Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   213 / 1176
(#) mizsei.robi válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Szerintem ez lesz az.

p4p.JPG

(#) belfi2 válasza sprofan hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Szia!
Nekem úgy tűnik hogy tévedsz,ezek a jumperek csak az USB portokat "feszmentesítik".
(#) belfi2 válasza mizsei.robi hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Szia!
Mint azt fentebb írtam , az csak az adott USB porthoz tartozó jumper jelenesetben az 1.-2. 3.-4. port.
(#) sprofan válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Nem usb-s egérről van szó?
Azok a jumperek pont arra valók, hogy a portok melyik forrásról 5V/5VSB menjenek, van egy másik jumper is, ami az előlapi portokért felelős ugyan így.
(#) nagy7702 hozzászólása Máj 28, 2011 /

Sziasztok! Van egy Dell Model No: PPX tipusú laptopom és a bios le van kódolva így nem tudom álítani a bootolást még nem volt lekódolva addig lehetett álítani és azt szeretném tudni hogyan tudom resetelni. Ha kell szét is szedem.Köszönöm a segítséget előre is!
(#) _ampervadasz_ válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Ez így van, a PS2 -es portoknak nincsen állítási lehetősége.

Ne haragudj, de benéztem, mert azt hittem azt írtad P4VM800 ami annyit tesz, hogy VIA csipszetes' alaplapról van szó amit az aszrok készített, és nem az azusz ( bár az aszrok is gyártott intel csipszettel' alaplapot az nem volt olyan elterjedt, gondolom mert lényegesebben drágább volt és következő nevet viselte: P4i65G)

A P4VM800 -nak van felül jumpere, ennek hiába keresed nem fogod találni, mert nincsen. Csak úgy fog menni, ha átvágod a VDD -t és te magad vezeted ki a szálat nyers 5V -ra vagy a segédtápköri 5V -ra.
Máshogy nem fog menni.
(#) nagy7702 hozzászólása Máj 28, 2011 /

Van ötlete valakinek az előző kérdésemre?Köszi előre is!
(#) belfi2 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Hali!
Marad a főkapcsoló.
Nem tudom emlékszel e még, egy alkatrészt kerestem,aminek csak az SMD kódját tudtam FC.Nos azóta kiderült hogy ez egy BCX69-10 PNP tranyó,csak nem lehet kapni.Van helyettesítője,BCX53-16.
(#) belfi2 válasza sprofan hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Nem!
PS2
(#) Powerslave válasza hege88 hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Idézet:
„Sziasztok!

Kérdésem a következő. Ha jól tudom, 32 bites oprendszernél maximum 3 Giga rendszermemória a lehető legnagyobb méret. Ha én most 2 db 2 gigás memóríát használok, akkor a "maradék" 1 gigát tudja az integrált videokari használni, vagy a címzés miatt igazából a "látható" 3 gigából fogja magának le a területet?

Illetve a másik kérdésem, hogy az alaplapokat tartó kis hatszögletű rézcsavarok milyen menetűek, érdemes nekik menetet fúrni, vagy elég egy magátmérőnyi furat, és a csavar vág magának menetet? Aki egyéni házat csinált, annak a tapasztalatára lennék kíváncsi.”

Hali! Ez nem egészen így működik és ezzel a lendülettel bbb első válaszát is cáfolnom kell.
Elég komoly különbség van a fizikai és a virtuális memória közt, melyből az utóbbi gyakran tévesen a lapozófájl analógiájának titulálják. Nem mennék most nagyon bele, mert az sok bájtot elvesz a szerverből...

A videokártya minden esetben rendelkezik memóriával, hol többel, hol kevesebbel, a ki- és bemenet pedig úgynevezett Memory Mapped IO -n keresztül szaladgál a proci és a kártya közt, ami nagyjából azt jelenti, hogy a képernyő tartalma a memóriába képződik le, azonban fontos, hogy ez a használható RAM -ból nem vesz el, csupán a címezhető területből (mégegyszer: a virtuális címterület kérdésköre). Ha valamennyi RAM-ot a videokártya területe "eltakar", akkor az általában megjelenik magasabb címterületen, így a teljes beszerelt memóriamennyiség rendelkezésedre áll. A processzor (32bit) ! gigabájtot képes megcímezni alapesetben, így ha a videomemória és a fizikai memória együttes mérete ennél nagyobb, azt a processzor nem fogja elérni. Persze, ez sem teljesen igaz, ugyanis egy PAE (Physical Address Extension) elnevezésű kontrollbittel Pentium Pro -tól felfelé el lehet mászni 64GB -ig, de ezt a funkciót ilyenkor az operációs rendszernek is támogatnia kell, minthogy az ő felelőssége ezt életbeléptetni.

Védett üzemmódban (ez a ma használatos) a processzor virtuális memóriacímekkel dolgozik, így a programok csak egy folytonos, 4 gigabájt hosszú területet látnak, amelyből a 2 vagy 3 gigabájt feletti címeket (tehát nem fizikai memóriát; itt talán kitűnik a virtuális memória jelentése) lefoglalja magának. Ellentmondásos információk keringenek arról, hogy a vindóz támogatja-e a PAE bitet, az viszont egészen biztos, hogy amennyiben nem, úgy a videokártya memóriája látszólag "eltakar" egy darabot a fizikai memóriából, ha a videomemória és a beszerelt fizikai memória összege nagyobb, mint 4GB

bbb kolléga azon véleményét sem nagyon osztom, miszerint nincs igazán különbség 2GB és 4GB fizikai memória közt, ugyanis minél kevesebb a fizikai memóriád, annál gyakrabban kell a rendszernek a swappingre, tehát az ótvarlassú merevlemezre fanyalodnia (ezért olyan nagy szám a "szupergyors" SDD vinyó és ezért is mérik aranyáron)
(#) sprofan válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Akkor én meg ezt néztem be...
(#) Powerslave válasza nagy7702 hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Ehhez egy USB driveres floppy fog kelleni, másképp nem megy. Ilyesmik léteznek DOS-hoz, így a legegyszerűbben azt tudom elképzelni, hogy beszerzel egy ilyet, floppyról bebootolod a DOS-t (EMM386 OFF !!!), majd a driverhez tartozó, megfelelően paraméterezett szoftveres megszakítással egy remek programkából meghívod a bootsector beolvasását, aztán ráugrasz.

1. ; TASM Syntax, kódrészlet
  2.  
  3. ; Feltételezés:
  4. ; Az USB driver hívásainak megszakításszáma mondjuk 31h,
  5. ; a MASS_STORAGE_READ_LBA_SECTORS funkció száma
  6. ; 10h, AX regiszterben átadva, ES:BX a célpufferre mutat
  7. ; (valós mód, szegmentált), CX a beolvasandó szektorok száma,
  8. ; DX pedig a kezdeti szektor száma
  9.  
  10. cli ; a megszakítások tiltása
  11. xor ax,ax
  12. mov es,ax
  13. mov bx,7C00h ; A boot szektorok egyezményes betöltési címe [0000:7C00]
  14. mov ax,10h
  15. mov cx,1
  16. mov dx,0
  17. int 31h ; Hibakezeléssel nem bonyolítanám most
  18. push es ; távoli szegmens:offszet mutató a stackre
  19. push bx
  20. retf ; FAR RETURN utasítással a stack tetején levő címre ugrunk, ami [0000:7C00]
  21.  
  22. ; Persze, ez így önmagában nem fordítható és nem is működőképes, illetve maga az implementáció nagyban függ az USB driver működésétől, stb. (meg eléggé reggel is van)
(#) Powerslave válasza nagy7702 hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Szétkapod, akksi ki, alaplapról elem ki, egy kis pihi, majd vissza az egész és boot. Elvileg így reseteled a CMOS -t és a BIOS visszaáll alapértelmezett beállításokra a cheksum miatt.

Ha a bootolni tudsz, akkor még egyszerűbb a dolog:
bootolj be egy DOS-t, vagy egy win9x -et, esetleg oldd meg boot kódból. Gyakorlatilag "teleszemeteli" a CMOS első 7 bájtját, amiből reset kerekedik.

1. ; MS-DOS DEBUG syntax
  2. mov bl,0
  3. mov al,bl
  4. out 70,al
  5. mov al,0
  6. out 71,al
  7. inc bl
  8. test bl,8
  9. jne 0102
  10. mov ax,4c00
  11. int 21

Ha WinNT alapú rendszered van, ott valamivel neccesebb lesz ez a kérdés, mert ott már játszik a hardvervédelem; esetben jobban jársz, ha bootolod a kódocskát.

Ha nagyon kell és másképp nem megy, megírom neked, csak akkor majd azt áruld el, milyen környezetben szeretnéd kivitelezni, mert - mint látható - az implementáció jelentősen függ tőle. Bootkód? MS-DOS/Win9x? Persze, csak ha nem boldogulsz vele
(#) _ampervadasz_ válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Szia Köszi az információt.

Hogyan sikerült kibogarászni?
(#) hege88 válasza bbb hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Értem! Köszi!
(#) belfi2 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Hali!
Most jön a közhely."Erre én is rájöhettem volna",de nem jöttem rá, ezért meg kérdeztem egy másik fórumon ahol igen magas szinten űzik az elektronika szakmát.A megoldás a SMD kódokban van ,amiről ITT találsz leírást illetve a kódokat.
(#) belfi2 válasza Powerslave hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Szia!

Akkor miért van az hogy Pl. 1Gb rendszermemória esetén,a beépített videó kártya engedélyezett memóriája, levonódik a rendszer memóriából.Tehát már a BIOS ki sem írja ,csak a megmaradt memória mennyiségét.(1024-32=992)Nekem ez mégis úgy tűnik mintha elvette volna.
(#) Powerslave válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

A memory mapped hardver nem elvesz, csak eltakar. Ezt meg általában átmappolással meg szokás oldani. Amúgy, ha lehívsz egy INT 15h EAX=0E820h -t, akkor onnan elég sok minden kiderül.
(#) hege88 hozzászólása Máj 29, 2011 /

Van az elérhető FSB-n kívül valami más különbség egy E5300 és E6300 proci között? (800 / 1333 Mhz?) Vagy csak 1033?, most hirtelen nem ugrik be....
Vaterán kb egy árban találom mindkettőt, és hezitálok.
(#) abcdabcd válasza hege88 hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Ha csak az FSB a különbség, az azért pont eléggé számít... a memória elérésének a sebessége 30%-kal jobb 800és 1033 között... az 1333-at nem tartom valószínűnek, bár lehet, hogy tuningolható addig, mert amúgy az az E8400-nak a gyári sebessége, ami azért drágább mint az általad írt processzorok...
(#) Aranka1 hozzászólása Máj 29, 2011 /

Sziasztok,
Mi lehet ha nem lép be a számitogép a Windovsba?
Egyáltalán nem indul
Nagy a baj??
Szoval elindul de nem lép be a Windovsba?
Kb. hova kell keressek, javitohoz vagy valaki aki ujra teszi a gépet??
Kőszi minden választ.
(#) belfi2 válasza Aranka1 hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Szia!
Talán egy pontosabb leírás jobban segítene a hiba behatárolásában.
Monitor indul,van e valami a képernyőn?Ha igen mi?
Meddig jut el a betöltés.Van e valamilyen hang jelzés?
Mi az alaplap típusa ?,Milyen operációs rendszer van rajta ,azonkívül hogy Windows.?A BIOS-ba be tudsz e lépni?
Elsőre talán egy BIOS elem cserét javaslok és majd meglátjuk.
(#) Aranka1 válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Kőszi, hogy válaszoltál.
Monitor, gép indul csak ahogy kellene belépjen a Windows-ba egyszerüen kezd előről megint indulni. Tegnap ment, áramkiesés volt kőzben és utánna nem lehetett elinditani.
Semmi hang nincs csak hallszik, hogy indulni akar de nem mégse.
(#) belfi2 válasza Aranka1 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Szia!
Miközben próbál indulni nyomj egy F8-at és próbáld meg csökkentett módban elindítani" Ott menj a Sajátgép->Rendszerinformáció megjelenítése->Speciális->Indítás helyreállítás->Automatikus újra indítás .elől kivenni a pipát. Ha be ön a kék halál akkor az ott lévő STOP hibaüzenetet kellene leírnod.
(#) belfi2 hozzászólása Máj 30, 2011 /

Sziasztok!
Mos szeretnék életre kelteni egy MS 7309 VER 1.0 alaplapot ,de nem találok letölthető drivereket.
Ha valaki tudja honnan lehet letölteni legyen szíves segítsen.
(#) _ampervadasz_ válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Szia Belfi2

Azzal, hogy a félvezetőt cserélted, megoldódott a probléma?

Egyébként köszi az információt, ha lesz időm meglesem.

Jelen esetben megint egy alaplapot javítok amit nem tudok életre kelteni.

Az alaplap neve P4S8x-x, egyszerűen semmi nem történik, bekapcsol, ventilátorok kavarnak, BIOS nem "kiabál" pedig a DDR memóriákat is kivettem belőle.

Van egy olyan érzésem, hogy a SST39SF020A-70-4C-NH típusszámot viselő BIOS Firmware Flash elszemetelődött és nincsen másik alaplapom egy HOT Swap -eléshez.

Ápdét: van egy FIC VC37 -es deszkám amihez nem találtam meghajtó programokat.

Bőven elég lenne a Chipset szoftver is, illetve az intengrált videó kártyáé, a többit megtudnám oldani.
(#) tiggersoft válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Itt próbáld meg ez a hivatalos oldal.
(#) belfi2 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Szia!
Még nem cseréltem csak megrendeltem.A HOT SWAP hez nem kell ugyan olyan alaplap.Ha a program (én uniflasht szoktam használni egy P3 alaplappal) felismeri a flash-t akkor bele is teszi.
A FICkóra majd rá nézek:
(#) belfi2 válasza tiggersoft hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Szia!
Köszi az infót már jártam ott csak figyelmetlen voltam .Most megnézem Chrom-mal is.
(#) _ampervadasz_ válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

A FIC -hez találtam már meghajtó programokat, vicces, hogy a hangkártya illesztőprogramja volt a legnehezebb megtalálni, aminek a letöltéséből még 4 perc van hátra.

Ezidáig oké, hogy nem ugyanaz kell, csak más a lábkiosztás. SST39SF020A és SST39SF020A között is van eltérés, erre akkor jöttem rá, mikor Frimware Updated Failed hibaüzenet után tanulmányoztam két Firmware flash -t, és bizony voltak eltérések. Még szerencse, hogy a tápvonalra egy port sem, került, így visszahelyezve tökéletesen működött, csak hát DMI tábla megsérülés miatt, rendellenesen működött, és csak egy hibaüzenetre "futotta".

Keresek egy deszkát, ami ugyan ezt használja, legfeljebb össze pákászok neki egy deszkamodellt, szerencsére PLCC tokozású aztán megpróbálom ismét.
Következő: »»   213 / 1176
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem