Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   89 / 372
(#) zsoltee0001 válasza kulzol60 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Szia

Pont ott jártam és rákérdeztem, egyébként ettől a "kérjen árajánlatot" dologtól a falra tudok mászni és ezt nem csak az SKF-re értem.
Ilyenkor mindig egy burkolt átverést sejtek.
Akarok csinálni egy áramkört ami, ha nem érkezik step jel x időn belülé (pl 1-2 sec) akkor egy előtét ellenállást vág az áramkörbe, hogy ne főjön meg a léptecs álló helyzetbe.
Érdekes ez a dolog amit írtatok erről a nyomaték dologról, az ember azt hinné erősebb motor biztos jobb is, akkor erre is oda kell figyelni, attól függetlenül, hogy nem mostanában fogok léptetőt vásárolni.
Egyébként nem voltam a cnc talin, valakivel keversz
Sőt annyira nem, hogy élőbe még csak nem is láttam home-made cnc-t.

Az SKF nem kerülendő minden esetbe, volt, hogy egy városba, hirtelen kellett jó minőségű 2-es imbuszkulcs, de nem akartam venni egy egész készletet. SKF nél volt kemény 90ft-ért.
(#) kulzol60 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Igen kevertelek , de azért eljöhettél volna Te is .
Látni kell ilyen gépeket mert sok sok ötletet lehet meriteni belölük .

Nem tudom miböl akarsz épiteni vezérlöt de a kereskedelemben kaphato IC-k 60 - 70% tugyja ezt a funkciot ( sleep mode ) amelyik meg nem azokat a hobbisták már kiegészitették .

Ha felhivják rá a figyelmet szinte logikus az a fordulat dolog .Nagyobb tömeg meginditásához és megállitásához nagyobb eröre ( nyomatékra ) van szükség , ezzel még nem is lenne különösebb gond de minél nagyobb a nyomaték igény annál nehezebb ( lassabb ) a fázis áram felépitése , emiatt csökken az elérhetö dinamika és a max fodulatszám .
(#) zsoltee0001 válasza kulzol60 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

STK 672-050 ICT használok vezérlőnek, magától nem fékez, hanem vannak rajta olyan lábak amiről vezérelve kisebb áramfölvételű módba vált, valószínűleg amiből kibányásztam az is így dolgozott mert az is fékezett amikor nem ment a motor és nem melegedett közbe.
Most már csak azon kéne agyalni, hogyan kéne ezt a funkciót vezérelni, de azt hiszem ez a probléma kb 20-ad rangú, most a vázon dolgozok és egész jól haladok.
Üdv
(#) kulzol60 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Szerintem kevered kicsit az elvét a léptetönek .

A forgatáshoz kell a nagyobb áram nem a helybentartáshoz .
Nincs fékezés , a maximális beállitott fázis áramot kell elvenni valahány százalékkal a léptetötöl mikor a léptetö éppen nem forog ( kb 50 - 80% át veszik el ) ezt az üzemmodot hivják Sleep modnak .

Megnézem az adatlapját .
(#) sunraw hozzászólása Máj 10, 2011 /

Üdv! Íme az első, működőképes hajtóművem, 3,33-as lassító áttétellel, fogazott szíjas megoldással, 1/4"-os méretre
(#) gulasoft válasza sunraw hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Ez nagyon szép, De mire jó? Lassítani kellet a motoron?
(#) sunraw válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Ez a motor is 200 lépést tud fordulatonként és mivel szíjhajtásban gondolkozom, ha jól emlékszem egy lépés 0,1 mm, ha direktbe megy. Ezért lett lassítva, vagyis inkább az 1 lépésre eső távolság csökkentve. Anyagigénye nem sok, pénzben kb 2000Ft(szíj, kerekek, a többi guberált holmi), időben pedig nem volt több egy óránál(festés nélkül
(#) zsoltee0001 válasza sunraw hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Milyen módszerrel sikerült ilyen passzentosra kifúrnod azt a lemezt a csapágynál?
(bár az a seiger gyűrűs dolog nem valami szíkszerű, gondolom csak átmeneti megoldás.
Üdv
(#) sunraw válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Semmi extra. 5/8-os fúró és kész. Valahogy az amerikai fúrókkal pontosabban lehet fúrni. A seeger csak a beállítás miatt van, ha minden a helyén lesz, be lesznek ragasztva csapágyragasztóval.
(#) kulzol60 válasza sunraw hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Szia

Bravo ügyes megoldás .

Az a lemez vastagság félö nemfogja megtartani a csapágyakat még ragasztva sem ( kis sebességnél nagyon rázkodik a léptetö ) ( lüktet ) és ez kirázza a ragasztot .

Ha küldessz méreteket meg egy csapágyat ( ha czolos méretü ) nagyonszivesen csinálok alubol csapágyházat Neked ( postáért ) .

A gépedröl van valami terv vagy rajz , mekkora lessz ?
(#) sunraw válasza kulzol60 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

A ház öntött alu, kb 4mm vastag. ( csatlakozó ház volt: )
Ha lesz időm, összerakom az egyik tengelyt és megjáratom oda-vissza. Meg tudom mérni a rezgésgyorsulását és a rezgéssebességét is, ha érdekel.
Rajzom nincs, már vahy 20x variáltam át. A mérete kb 350x350, de ez még változózó.
A csapágy 5/8-os külső 1/4-es tengely. Ha meglesz a pontos helye mindennek, leméretezem a csapágyházakat és iszunk rá valamit (vagy adok érte valami fogazottas dolgot, mert fog maradni valószínű)
(#) kulzol60 válasza sunraw hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Szia

Még csak a 20-ik ? ( gépenként )

Ok , ezt meg beszéltük , ha itt az idö irj !

Érdekesek ezek a méretek ( szinte mindenki A4-és A3-ban gondolkdik ) .

Pénteken kezdek egy max A5-méretü gépet forgatoval és 60 000 fordulatu fortunával ( ékszerésznek lessz ) és lézerrel vágott 10-es vaslamezböl , valoszinü ide már lin sin és kocsi kell ( az alacsony mérete miatt ) valami 15-ös .

Mindenféleképpen kiakarom probálni a fogazott szij hajtást ( az összeforditott verziot ) mert elég gyakran csinálok nagy 2000mm feletti gépet és szerintem ott alkalmazhato csak oldalra kell forditanom hogy a forgács ne maradjon benne .Megoldom .

Régen kezdted ezt a gépet ?
(#) sunraw válasza kulzol60 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Régen, de ráérek. Lin sinem van kocsikkal, azért adott ez a fura méret
(#) kulzol60 válasza sunraw hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Nincs szived vágdosni a lint ? Nem is csodálom.

Most a kiállitáson volt egy olyan kis masina aminek az X-linje 4-4cm-t tulért a gépen és inkább kifurta az X hidat de akkor sem vágta le ( hátha késöbb szükség lessz rá ) de hát igy van ezzel mindenki .
(#) zsoltee0001 hozzászólása Máj 14, 2011 /

Csigatempóban ugyan, de készülget a gépem (X szánnal kezve)
Néhány kép:
(#) sunraw válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Szép. Elég masszívnak tűnik. Az enyémet megint szétszedtem
(#) kulzol60 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Szia

Brutális lessz és jo is .

Ekkora csapágytávnál már érdemes lenne két orsoval hajtani a szánt .

Mekkore lessz a munkaterülete .
(#) Sir-Nyeteg válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Nagyon jó! Brutális darab lesz!
Két kérdés:
- feszültségmentesítés lesz vagy volt?
- min lett megmunkálva? csapágyak mindegyike fut a sinen? hogy sikerült ilyen pontosra?
Csak így tovább!
(#) kulzol60 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Szia

Ha jol megnézed a vázat akkpr látszik hogy nincs jelentösége a fesz mentesitésnek ( persze igy is precizen kell összerakni ) mert minden találkozási pont nagyon okosan csavarokkal van megoldva ( ráadásul 4-el ) ha a csavarok kézzel szépen mennek a hellyükre akkor a feszmentesités felesleges .Az összes csapágyat nemtugyja ugy feltenni hogy mind egyformán legyen terhelve ( szerintem elég lett volna csak 4db , de ártani nem árt ) .
Viszont a csapágytartot modositanám annyiban hogy az az egy hosszu csavar ami összeszoritja az nem ér semmit még akkor sem ha a szelvény sarka be van marva a vázba ( tizedekröl századokrol van szo ) annyit kellene csinálni vele hogy az elfordulást megakadájozni valahogy ( talán egy hegesztési pötty ) .

Jo kis gép lesz az .
(#) Sir-Nyeteg válasza kulzol60 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

A külső keret van hegesztve, nem a csapágyas rész. Az sajna mászhat. Ha az is csavarozva lenne, akkor ok.
Igaz, az a csavar egy gyenge pont. Azt fixre csinálnám, és a külső keretet huzatnám rá. Azt már lehet megfelelően kontráztatni, mert azt csak összehúzni kéne, nem csavarodástól mentesíteni.
Egyébként ez egy nagyon jó példa arra, hogyan lehet masszív alumentes technikát építeni egy kis találékonysággal. CNC nélkül
(#) zsoltee0001 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Köszi.
Maga a váz szerelhető, a későbbiekben akár hézagolható (0,1 mm sörösdoboz csíkkal pl.)
A 16-os köracél is hézagolható mert csavarok fogják (a két szélén és középpen).
Az összes csapágy fut a sínen, az első képen látszik is a pozícionálása a szerkezetnek, szóval az a 6-os menetes szár csak a beállításhoz kellett, a hegesztés után ki lett véve.
Az egész úgy lett tervezve, hogy hobbi szerszámok segítségével (kisflex, reszelő, asztali fúrógép) megvalósítható legyen.
Az eddigi költségvetés:
10 db 608-as csapágy = 2.000 ft
csavarok = 1000 ft.
A 16-os tengely régi A3-as fénymásoló optika vezető (bontott)
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza kulzol60 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Szia
Miért kéne 2 orsó?
Annyira kicsi a gördülési ellenállása a szerkezetnek, hogy azzal a 10 kilós vasal ami rajta van elindul ha a vázat fél centire fölemelem a vízszintestől, annak ellenére, hogy a csapágyak előfeszített állapotba vannak.
Azt, hogy mekkora asztalt csinálok a jövő zenéje, mindenesetre 32 centi a mozgási tartománya.
Sajnos a 10-es anyák fején 1-1 centit bukok a pályán, úgyhogy a következő szán csapágy szelvény tartója 6-os kazánlemezből lesz abba megy a 10-es menet.
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

A mozgási tartomány 20 cm (elírtam)
(#) kulzol60 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Attol függ milyen igénybevételnek lesz kitéve a hajtás .

Ha a máromotor valamelyik oldalra megy dolgozni akkor eltugyja tolni a csapágyat az ellenkezö irányba hiába ott a kottyanás mentes anya ( ha két oldalt van akkor nem ) és nincs köze ahoz hogy az asztal könnyen vagy szorosan megy .Rá is ülhetsz a szánra akkor is könnyen megy de a billenéshez nincs köze .

Másik dolog a csapágy tarto csavarok .Igy a csapágyak egy idömulva elmozdulnak a hellyükröl ( hiába vagy jo eröben ) a csavar és a csapágy mérete nem illyeszett ezért két párhuzamos felület között ( alátét - zártszelvény ) eltud mozdulni .A csavarokat cseréld ki süllyesztett fejüre és a süllyesztés megy a csapágyba , igy a kup belefeszül a csapágyfuratába és nemtud elmozdulni ( de igy meg nehezebb beállitani a sok csapágyat , most még lehetet kicsit kocogtatni és utánna lehuzni ) .
(#) dkarcsi73 hozzászólása Máj 15, 2011 /

Sziasztok !
Hosszas olvasgatás és ötletgyűjtés után elkezdtem én is építeni a gépem. Íme néhány fotó.
Holnap elkezdem a lábakat is mert már fárasztó guggolni.
(#) sunraw válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Szép munka, nagyon szép. Gratula! A Z tengely-t megerősíted még? Szerintem kellene bele egy andrás.
(#) kulzol60 válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Szia

Látom a sok munkát benne , meg azt is hogy ez zártszelvény és csavarozva van .Ezzel a modszerrel nem lehet vázat épiteni . Zártszelvényt a végénél összehuzzuk csavarral ? Összeroppan .
Csak annyit tegyél meg hogy a google - képek keresöbe " homemade cnc router " és nézd meg a gépek arányait és az épitö anyagokat .

Ebböl az anyagbol lehetne két gépet épiteni de ezek nem párja eggyik a másiknak .Hiába teszel bele bármit a sztatikája nemfogja birni ( tankolj be 100db gravir tüt ) mert soem lessz stabil .
Most még az elején vagy viszonylag könnyü változatni a konstrukcion .
(#) kulzol60 válasza kulzol60 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Jobban megnézve , hasábok lesznek azok nem zártszelvény .A lényegen nem változtat .

Megprobálok bele rajzolni hogy hol a gyenge pontja
(#) dkarcsi73 válasza kulzol60 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Szia!
Nem zárt szelvény hanem 20-as és 25-ös tömör négyzetanyag. Ez az anyagom van polc-roskadásig, kb 20 mázsa 350cm-es szálakban.
A belerajzolást szívesen veszem és merevítem még ahol mondod de az anyagon nem kívánok változtatni mert ebből van rengeteg ebből szertném kihozni a maximumot. Természetesen a kritikákat szívesen meghallgatom és ha jónak látom megfogadom.
(#) dkarcsi73 válasza sunraw hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Szia!
Igen még merevítés lesz benne.
Épp most kezdtem el az állványt mert már zsibbad a lábam a guggolástól. Íme:

100_2885.JPG

Következő: »»   89 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem