Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Lapozás: OK   2 / 52
(#) Isti hozzászólása Jún 25, 2007 /
 
Röntgensugárzás gázcsőben?
Sztem max. UV. Ahhoz hogy röntgensugárzás keletkezzen, elég komoly feszültségeknek kell gyorsítani az elektronokat vákuumban. Amikor becsapódik a rohadtul felgyorsított elektron egy fémbe, kilökheti annak egyik belső elektronját, és a fématom elektronjai 1-1 szinttel visszaesnek, közben energiát adnak le. Ettől lesz röntgensugárzás.

Egyébként attól hogy milyen fémet sugárzunk be elektronokkal, gondolom összefüggésben van, hogy milyen frekijű röntgensugárzás keletkezik...

(én is rengeteget szórakozok nagyfesszel, ívekkel, és még itt vagyok , bár én azért nem gyújtóval, hanem sorkimenővel)

Pár milliwattos sugárzástól nem lesz baja senkinek (gázgyújtóról)!
(#) imi84 hozzászólása Jún 25, 2007 /
 
Igazából építeni akarok, ez azért van, mert PICkel szeretném megoldani az egyedi beütések regisztrálását (egyrészt menteni egy sugárzási szint grafikont, másrészt az egyedi beütések időpontjából valódi véletlen számot előállítani (ehhez normál háttérsugárzás mellett nem kell túl pontos óra)). Mindezt MMC-re fogom menteni nyersen. Eredeti terv az volt, hogy a beütések időpontját mentem valamilyen formátumban, a többit számítógépen végzem, de elméletileg ettől el is lehet térni akár.
Láttam én is ilyen mindenféle orosz kütyüket, esetleg tudnál küldeni linket, amit érdemes lehet megvenni (kép érdekel), illetve ezek mennyire drágák? Csatoltam egy képet, én ilyet láttam mostanában vaterán, meg nekem is van ilyen, bár én olcsóbban szerváltam, mint az általam legutóbb látott vaterás ár.

02.jpg
    
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Jún 25, 2007 /
 
Szia Isti !
En egy leval trafoval keztem,megrazott,tuleltem,kiprobaltam egy TV nyakot rola,nem ment,szetvagtam,kiszedtem a kondikat,szereztem egy relet,osszekitottem,rakotottem egy TV nagy fesz trafojat es egy papirt meggyujtottam vele,meg egy legyet
At tekercseltem a primert a trafon es kijott egy kb 2 cm iv es errol ment az izzo :yes:
Szia tszaboo !
Szoval; elek meg par ezer napot,tehap par evet ha a nagy fesz meg nem csap?
Es ez akkor nem sugaroz
(#) László zs válasza imi84 hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Amit szivem szerint megvennék olyat nem látok sehol. Az árakra már nem emlékszem mivel nem mostanában szereztem őket be. Ha kell fénykép a sajátomról akkor néhány hét múlva tudok készíteni.

A fentebb lévő csövek normál háttérsugárzásnál 1-2 másodpercenként szolgáltatnak impulzust, szinte majdnem minden orosz csodában ezek vannak, csak valamikor kettőt raknak párhuzamosan, illetve időnként kiegészítik egy vékonyabb üvegcsöves GM csővel is (az igazán komoly sugárzások mérésére). A profibb kiviteleknél a készüléket magadra tudod akasztani vagy csatolni és az érzékelőjét a kezedbe tudod venni vagy egy rúdra tudod rárakni. Illetve ahogy írtam sugárforrás is van rajta, illetve egy táblázat hogy minek mennyi lehet a dózisa (CCCR szabvány szerint).

Arra most nem emlékszem hogy hány üzemórát bírnak, de egy idő után csökken az érzékenységük a csöveknek. Lehet nagyritkán beszerezni kb. 2 cm vastagságú csöveket, azoknak az érzékenysége magyobb.
(#) imi84 válasza László zs hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Nyilván véges élettartamú csövek vannak az ilyen egységekben azért. Tegyél fel fényképet, mindenképp érdekelne. Enyémbe is két alumínium cső van párhuzamosan. Conradban eddig GammaScout-ot láttam csak, abban LND-712-es cső van: http://www.lndinc.com/gm/alpha/712.htm
(#) imi84 hozzászólása Jún 25, 2007 /
 
Egyébként a témaindító hozzászólásomban vannak korrekt áramkörök, szóval szerintem egyáltalán nem lehetetlen házilag összerakni valamit.
(#) László zs válasza imi84 hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Nem állítottam, hogy lehetetlen építeni, de az első problémám valaha a cső beszerzésével kezdődött, utána kiszámoltam a költségeket (ház, digit IC, kijelző, táp, stb.) és rájöttem hogy olcsóbban tudok venni (és akkor még nem is beszéltem a hitelesítéséről) ja ez vagy kb. 11 éve volt azóta elég lenne csak a fiókból kipakolni hozzá néhány dolgot, így a költség tart a 0-hoz. A sugárzásmérők kapcsolásai soha nem szoktak bonyolultak lenni. A legegyszerűbb, amit láttam 1 csővel volt megoldva, a következőben már 1 tranyó és 2 gáztöltésű spéci elektroncsőre hasonlító dolog (fűtése hiányzott, de volt rácsa és A, K) volt, ezután amit láttam már mind IC-vel volt megoldva, de ez csak a kiértékeléshez kellett de működött ezek nélkül is a táp ugyanúgy tranyós volt. A beállításához elég egy nagy belső ellenállású multiméter is, max szkóp. A tápellátásuk minimum 1,2V de általában ha világítás is van benne 3*1, 5V ceruza (de elmegy 2-ről is vidáman) ha IC van benne minimum 4,5V de általában 9V.
(#) imi84 válasza László zs hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
Nekem egyébként az a nagyon nagy bajom, hogy én olyat akarok építeni, amilyen egyébként sorozatgyártásban nincs...
(#) László zs válasza imi84 hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
Igen ezt olvastam. Nekem, ami problémám lenne hirtelen: memóriakártya írás, vizuál basic (egyiket még nem, a másikat alig használtam) Amúgy meg a PIC-et csak assemblyben nyomom így lehet, hogy kicsit hosszabb lenne megírni a kommunikációt, de kb. 3000 sorig még eddig mindig ment minden.
(#) Isti válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
hát igen... én is gyújtogatok vele mindent. Bár az enyém kb 12-16kHz-en megy, npn tranyóval.
2cm-s ív? nekem is kb annyi jön ki, de szikrába még 3cm is, csak hamar lemerülnek a pufferek 20V-ról 15-16-ra(egyébként nem tom mérni, mert 160V-ot ír ki, de látni az égőn, h csökken a feszültség kb ennyivel)
Engem már párszor megcsapkodott, nem nagy cucc. Csak kétkezesen ne csapjon meg, mert az tényleg fáj.
(az autóvill szerelők is gyújtótrafókkal szokták egymást rázni , és nincs semmi bajuk)
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Jún 26, 2007 /
 
Az enyemnek nem fogy ki az aksija,mert 220-rol megy,ebbe csak a kondi eg ki(eleg hamar) nagyon melegszik egy mikro kondival akarom kicserelni,csak meg szet kell szedni a mikrot :yes:
Es itt a kep... (ez tenyleg az enyem :yes: )
(#) watt válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
Az a fém kalitka le van testelve? Mert amúgy nem sokat ér, csak jobban ráz!
(#) Balázs válasza watt hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
Úgy látom, hogy a villásdugó sem földelt...

A RTG-ről meg az a véleményem - végigolvasva a témát -, ami lgyk-nak. Nem hiszem, hogy számottevő sugárzás keletkezhetett.
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Jún 26, 2007 /
 
A fem kalitka nincs lefoldelve,de csak disz es azert van oda teve,hogy ne erjen a kezem veletlenul az aramkorokhoz,mert eleg fajdalmas es a kondit egyszer nem sutottem ki es megrazott
ha kel a kapcsolas felteszem! (de feleloseget nem valalok)
(#) Isti válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
jó nem érted...
Tudod én is "230"-ról járatom csak letrafózom 12-14V-ra.
Namost ha a trafó terheletlen akkor fel tudja tölteni a kondikat sokáig..., de ha terhelem, mondjuk 20-30W-ot szedek ki egy 20W-os trafóból, eléggé leesik a kondin mért feszkó, mert a trafón is esik feszültség.
Érted?

Keress rá a nagyfeszültség sorkimenővel c. témára, és ha az ottani rajzoktól eltér a tiéd, akkor tedd fel...
(#) lgyk válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
Pedig a földelés kevesebb energiát igényel, mint a kiszabadulás a nagyfeszültségű áramkörből...
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Jún 26, 2007 /
 
Ha jol tudom a sorkimeno tartalmaz felvezetot :yes:
az enyemben egy sincs :no:
(#) Balázs válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
Tessék?! Diódára gondolsz? Sok sorkimenőbe beleintegrálnak egy diódát, ami egyfajta egyutas egyenirányítóként viselkedik, hogy a képcső egyenfeszültséget kaphasson. De hogy is jön ez ide?
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Jún 27, 2007 /
 
Itt az en altalam tervezett nagy fesz fejleszto tervrajza...
azt hiszem en talaltam ki,mert nem a netrol szedtem,hanem csak ugy ni kitalaltam :yes: ha megtalaljatok valahol,en nem kerestem,es nem akarom hogy azt hidjetek,hogy mas totletevel akarok dicsekedni.
A terven az elso trafo nagyobb teljesitmenyu legyen a masodiknal,es a harmadik egy 1:1-es trafo,kis teljesitmenyu.
ELEG VESZELYES EZ A CUCC!!! :yes:
FELELOSEGET NEM VALALOK!!!

Nagy fesz.zip
    
(#) Isti válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
egyszerű és nagyszerű! Bár én a kondi elé raktam volna egy graetz hidat... Próbálkozhatnál a tranyóssal is... Meg azért a 230 az 230! A sorkimenőket meg lehet 10-20V-ról is táplálni... Egyébként nem rossz!
Egyébként 100Hz-en szaggat?

Csak 220 helyett 230V, felelőség helyett felelősség, válalok helyett vállalok!

Meg az egész témát át léne rakni vmelyik nagyfesztémához, mert nincs sok köze már a röntgenhez
(#) Isti válasza Isti hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
léne= kéne nah pont én fikáztam
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Jún 27, 2007 /
 
Szia Isti !
Nalunk a halozaton meg 220V sincs! Kb ugy alandoan este 210V van. Es hogy szaggason 100Hz-t ha a halo csak 50Hz?
Es azt amit mondtal,hogy raknal a kondi ele az mi,es hogy nez ki?
(#) Skori válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Számottevö röntgensugárzás kb 27kV felett keletkezik. Ezért használnak "csak" 25kV-ot a szinesTV-k képcsövében, mert felette jelentös mennyiségü röntgent is sugározna magából. Persze egy igazi röntgencsö 60...100kV körüli feszültségröl müködik, de az direkt erre készült, és igen rövid idö alatt tud nagy sugárdózist kibocsátani.
Ha az izzót sorkimenöröl hajtottad meg az határeset, mert terheletlenül elérheti a kritikus feszültséget. Tehát keletkezhetet röntgen, de nem jelentös erösségü (ezt még egy sima fémlemez is leárnyékolja).
A gázzal töltött izzókban általában lilás-kékesfehér fény keletkezik (ezekböl nem jön röntgen) de a vákumozott izzókban keletkezhet. Ezeket a bura belsö oldalán levö kékeszöld foszforeszkálásról lehet felismerni. Néhány perc alatt nem okozhat gondot, de órákig nem célszerü játszani vele.
(#) vega55 válasza Skori hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Ha ennyire jol tudod, akkor aruld mar el nekem, hogyan(es mitol) lepnek ki az elektronok a volframbol(vagy masbol), es hogyan gyorsulnak fel akkora sebessegre, ami elegendo az uveggel valo utkoze(skori) rontgen sugarak generalasahoz!!?
Tenyleg erdekel, mert elkepzelni sem tudom...
(#) Skori hozzászólása Jún 28, 2007 /
 
Pedig egyszerü. A vákum átütési szilárdsága kb 20kV/cm, ehez még hozzájön az üvegbúra (bár nagyfreki esetén tulajdonképpen úgyanúgy átvezet mint egy kondi) ha ezt túllépi a feszültség, akkor kilépnek az elektronok és létrejön az áramkör. Az pedig , hogy mekkora sebességre gyorsulnak az elektronok lényegében a feszültségtöl függ... Egyébként szinte minden ívkisüléssel keletkezik valamennyi röntgen, még hegesztéskor is, pedig ott ivhúzás közben csak 24V körüli a fesz, persze ez nem sok, de aki napi 8 órábn hegeszt annak erre is gondolnia kell (védöfelszerelést kell használni)

mini_023.jpg
    
(#) Skori hozzászólása Jún 28, 2007 /
 
Az elözö fotón egy sima 230V/200w-os izzó van nagyfeszre kapcsolva. Itt elvileg nincs rtg. mert gáztöltésü az izzó, de az elektronok kilépnek - ahogy a képen is látszik.... Majd keresek/lefotózok egy másikat ami vákumos...
(#) Skori hozzászólása Jún 28, 2007 /
 
Végülis még szabad levegön is kilépnek az elektronok ha elég nagy a feszültség.....

mini_2_08.jpg
    
(#) vega55 válasza Skori hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
Nem kotozkodeskeppen, de vákuum!!

Idézet:
„A vákum átütési szilárdsága kb 20kV/cm”


Bosz, de ezt rosszul tudod! Ez kb a szaraz levego atutesi szilardsaga... A vakuume 100kV/1mm 10-4 Pa nyomason!!! Es ez nem nagy vakuum...Az uvege sem sokkal kisebb...

Idézet:
„Az pedig , hogy mekkora sebességre gyorsulnak az elektronok lényegében a feszültségtöl függ...”


Ez teny! Mondjuk nekem nem vilagos, hogy a masik vege a nagyfesznek hova kotodik az egonel, es igy a gyorsito elektromos tererosseg sem vilagos szamomra, mert az egy dolog, hogy x kV van ra kapcsolva, az meg semmit sem jelent onmagaban...

Idézet:
„Egyébként szinte minden ívkisüléssel keletkezik valamennyi röntgen, még hegesztéskor is, pedig ott ivhúzás közben csak 24V körüli a fesz”


Nade konyorgom, vakuumban nincs ivkisules!!!
Amit te annak hiszel, az inkabb plazma, vagy mas neven ionizalodas...Semmi koze sincs a szabad elektronokhoz!!!
Raadasul, a rontgen mint elektromagneses sugarzas, mar rendelkezik kvantummal, ami keletkezesenek a feltetele, hogy az elektron gerjesztettsege nem lehet egy bizonyos merteknel kisebb. Az ehhez szukseges becsapodaskori(elektron) lassulas pedig kis feszultsegeknel elmeletileg sem johet letre...
(#) lgyk válasza vega55 hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
Idézet:
„Nade konyorgom, vakuumban nincs ivkisules!!!
Amit te annak hiszel, az inkabb plazma, vagy mas neven ionizalodas...Semmi koze sincs a szabad elektronokhoz!!!”


Nana, vákuumban (nagyvákuum) nincsen plazma, mert az ionizálódáshoz anyag kell, ami nincs jelen...

Idézet:
„Raadasul, a rontgen mint elektromagneses sugarzas, mar rendelkezik kvantummal, ami keletkezesenek a feltetele, hogy az elektron gerjesztettsege nem lehet egy bizonyos merteknel kisebb. Az ehhez szukseges becsapodaskori(elektron) lassulas pedig kis feszultsegeknel elmeletileg sem johet letre...”


Igen, de az ívkisülésben termikus gerjesztés is van az elektromos mellett, ezért keletkezhet (minimális) röntgensugárzás is.

Sőt, a Heisenberg-féle határozatlansági elv egyik folyománya, hogy emissziónál a fotonok energiája nem csak diszkrét értékeket vehet fel, hanem a Gauss-görbéhez hasonlóan "szétnyílik" és gyakorlatilag egy energiaértéknek sem lehet 0 valószínűsége, csak megközelítőleg 0. Hehe.

Elég fárasztó vagyok?
(#) vega55 válasza lgyk hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
Idézet:
„Nana, vákuumban (nagyvákuum) nincsen plazma, mert az ionizálódáshoz anyag kell, ami nincs jelen...”


Ez igy van!
De nem is a vakuum ivkisulesehez irtam a plazmat (azert kezdodott uj sorban ), hanem a mindenfele csoves, izzos, meg mittom en milyen itt felvonultatottakhoz...!!!

Idézet:
„Igen, de az ívkisülésben termikus gerjesztés is van az elektromos mellett, ezért keletkezhet (minimális) röntgensugárzás is”


Ugye ezt nem gondolod komolyan...! Termikus(ilyen kis homersekletu) gerjesztessel meg sem kozelitheted azt a szintet, amikor mar eszreveheto rontgensugarak is keletkeznek. Ehhez sokkal magasabb homerseklet kellene... :yes:

Amit a hatarozatlansagrol irtal, az csak egy teoria, amivel egy csomo dolgot igyekeznek "elkenni" a fizikaban. A fotonok energiaja diszkret ertekeket vehet fel stabilan, ez mar tobb kiserlettel is bizonyitott!!! Az energia es a hullamhossz kozott viszont merev kapcsolat van..., ergo, ha nincs elegendo energia, nincs rontgen sem!

Idézet:
„Elég fárasztó vagyok?”


Miert lennel az ? Addig amig valaki eszervekkel, logikusan ervel, nincs semmi baj! Csak azt nem szeretem, ha valaki alaptalanul allitja a "tutit"...
Következő: »»   2 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem