Fórum témák
» Több friss téma |
A flyback táponál szükséges minimum terhelés, mivel egy bizonyos kitöltési tényzeő alatti jelet nem tud produkálni. Ha a minimális kitöltési téynezőnél is felmegy a zéner által diktált határ fölé a fesz, akkor az IC kikapcsolja magát egy rövid időre, majd visszakapcsol. Így az eredeti 67 kHz vagy 132kHz lemehet 20kHz alá, ahol pedig a vezetékek között fellépő taszító és vonzóerő a rajta fojó áramok miatt megrezgeti őket.
Egyrészt rakni kell rá akkora terhelést,hogy üresjáratban is elérje a minimális kitöltési tényezőt. Másrészt pedig érdemes a trafót belakkozni (vagy higított epokittbe bemártani), hogy a huzalok ne tudjanak rajta mozogni, így nem tudnak berezgeni.
Szia!
Igen,az ellenállás 7w-os.Csak a teszt kedvéért tettem rá.A táp terhelve és terheletlenül is egyaránt sípol,csak terhelten hangosabban.
Szia,
Köszi a tanácsot.Megpróbálom belakkozni.Bár a PI tervezőszoftvere a trafo konstrukciónál megtiltja a vákum impregnálást.
A hozzáértőket kérdezném, hogy tápként mennyire lenne járható út pl egy Pafi féle D osztályú végfokot alkalmazni, természetesen úgy, hogy átméretezem 230V-ra és egy izolációs OPA-t használok a visszacsatoláshoz. Ez sok problémától megkímélne és nem is lenne bonyolult.
Én ugyan nem vagyok nagy hozzáértő, de rajzot nehéz szerezni hozzá, Pafi ugyanis féltve őrzi szerintem. De ha így kérdezed, akkor te tudsz valamit....
![]()
Szia,
Lelakkoztam a tekercselést de a hang még mindíg negvan.Esetleg valami más ötlet?
A rezgés nem fog megszűnni.
Gondoskodni kell, hogy ne a hallható tartományban menjen. Terheld kicsit be a szekunder, az a legegyszerűbb.
Sziasztok.
Egy rossz tápegységet szeretnék megjavítani. A Trafó adott maximum 100W körüli teljesítménnyel. A tápegység vezérlése elhalálozott, vezérlés ismeretlen. Ha jól néztem a +5V ot figyeli. Tudnátok ajánlani egy kapcsolást? Kár lenne ezért eldobni a műszert. Rajz ismert részét mellékeltem. Előre is köszönöm a segítséget.
Nézd körül a TOPsiwtch családban. Azokkal építhető hasonló 100W körüli táp, abba sok minden bele van integrálva.
A másik megoldás az például az UC3842, egy külső FET-tel. Mindkét IC adatlapjában van ajánlott kapcsolás.
Köszönöm a tippet. Körülnézek, majd megnéznéd az összeollózott rajzot, hogy ugyan működőképes e? Szerintem kivitelezhető, a visszacsatolás adott, elvileg működhet. Még valami jó tanács, mire figyeljek?
Az eredeti vas EF20/5,9 légrés kb 0,24mm anyaga Fi324.
Raktam bele egy EF20 B66311-G-x178-es.Ebben 0,22mm légrést mértem.Ezzel a vassal halkabb lett azonos terhelés mellett.
Én feleslegesen bonyolultnak találom. Én a +-12V-ra szimpla stabkockákat használnék (ahogy nézem max 1-1A terhelése van a stabilizált részeknek, annyit a TO220-asok símán tudnak).
A másik dolog hogy bipoláris tranzisztorra, mint kapcsolóeszköz, nem csinálnék SMPSt. Meg az mondjuk nem esik le, hogy az egyik opto minek figyeli a hálózati feszt (és onnan visz egy line signal-t), de ezt gondolom a készülék használja valamire.
Megoldódni látszik a dolog.
Úgy néz ki nem rögzítettem megfelelően a vasakat a csévetestben.Kábelkötözővel összefogattam most alig hallható.Végleges rögzítésre van valami javaslatotok?
Egy oszcilloszkóp tápegysége, nem véletlenül ilyen bonyolult. Azt figyeltem meg, ugye gyakrabb az hogy el sem indul. De ha a a multiméterrel rábökök a kapcsoló tranzisztor C lábára akkor elindul. Mi lehet a gond? Jó kis műszer szeretném megjavítani.
Szia4
Az R7 nem nyúlt meg a primer oldalon?
Szia.
De igen. megnyúlott egész a végtelenségig. Pedig úgy rémlik mikor nekiálltam a javításnak végigmértem a telesítény ellenállásokat. Regélem csak kimaradt, nem most szállt el. Eddig 2x indult el rendesen a szkóp akkor minden ok volt vele. Most ha el is indul a kapcsoló tranyó melegszik. Teljesen homályos az ernyőn a kép. Kutatok ellenállást és jelentkezem. Köszönöm a tippet ![]()
Csere után minden egyes alkalommal indul. Már csak a +12V nem ok. Megpróbálom csak magát a tápot méricskélni.
Trimmerpotival tudsz állítani, vagy a szokásos elkókiszáradás szokott még gondot okozni. És mennyire nem ok a +12V?
Ahogy néztem csak a -12V tudom potival állítani. Elkócsere megvolt. Terheletlenül minden feszültség megvan. Terhelés teszt most jön.
Gyakorlott kapcsitáp -építőktől szeretném kérdezni, hogy ezzel a ferrit maggal lehetne-e félhidas tápot építeni?
Adatok: Anyag: N30 Vasmag-keresztmetszet: 0,94x1,36 cm (1,27 négyzet cm) Induktivitási állandó: 5000 nH Relatív mágneses permeabilitás (Al érték?): 4300 Az adatlap szerint 10 kHz - 400 kHz között használható, és ha jól néztem a grafikont, akkor az indukció 0,2 T nyugodtan lehet. A maximum 0,25 - 0,3 Tesla, akkor telítődik a mag. A Skori-féle trafóméretező excel táblázat alapján, 0,2 T indukcióval számolva, 100 kHz frekvencián a félhidas táphoz a primer menetszám 18 menet. A keresztmetszet alapján kb. 200 W -ot tudnia kellene, ha a pc tápok vasmagkeresztmetszetét veszem viszonyítási alapul. Ez nekem elég is lenne. Jó lesz ez a vas ilyen paraméterekkel erre a teljesítményre?
Méricskéltem. Terheletlenül minden oké. Terhelve csak a 12V ot nagyon leesik.. ha 5V is megterhelem javul a helyzet de nem az igazi. Eredeti környezetében ha az illuminátor le van tekerve akkor 9,5V ha feltekerem ennek hatására leesik 8,2V-ra. A többi feszültség stimmel. A nem tévedek a hibát a pirossal bekeretezett részen kell keresni, kezdve a félvezetőkkel. (esetleg megnyúlott ellenállások? Q4 nem az eredeti 2SC2315 extrája a nagy béta. Esetleg tegyek be helyette egy darlingtont?
N30-as anyagú magok zavarszűrésre jók.
Az EPCOS-os listában is az "Electromagnetic Interference (EMI)" kategóriába sorolták. ![]()
ETD vasmagokat találtam a Distrelec -nél.
Lehet máshol is kapni, esetleg jobb áron?
A +50V jó értékű? Mert oda is be van kötve a 12V-os szabályzás.
Ezt sokszor megkérdezik, itt egy rövid lista:
Tali transformers FDH (Farnell kpviselet) RS Components LOMEX TME disztribúció Ezeken kívül még sok helyen. AZ N30 táptrafónak nem ajánlott. Már csak azért mert 130°C a Curie pontja, ami azért elég könnyen túlléphető, ha spórolósra veszi az ember.
Igen 50,4V ha jól emlékszem. Próbaképp lehúztam nem kötöttem be a bemeneti panelt. Így tudja tartani a 12V ot megjelennek a kurzorok, az elektronika elvileg jó. Nem lehet csak az a gond, hogy a Q9, Q4 helyett valami más van bent? A 2SC2315 nek 500-1000 a bétája. Esetleg valami darlingtonnal nem lehetne kiváltani? Ma már nem szedem szét, holnap megnézem milyen típusú tranzisztorok vannak bent.
Próbáld ki Darlingtonnal. Végső esetben valami jópofa stabkockát is beépíthetsz.
Köszi a listát!
A Farnellt és a TME-t már ismertem. Nézelődtem az oldalakon, amiket linkeltél. A Lomex nem jön be, a Tali honlapja meg egy nagy undormány, árak sincsenek fent. Nem tudom, megy-e egyáltalán még a cég, mert 2007-es éves beszámolójuk van fent. (Az oldal színvonala meg kb kőkorszaki) ETD 39-es vasmagokat néztem minden oldalon, tartozékokkal együtt. (kengyelek, csévetest) Nettó árak, összesen: Fhd.hu: 2027 Rs: csak komplett, készre tekercselt trafókat találtam TME: 2462 Distrelec: 1537 (Euroból átszámolva, pillanatnyi árfolyamon) Lomex: nem jön be Tali: nincs ár Még egy kérdés: Mindenki azt írja, hogy a ferrit gyűrűk nem alkalmasak kapcsolóüzemű táp trafónak. Akkor az autós erősítőkben hogyhogy 3-400 Wattokat tudnak a tápegységek 3-4 cm átmérőjű gyűrűs vasakkal? Vagy azokat itt nálunk nem lehet kapni, amik erre a célra jók lennének?
Sziasztok, lőttem egy ilyen kis spot előtétet, egész jó kis kütyü, 12v-7A-t tud. Gondoltam csinálok belőle egy weller trafót, mert pont 2 párhuzamos szekundere van, ezt sorosítom majd. Viszont úgy gondoltam kicsit kisérletezek vele, ilyen általános felhasználásra megcsinálom, ehhez behúzom sprintbe a nyák tervét, ha érdekel valakit, felteszem majd. Jó mert nincs benne vezérlő IC, teljesen fióktakarítós alkatrészekből van. Ilyen apró tápnak szerintem szuper.
Megtaláltam a Lomex oldalát, semmilyen ferritet nem találtam náluk.
A kereső a ferrit szóra nem hoz találatot, baloldalt a listában nincs trafó sem. (vagy csak én nem találom..) Az összesített xls listában van ETD mag, de nem találtam sehol. |
Bejelentkezés
Hirdetés |