belátható az első segítséged valóban sablonos volt,és 1 hozzáértönek szemet szurt.sajnos sok olyan géppel találkoztam,amit nem hozzáértő rakott fel,és utólag kellett helyrehozni.sőt,találkoztam olyannal is,hogy vizzel lett feltöltve a rendszer.de a következő hszedből már kiderül,hogy értesz hozzá.ezért bocsánatot kérek,hogy tul nyers voltam.de beláthatod,hogy rengeteg kokler csapat szerel klimat.ezennel reszemről is zárom a vitát,és ha tudok akkor segítek!
(#) korte hozzászólása Jún 23, 2007 /
 
Hali.

Meg van a klima.
Genex 3.6-os 57E forint.

40E forintom NINCSszerelore.
Viszont vernyomas problemak miatt KELL a klima.

Nincs hozza cso es egyebb jatekosok.

(#) Haszuboy hozzászólása Jún 23, 2007 /
 
Hali. Senki után nem akarok okoskodni, Meg leírni sem nagyon másodszor, De télleg 5m, és télleg benne van a gáz. Na mégis leírtam, mindegy. Jó "hűlést"! üdv
(#) Slope válasza Haszuboy hozzászólására (») Jún 23, 2007 /
 
Engem az érdekelne, hogy mi az ami benne van a "csomagban" és mit kell még hozzá vennem?
A tisztított rézcsövek milyen árban vannak?
(#) nonem válasza Slope hozzászólására (») Jún 24, 2007 /
 
Én mikor vettem volt hozzá rézcső is. Most nem árulnak már ilyet?
Amiről még nem volt szó. Érdemes elgondolkodni előre, hova szereljük fel a klímát.
Én sokat gondolkodtam rajta.
Teljesítmény. Hűtő (3,5kw)-fűtő készülék tömegszéria 4-5 éve tökéletesen működik.
Beltéri.
Nem jó, ha a hideg levegő útjában kell tartózkodnunk. Nálam a tetőtérbe lett (hálószoba) elhelyezve, ez a lakás legmelegebb pontja. A hangja nem vészes, de az, hogy ki tudom magam pihenni mindent megér. Nem tapad az ember bőre a nedvességtől, be lehet csukni az ablakot, nincs utcazaj, nem száll be a por stb. Az ajtóval szemben lévő falra tettem, (amilyen magasra csak lehetett), hogy az áramló levegő a másik helyiséget is tudja hűteni. Érdekes, hogy a hideg levegő szépen lement a lépcsőfeljárón, emiatt vastag függönnyel le kellett zárni.
Kültéri.
Nekem azt tanácsolták, minél közelebb a beltérihez és egy kicsit alacsonyabbra tegyem, mint ahogy a beltéri van. Érdemes (szerintem) saját gyártású kozolra felhelyezni, így távolabb tudtam tenni a faltól, ezáltal a későbbi tisztítása egyszerűbb. Keleti oldalon az ablak mellett tető alatt van (csapadéktól nagyrészt védve), a legmelegebb déli időtől már nem süt rá a nap, jobba a hőleadás. Sajnos a villanyt már csak a falon kívűl tudtam elvezetni kábelcsatornában a vakolatdísz mellett, így nem feltűnő. Külön áramkörön van, egy 16A-os kismegszakítón.
Érdemes a faláttörést úgy elkészíteni, hogy legyen egy kis lejtése kifelé, a kondenzvíz ne álljon meg a kifolyócsőben, ha minden rendben a beüzemeléssel pur-habbal kinyomni a béléscsövet. Rengeteg a kondenzvíz ennek elvezetéséről is gondoskodni kell, nálam szürke villanyszerelésnél használt cső van, van hozzá idom, lehet ragasztani, olcsó.
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
(#) Travolta válasza korte hozzászólására (») Jún 24, 2007 /
 
Nem tudom most, hogy van de pár éve még a Genex csak akkor fogadta el a garanciát, ha szakszervíz szerelte fel a klímát.Tehát olyan pecsétet kell szerezni, ami bejegyzett hűtőscéget takar.
Ha kábelcsatornába szereled a csöveket, én úgy szoktam csinálni, hogy a beltéri alá rakok közvetlen csatornát,110*60-as,és a gép alján kiszedem a könnyítést, és a cseppvízzel mindjárt van 10cm lejtésem.Így biztos, hogy el fog folyni a cseppvíz.

Rézcsöveket lehet méterben is kapni, legalábbis nálunk van olyan cég, de ugy sokkal drágább.Kb 1500ft/m/csőpár.
A 3,5Kw-os géphez 6/12-es csövek kellenek.
Ha hőszivattyús a gép, tehát hűt/fűt akkor valószinű a 3ér kevés lesz.De ezt könnyen +állapítod, ha lebontod az elektromos kapocstáblát.
Cseppvíznek mi 20-as nyomó PVC szoktunk használni.Ehez is van mindenféle idom.
Most hirtelen ennyi jutott még eszembe.

Üdv:Travolta
(#) gabep hozzászólása Jún 24, 2007 / 5
 
Sziasztok!

Konkrét kérdésre, konkrét válasz.....
Sokszor jártam én is így.... szaporodik a betű, a megoldás + nem.

Szerszámok:
-ütvefúró/véső ~gép ; 6,14 kőzetfúrószár
-vízmérték (min 80cm)
-2x 13 villás v. és dugókulcs
-17 villás v. dugókulcs
-14 villás
-állítható kulcs
-vákuumszivatyú
-peremező
-csúvágó
-óra
-imbuszkulcs
-csavarhúzó
-szike

Anyag:
-kültérihez konzol
-6x csavar+tipli (17-es dugokulcshoz)
-min5x 6-os tipli+csavar (beltérihez)
-6-os rézcső (szigetelve is van) vagy + szig.
-gépfüggő 10 v. 12-es rézcső +szig
-3x1.5 mt v. mbcu
-5x1.5 mt v. mbcu
-öntapadús szigetelés (armaflex szallag)
-fehér szigetelőszallag
-cseppvízcső + idomok v. flexicső
-pvc ragasztó
-sorkapocs
-villásdugó

1. a beltéri egység hátlapján lévő konzol felszerelése (a készülék teteje min 5cm re legyen a plafontól)
elúszür a közepén kell rögzíteni, majd rá a vízmérték (így már a falon marad) és legalább a négy sarkába még rögzíteni
fontos, hogy vízben legyen
2.a faláttörés elkészítése min 4x4cm
3.kültéri felhelyezése
4.csövek behúzása, méretre vágás, peremezés, kötés
(a beltéri alatt lévő kötést szigetelővel, majd armaflex-el le kell tekerni, az armaflex nem jön le, ha közvetlen a hollandin van és ha bontani kell... nem lehet szünet a szigetelésben, mert izzadni kezd a cső és a falon folyik a víz..)
5.5x1.5-es vezeték bekötése a beltéribe és a kültéribe (lehet, hogy csak 4 eret használ)
6.a beltérin lévő hálózati kábel biztos, hogy rövid, úgyhogy a 3x1.5 toldása és villásdugó szerelése (nem fázisérzékeny)
7.a cseppvíz elvezetése
8a. a kültérin lévő szervízcsonkon vákumolni kb. 10-15 perc (először az orán lévő szelep zárása és csak utánna lezárni a vákumot)
ha kb 20-30 percig áll a vákuum a sarokszelep lassú nyitása, amíg az ora kb 0.5-öt nem mutat
az óra gyors levétele a szervízcsonkrol
a sarokszelepek teljes nyitása
a készülék indítása
8b. vákum nélkül a szervízcsonk nélküli csonkot megnyitni (hollandi)
a szervízcsonkos szelepet megnyitni kicsit
rövid idő után, ha kifujt egy ideig a hollandit meghúzni
szelepeket nyitni
gépet indítani

a 8b-t én nem ajánlom! de van aki csinálja....
a cső 5m-re van optimalizálva, de 10m-ig nyugodtan viheted.
a vákum nem csak az oxigén károsító hatása miatt kell, hanem minden olaj oxigénnel keveredve, nyomáson robbanó elegyet képezhet!

sajnos én nem vok folyamatosan gépközelbnen, de ha kérdésed van itt már biztosan segítenek
remélem mindent leírtam és jó
szia gaben
(#) korte hozzászólása Jún 24, 2007 1 /
 
Nagy a baj.
A klimat kibontva latom hogy ez 3 fazist igenyel.
Ra irva nincs, a boltban rakerdeztem.
(#) nonem válasza korte hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
3 napon belül ki kell cserélniük, ha jól emlékszem.
(#) korte hozzászólása Jún 25, 2007 /
 
Es letezik 1 fazisrol mukodo?
Eleg volna csak huto, 50m3 szobahoz.
(#) nonem válasza korte hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Az enyém egy fázisú 3,5Kw hűtőteljesítmény.
Az, hogy hűtő és fűtő nem befolyásolja a teljasítményt.
Nem értettél valamit félre? A háztartásokban használt készülékek általában egy fázisúak.
(#) Slope válasza korte hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Hát ezt hol láttad, ha szabad megkérdeznem:
Meg van a klima.
Genex 3.6-os 57E forint.


köszi!
(#) csakip válasza Slope hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Bár nem nekem szólt: klíma
Következő: »»   1 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem