Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó - összegző
 
Témaindító: kunasgabi, idő: Ápr 23, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) mraulajos hozzászólása Nov 28, 2010 /
 
Hali!
Valaki légyszi. küldjön nekem egy konkrét, egyszerű közösítő rajzot.
Laptopról szeretnék zenét hangosítani, amelynek a kimenete természetesen sztereó, a meghajtandó erősítő bemenete monó (vermona 1060).
Kőszi!
(#) abako hozzászólása Feb 23, 2011 /
 
Sziasztok.

Előre is bocsi, ha új témakört kellett volna nyitnom, de most regisztráltam és még egy hetet kéne várnom..

Egy kérdésem/kérésem lenne hozzátok. Tudátok nekem ötleteket, rajzokat adni, azzal kapcsolatba, hogy:
Adott egy gitár. 6,3-as Sztereo (TRS) kimenetet szeretnék úgy belemókolni, hogy az egyik csatornán, az egyik hangszedő jele megy ki, a másikon, meg a másik hangszedőé. Alap esetben , ugye egy mono kimenet van , az összes hangszedő jele egy úton megy ki. A gondom ott adódik, hogy szeretném elérni azt, hogy ha én mono dugót dugok bele, akkor a TIP-en menjen ki mind a két hangszedő jele (sima mezei gitárként) (na és persze a SLEEVE-en), ha pedig sztereo dugót dugok bele, akkor meg a TIP-en az egyik hangszedő melegponja, a RING-en a másiké a SLEEVE-en meg a test. A másik gond (hisz ezt nem lenne nehéz megvalósítani pl egy push pul potival) hogy a sztereo kimeneten kívül nem szeretnék mást is cserélni a gitárba.
Amiben én gondolkodtam, az egy olyan elektronika, ami a RING és a SLEEVE közé van beépítve, és mint a szakadásvizsgálók, más állapotba kerül a mono dugót (rövidrezárja a dugó a RING-et és a SLEEVE-et) vagy ha sztereo dugót dugok bele (nincs rövidzár). A két állapota pedig egy váltókapcsoló szerűséget valósít meg. (egyik állásban a TIP-re kapcsolja a második hangszedő melegpontját, a másik állásban pedig a RING-re.) Mindezt úgy hogy a hangszedő ellenállása nem zavar be a szerkezetnek. (és lesz állandó rövidzár állásban) Ja és minez max egy másvél voltos ellem működjön , merthát nem vagyunk helybővében...
Szerintetek ez mennyire kivitelezhető? Lehetséges?
Gondoltam még arra hogy lehet hogy ez az egész nem-e beleótvarkodna nekem a hangszedő jelébe és az erősítő meg csak zúgna?
Légyszi segítsetek.
Válaszokat előre is köszönöm.
Árpi.
(#) Kera_Will válasza abako hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
felejtős ... azzal a környezeti leírással együtt ami rendelkezésedre áll ....
(#) mraulajos hozzászólása Ápr 4, 2011 /
 
Szia Mindenkinek!

Nagy lendülettel érdeklődtem minden felől sztereo-mono közösítőről, de agyon primitív ötleteket kaptam. Laptopról hangosítok kisebb társaságoknak egy mono cuccal, ami elég jól adja magát. (vermona 1060-as falaival)
A következőt építettem meg. A nyákot én terveztem, rajzoltam, de szakemberrel csináltattam. Nagyon bevált, teljesen zajmentes, nagyon jól végzi a dolgát.http://www.extremecircuits.net/2009/07/stereo-to-mono-converter-bas...t.html
(#) mraulajos hozzászólása Ápr 4, 2011 /
 
További képek.
(#) mraulajos hozzászólása Ápr 4, 2011 /
 
Még egy kép.

100_1842.JPG
    
(#) pucuka válasza mraulajos hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /
 
Tényleg gyönyörű munka. Csak egy baja van, tök felesleges. Elég három ellenállás, amit akár belepakolhatsz egy jack csatlakozóba is. Így meg ha a legkritikusabb pillanatban lemerül az elem, és pont nincs másik. De Te tudod.
(#) lapose válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /
 
Jogos a két pont.
(#) mraulajos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
A sima ellenállásos módszer nekem nem vált be, ezt említettem is. Akár hogy próbálgattam, mindig nagy volt az alapzaj. Ez egy kicsit több munka, de én úgy érzem/látom meg érte. Táp egységet fogok használni.
(#) pucuka válasza mraulajos hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Persze, nagy volt az alapzaj, de nem az ellenállásoktól. Nagy lesz az "erősítőktől" is, sőt még zajosabb, és még behoz járulékos torzításokat is, az erősítőben levő aktív eszköz. Ha egy 10 ohmos ellenállásra adod össze a két jelet (két 1 kohmos ellenállással), akkor csak ennek az ellenállásnak a zaját erősíti a mikrofon erősítő, (ez pedig elég kevés, mert az ellenálláson a zajfeszültség függ az ellenállás értékétől, és hőmérsékletétől), mert az összes többi le van osztva, a jellel együtt a zaj is. Ha ez nem így volt, akkor valamit nagyon elrontottál, bár elképzelni sem tudom, mit lehet elrontani három ellenálláson. Ha pedig tápegységet használsz, akkor még a brummal is megküzdhetsz.
Ha programból kikapcsolod a mikrofon boostert, jobb eredményt érsz el, zaj, túlvezérlés, és torzítás szempontjából. (az én gépemen nem sikerült a mic bemenetet sztereó vonalbemenetre állítani)
(#) karpi válasza mraulajos hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Ilyet most hallok eloszor . Passziv alkatresz nagyobb zajt hoz mint egy aktiv alkatresz?

Hangkartya Line/In , vagy ket ellenallast sorba kotni a L es a R -ra a kabel meleg belso vezetekerol igy szetosztva a jelet.

Vagy egy feszuktsegkoveto vagy emitterkoveto ami kimeneterol jon a ket szetoszto ellenallas ami most egy egy potmeterre is mehet midegyik oldalon.

Vagy dupla emitterkoveto vagy feszultsegkoveto a bemenetrol ket ellenallasrol szetosztott jelet kuln kulon ilesszti .Kimeneten lehet ket potmeter sot lehet "balance" kapcsolast is tenni .

Kulonben keressel ra audio mixerr kapcsolasrajzokra es a kimeneti reszt epitsed meg .

De eoithetsz ket kiszaju eloerositot ami aztan mukodhet szteron is aminek lehet merzekanyseg szabalkyozoja ( gain) , hangsziinszbalyzasa is . balance, effect loop , fazis forditas stb.. ugyancsak egy minimixer ket csatornajat lehet megepiteni.

A gitar multiefekteknek van sztereo kimenete igy mar nem kell abszolute semmi mas csak adapter kabel.

Vasarolsz egy tisztesseges hangkartyat pld E-MU 0404 ,E-MU 1212 vagy mas ebben a ketegoriaban levot ennek van patch mixer-je oda kuldod a jelet ahova akarod ...vannak "hardware" efektjei is stb...digitalis bemenet .. USB
(#) mraulajos válasza karpi hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Most már nem igazán vagyok képbe hogy ki, miről beszél.
A második kép az, amit megépítettem, az első az, ami nem jött össze. Persze, két ellenállás párhuzamosításán nem igazán van mit elrontani.
(#) pucuka válasza mraulajos hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Én is azt hittem, hogy nincs mit elrontani egy ellenállásos közösítőn. De neked sikerült. Az ellenállásos közösítő rajzon hiányzik egy ellenállás, ami a két soros ellenállás közös pontját földre köti. Ennek helyes értékűre választásával a kívánt szint osztást is be tudod állítani. A FET -es kapcsolás sem igazán korrekt, mert a G elektródák csak a potmétereken keresztül vannak, ráadásul változó ellenálláson keresztül földre kötve. A potméterek legkisebb kontakt hibája a FET munkapontjának tolódását eredményezi, de a tekergetés is munkapont eltolódást okoz, ami azért nem kívánatos, annak ellenére sem, hogy a jelszintek kicsik. A FET meg nem éppen arról híres, hogy zajszegény, és igazából nincs is szükség nagy bemenő impedanciára, kisebb értékű összeadó ellenállások választásánál.
(#) mraulajos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Értem mit akarsz mondani, de kérlek, sematikusan rajzold le, hogy egy értelmű legyen számomra. Köszi!
(#) mraulajos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Köszi!
Ki fogom próbálni.
(#) karpi válasza mraulajos hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Persze bocsanat valamit elneztem vegigolvasva a topic-ot es a gitart a hangkartya ket bemenetere R es L -ra irtam le .Ugyanis mono jel csak az egyik csatornaba hallatszana es nem kozepen .Igy elosztva a ket csatornahoz kozepen lessz a mono gitar jel amit a fuhalgatoba jol hallasz .

Persze forditva is mukodik a kapcsolas .Ellenallasokkal pontossan ugyanaz a kapcsolas , aktiv ellemekkel meg kell forditani a jel iranyaval az aktiv alkatreszeket is .

Csodalom hogy zaj volt ...gondolom valami fold hurok vagy a tapegysegbol johet a zaj ...mintha egyszer valahol megjelent zaj ...PC-t foldelni kellene.Es kell hogy mukodjon ket ellenallassal is.

Esetleg potmetert kotni az ellenallasok utan es a foldpontot kikiserletezni ..illetve melyik sasszi lenne jobb a foldeleshez hogy ne legyen semmi zaj.

Ilyen ellenallasos kozositot epitettem egyszer 2+1 eositohoz a baszus volt igy "monositva " a ket sztereo csatornabol nem volt semmi zaj....de a PC-m le van foldelve mivel maskeppen nagy zaj van a gitar torzito hasznalatakor.Igy foldelessel OK csend van...
(#) mraulajos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /
 
Hát ez össze jött, köszi! Egy ellenállást kihagytam. Ennyire nem vagyok jártas a témában. Nagyon tökéletes lett. Még egyszer köszönöm! Persze, lehet soha nem jöttem volna rá, ha nem állok elő az általam bemutatott szerkezettel.
(#) mraulajos hozzászólása Ápr 8, 2011 /
 
Az előző cikkben erről van szó.
(#) Onishi hozzászólása Márc 15, 2012 /
 
Sziasztok!

Nekem is a stereo jelek közösítésével van problémám, de nem autó rádióval hanem itthoni 5.1-es rendszerrel kapcsolatban.
Na szóval nálam úgy van megoldva az egész rendszer, hogy van egy analóg 5.1 -es rendszerem (6 rca bemenet van rajta a 6 külön sávnak). Ez rá van kötve a hifire, ami ugye csak sztereo. Belőle kivezettem a jobb és a bal oldali jelet egy-egy rca val, amit egy 6-os elosztóba dugva, rá van kötve az 5.1-re. Így ez jó is lenne, csak a center hangszóróból a bal oldali hangok, a mélynyomóból pedig a jobb oldaliak szólnak. Így nem a legjobb. Én ezt úgy oldottam meg, hogy egyszerűen vettem 2 sima rca elosztót, és azzokkal közösítettem a jelet, és ezt dugtam vissza a center illetve a sub helyére. Igen ám, de így már a többi hangszóró sem szól stereoba, hanem monóvá válik.
Vajon megoldható-e úgy a probléma, hogy diódákkal egyenirányítanám a jelet, hogy az csak az egyik irányba folyhasson? Mert így akkor elvileg nem lenne hatással a többi sávra.
Ezt gyakorlatban hogy lehet kivitelezni? Csak vegyek pár diódát és forrasszam a megfelelő vezetékekbe? De mégis milyen diódákat vegyek? Működőképes lehet a dolog így szerintetek?
Én nem nagyon találtam megoldást a jel közösítésre itt, egy kukkot sem értek abból amiket itt válaszoltak, hidak, meg végfokok, nekem ez magas .
Bocs hogy hosszúra sikerült.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) kokanyk hozzászólása Máj 11, 2012 /
 
Üdv! Szeretnék csinálni 2ch-ból 1ch-t SUB-hoz lenne. Meg ha ezt meg csináltam, később tervbe van véve egy keverő építése is! De előbb ez lenne a lényeg. Ha tudnátok mellékelni kapcs rajzot, azt meg köszönném. (minél egyszerűbb ha lehet.
(#) kadarist válasza kokanyk hozzászólására (») Máj 11, 2012 / 1
 
Szia!
Egy egyszerű monósító: Bővebben: Link
(#) kokanyk válasza kadarist hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Köszi. Pont jó lesz. Csa a 20kOhm es helyére tehetek mást? Nem találok itthon 20kOhm es-et.
(#) kadarist válasza kokanyk hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Tégy 10 k ohm-osat.
(#) kergebeeka hozzászólása Nov 21, 2015 /
 
sziasztok,szeretnék egy síma csomót kötni telefon/mp3 jacken keresztül bemegy a gitárral egyszerre egy erősítőbe,a sztereo lejátszót mono-ra kötni,mert az erősítő is mono.
(#) mraulajos válasza kergebeeka hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Hali!
Gögess egy kicsit lejebb.
(#) callidusiuvenis hozzászólása Ápr 22, 2016 /
 
Sziasztok!
Lehet nagyon hülye kérdés, de erősítés után nem monósíthatom a jelet, még a hangsugárzó előtt? Itt a fentebb említett megoldással.
Center hangszóróra szeretnék erősített jelet küldeni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2016
(#) steelbird válasza callidusiuvenis hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Szia.
Ott már nagyobb áramok csordogálnak, az ellenállásoknak nagy teljesítményűnek kellene lenni és a center sugárzó okozta plusz terhelést nem biztos, hogy bírják majd a végfokok, főleg nagy hangerőn.
A harmadik, GND -re menő ellenállás nem kell, oda mehet a center. De sok lesz a veszteség, ami hővé alakul az ellenállásokon. Ha meg túl kis értékű ellenállásokat választol, hogy szóljon rendesen is az a center, akkor meg a végfokokat terheled meg nagyon, meg még jobban fognak melegedni az összegző ellenállások.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2016
(#) callidusiuvenis válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Köszönöm, akkor ezt kihagyom.
Viszont akkor úgy építem meg, hogy jelkonverter után egyből monósítom, utána mehet a class D mono erősítőbe, és úgy hajtom meg a centert. Későbbre tervezek egy hangszínszabályzós lapkát is, és azt a jelkonverter és monósító közé beépíteném. Gondolom ennek így nincs akadálya?
(#) callidusiuvenis hozzászólása Máj 28, 2016 /
 
Üdv ismét!
A fentebb említett monósítót betettem egy ilyen után, és elég alapzajos lett. Igazából ez a hangszínszabályzó az új dolog a projektemben, a monósító és ez az erősítő eddig alig észrevehető alapzajt produkáltak.
Az lenne a kérdésem, hogy válasszak esetleg más értékű ellenállásokat a monósításhoz, hátha azzal csökkenthetem a zajt, vagy felesleges, mert ez az új hangszínszabályzó alapzaja (sípolós fütyülés). Egy 8ohmos centert hajtok ezzel a felállással.
Sajnos sztereó erősítőm nincs most, amit ráköthetnék, tehát azzal nem tudom tesztelni, hogy azzal van-e alapzaj.
(#) pana-papa válasza callidusiuvenis hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Üdv!
A "J" és "B" 10-10 k-s ellenállását nyugodtan cseréld ki 1-1 k-ra. (a test felé hagyd meg a 10-est) Kisebb lesz a jel leosztása, ergó csökken a relatív zajszint.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem