Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó - összegző
 
Témaindító: kunasgabi, idő: Ápr 23, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) rob64 hozzászólása Jún 18, 2016 /
 
Sziasztok!
Pc sztereo csatlakozójáról szeretnék meghajtani régi házimozi rendszer sub ládáját és 2 frontsugárzóját. Tulajdonképpen mint normál PC hangszórók, csak a mély lenne plusz.
Olvastam az előzőeket, és a következőkben kérném a segítségeteket, működhet-e a következő:
A 3 ellenállásos osztóval mono jelet állítok elő a SUB számára, a jobb és bal csatorna megy az eredeti helyére.
Várható problémák:
1. Nagyobb terhelést kap a PC hangkártya, mint a közösítő nélkül és ez torzításhoz, szélső esetben meghibásodáshoz vezet.
2. A magas hangok feleslegesen kerülnek a SUB erősítőre, ott haszontalanul levágja. A magasnál ugyanígy.

Megoldás (?) és ez a kérdésem lényege:
Az ellenállásos osztót passzív szűrővel kiegészíteni, hogy a jel a megfelelő helyre kerüljön. A magas irányából a mély hangokat kondenzátorokkal (pl 10mikro), a mély felé a magasakat induktivitással kizárni. Ekkor az össz terhelés sem emelkedne a PC kártya felé. Az értékeket, menetszámot kellene kitalálni.
Vagy hülyeség az egész és van jobb megoldás?
Várom építő javaslataitokat!
(#) Inhouse válasza rob64 hozzászólására (») Jún 19, 2016 /
 
Erősítő nélkül ez nem fog menni. Ha egy sztereó kimenetre 3 hangszórót kötnek, ahogy te szeretnéd, azt nem így oldják meg. Ellenállással ez nem kivitelezhető, hiszen az óriási veszteség. A PC-k hangkártya kimenete ugyan tartalmaz teljesítmény erősítőt, de manapság már sokkal gyengébbet, mint régen. Viszont biztosan nem tudja a tri-mode-ot, amit inkább autós erősítőknél lehet megoldani, ott is nagyon ritkán használják. Ehhez hídkapcsolás kell, az egyik oldal fázisfordítva, a mély a kettő közé passzív szűréssel, a sztereók pedig a két kimenetre, de az egyik fordítva a másikhoz képest.
Szóval neked az általad tervezett megoldáshoz legalább egy mono erősítő kellene a mélyhez, ha a sztereókat kellő hangerővel viszi a PC kimenete. Ott már lehet ellenállással közösíteni, hiszen csak vonali jel lesz a szub erősítődnek. Nincs meg a házimozi hangfalak erősítője? Azon lennie kell AUX IN (külső) bemenetnek.
(#) rob64 válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Szia!
Bocsánat, ha félreérthető voltam, de egyáltalán nem akarok közvetlenül hangszórókat meghajtani, a hangkártya erősítője fejhallgatónak elég. "2. A magas hangok feleslegesen kerülnek a SUB erősítőre, ott haszontalanul levágja. A magasnál ugyanígy." Tehát erősítőre menne a jel, ami a SUB ládába van beépítve, onnan megy az 5 kis hangszóróhoz. Nekem elég lenne ebből a SUB és a két front. Nincs rajta AUX bemenet, csak egy apró, 9 tűs csatlakozó aljzat (9 pin mini DIN). Itt csatornánként van a bemenet, amiből nekem csak 3+ árnyék kell, de a PC- kimenete csak 2+árnyék.
Tehát a kérdésem lényege, hogyan hajtom meg a 2+1 erősítőt 2 csatornás kimenetről, úgy, hogy a SUB csatornára lehetőleg a másik 2 összegzése kerüljön és ne tegyen tönkre semmit.
Köszönöm, ha segíteni tudtok!
(#) steelbird válasza rob64 hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Szia. A PC fejhalllgató kimenetei egy-egy pár kOhm -os ellenálláson keresztül nyugodtan közösíthetők a sub bemenet számára. De a mély hangokat gyakorlatilag mindig középre keverik a zenékben, úgyhogy nem is fontos közösíteni a két oldalt a mély csatornához.
(#) rob64 válasza steelbird hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Tehát pl. a jobb csatornáról hajtanád meg a jobb bemenetet ÉS a sub bemenetet, a balról csak a balt? Ez aszimmetriát okozna a hangképben. Nem is a mély hangoknál, hanem a közép-magas első dobozoknál. Legalábbis szerintem.
(#) buksibuci válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 31, 2018 /
 
Üdv! A 10k ellenállások lehetnek mondjuk 1k-ak vagy van valami jelentőségük? Vagy lehet "bármi" csak egyenlő értékű? Előre is köszönöm.
(#) mraulajos válasza buksibuci hozzászólására (») Jan 31, 2018 /
 
Mindíg 10Kohm ossal csinálom. Szerintem kisebbel nem jó. Van aki 47 Kohm ossal csinálja.
(#) buksibuci válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 31, 2018 /
 
Köszönöm. Csak azért érdekes a dolog, mert egy multiroom szerűséget szeretnék csinálni, de minden szobába mono-n. Hangforrásként majd egy Raspberry Pi 3 lesz, mint médiacenter, ennek a kimenetét fogom kapcsolgatni egy 4 csatornás wifis relével (vagy optocsatolóval inkább) és mögötte egy 4 csatornás autó erősítő lesz egy-egy 3 utas hangszóróval. Na a lejátszó és az erölködő (kimenetválasztó) közé kell ez a cucc. Remélem nem csinál majd problémát, ha véletlen egy kimenetnél több lesz bekapcsolva. Még szerencse, hogy ,,mindenhez,, is értek!
(10k épp nincs itthon, megpróbáljam pl. 18k-val?)
(#) mraulajos válasza buksibuci hozzászólására (») Feb 1, 2018 /
 
Idézet:
„(10k épp nincs itthon, megpróbáljam pl. 18k-val?)

Az jó lesz!
(#) buksibuci hozzászólása Feb 27, 2018 /
 
Üdv mindenkinek!
Kicsit jobban utánanéztem és talán ez (Bővebben: mixer) jobb lenne az elképzelésemhez. Természetesen az ellenállásos működik. Megépítem ezt a kapcsolást és majd írok a fejleményekről.
További szép estét mindenkinek.
(#) callidusiuvenis válasza pana-papa hozzászólására (») Ápr 13, 2018 /
 
Köszi!
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem